zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.10.2020.

Narodne novine 24/2020

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 24/20)

Na temelju članka 30. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18, 110/18 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 32/20), uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebački holding d.o.o., podružnica Zagrebparking, Zagreb, Šubićeva 40/III., dana 23. 9. 2020. donijela je

OPĆE UVJETE

isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima (dalje u tekstu: Opći uvjeti) uređuju uvjeti pružanja odnosno korištenja komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama, međusobna prava i obveze isporučitelja i korisnika komunalne usluge te način mjerenja, obračuna i plaćanja isporučene komunalne usluge.

Zagrebački holding d.o.o., podružnica Zagrebparking, Zagreb, Šubićeva 40/III., OIB: 85584865987 (dalje u tekstu: organizator parkiranja) isporučitelj je komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama temeljem Odluke o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/19).

II. UVJETI PRUŽANJA ODNOSNO KORIŠTENJA USLUGE PARKIRANJA

Članak 2.

Organizator parkiranja pruža komunalnu uslugu parkiranja sukladno zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje promet i komunalni red, načelima komunalnog gospodarstva te propisima i drugim aktima Grada Zagreba kojima se uređuje parkiranje na području Grada Zagreba.

Članak 3.

Javno parkiralište s naplatom (dalje u tekstu: javno parkiralište) uređena je i propisno označena ulična ili izdvojena javna površina na kojoj je uvedena naplata parkiranja i koja je označena odgovarajućom prometnom signalizacijom te informacijom o parkirališnoj zoni, cijenama parkiranja ovisno o vremenu parkiranja i načinu plaćanja parkiranja.

Parkirališno mjesto je dio javne parkirališne površine namijenjene parkiranju vozila i označeno je odgovarajućom prometnom signalizacijom. Parkirališno mjesto na javnim parkiralištima označava se bijelom bojom ili drugom oznakom (dopunskom pločom) koja označava način parkiranja vozila i prostor parkiranja na kojem se vrši kontrola i naplata.

Parkirališna zona je dio javne parkirališne površine na kojoj je uvedena naplata.

Parkirališni blok je dio parkirališne zone unutar kojeg vrijede povlašteni uvjeti parkiranja.

Vozilo je osobni automobil i drugo motorno vozilo namijenjeno prijevozu osoba koje osim sjedala za vozača ima najviše osam sjedala te drugo vozilo kojem najveća dopuštena masa nije veća od 3500 kg i kojem dimenzija ne prelazi dimenzije parkirališnog mjesta.

Autobus je motorno vozilo namijenjeno prijevozu osoba koje, osim sjedala za vozača, ima više od osam sjedala.

Korisnik javnog parkirališta (dalje u tekstu: korisnik) je vozač koji parkira vozilo na parkirališno mjesto odnosno vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama ministarstva nadležnog za unutarnje poslove prema registarskoj oznaci vozila odnosno u drugim odgovarajućim službenim evidencijama.

Korisnikom se smatra i primatelj leasinga kojemu je vozilo prepušteno na korištenje na temelju pravnog posla leasinga, odnosno najmoprimac kojem je osoba koja obavlja registriranu djelatnost rent-a-car usluge prepustila vozilo na korištenje na temelju ugovora o najmu.

Članak 4.

Javna parkirališta na kojima organizator parkiranja pruža uslugu parkiranja podijeljena su u sljedeće zone:

- I. zona (I.1., I.2.)

- II. zona (II.1., II.2. i II.3.)

- III. zona

- IV. zona (IV.1., IV.2.)

Na sve nove parkirališne zone i parkirališne blokove na odgovarajući način primjenjuju se ovi opći uvjeti.

III. MEĐUSOBNA PRAVA I OBVEZE ISPORUČITELJA I KORISNIKA USLUGE TE NAČIN

MJERENJA, OBRAČUNA I PLAĆANJA USLUGE

Članak 5.

Parkiranjem vozila na javnom parkiralištu s naplatom korisnik sklapa s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta u trajanju od 24 sata prihvaćajući ove opće uvjete.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, korisnik može sklopiti s organizatorom parkiranja ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta u trajanju kraćem ili dužem od 24 sata.

Parkirališna karta za parkiranje na javnom parkiralištu kupljena ili izdana kao dnevna karta za određenu parkirališnu zonu vrijedi od trenutka kupnje/izdavanja do istog vremena u prvom sljedećem danu u kojem se naplaćuje parkiranje.

Ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu može se sklopiti u trajanju kraćem od 24 sata ako korisnik parkirališta izričito zatraži od organizatora parkiranja izdavanje satne karte (polusatna, satna, višesatna karta).

U I. zoni moguće je sklopiti ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta u trajanju kraćem od 24 sata za parkiranje do 2 sata.

U II.1. i II.2. zoni moguće je sklopiti ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta u trajanju kraćem od 24 sata za parkiranje do 3 sata.

U II.3., III., IV.1. i IV.2. zoni može se sklopiti ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta u trajanju kraćem od 24 sata.

U zoni I.1. i I.2. moguće je sklopiti ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta isključivo u trajanju od 24 sata.

Ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu može se sklopiti u trajanju dužem od 24 sata ako korisnik parkirališta izričito zatraži od organizatora parkiranja izdavanje tjedne, mjesečne ili godišnje parkirališne karte.

Za I., II. i III. zonu može se zatražiti izdavanje tjedne, mjesečne ili godišnje parkirališne karte, a za IV. zonu mjesečne parkirališne karte.

Ugovorom iz stavka 1. ovoga članka isključeno je čuvanje vozila te odgovornost za nestanak, uništenje ili oštećenje vozila.

Članak 6.

Za korištenje javnih parkirališta korisnik mora imati valjanu parkirališnu kartu.

Valjana parkirališna karta je ona karta koja je plaćena za:

- parkirališnu zonu u kojoj se koristi usluga parkiranja;

- vrijeme korištenja parkiranja, odnosno razdoblje na koje je sklopljen ugovor o korištenju javne parkirališne površine;

- vozilo registarske oznake koje je parkirano na parkirališnom mjestu.

Parkirališna karta izdaje se u materijaliziranom ili nematerijaliziranom obliku.

Materijalizirana parkirališna karta izdaje se na papiru ili u drugom obliku i potrebno ju je vidljivo istaknuti ispod vjetrobranskog stakla vozila. Kupljena materijalizirana karta smatrat će se valjanom ako je na njoj vidljiva zona za koju je kupljena i vrijeme važenja.

Nematerijalizirana parkirališna karta je svaka elektronička karta kupljena kroz kanal prodaje koji je preko "on-line" servisa povezan s centralnim informacijskim sustavom naplate i kontrole parkiranja.

Nematerijalizirana parkirališna karta izdaje se kao potvrda u elektroničkom obliku.

Iznimno od stavka 2. ovog članka, valjana parkirališna karta plaćena za parkirališnu zonu u kojoj se plaća veća naknada za korištenje parkirališnog mjesta vrijedi i u zoni u kojoj se plaća manja naknada, a navedeno se odnosi na parkirališnu kartu iste vrste.

Članak 7.

Korisnik javnog parkirališta može kupiti dnevnu kartu na ovlaštenim prodajnim mjestima i na blagajni organizatora parkiranja, na parkirališnom automatu (na kojem je to omogućeno), preko mobilne aplikacije i web-portala organizatora parkiranja te na druge načine koje omogući organizator parkiranja odnosno može ju preuzeti s nalogom za plaćanje na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja.

Kupnja dnevne karte na prodajnim mjestima, blagajni organizatora parkiranja i na parkirališnom automatu podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje dnevne karte.

Kupnja dnevne karte preko mobilne aplikacije i web-portala podrazumijeva elektroničku kupnju parkirališne karte o čemu korisnik parkiranja zaprima obavijest o plaćenoj parkirališnoj karti.

Preuzimanje dnevne karte na javnom parkiralištu od osobe koju ovlasti organizator parkiranja omogućuje plaćanje dnevne karte u roku od osam dana od dana preuzimanja.

Članak 8.

Korisnik javnog parkirališta može kupiti satnu kartu na parkirališnom automatu, mobilnim telefonom (SMS i mobilna aplikacija), na ovlaštenim prodajnim mjestima i blagajni organizatora parkiranja te na druge načine koje omogući organizator parkiranja.

Kupnja satne karte na parkirališnom automatu podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte neposredno na javnom parkiralištu na kojem se nalazi parkirališni automat.

Kupnja satne karte mobilnim telefonom (SMS i mobilna aplikacija), podrazumijeva elektroničku kupnju parkirališne karte o čemu će korisnik parkiranja zaprimiti poruku o plaćenoj parkirališnoj karti mobilnim telefonom.

Kupnja satne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima i blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Članak 9.

Korisnik javnog parkirališta može kupiti tjednu, mjesečnu ili godišnju parkirališnu kartu na ovlaštenim prodajnim mjestima, na blagajni organizatora parkiranja, na parkirališnom automatu (na kojem je to omogućeno), preko mobilne aplikacije i web-portala organizatora parkiranja te na druge načine koje omogući organizator parkiranja.

Kupnja tjedne, mjesečne ili godišnje parkirališne karte na parkirališnom automatu podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte neposredno na javnom parkiralištu na kojem se nalazi parkirališni automat.

Kupnja tjedne, mjesečne ili godišnje parkirališne karte preko mobilne aplikacije i web-portala podrazumijeva elektroničku kupnju parkirališne karte o čemu će korisnik parkiranja zaprimiti obavijest o plaćenoj parkirališnoj karti.

Kupnja tjedne, mjesečne ili godišnje parkirališne karte na ovlaštenim prodajnim mjestima i blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Članak 10.

Korisnik javnog parkirališta dužan je imati valjanu parkirališnu kartu u roku od pet (5) minuta od parkiranja vozila.

Korisnik javnog parkirališta dužan je parkirališnu kartu u materijaliziranom obliku istaknuti na vidljivom mjestu u vozilu (ispod vjetrobranskog stakla) u roku od pet (5) minuta od parkiranja vozila tako da organizator parkiranja može provjeriti njezinu valjanost.

Ako korisnik javnog parkirališta ne istakne valjanu parkirališnu kartu u materijaliziranom obliku u roku iz stavka 2. ovoga članka ili je istakne tako da se ne može provjeriti njezina valjanost, smatrat će se da nema valjanu parkirališnu kartu.

Ako korisnik javnog parkirališta nema valjanu parkirališnu kartu, smatrat će se da je s organizatorom parkiranja sklopio ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju od 24 sata (dnevna karta) i osoba koju ovlasti organizator parkiranja ostavit će dnevnu kartu s nalogom za plaćanje na vozilu, koju je korisnik dužan platiti u roku od osam dana od dana sklapanja ugovora.

Dnevna karta s nalogom za plaćanje ostavljena na način iz stavka 4. ovoga članka smatra se uredno dostavljenom i kasnija oštećenja ili uništenja ne utječu na valjanost dostavljanja i ne odgađaju plaćanje.

Članak 11.

Ako korisnik javnog parkirališta ne plati dnevnu kartu s nalogom za plaćanje u ostavljenom roku, osim iznosa dnevne karte dužan je nadoknaditi i stvarne troškove organizatora parkiranja.

Ako korisnik javnog parkirališta ne podmiri obveze iz stavka 1. ovoga članka u ostavljenim rokovima, organizator parkiranja pokrenut će protiv njega, a u svoje ime i za svoj račun, postupak pred nadležnim tijelom.

Članak 12.

Fizička osoba (stanar) koja ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje te pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja ima sjedište ili koristi poslovni prostor unutar parkirališne zone u kojoj se naplaćuje parkiranje mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja u pogledu cijene i korištenja javnih parkirališta (povlaštena parkirališna karta).

Povlaštene uvjete parkiranja iz stavka 1. ovoga članka može koristiti i fizička osoba vlasnik nekretnine (stana ili kuće) na području na kojemu se naplaćuje parkiranje, ako ima prijavljeno prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba.

Povlaštena parkirališna karta izdaje se i vrijedi za parkirališni blok unutar parkirališne zone, odnosno za zonu koja nije podijeljena na parkirališne blokove, u kojoj osoba koja ostvaruje pravo na povlaštenu parkirališnu kartu ima prebivalište ili boravište, nekretninu u vlasništvu odnosno sjedište ili koristi poslovni prostor na tom području.

Iznimno od stavka 3. ovoga članka osobi koja ostvaruje pravo na povlaštenu parkirališnu kartu za parkirališni blok odnosno za zonu za koju se plaća veća naknada za korištenje parkirališnog mjesta na njezin zahtjev može se izdati povlaštena parkirališna karta za parkirališni blok odnosno za zonu za koju se plaća manja naknada. Povlaštena parkirališna karta plaćena za parkirališni blok odnosno za zonu za koju se plaća veća naknada za korištenje parkirališnog mjesta vrijedi i u bloku odnosno u zoni u kojoj se plaća manja naknada.

Povlaštena parkirališna karta vrijedi od trenutka njezina izdavanja do isteka onoga dana u sljedećem mjesecu koji po danu odgovara danu od kada je rok otpočeo, odnosno do isteka posljednjeg dana u sljedećem mjesecu.

Članak 13.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu može ostvariti fizička osoba (stanar) ako:

- ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje osobnom iskaznicom ili potvrdom Ministarstva unutarnjih poslova i

- ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu može ostvariti pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako:

- ima sjedište ili koristi poslovni prostor na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje ugovorom o zakupu ili vlasništvu poslovnog prostora, odnosno izvatkom iz registra ili upisnika što ga vodi nadležno tijelo iz kojeg je vidljiva poslovna adresa na kojoj se obavlja djelatnost;

- ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom;

- ima vozilo u najmu (rent-a-car) u trajanju od najmanje 3 mjeseca što dokazuje ugovorom o najmu i važećom prometnom dozvolom.

Pravo na povlaštenu parkirališnu kartu može ostvariti fizička osoba vlasnik stana ili kuće ako:

- je nekretnina na području na kojemu se naplaćuje parkiranje, što dokazuje dokumentacijom o vlasništvu nekretnine,

- ima prijavljeno prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba, što dokazuje osobnom iskaznicom ili potvrdom Ministarstva unutarnjih poslova i

- ima u vlasništvu ili leasingu vozilo, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, pravna osoba, fizička osoba obrtnik odnosno osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost može podnijeti zahtjev za povlaštenu parkirališnu kartu u korist svojeg zaposlenika (stanara) koji ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, ako taj zaposlenik koristi vozilo u njezinu vlasništvu, najmu (rent-a-car) ili leasingu 24 sata dnevno što dokazuje:

- važećom prometnom dozvolom;

- potvrdom o radnopravnom statusu;

- potvrdom o korištenju službenog vozila i ugovorom o najmu (rent-a-car) vozila i

- osobnom iskaznicom ili potvrdom Ministarstva unutarnjih poslova o prebivalištu ili boravištu zaposlenika.

Povlaštena parkirališna karta izdana prema stavku 4. ovoga članka plaća se po cijeni koju za povlaštenu parkirališnu kartu plaća osoba iz stavka 1. ovoga članka i može se izdati samo za jedno vozilo zaposlenika (stanara).

Odredbe ovoga članka na odgovarajući način primjenjuju se na fizičke osobe članove diplomatskih i drugih misija te članove međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj uz posebnu osobnu iskaznicu ministarstva nadležnoga za vanjske i europske poslove i potvrdu veleposlanstva ili konzulata odnosno misije i međunarodne organizacije akreditirane u Republici Hrvatskoj o adresi stanovanja na području na kojem se naplaćuje parkiranje.

Članak 14.

Osoba koja ima pravo na povlaštenu parkirališnu kartu obvezna je organizatoru parkiranja dati na uvid izvornike isprava iz članka 13. ovih općih uvjeta kojima dokazuje ispunjavanje uvjeta za izdavanje povlaštene parkirališne karte.

Uz zahtjev kojim se traži izdavanje povlaštene parkirališne karte obvezatno se predaju preslike isprava iz članka 13. ovih općih uvjeta s vidljivim samo nužnim podacima potrebnim za ostvarivanje prava.

Ako iz priloženih isprava ne proizlazi drugačije, smatra se da korisnik za kupnju povlaštene parkirališne karte ispunjava uvjete za sljedećih 12 mjeseci od dana kada mu je odobrena kupnja karte, a za vozilo u najmu (rent-a-car) za sljedeća 3 mjeseca od dana kada mu je odobrena kupnja karte.

Organizator parkiranja obvezan je čuvati na siguran način preslike isprava koje mu dostavi korisnik, a po proteku 12 mjeseci od njihova zaprimanja dužan ih je uništiti. Ako su osobni podaci dokaz u sudskom, upravnom, arbitražnom ili drugom istovrijednom postupku, oni će se čuvati dulje od predviđenog razdoblja pohrane, sve do konačnog završetka postupka.

Članak 15.

Korisnik javnog parkirališta koji ostvaruje pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte može je kupiti na blagajni organizatora parkiranja, preko mobilne aplikacije i web-portala organizatora parkiranja, na parkirališnom automatu (na kojem je to omogućeno) te na druge načine koje omogući organizator parkiranja.

Za kupnju povlaštene parkirališne karte mobilnom aplikacijom i na parkirališnom automatu potrebno je prethodno obaviti autorizaciju na web-portalu ili blagajni organizatora parkiranja. Autorizacija se dobiva temeljem provjere podataka, a sukladno članku 13. ovih općih uvjeta. Provjerava se uvidom u dokumentaciju na blagajni organizatora parkiranja ili preko web-servisa.

Kupnja povlaštene parkirališne karte na parkirališnom automatu podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte neposredno na javnom parkiralištu na kojem se nalazi parkirališni automat.

Kupnja povlaštene parkirališne karte preko mobilne aplikacije i web-portala podrazumijeva elektroničku kupnju parkirališne karte o čemu će korisnik parkiranja zaprimiti obavijest o plaćenoj parkirališnoj karti.

Kupnja povlaštene parkirališne karte na blagajni organizatora parkiranja podrazumijeva istodobno plaćanje i preuzimanje parkirališne karte.

Ako korisnik povlaštene parkirališne karte za vrijeme njezina važenja promijeni vozilo za koje je karta izdana, organizator parkiranja će, na zahtjev korisnika, zamijeniti povlaštenu parkirališnu kartu novom povlaštenom parkirališnom kartom. Nova povlaštena parkirališna karta vrijedi do isteka roka na koji je izdana zamijenjena karta.

Ako korisnik parkirališta koristi povlaštenu parkirališnu kartu suprotno odredbama ovih općih uvjeta, smatra se da nema povlaštenu parkirališnu kartu.

Članak 16.

Na javnim parkiralištima u parkirališnim zonama naplate (koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom) osobe s invaliditetom i udruge osoba s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti mogu parkirati bez plaćanja naknade najduže 2 sata tijekom jednog dana. Rok od 2 sata počinje teći od prvog opažaja osobe koju ovlasti organizator parkiranja i završava istekom drugog sata.

Nakon isteka roka iz stavka 1. ovoga članka, za daljnje korištenje javnog parkirališta, osoba s invaliditetom i udruga osoba s invaliditetom obvezna je imati valjanu parkirališnu kartu.

Osoba s invaliditetom i udruga osoba s invaliditetom može ostvariti pravo iz stavka 1. ovoga članka ako uz važeći znak pristupačnosti (istaknut s unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila) ima i važeće odobrenje organizatora parkiranja.

Odobrenje izdaje organizator parkiranja osobi s invaliditetom i udruzi osoba s invaliditetom ako:

- podnese zahtjev organizatoru parkiranja,

- dostavi presliku važećeg znaka pristupačnosti i rješenja na temelju kojeg je znak izdan,

- navede registarsku oznaku vozila za koje traži izdavanje odobrenja.

Organizator parkiranja može odgoditi izdavanje odobrenja najduže do 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva radi provjere vjerodostojnosti dokumentacije priložene uz zahtjev.

Odobrenje se izdaje za vozilo registarske oznake navedene u zahtjevu, na razdoblje od godine dana, ali ne duže od roka do kojega vrijedi znak pristupačnosti.

Izdano odobrenje može se prebaciti na drugo vozilo što se smatra izdavanjem novog odobrenja.

Za izdavanje odobrenja plaća se naknada sukladno važećem cjeniku.

Članak 17.

Na motorna vozila kategorije L, L1, L2, L3, L4, L5, L6 i L7, parkirana na javnim parkiralištima s naplatom primjenjuju se odredbe ovih općih uvjeta.

Na autobuse parkirane na javnim parkiralištima s naplatom namijenjenim za parkiranje autobusa na odgovarajući način primjenjuju se odredbe ovih općih uvjeta.

Članak 18.

Na policijska vozila bez obzira na to imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, prilikom korištenja parkirališnih mjesta na javnim parkiralištima s naplatom, ne primjenjuju se ovi opći uvjeti.

Ako je izdana dnevna karta za vozilo iz stavka 1. ovoga članka, korisnik je dužan odmah po zaprimanju dnevne karte dostaviti organizatoru parkiranja pisanu obavijest da se vozilo koristilo za obavljanje službenih zadaća.

Ako korisnik vozila u roku od osam dana od zaprimanja dnevne karte ne dostavi pisanu obavijest iz stavka 2. ovoga članka, smatrat će se da vozilo nije bilo na službenoj zadaći.

Članak 19.

Fizička ili pravna osoba kojoj je nadležni gradski ured odobrio privremeno zauzimanje parkirališnog mjesta na javnim parkiralištima s naplatom plaćaju naknadu za svako parkirališno mjesto za koje je odobreno zauzeće u visini iznosa dnevne karte za svaki dan zauzeća.

Za zauzeće kraće od jednog dana plaća se naknada u visini iznosa satne karte za svaki sat zauzeća za svako parkirališno mjesto.

Članak 20.

Korisnik javnih parkirališta dužan je parkirati vozilo na parkirališno mjesto na način kako je označeno prometnom signalizacijom.

Zabranjeno je parkiranje vozila na način da uzrokuje smetnju drugim korisnicima javnih parkirališta, bilo da blokira ulaz ili izlaz bilo da predstavlja prepreku.

Na javnim parkiralištima zabranjeno je parkiranje vozila bez registarskih oznaka odnosno kojima se registarska oznaka ne može sa sigurnošću utvrditi (prekrivena registarska oznaka, dotrajala i sl.), takva vozila uklonit će se s parkirališnog mjesta na trošak vlasnika vozila uz obvezu podmirenja svih nastalih troškova.

Članak 21.

Cijene parkirališnih karata istaknute su na prodajnim mjestima, oglasnoj ploči i službenoj web-stranici organizatora parkiranja.

Vrijeme naplate i područja parkirališnih zona određeni su posebnim pravilnikom o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža.

Na sve što nije propisano ovim općim uvjetima primjenjuju se odredbe odluke kojom se propisuju organizacija i način naplate parkiranja i drugi pozitivni propisi.

Članak 22.

Izdavanje R1 računa moguće je isključivo u službenoj prostoriji organizatora parkiranja te ga je potrebno zatražiti unaprijed.

Naknadno izdavanje R1 računa nije moguće.

IV. REKLAMACIJE I INFORMACIJE

Članak 23.

Sve informacije u svezi s korištenjem javnih parkirališnih površina nalaze se na službenoj web-stranici organizatora parkiranja: www.zagrebparking.hr, i mogu se zatražiti kod organizatora parkiranja na adresi Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Zagrebparking, Šubićeva 40/III., od ponedjeljka do petka u vremenu od 7:30 do 19:00 sati i subotom od 9:00 do 13:00 sati te preko e-adrese: infozgp@zgh.hr.

Članak 24.

U skladu s propisima o zaštiti potrošača korisnici mogu pisane prigovore podnijeti osobno na adresi Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Zagrebparking, Šubićeva 40/III., od ponedjeljka do petka u vremenu od 7:30 do 19:00 sati i subotom od 9:00 do 13:00 sati, poštom upućenom na istu adresu te preko e-adrese: infozgp@zgh.hr.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 25.

Ovi opći uvjeti objavit će se u Službenom glasniku Grada Zagreba i na službenoj web-stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) te na oglasnoj ploči i službenoj web-stranici Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnice Zagrebparking (www.zagrebparking.hr).

Članak 26.

Ovi opći uvjeti stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: ZGH-01-20-248

URBROJ: 07-03-04/1-20-22

Zagreb, 23. rujna 2020.

Voditeljica Podružnice

mr. sc. Ana Preost, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija