zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

14.12.2022.

Donesen

08.12.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program osiguravanja smještaja obiteljima s maloljetnom djecom u kriznim situacijama za 2023.

Pročišćeni tekst vrijedi od 14.12.2022.

Narodne novine 36/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program osiguravanja smještaja obiteljima s maloljetnom djecom u kriznim situacijama za 2023. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 36/22)

Na temelju članka 41. točke 34. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 8. prosinca 2022., donijela je

PROGRAM

osiguravanja smještaja obiteljima s maloljetnom djecom u kriznim situacijama za 2023.

1. UVOD

Ovim programom utvrđuju se uvjeti i aktivnosti u svrhu osiguravanja smještaja u kriznim situacijama obiteljima s maloljetnom djecom koje ostanu bez svoga doma i nisu u mogućnosti same osigurati smještaj.

Zakonom o socijalnoj skrbi (Narodne novine 18/22, 46/22 i 119/22; u daljnjem tekstu: Zakon) utvrđene su obveze jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za osiguravanjem različitih oblika materijalnih pomoći, potpora i socijalnih usluga građanima na svojem području.

Grad Zagreb, sukladno Odluci o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/22 i 29/22), osigurava različite vrste novčanih naknada i socijalnih usluga svojim građanima, između ostalih: prehranu u pučkim kuhinjama, smještaj beskućnika u prihvatilište ili prenoćište, zbrinjavanje osoba koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu u socijalne stanove, subvencije u plaćanju pojedinih socijalnih usluga i drugo.

Zakonom je propisano da je smještaj socijalna usluga kojom se korisniku osigurava stanovanje i organizirane aktivnosti tijekom dana, uz stalnu stručnu i drugu pomoć i potporu u osiguravanju osnovnih i dodatnih životnih potreba, a koje ne mogu biti zadovoljene u obitelji.

Također je Zakonom propisano da su krizne situacije u kojima je ugrožen život, zdravlje ili dobrobit osobe.

2. STAMBENO ZBRINJAVANJE SOCIJALNO UGROŽENIH GRAĐANA - STANJE U GRADU ZAGREBU

Grad Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika svojom socijalnom politikom razlikuje se od ostalih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, prije svega po modelima skrbi koji ga određuju kao jedan od socijalno najosjetljivijih gradova. Socijalna osjetljivost Grada Zagreba posebno se očituje u mnoštvu programa i aktivnosti kojima direktno utječe na kvalitetu života svojih sugrađana, posvećujući pozornost specifičnim potrebama različitih korisničkih skupina.

Budući da je cilj socijalne politike Grada Zagreba zaštita najugroženijih skupina njegovih građana, ističemo kako se značajan udio proračuna Grada Zagreba izdvaja upravo za programe socijalne skrbi i socijalne zaštite, zadovoljavajući na taj način osnovne životne potrebe najugroženijih, odnosno rješavajući njihove socijalne probleme.

Važan segment socijalne politike je stambena politika koja ponajprije ovisi o gospodarskom i socijalnom razvoju.

Stambeno zbrinjavanje mora biti prioritet donositelja odluka, posebno iz aspekta socijalne integracije skupina kojima prijeti socijalna isključenost.

Grad Zagreb je prepoznao važnost stambenog zbrinjavanja svojih građana neriješenog stambenog pitanja, a koji žive u izuzetno teškim socijalnim i zdravstvenim prilikama zbog kojih svoje stambeno zbrinjavanje nisu u mogućnosti samostalno riješiti.

Stambena skrb takvih građana jedan je od osnovnih oblika pomoći u prevladavanju njihove socijalne isključenosti.

Tako je poseban naglasak stavljen na važnost stambenog zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja, beskućnika, osoba s invaliditetom odnosno osoba nesposobnih za rad koje su korisnici socijalne skrbi te im je omogućeno "prioritetno" stambeno zbrinjavanje.

Isto tako, Grad Zagreb omogućuje svojim građanima sa slabijim materijalnim statusom, bez riješenog stambenog pitanja mogućnost stambenog zbrinjavanja putem prijavljivanja na Natječaj za dodjelu gradskih stanova u najam koji raspisuje svakih pet godina.

Uvjeti, postupak i mjerila za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zagreba propisani su Odlukom o najmu stanova (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/09, 3/12, 15/12, 22/13, 11/20 i 27/21 - pročišćeni tekst).

Na temelju navedene odluke gradski stanovi daju se u najam na dva načina:

- na temelju konačne liste reda prvenstva, te

- izvan liste reda prvenstva, na temelju obrazloženog prijedloga Povjerenstva.

Naime, člankom 7. Odluke o najmu stanova propisano je da Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom može izdati obrazloženo mišljenje za dodjelu gradskog stana u najam izvan liste reda prvenstva osobama koje nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način, a nalaze se u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju, uz uvjet da prije podnošenja zahtjeva prebivaju na području Grada Zagreba neprekidno najmanje 10 godina.

Stan se može dati u najam, izvan liste reda prvenstva, osobi koja nema riješeno stambeno pitanje niti mogućnosti da ga riješi na drugi način, ako se nalazi u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju te ispunjava uvjet vremena prebivanja.

Osobama u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju smatraju se:

- osobe kojima je rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje utvrđeno 100 %-tno tjelesno oštećenje ili opća nesposobnost za rad ili je nalazom i mišljenjem tijela vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi utvrđeno teže tjelesno ili mentalno oštećenje i psihička bolest i potpuna ovisnost o tuđoj njezi i brizi, a korisnici su prava socijalne skrbi na temelju Zakona o socijalnoj skrbi, i to stalne pomoći, doplatka za pomoć i njegu te osobne invalidnine;

- osobe koje su žrtve obiteljskog nasilja, prema pravomoćnoj sudskoj odluci ne starijoj od godinu dana, pod uvjetom da im ukupna primanja ne prelaze 50 % prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini;

- osobe sa statusom hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koje su korisnici prava na opskrbninu sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;

- osobe kojima je zbog gluhoće utvrđeno pravo na doplatak za pomoć i njegu.

Stan se daje u najam sa zaštićenom najamninom na vrijeme do pet godina na prijedlog Povjerenstva za davanje stanova u najam uz obrazloženo mišljenje Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Nadalje, Grad Zagreb ispunjava u potpunosti svoju zakonsku obvezu vezano uz priznavanje prava na troškove stanovanja korisnicima zajamčene minimalne naknade i obvezu osiguravanja sredstava za smještaj beskućnika u prihvatilište čime osigurava kapacitete za privremeni smještaj do 150 korisnika.

Privremeni smještaj organiziran je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb i Caritasom Zagrebačke nadbiskupije koje pružaju uslugu privremenog smještaja beskućnika u prihvatilište. Usluga privremenog smještaja obuhvaća stanovanje i prehranu, brigu o zdravlju i njegu, socijalni rad i socijalno uključivanje.

Donošenjem Programa osiguravanja smještaja obiteljima s maloljetnom djecom u kriznim situacijama za 2023. Grad Zagreb će ispuniti zakonsku obvezu prema kojoj su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb u kriznim situacijama, kada obitelj s maloljetnom djecom ostane bez svog doma i nije u mogućnosti sama osigurati smještaj, dužni osigurati smještaj u socijalnom stanu ili na drugi način kako bi se spriječilo odvajanje djece od odraslih članova obitelji.

3. CILJ PROGRAMA

Program osiguravanja smještaja u kriznim situacijama usmjeren je na obitelji s maloljetnom djecom.

Na taj način osiguravaju se uvjeti za osiguravanje smještaja u slučaju krizne situacije obiteljima s djecom, čime se sprječava odvajanje djece od obitelji i omogućuje funkcioniranje obitelji kao i do sada.

Dugoročni cilj programa je prevencija siromaštva i socijalne isključenosti.

Kratkoročni cilj programa je osigurati adekvatne uvjete za život obiteljima s djecom koje su zbog izvanrednih situacija ostale bez stambenog prostora.

4. PLAN AKTIVNOSTI

U Proračunu Grada Zagreba za 2023., Razdjelu 21. Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Program 1221 Opći programi socijalne zaštite, Aktivnost A122110 OSTALE AKTIVNOSTI IZRAVNO POVEZANE SA SOCIJALNOM ZAŠTITOM, za Program osiguravanja smještaja za obitelji s maloljetnom djecom u kriznim situacijama planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 200.000,00 eura.

Programom se definira Protokol o postupanju u kriznim situacijama kako bi se omogućilo što brže i efikasnije osiguravanje smještaja obiteljima s maloljetnom djecom na području Grada Zagreba u slučaju krizne situacije, koji je sastavni dio ovoga programa.

Smještajem se korisnicima osigurava stanovanje i organizirane aktivnosti tijekom dana, uz stručnu i drugu pomoć i potporu u osiguravanju njihovih osnovnih i dodatnih životnih potreba.

Usluga smještaja traje najdulje šest mjeseci počevši od dana korištenja smještaja, a iznimno do godinu dana.

Smještaj će se osigurati u suradnji s Podružnicom Vladimir Nazor, u Hostelu Arena na adresi Remetinečki gaj 28 ili/i u objektu Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Domovinska ulica 10.

5. UVJETI ZA OSIGURAVANJE SMJEŠTAJA U KRIZNIM SITUACIJAMA

Pravo na osiguravanje smještaja zbog krizne situacije ostvaruju obitelji s maloljetnom djecom koje su zbog određene životne nedaće uzrokovane prirodnim i/ili tehničko-tehnološkim događajem (npr. požar, poplava, potres, klizište i sl.) ostale bez mogućnosti adekvatnog smještaja, a ne mogu osigurati smještaj na drugi način (zahtjevu priložiti popis članova obitelji na lokaciji prebivališta u kućanstvu - ime i prezime, datum rođenja, srodstvo, preslike osobnih isprava članova kućanstva).

KLASA: 024-01/22-03/459

URBROJ: 251-16-04-22-2

Zagreb, 8. prosinca 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija