zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje

Pročišćeni tekst vrijedi od 07.11.2020.

Narodne novine 27/2020

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 27/20)

Na temelju članka 86. stavka 3. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine 153/13, 65/17, 114/18, 39/19 i 98/19), članka 41. točke 7. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18 i 3/20), Gradska skupština Grada Zagreba, na 37. sjednici, 27. listopada 2020., donijela je

ODLUKU

o izradi Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje

OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Donosi se Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje (u daljnjem tekstu: Odluka).

PRAVNA OSNOVA ZA IZRADU I DONOŠENJE PLANA

Članak 2.

Odluka se donosi na temelju članaka 79. i 86. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine 153/13, 65/17, 114/18, 39/19 i 98/19, u daljnjem tekstu: Zakon) te članka 82. Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 16/07, 8/09, 7/13, 9/16 i 12/16 - pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: GUP grada Zagreba).

RAZLOZI ZA DONOŠENJE PLANA

Članak 3.

Sukladno članku 85. Zakona zaprimljena je inicijativa za izradu Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje (u daljnjem tekstu: Plan) kako bi se unutar obuhvata Plana omogućila izgradnja mješovite - pretežito poslovne namjene s pratećim sadržajima.

OBUHVAT PLANA

Članak 4.

(1) Obuhvat Plana određen je kartografskim prikazom GUP‑a grada Zagreba 4) Uvjeti za korištenje, uređenje i zaštitu prostora; 4b) Procedure urbano-prostornog uređenja.

(2) Na temelju članka 89. Zakona, obuhvat Plana je u manjem obimu proširen u odnosu na prikaz iz GUP‑a grada Zagreba kako bi se dobila zaokružena prostorna cjelina.

(3) Plan se donosi za prostor obuhvata koji je omeđen:

1. sa sjevera granicama k.č.br. 4785, 4788, 5643/1, 4755/2 i 4799/2, sve k.o. Trnje;

2. sa zapada Savskom cestom;

3. s istoka Rugvičkom ulicom;

4. s juga ulicom Prisavlje.

(4) Površina obuhvata Plana iznosi oko 2 ha.

SAŽETA OCJENA STANJA U OBUHVATU PLANA

Članak 5.

(1) Područje za koje se izrađuje Plan određeno je GUP‑om grada Zagreba kao prostor niskokonsolidiranih gradskih područja, a nalazi se u gradskoj četvrti Trnje kao dio Cvjetnog naselja. Ovaj prostorni obuhvat je GUP‑om grada Zagreba predodređen za urbanu preobrazbu.

(2) Prostor je djelomično urbanistički određen, a dijelom zauzet substandardnim zgradama poslovne i stambene namjene. Unutar obuhvata Plana nisu evidentirani zaštićeni dijelovi prirode. Na obuhvaćenom području nema zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina niti graditeljskih posebnosti. Najveći dio područja obuhvata Plana nalazi se unutar Evidentiranog arheološkog područja - Savska cesta, na kojem se, na temelju šireg povijesno-kulturološkog konteksta, mogu očekivati arheološki nalazi.

(3) Unutar dvorišta Veterinarskog instituta (Savska 143 i 143a) nalazi se zelena površina koju odlikuje kvalitetno visoko zelenilo, a na dijelu Savske ceste (Savska 139) nalazi se prepoznatljivo visoko zelenilo u formi drvoreda. Predmetni dio Savske ceste, od Odranske ulice do Ulice Prisavlje, odlikuje urbani potez ugrađenih zgrada s definiranim građevinskim pravcem uz Savsku cestu. Građevinski pravac uz ulicu Prisavlje nije jasno definiran već prevladavaju slobodnostojeće višestambene zgrade uklopljene u visoko zelenilo. Etažnost postojećih građevina u prostoru obuhvata Plana iznosi od 1 do 8 nadzemnih etaža.

(4) Dobra prometna pristupačnost i opremljenost infrastrukturom Savske ceste i ulice Prisavlje stvaraju preduvjet za transformaciju prostora novom i zamjenskom gradnjom te rekonstrukcijom.

CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA PLANA

Članak 6.

(1) Osnovni su ciljevi i programska polazišta Plana na području obuhvata:

1. uređenje prostora mješovite namjene, pretežito poslovne i planiranje pretežito visoke gradnje najveće etažnosti 7 nadzemnih etaža;

2. transformacija postojeće izgrađene strukture u prostor visokoga urbanog standarda;

3. sadržajno, funkcionalno i oblikovno usklađenje s okolnim visokokonsolidiranim prostorom.

(2) Sve navedeno potrebno je ispitati u postupku izrade Plana.

(3) Plan je potrebno izraditi u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

POPIS SEKTORSKIH STRATEGIJA, PLANOVA, STUDIJA I DRUGIH DOKUMENATA PROPISANIH POSEBNIM ZAKONIMA KOJIMA, ODNOSNO U SKLADU S KOJIMA SE UTVRĐUJU ZAHTJEVI ZA IZRADU PLANA

Članak 7.

Za izradu Plana nije potrebno pribavljati posebne stručne podloge s obzirom na to da se postupak izrade može provesti na temelju podataka, planskih smjernica i propisanih dokumenata koja će dostaviti nadležna javnopravna tijela.

NAČIN PRIBAVLJANJA STRUČNIH RJEŠENJA

Članak 8.

Stručno rješenje Plana izradit će stručni izrađivač koji zadovoljava uvjete prema Pravilniku o izdavanju suglasnosti za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja (Narodne novine 136/15).

VRSTA I NAČIN PRIBAVLJANJA PODLOGA ZA KARTOGRAFSKE PRIKAZE PLANA

Članak 9.

(1) Kartografski prikazi Elaborata Plana izrađuju se na homogeniziranom digitalnom katastarskom planu koji dostavlja Gradski ured za katastar i geodetske poslove.

(2) Kartografski prikazi Elaborata Plana izradit će se u mjerilu 1:1000.

POPIS JAVNOPRAVNIH TIJELA ODREĐENIH POSEBNIM PROPISIMA KOJA DAJU ZAHTJEVE ZA IZRADU PLANA TE DRUGIH SUDIONIKA KORISNIKA PROSTORA KOJI TREBAJU SUDJELOVATI U IZRADI PLANA

Članak 10.

Tijela i osobe koja daju svoje prethodne zahtjeve i sudjeluju u izradi Plana:

1. MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA, PU zagrebačka, Sektor upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite, Inspektorat unutarnjih poslova, Avenija Većeslava Holjevca 20, 10000 Zagreb

2. MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA, GRADITELJSTVA I DRŽAVNE IMOVINE, Uprava za nekretnine, Ulica Republike Austrije 20, 10000, Zagreb

3. GRADSKI URED ZA PROSTORNO UREĐENJE, IZGRADNJU GRADA, GRADITELJSTVO, KOMUNALNE POSLOVE I PROMET

- Sektor za prostorno uređenje i graditeljstvo, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

- Sektor za građenje komunalne infrastrukture i održavanje javnoprometnih površina, javnih objekata i javne rasvjete, Ulica grada Vukovara 58b, 10000 Zagreb

- Sektor za promet, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

4. GRADSKI URED ZA IMOVINSKO-PRAVNE POSLOVE, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

5. GRADSKI URED ZA UPRAVLJANJE IMOVINOM GRADA, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb

6. URED ZA UPRAVLJANJE U HITNIM SITUACIJAMA, Ulica kneza Branimira 71b, 10000 Zagreb

7. GRADSKI URED ZA MJESNU SAMOUPRAVU, Ulica grada Vukovara 56a/I, 10000 Zagreb

8. VIJEĆE GRADSKE ČETVRTI TRNJE, Ulica grada Vukovara 56a, 10000 Zagreb

9. HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, DP Elektra Zagreb, Služba za tehničke poslove, Gundulićeva 32, 10000 Zagreb

10. HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI, Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb

11. VODOOPSKRBA I ODVODNJA d.o.o.

- Sektor razvoja i investicija, Odjel razvoja vodoopskrbe, projektiranja, suglasnosti i istraživanja, Folnegovićeva 1, Zagreb

- Sektor razvoja i investicija, Odjel razvoja odvodnje, projektiranja i suglasnosti, Folnegovićeva 1, Zagreb

12. GRADSKA PLINARA ZAGREB d.o.o., Odjel strateškog planiranja i razvoja, Radnička cesta 1, 10000 Zagreb

13. ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o., Podružnica Čistoća, Radnička cesta 82, 10000 Zagreb

14. ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE GRADA ZAGREBA, Ulica Republike Austrije 18, 10000 Zagreb

15. GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE I PRIRODE, Kuševićeva ulica 2, 10000 Zagreb.

PLANIRANI ROK ZA IZRADU PLANA, ODNOSNO NJEGOVIH POJEDINIH FAZA I ROK ZA PRIPREMU I DOSTAVLJANJE ZAHTJEVA ZA IZRADU PLANA TIJELA I OSOBA ODREĐENIH POSEBNIH PROPISIMA

Članak 11.

(1) Poziv na dostavljanje zahtjeva uputit će se danom stupanja na snagu ove Odluke, a rok je za dostavljanje zahtjeva za izradu Plana 15 dana od dana zaprimanja Odluke s pozivom na dostavljanje zahtjeva.

(2) Nositelj izrade dostavlja Odluku Zavodu za prostorni razvoj.

(3) Nositelj izrade obavještava javnost o početku izrade Plana na mrežnoj stranici Grada Zagreba i putem Zavoda za prostorni razvoj.

(4) Nacrt prijedloga Plana izradit će stručni izrađivač u roku od 30 dana od isteka roka za dostavljanje zahtjeva iz stavka 1. ovog članka.

(5) Prijedlog Plana za javnu raspravu utvrđuje gradonačelnik.

(6) Javna rasprava o Prijedlogu Plana objavit će se u dnevnom tisku i na mrežnim stranicama Grada Zagreba i nadležnog ministarstva prije početka javne rasprave.

(7) Javni uvid u Prijedlog Plana i rok za dostavu mišljenja, prijedloga i primjedbi na Prijedlog Plana određuju se u trajanju od 30 dana od dana početka javne rasprave.

(8) Odgovorni voditelj u suradnji s nositeljem izrade obradit će sva mišljenja, prijedloge i primjedbe iznesene u javnoj raspravi te će pripremiti izvješće o javnoj raspravi. Stručni izrađivač u suradnji s nositeljem izrade izradit će Nacrt konačnog prijedloga Plana nakon provedene javne rasprave i izrađenog izvješća o javnoj raspravi.

(9) Nacrt konačnog prijedloga Plana dostavlja se zajedno s izvješćem o javnoj raspravi gradonačelniku Grada Zagreba na utvrđivanje.

(10) Gradonačelnik Grada Zagreba razmotrit će sve okolnosti i odlučiti o utvrđivanju Konačnog prijedloga Plana u roku od 8 dana od dana zaprimanja Nacrta konačnog prijedloga Plana.

(11) Nakon utvrđivanja Konačnog prijedloga Plana, a prije njegova upućivanja na donošenje Gradskoj skupštini Grada Zagreba, nositelj izrade dostavit će sudionicima javne rasprave pisanu obavijest o tome s obrazloženjem o razlozima neprihvaćanja, odnosno djelomičnog prihvaćanja njihovih prijedloga i primjedbi.

(12) Ako se iz objektivnih razloga neki od rokova iz ovog članka produlji, osim rokova utvrđenih Zakonom, to se produljenje, uz posebno obrazloženje, ne smatra protivnim ovoj odluci.

(13) Odluku o donošenju Plana donosi Gradska skupština Grada Zagreba.

IZVORI FINANCIRANJA IZRADE PLANA

Članak 12.

Sredstva za izradu Plana u skladu s člankom 63. Zakona i člankom 34. Odluke o građevinskom zemljištu (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/13, 16/14, 26/14, 2/15, 5/15 - pročišćeni tekst, 25/15 i 5/18) osigurava osiguravatelj sredstava DOMOGRAD d.o.o. iz Zagreba na temelju Ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izradu Urbanističkog plana uređenja Savska ulica - Prisavlje, koji će sklopiti s Gradom Zagrebom u roku od osam (8) dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

OSTALA PITANJA ZNAČAJNA ZA IZRADU PLANA

Članak 13.

(1) S ciljem donošenja ove odluke, a u skladu s člancima 64. i 66. Zakona o zaštiti okoliša (Narodne novine 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18) u vezi s člankom 86. stavka 3. Zakona, gradonačelnik Grada Zagreba donio je Zaključak o započinjanju postupka ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš za Urbanistički plan uređenja Savska ulica - Prisavlje, KLASA: 350-07/20-02/103, URBROJ: 251-03-02-20-2 od 25. svibnja 2020. prema kojem je Grad Zagreb u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja proveo postupak ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš za Plan.

(2) U postupku ocjene o potrebi strateške procjene utvrđeno je da Plan vjerojatno neće imati značajan utjecaj na okoliš, temeljem čega je gradonačelnik Grada Zagreba donio Zaključak kojim se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Urbanistički plan uređenja Savska ulica - Prisavlje, KLASA: 350-07/20-02/208, URBROJ: 251-03-02-20-2 od 21. rujna 2020.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/20-01/378

URBROJ: 251-01-03-20-8

Zagreb, 27. listopada 2020.

Potpredsjednica

Gradske skupštine

prof. dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija