zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Jankomir - Prisavišće

Pročišćeni tekst vrijedi od 16.02.2021.

Narodne novine 4/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Jankomir - Prisavišće (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 4/21)

Na temelju članka 86. stavka 3. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine 153/13, 65/17, 114/18, 39/19 i 98/19) i članka 41. točke 7. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18 i 3/20), Gradska skupština Grada Zagreba, na 39. sjednici, 3. veljače 2021., donijela je

ODLUKU

o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Jankomir - Prisavišće

OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Jankomir - Prisavišće (u nastavku teksta: Odluka).

PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU I DONOŠENJE IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 2.

Odluka se donosi sukladno člancima 79., 86., 113. i 198. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine 153/13, 65/17, 114/18, 39/19 i 98/19 - u daljnjem tekstu: Zakon) te članku 83. Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 16/07, 8/09, 7/13, 9/16, 12/16 - pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: Odluka o donošenju GUP-a grada Zagreba).

RAZLOZI ZA DONOŠENJE IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 3.

(1) Odlukom o donošenju GUP-a grada Zagreba utvrđena je obveza izrade detaljnijeg plana za područje Jankomir - Prisavišće. Urbanistički plan uređenja Jankomir - Prisavišće donesen je 31. siječnja 2008. (Službeni glasnik Grada Zagreba 1/08, u daljnjem tekstu: Plan).

(2) Planom su određeni: detaljna namjena i osnovni uvjeti korištenja površina, režimi uređivanja prostora, način opremanja prometnom i komunalnom infrastrukturom, uvjeti za gradnju, smjernice za oblikovanje, korištenje i uređenje prostora, drugi elementi od važnosti za područje za koje je Plan donesen.

(3) Sukladno članku 85. Zakona, PARON d.o.o. iz Zagreba, Avenija Većeslava Holjevca 20, kao vlasnik dijela zemljišta koje se nalazi unutar obuhvata Plana, pokrenulo je inicijativu za postupak izrade izmjena i dopuna Plana koja se ponajprije odnosi na ukidanje obveze planiranja izgradnje skloništa i djelomične korekcije uvjeta gradnje.

OBUHVAT IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 4.

(1) Obuhvat izmjena i dopuna Plana identičan je obuhvatu utvrđenim Planom, a određen je sljedećim granicama:

1. na sjeveroistoku koridorom generalnim urbanističkim planom planirane prometnice,

2. na istoku granicom generalnim urbanističkim planom planirane površine za gospodarsku namjenu (oznaka G) i trgovačke komplekse (oznaka K2),

3. na jugozapadu granicom vodnog dobra uz Priobalnu cestu i savski nasip,

4. na sjeverozapadu koridorom generalnim urbanističkim planom planirane prometnice.

(2) Površina obuhvata Plana iznosi oko 36 hektara.

SAŽETA OCJENA STANJA U OBUHVATU IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 5.

(1) Prostor u obuhvatu izmjena i dopuna Plana određen je Odlukom o donošenju GUP-a grada Zagreba kao dio niskokonsolidiranog gradskog područja planiranog za novu regulaciju na neizgrađenom prostoru.

(2) Većina prostora u obuhvatu Plana još uvijek se koristi kao otvoreni skladišni prostori poslovnih subjekata, dok je preostali dio u službi eksploatacije šljunka i pijeska. Transformacija prostora prema Planu na snazi još nije provedena. Izdano je nekoliko lokacijskih i građevinskih dozvola, ali ništa nije realizirano. Temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine 86/12, 143/13, 65/17 i 14/19) legalizirano je nekoliko zgrada koje su u suprotnosti s namjenom planiranom važećim Planom.

CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 6.

(1) Osnovni ciljevi i programska polazišta izmjena i dopuna Plana na području obuhvata su:

1. ukidanje obveze planiranja izgradnje skloništa sukladno posebnim propisima,

2. preispitivanje uvjeta gradnje za posljednju nadzemnu etažu visokih građevina,

3. preispitivanje uvjeta gradnje za lođe i balkone kod gradnje na prizemnoj etaži,

4. preispitivanje mogućnosti planiranja površine za gradnju doma zdravlja,

5. usklađenje s Generalnim urbanističkim planom grada Zagreba,

6. usklađenje sa zahtjevima javnopravnih tijela i nadležnih gradskih ureda,

7. transformiranje kartografskih prikaza Plana u referentni koordinatni sustav RH - HTRS96/TM.

(2) Izmjene i dopune Plana potrebno je uskladiti sa Zakonom i drugim propisima.

(3) Sve navedeno će se ispitati tijekom izrade izmjena i dopuna Plana.

POPIS SEKTORSKIH STRATEGIJA, PLANOVA, STUDIJA I DRUGIH DOKUMENATA PROPISANIH POSEBNIM ZAKONIMA KOJIMA, ODNOSNO U SKLADU S KOJIMA SE UTVRĐUJU ZAHTJEVI ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 7.

Za izradu izmjena i dopuna Plana nije potrebno pribavljati posebne stručne podloge jer se postupak izrade može provesti na temelju podataka, planskih smjernica i propisanih dokumenata koja će dostaviti nadležna javnopravna tijela.

NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH RJEŠENJA

Članak 8.

Stručno rješenje izmjena i dopuna Plana izradit će stručni izrađivač koji zadovoljava uvjete prema Pravilniku o izdavanju suglasnosti za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja (Narodne novine br. 136/15).

VRSTA I NAČIN PRIBAVLJANJA PODLOGA ZA KARTOGRAFSKE PRIKAZE IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 9.

Kartografski prikazi Elaborata izmjena i dopuna Plana izraditi će se u mjerilu 1:2000 na homogeniziranom digitalnom katastarskom planu koji dostavlja Gradski ured za katastar i geodetske poslove.

POPIS JAVNOPRAVNIH TIJELA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA TE DRUGIH SUDIONIKA KORISNIKA PROSTORA KOJI TREBAJU SUDJELOVATI U IZRADI IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 10.

Tijela i osobe koja daju svoje prethodne zahtjeve i sudjeluju u postupku izrade izmjena i dopuna Plana:

1. ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE GRADA ZAGREBA, Ulica Republike Austrije 18, Zagreb;

2. GRADSKI URED ZA PROSTORNO UREĐENJE, IZGRADNJU GRADA, GRADITELJSTVO, KOMUNALNE POSLOVE I PROMET

- Sektor za prostorno uređenje i graditeljstvo, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

- Sektor za promet, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb;

3. GRADSKI URED ZA MJESNU SAMOUPRAVU, Ulica grada Vukovara 56a/I, Zagreb;

4. GRADSKA ČETVRT STENJEVEC, Područni ured Gradske uprave Susedgrad, Sigetje 2, 10090 Zagreb;

5. GRADSKA ČETVRT PODSUSED - VRAPČE, Područni ured Gradske uprave Susedgrad, Sigetje 2, 10090 Zagreb;

6. GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE, Ilica 25, Zagreb;

7. HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, DP Elektra Zagreb, Služba za tehničke poslove, Gundulićeva 32, Zagreb;

8. HOPS - Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o., Kupska 4, Zagreb;

9. HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI, Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9, Zagreb;

10. VODOOPSKRBA I ODVODNJA d.o.o.

- Sektor razvoja i investicija, Odjel razvoja vodoopskrbe, projektiranja, suglasnosti i istraživanja, Folnegovićeva 1, Zagreb

- Sektor razvoja i investicija, Odjel razvoja odvodnje, projektiranja i suglasnosti, Folnegovićeva 1, Zagreb;

11. GRADSKA PLINARA ZAGREB d.o.o., Odjel strateškog planiranja i razvoja, Radnička cesta 1, Zagreb.

PLANIRANI ROK ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA, ODNOSNO NJEGOVIH POJEDINIH FAZA I ROK ZA PRIPREMU ZAHTJEVA ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA

Članak 11.

(1) Poziv na dostavljanje zahtjeva uputit će se danom stupanja na snagu ove odluke, a rok za dostavljanje zahtjeva za izradu izmjena i dopuna Plana je 15 dana od dana zaprimanja Odluke s pozivom na dostavljanje zahtjeva.

(2) Nositelj izrade dostavlja Odluku Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

(3) Nositelj izrade obavještava javnost o početku izrade izmjena i dopuna Plana na mrežnoj stranici Grada Zagreba i putem informacijskoga sustava Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

(4) Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Plana izradit će stručni izrađivač u roku od 30 dana od isteka roka za dostavljanje zahtjeva iz stavka 1. ovog članka.

(5) Prijedlog izmjena i dopuna Plana za javnu raspravu utvrđuje gradonačelnik.

(6) Javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Plana objavit će se u dnevnom tisku i na mrežnim stranicama Grada Zagreba i nadležnog ministarstva prije početka javne rasprave.

(7) Rok trajanja javnog uvida u Prijedlog izmjena i dopuna Plana i rok za dostavu mišljenja, prijedloga i primjedbi na Prijedlog izmjena i dopuna Plana određuje se u trajanju od 15 dana od dana početka javne rasprave.

(8) Odgovorni voditelj u suradnji s nositeljem izrade obradit će sva mišljenja, prijedloge i primjedbe iznesene u javnoj raspravi te će pripremiti izvješće o javnoj raspravi. Stručni izrađivač u suradnji s nositeljem izrade izradit će Nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna Plana nakon provedene javne rasprave i izrađenog izvješća o javnoj raspravi.

(9) Nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna Plana dostavlja se zajedno s izvješćem o javnoj raspravi gradonačelniku Grada Zagreba na utvrđivanje.

(10) Gradonačelnik Grada Zagreba razmotrit će Konačni prijedlog izmjena i dopuna Plana i odlučiti o njegovu utvrđivanju u roku od 8 dana od dana zaprimanja Nacrta konačnog prijedloga izmjena i dopuna Plana.

(11) Nakon utvrđivanja Konačnog prijedloga izmjena i dopuna Plana, a prije njegova upućivanja na donošenje Gradskoj skupštini Grada Zagreba, nositelj izrade dostavlja sudionicima javne rasprave pisanu obavijest o tome s obrazloženjem o razlozima neprihvaćanja, odnosno djelomičnog prihvaćanja njihovih prijedloga i primjedbi.

(12) Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Plana donosi Gradska skupština Grada Zagreba.

(13) Ako se iz objektivnih razloga neki od rokova iz ovog članka produlji, osim rokova utvrđenih Zakonom, to se produljenje, uz posebno obrazloženje, ne smatra protivnim ovoj odluci.

IZVORI FINANCIRANJA IZRADE IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 12.

Sredstva za izradu izmjena i dopuna Plana u skladu s člankom 63. Zakona i člankom 34. Odluke o građevinskom zemljištu (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/13, 16/14, 26/14, 2/15, 5/15 - pročišćeni tekst, 25/15 i 5/18) osigurava osiguravatelj sredstava trgovačko društvo PARON d.o.o. iz Zagreba, Avenija Većeslava Holjevca 20, na temelju ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izradu izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Jankomir - Prisavišće, koji će sklopiti s Gradom Zagrebom u roku od osam (8) dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

OSTALA PITANJA ZNAČAJNA ZA IZRADU IZMJENA I DOPUNA PLANA

Članak 13.

S ciljem donošenja ove odluke, pozivom na članak 86. stavak 3. Zakona, a u skladu s člankom 66. stavkom 1. Zakona o zaštiti okoliša (Narodne novine 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18), pribavljeno je mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene, odnosno strateške procjene utjecaja na okoliš Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja KLASA: 351-03/20-01/1436, URBROJ: 517-03-1-1-20-2 od 15. listopada 2020., a kojim je ocijenjeno da za izmjene i dopune Plana nije potrebno provesti postupak ocjene i strateške procjene utjecaja na okoliš.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/21-01/35

URBROJ: 251-01-03-21-5

Zagreb, 3. veljače 2021.

Predsjednik

Gradske skupštine

Mislav Herman, dr. med., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija