zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za deficitarna zanimanja

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.09.2022.

Narodne novine 26/2021, 25/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za deficitarna zanimanja (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 26/21, 25/22)

Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 5. sjednici, 28. listopada 2021., donijela je

ODLUKU

o Stipendiji Grada Zagreba koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu stipendije Grada Zagreba za deficitarna zanimanja učenicima srednjih škola (u daljnjem tekstu: učenici), studentima sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija, kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija (u daljnjem tekstu: studenti) te prava i obveze korisnika stipendije.

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

Članak 2.

Naziv stipendije je: Stipendija Grada Zagreba za deficitarna zanimanja (u daljnjem tekstu: Stipendija).

Članak 3.

Sredstva za Stipendiju osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Mjesečno Stipendija iznosi 2.700,00 kuna neto za učenike i 3.800,00 kuna neto za studente.

Članak 4.

Deficitarna zanimanja su ona zanimanja koja nisu zastupljena na tržištu rada u onolikom broju u kojem je iskazana potražnja poslodavaca u odnosu na broj nezaposlenih osoba u protekloj godini i prethodnom razdoblju tekuće godine te su izrazito tražena na tržištu rada.

Članak 5.

Listu deficitarnih zanimanja utvrđuje gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik), prema prijedlogu gradskoga upravnog tijela nadležnoga za obrazovanje.

Gradsko upravno tijelo nadležno za obrazovanje dužno je predložiti Listu deficitarnih zanimanja za iduću školsku/akademsku godinu do 30. travnja tekuće godine.

Članak 6.

Broj Stipendija za svako pojedino zanimanje s liste iz članka 5. ove odluke utvrđuje svake godine gradonačelnik ovisno o sredstvima osiguranim u proračunu Grada Zagreba.

Stipendije se dodjeljuju prema odvojenim rang-listama za svako pojedino zanimanje.

U slučaju da se nakon bodovanja utvrdi da više kandidata dijeli po broju bodova zadnje mjesto unutar broja Stipendija na rang-listi za neko zanimanje, pravo na Stipendiju ostvaruju svi kandidati koji dijele to zadnje mjesto.

Od predviđenog broja Stipendija za studente četvrtina Stipendija dodjeljuje se studentima koji su prvi put upisali prvu godinu preddiplomskoga ili integriranog studija, te preddiplomskoga i kratkoga stručnog studija (u daljnjem tekstu: studenti prve godine).

II. UVJETI ZA SUDJELOVANJE NA NATJEČAJU

Članak 7.

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu Stipendije imaju učenici i studenti koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

A) UČENICI

- da su državljani Republike Hrvatske;

- da su redoviti učenici srednje škole u Gradu Zagrebu, odnosno Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici;

- da su završili završni razred osnovne škole i prethodne razrede srednje škole s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 3,0;

- da nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali razred u srednjoj školi.

B) STUDENTI

- da su državljani Republike Hrvatske;

- da su redoviti studenti sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija ili redoviti studenti kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija u Gradu Zagrebu ili na nekoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu;

- za studente prve godine, da su iz obveznih predmeta na državnoj maturi ostvarili ukupan prosjek ocjena najmanje 4,0;

- za studente koji su u prethodnoj akademskoj godini bili upisani na taj studij ili, ako se radi o diplomskom studiju, na neki od preddiplomskih studija (u daljnjem tekstu: studenti ostalih godina), da su, osim iz opravdanih razloga, u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 40 ECTS bodova s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 3,5;

- za studente koji su u prethodnoj akademskoj godini upisali mirovanje studija, odnosno nisu neposredno nakon završenoga preddiplomskog studija upisali diplomski studij, da su, osim iz opravdanih razloga, ostvarili najmanje 40 ECTS bodova s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 3,5 u godini koja je prethodila godini upisanog mirovanja studentskih obveza, odnosno u posljednjoj godini u kojoj su bili u statusu redovitog studenta;

- da u akademskoj godini za koju se Stipendija dodjeljuje nisu upisali mirovanje studentskih obveza.

III. POSTUPAK DODJELE STIPENDIJE

Članak 8.

Stipendija se dodjeljuje na temelju provedenog natječaja u skladu s ovom odlukom.

Natječaj za dodjelu Stipendije provodi Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za deficitarna zanimanja (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo imenuje gradonačelnik.

Povjerenstvo ima sedam članova koji među sobom biraju predsjednika i zamjenika predsjednika.

Šest članova Povjerenstva imenovat će se iz redova obrtnika, znanstvenih, stručnih, obrazovnih i drugih javnih djelatnika, a pročelnik nadležnoga gradskog upravnog tijela član je Povjerenstva po položaju.

Članak 9.

Stručne i administrativne poslove za Povjerenstvo obavlja nadležno gradsko upravno tijelo.

Članak 10.

Gradonačelnik raspisuje i objavljuje natječaj svake godine najkasnije do kraja studenoga.

Natječaj se objavljuje na web-stranici Grada Zagreba.

Članak 11.

Tekst natječaja sadrži:

- naziv tijela koje raspisuje natječaj;

- listu deficitarnih zanimanja;

- trajanje natječaja;

- naziv gradskoga upravnog tijela kojemu se prijave podnose;

- uvjete za dodjelu Stipendije i kriterije za utvrđivanje liste kandidata;

- popis dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta za dodjelu Stipendije;

- oznaku školske/akademske godine za koju se Stipendija dodjeljuje;

- rok u kojem će biti objavljeni rezultati natječaja;

- iznos i broj Stipendija;

- prava i obveze korisnika Stipendije.

Članak 12.

Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije učenicima i studentima su:

- uspjeh u školovanju, odnosno studiju;

- izvannastavna i izvanškolska postignuća;

- socioekonomske prilike.

Kriteriji iz stavka 1. ovoga članka izražavaju se bodovima.

Članak 13.

Uspjeh u školovanju za učenike prvih razreda boduje se brojem bodova jednakim peterostrukom zbroju prosječne ocjene 7. i 8. razreda osnovne škole zaokružene na dvije decimale, a za učenike viših razreda brojem bodova jednakim deseterostrukom iznosu prosječne ocjene prethodnog razreda zaokružene na dvije decimale.

Članak 14.

Izvannastavna i izvanškolska postignuća učenika u prethodne dvije školske godine u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta boduju se na sljedeći način:

a) kontinuirano sudjelovanje u izvanškolskim sportskim aktivnostima najmanje 3 godine

1 bod;

b) sudjelovanja na državnim natjecanjima

1 bod;

c) sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima

2 boda;

d) druge vrijedne nagrade i priznanja

2 boda;

e) sudjelovanja na svjetskim natjecanjima

3 boda;

f) nagrade na državnim natjecanjima

4 boda;

g) nagrade na međunarodnim natjecanjima

5 bodova;

h) nagrade na svjetskim natjecanjima

6 bodova.

Pod državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjem iz stavka 1. ovoga članka podrazumijeva se natjecanje kojem je prethodila selekcija natjecatelja na nižim razinama natjecanja (za državno natjecanje to je županijsko natjecanje, a za međunarodno i svjetsko natjecanje to je državno natjecanje), a za natjecanja u sportu to su državna i međunarodna prvenstva.

Učeniku koji je sudjelovao na državnom, međunarodnom i svjetskom natjecanju te učeniku koji je osvojio više nagrada na tim natjecanjima u jednom od nastavnih predmeta u području znanosti, umjetnosti ili sporta, boduje se najvrjedniji rezultat.

Ako učenik postiže rezultate u više nastavnih predmeta u područjima znanosti, umjetnosti ili sporta, boduje se najvrjedniji rezultat u svakom nastavnom predmetu.

Učenik dobiva jedan bod ako je redovan učenik još jedne škole ili student nekog visokog učilišta.

Članak 15.

Uspjeh u školovanju za studente prve godine studija boduje se brojem bodova jednakim peterostrukom zbroju prosječne ocjene završnog razreda srednje škole zaokružene na dvije decimale i prosječne ocjene ostvarene iz obveznih predmeta na državnoj maturi zaokružene na dvije decimale.

Uspjeh u školovanju za studente ostalih godina boduje se na sljedeći način: umnožak ukupnog broja ostvarenih ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini i prosječne ocjene ostvarene na ispitima položenima u prethodnoj akademskoj godini dijeli se s prosječnom ocjenom svih studenata prethodne godine studijskog programa, a dobiveni rezultat dijeli se s brojem 5 i zaokružuje na dvije decimale.

Uspjeh u školovanju za studente ostalih godina koji su imali upisano mirovanje studentskih obveza boduje se prema ocjenama postignutima u godini koja je prethodila godini mirovanja studentskih obveza, a za studente koji nisu neposredno nakon završenoga preddiplomskog studija upisali diplomski studij, boduje se prema ocjenama postignutima u posljednjoj godini u kojoj su imali status redovitog studenta.

Na temelju uspjeha u školovanju studenti ostalih godina mogu ostvariti najviše 20 bodova.

Članak 16.

Izvannastavna postignuća studenata prve godine vrednuju se prema članku 14. ove odluke.

Izvannastavna postignuća studenata ostalih godina ostvarena u prethodnoj godini boduju se na sljedeći način:

a) kontinuirano bavljenje sportom najmanje 3 godine

1 bod;

b) objavljen rad u znanstvenim i stručnim časopisima, izlaganje na znanstvenoj ili stručnoj konferenciji, sudjelovanje u znanstvenom ili stručnom projektu

2 boda;

c) nagrada na značajnim natjecanjima

2 boda;

d) vrijedno priznanje

2 boda.

Student dobiva jedan bod ako je za vrijeme studija za koji podnosi prijavu redoviti student još jednog studija.

Na temelju stavaka 2. i 3. ovoga članka studentu se mogu dodijeliti najviše 2 boda.

Članak 17.

Socioekonomski status učenika i studenata boduje se na sljedeći način:

- prema prosječnim mjesečnim prihodima po članu kućanstva, ostvarenim u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne kalendarske godine, dodjeljuju se bodovi na sljedeći način:

a) 900,00 kn i manje

2,5 bodova;

b) od 900,01 kn do 1200,00 kn

2 boda;

c) od 1200,01 kn do 1500,00 kn

1,5 bodova;

d) od 1500,01 kn do 1800,00 kn

1 bod;

e) od 1800,01 kn do 60 % proračunske osnovice određene Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske u godini u kojoj se natječaj za dodjelu Stipendije raspisuje

0,5 bodova.

- učeniku/studentu kojem je jedan roditelj umro, nestao ili nepoznat ili koji živi u kućanstvu s jednim roditeljem dodjeljuju se 2 boda;

- učeniku/studentu čija su oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata ili je pod skrbništvom i/ili koristi pravo na uslugu smještaja izvan vlastite obitelji u skladu s propisima iz područja socijalne skrbi, dodjeljuju se 4 boda;

- učeniku/studentu koji živi u kućanstvu s bratom ili sestrom koji su predškolske dobi ili su u sustavu redovitoga osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja ili su korisnici prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, dodjeljuje se po 1 bod za svakog brata i sestru;

- učeniku/studentu koji je roditelj dodjeljuju se 2 boda za svako dijete.

Prihodima se smatraju prihodi propisani Zakonom o socijalnoj skrbi.

Studentima ostalih godina koji su imali upisano mirovanje studentskih obveza, boduju se izvannastavna postignuća ostvarena u godini koja je prethodila godini mirovanja studentskih obveza, a za studente koji nisu neposredno nakon završenog preddiplomskog studija upisali diplomski studij prema postignućima ostvarenima u posljednjoj godini u kojoj su imali status redovitog studenta.

Kućanstvo, u smislu ove odluke čine bračni drugovi, životni ili neformalni životni partneri, ili izvanbračni drugovi, njihova djeca i drugi srodnici koji su prijavljeni na istom prebivalištu, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno; članom kućanstva smatra se i dijete koje ne živi na istoj adresi prebivališta s obitelji, a nalazi se na školovanju, do završetka redovitog školovanja, a najkasnije do navršene 26. godine života.

"Na temelju stavaka 2., 3. i 4. ovoga članka studentu se mogu dodijeliti najviše 4 boda.

Članak 18.

Povjerenstvo rangira kandidate za dodjelu Stipendije za učenike za svako pojedino zanimanje na temelju članaka 13., 14. i 17. ove odluke.

Gradonačelnik će, na prijedlog Povjerenstva, povećati broj Stipendija za pojedino zanimanje u slučaju kada više kandidata ostvari jednak broj bodova kao zadnji kandidat unutar kvote u tom zanimanju ili preraspodijeliti broj Stipendija po pojedinim zanimanjima, ovisno o prijavljenom broju kandidata za pojedino zanimanje.

Povjerenstvo utvrđuje prijedloge rang-lista kandidata za dodjelu Stipendije za učenike.

Članak 19.

Povjerenstvo rangira kandidate za dodjelu Stipendija za studente prve godine na temelju bodova ostvarenih prema članku 14., članku 15. stavku 1., članku 16. stavcima 1. i 4. i članku 17. ove odluke, a za studente ostalih godina na temelju bodova ostvarenih prema članku 15. stavcima 2., 3. i 4., članku 16. stavcima 2., 3., 4. i 5. i članku 17. ove odluke.

Članak 20.

Povjerenstvo utvrđuje prijedloge triju odvojenih lista kandidata za dodjelu Stipendije za svako pojedino zanimanje i to, rang-liste za učenike, rang-liste za studente prve godine i rang- liste za studente ostalih godina.

Iz jednog kućanstva, Stipendiju mogu ostvariti najviše dva kandidata.

Kandidati za dodjelu Stipendije ne mogu ostvariti Stipendiju za već stečenu razinu obrazovanja.

Članak 21.

Prijedlozi rang-lista s popisom kandidata čije su prijave potpune, pravovremene i ispunjavaju uvjete natječaja, ali nisu ostvarili dovoljan broj bodova za uvrštavanje na rang-listu, objavljuju se na web-stranici Grada Zagreba u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Na web-stranici Grada Zagreba objavljuje se i popis podnositelja čije su prijave nepotpune, nepravovremene ili ne ispunjavaju uvjete natječaja.

U roku od 8 dana od dana objavljivanja prijedloga rang-lista i popisa iz stavaka 1. i 2. ovoga članka svaki kandidat može podnijeti pisani prigovor gradonačelniku preko nadležnoga gradskog upravnog tijela.

Ako usvajanjem prigovora kandidat ostvari jednak ili veći broj bodova od zadnjeg kandidata na prijedlogu rang-liste, gradonačelnik će povećati broj Stipendija.

Gradonačelnik odlučuje o prigovoru zaključkom.

Zaključak o prigovoru je konačan.

IV. KORIŠTENJE STIPENDIJE

Članak 22.

Gradonačelnik utvrđuje konačne liste za dodjelu Stipendije.

Na temelju konačnih lista za dodjelu Stipendije, gradonačelnik ili osoba koju on ovlasti i kandidat ili osoba koja zastupa kandidata sklapaju ugovor o korištenju Stipendije.

Ugovor o korištenju Stipendije sadrži:

- ime, odnosno naziv ugovornih strana;

- naziv škole, odnosno studija za koji je odobrena Stipendija;

- iznos Stipendije;

- vrijeme na koje se Stipendija dodjeljuje;

- školsku/akademsku godinu za koju se Stipendija dodjeljuje;

- obvezu korisnika da radi na području Grada Zagreba;

- način i uvjete vraćanja Stipendije u slučaju neispunjavanja obveza iz ugovora;

- druga prava i obveze ugovornih strana.

Članak 23.

Stipendija se dodjeljuje za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno za trajanja statusa redovitog studenta za tekuću školsku ili akademsku godinu na deset mjeseci, odnosno pet mjeseci ako u tom roku prema nastavnom planu škole ili studijskom programu za koji je Stipendija odobrena, završava nastavni plan korisnika Stipendije.

Korisnik Stipendije ne može istodobno biti korisnik neke druge novčane stipendije financirane javnim sredstvima.

Članak 24.

Stipendija se isplaćuje mjesečno za prethodni mjesec na račun korisnika Stipendije.

Članak 24.a

Korisnik Stipendije dužan je i nakon prestanka korištenja Stipendije obavještavati nadležno gradsko upravno tijelo o tijeku školovanja i zaposlenju.

Nadležno gradsko upravno tijelo ima pravo provjere točnosti podataka i dokumentacije što ih je dostavio kandidat za dodjelu Stipendije odnosno korisnik Stipendije.

Članak 25.

Korisnici Stipendije obvezni su nakon završetka školovanja zaposliti se i raditi na području Grada Zagreba najmanje onoliko vremena koliko su primali Stipendiju.

Korisnici koji su se obrazovali za zanimanje u području odgoja i obrazovanja te u području zdravstva i socijalne skrbi dužni su obvezu rada na području Grada Zagreba iz stavka 1. ovoga članka odraditi u javnom sektoru.

Korisnik Stipendije, uz suglasnost davatelja Stipendije, može prihvatiti i zaposlenje na području Republike Hrvatske, čime se oslobađa obveze iz stavka 1. ovoga članka.

Obveza iz stavka 1. ovoga članka prestaje ako je korisnik Stipendije prijavljen u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje duže od šest mjeseci.

Članak 26.

Korisnik Stipendije dužan je vratiti primljeni iznos Stipendije ako:

- je pravo na Stipendiju ostvario na temelju neistinitih ili krivotvorenih podataka;

- je za trajanja ugovora o korištenju Stipendije primao novčanu stipendiju drugog stipenditora financiranu javnim sredstvima;

- iz neopravdanih razloga, koje procjenjuje Povjerenstvo, ne završi razred za koji je primao Stipendiju, odnosno ako u akademskoj godini za koju je primao Stipendiju iz neopravdanih razloga ostvari manje od 40 ECTS bodova ili naknadno upiše mirovanje ili odustane od studija;

- postupi suprotno odredbama članka 25. ove odluke;

- bez opravdanog razloga i u roku ne dostavi podatke o školovanju i zaposlenju.

U opravdanim slučajevima koje procjenjuje Povjerenstvo, gradonačelnik može, na prijedlog Povjerenstva, korisnika Stipendije osloboditi obveze vraćanja Stipendije ili mu obvezu vraćanja Stipendije odgoditi na određeno vrijeme.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 27.

Korisnici Stipendije koji su Stipendiju ostvarili sukladno Odluci o Stipendiji Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/18, 18/19 i 21/21) nastavljaju koristiti Stipendiju sukladno odredbama te odluke.

Članak 28.

Listu deficitarnih zanimanja iz članka 5. ove odluke za školsku godinu 2021./2022. gradonačelnik će donijeti najkasnije do 12. studenoga 2021.

Članak 29.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/18, 18/19 i 21/21).

Članak 30.

Ova odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija