zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.04.2020.

Narodne novine 6/2020

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Opći uvjeti isporuke komunalne usluge ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 6/20)

Na temelju članka 30. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18 i 110/18 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Gradska groblja sa sjedištem u Zagrebu, Aleja Hermanna Bollea 27, prosinac 2019., donijela je

OPĆE UVJETE

isporuke komunalne usluge ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja na području Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Općim uvjetima isporuke komunalne usluge ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti) utvrđuju uvjeti pružanja komunalne usluge ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja na području Grada Zagreba, međusobna prava i obveze isporučitelja i korisnika usluge te način obračuna i plaćanja isporučene komunalne usluge.

Članak 2.

Pojedini pojmovi u smislu ovih općih uvjeta imaju sljedeće značenje:

Komunalna usluga je usluga ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja pod kojom se podrazumijevaju ispraćaj, kremiranje i ukop unutar groblja u skladu s posebnim propisima o komunalnom gospodarstvu.

Pod upravljanjem grobljem podrazumijeva se dodjela grobnih mjesta na korištenje, uređenje, održavanje i proširenje groblja.

Groblja i krematoriji su ograđeni prostori površina na kojem se nalaze grobna mjesta, ispraćajni prostori i objekti za obavljanje ispraćaja i pokopa umrlih (građevine mrtvačnica i krematorija, dvorane za izlaganje na odru, prostorije za ispraćaj umrlih s potrebnom opremom i uređajima), pješačke staze te nadgrobni uređaji, grobna galanterija, predmeti i oprema na površinama groblja, sukladno posebnim propisima o grobljima.

Isporučitelj komunalne usluge je trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Gradska groblja, Zagreb, Aleja Hermanna Bollea 27 (u daljnjem tekstu: Gradska groblja).

Korisnik komunalne usluge je osoba koja s Gradskim grobljima ugovara korištenje komunalne usluge, a koja ne mora ujedno biti i korisnik grobnog mjesta.

Korisnik grobnog mjesta je osoba kojoj je grobno mjesto dano na korištenje ili je na drugi način stekla pravo korištenja sukladno važećim propisima.

Posljednji ispraćaj je ispraćaj pokojnika koji započinje polaganjem na odar, a završava ukopom u grobno mjesto.

Ukop je priprema i uređenje grobnog mjesta te polaganje pokojnika ili posmrtnih ostataka u grobno mjesto.

Članak 3.

Groblja na području Grada Zagreba su: Mirogoj, Miroševac, Gaj urni, Brezovica, Jakuševec, Sveta Klara, Kupinečki Kraljevec, Lučko, Odra, Čučerje, Granešina, Gornje Vrapče, Stenjevec, Starokatoličko groblje, Bolničko groblje, Gračani, Šestine, Markuševec, Remete, Resnik, Markovo polje, Staro groblje Sesvete, Cerje, Glavnica Donja, Kašina, Moravče, Vugrovec Donji i Planina Donja.

Na grobljima Starokatoličko groblje, Bolničko groblje i Staro groblje Sesvete ukopi se ne obavljaju.

Članak 4.

Vrste grobnih mjesta su: grob, grobnica, kazeta za urne, grob za urne, kolumbarijska niša, kapelica, mauzolej, stanica u paviljonu, arkadi i u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

Pod opremom i uređenjem grobnog mjesta smatra se nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda i slično.

II. UVJETI PRUŽANJA I KORIŠTENJA USLUGE

Članak 5.

Gradska groblja pružaju komunalnu uslugu prema zakonu kojim se uređuje komunalno gospodarstvo, propisuju groblja, propisuje zaštita pučanstva od zaraznih bolesti, vođenje grobnog očevidnika i registra umrlih osoba, posebnim odlukama o grobljima i ovim općim uvjetima (u daljnjem tekstu: posebni propisi).

Članak 6.

Gradska groblja su dužna osiguravati trajno i kvalitetno obavljanje komunalne usluge, održavati groblja i krematorij unutar groblja u stanju funkcionalne ispravnosti.

Gradska groblja su dužna u obavljanju djelatnosti postupati po načelima komunalnog gospodarstva.

Gradska groblja su dužna poduzimati mjere i aktivnosti radi povećanja kvalitete usluga.

Članak 7.

Pravo ukopa u grobno mjesto ima korisnik i članovi njegove obitelji, ako korisnik ne odredi drugačije.

Članom obitelji korisnika koji ima pravo ukopa smatra se njegov bračni ili izvanbračni drug, potomci i posvojena djeca i njihovi bračni ili izvanbračni drugovi te njegovi roditelji.

Korisnik može dati pravo ukopa i drugim osobama, a korisnik koji je dao pravo ukopa može to pravo i povući ako su upis i očitovanje o povlačenju upisa izvršeni sukladno posebnim propisima.

Korisnik je dužan obavijestiti osobu kojoj je dao pravo ukopa o povlačenju prava ukopa.

Osoba kojoj je korisnik dao pravo ukopa ne može prenijeti pravo ukopa na treću osobu.

Pravo ukopa i povlačenje danog prava ukopa daje se u pisanom obliku.

Prestanak prava ukopa iz stavka 3. ovoga članka može se upisati u grobni očevidnik na temelju izjave korisnika o povlačenju prava ukopa, na temelju sporazuma, odluke suda ili pisane izjave osobe koja je stekla pravo ukopa.

Ako pravo korištenja ima više korisnika, za stjecanje prava ukopa iz stavka 3. ovoga članka potrebna je suglasnost svih sukorisnika.

Članak 8.

Ispraćaj, ukop i kremiranje pokojnika ugovara se s članom obitelji pokojnika odnosno s trećom osobom koja organizira i podmiruje troškove ukopa.

Ispraćaj, ukop i kremiranje pokojnika obavljaju Gradska groblja.

Urna koja se ne ukapa na grobljima iz članka 3. ovih općih uvjeta predaje se članu obitelji pokojnika odnosno trećoj osobi koja organizira i podmiruje troškove ukopa, a ako se ne preuzme u roku od 30 dana, urna će se ukopati na jednom od groblja iz članka 1. ovih općih uvjeta na trošak člana obitelji pokojnika odnosno treće osobe koja organizira i podmiruje troškove ukopa.

Nepoznate osobe se kremiraju, a urne s njihovim posmrtnim ostacima polažu se u zajednički grob za urne izgrađen za tu namjenu.

Gradska groblja na groblju Gaj urni osiguravaju prostor za zajednički grob za urne iz stavka 1. ovoga članka koji uređuje i održava na način kojim se iskazuje poštovanje prema umrlima.

Članak 9.

Grob bez uređenja na Markovu polju odnosno kazeta za urne u Gaju urni daju se na korištenje neposrednom dodjelom na temelju zahtjeva ako je pokojnik u trenutku smrti imao prebivalište na području Grada Zagreba.

Grob bez uređenja na Markovu polju odnosno kazeta za urne u Gaju urni može se dati na korištenje neposrednom dodjelom na temelju zahtjeva i ako pokojnik u trenutku smrti nije imao prebivalište na području Grada Zagreba pod uvjetom da je za života imao prijavljeno prebivalište na području Grada Zagreba u ukupnom trajanju od najmanje 15 godina ili je pokojnik maloljetna osoba čiji je jedan od roditelja imao prijavljeno prebivalište na području Grada Zagreba u ukupnom trajanju od najmanje 15 godina.

Gradska groblja neće dodijeliti grob bez uređenja na Markovu polju odnosno kazetu za urne u Gaju urni za ukop pokojnika, osobi koja ima pravo korištenja groba ili grobnice na Markovu polju u ili kazete u Gaju urni u koje je moguće ukopati pokojnika.

Članak 10.

Ukopi u grob obavljaju se u tri ukopne dubine.

Posmrtni ostaci ukopanih mogu se spustiti u produbljenje groba nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa.

Gradska groblja određuju broj ukopnih mjesta u grobnici ovisno o neto dimenziji grobnice.

Prelaganje posmrtnih ostataka u grobnici radi oslobađanja ukopnog mjesta za novi ukop može se obaviti nakon proteka 30 godina od prvog ukopa pojedinog pokojnika u predmetnoj ili nekoj drugoj grobnici pod uvjetom da su se ostvarili uvjeti za sabiranje i zbrinjavanje posmrtnih ostataka.

U kazetu za urne i kolumbarijsku nišu može se položiti onoliko urni koliko ima ukopnih mjesta za urne.

Urne se mogu položiti i u druga grobna mjesta bez obzira na vrijeme proteklo od ukopa.

Članak 11.

Gradska groblja mogu odobriti privremen ukop u grobnicu Gradskih groblja ili u grobnicu korisnika koji je za to dao suglasnost.

Gradska groblja mogu odobriti ukop u grobnice iz stavka 1. ovoga članka u trajanju do jedne godine, kad pokojnik nema osigurano mjesto za ukop ili se ukop obavlja na groblju izvan područja Grada Zagreba.

Privremeno ukopanog pokojnika u grobnicu Gradskih groblja, nakon isteka roka iz stavka 2. ovoga članka, Gradska groblja ukopat će na groblje Markovo polje na trošak osobe koja je zatražila privremen ukop.

Privremen ukop pokojnika u grobnicu korisnika, nakon isteka roka iz stavka 2. ovoga članka, smatrat će se trajnim ukopom.

Gradska groblja mogu odobriti ukop u grobnicu iz stavka 1. ovoga članka u trajanju do jedne godine i kad je radi izgradnje grobnice na grobnom mjestu potrebno premjestiti posmrtne ostatke pokojnika, ako je proteklo 15 godina od posljednjeg ukopa u grob.

Nakon isteka roka iz stavka 5. ovoga članka, Gradska groblja vratit će posmrtne ostatke pokojnika u grobno mjesto iz kojega je premješten na trošak korisnika grobnog mjesta.

U slučaju iz stavka 6. ovoga članka, u grobno mjesto neće se obavljati ukopi dok se premješteni posmrtni ostaci ne vrate.

Članak 12.

Iskopavanje i prijenos posmrtnih ostataka obavlja se sukladno posebnim propisima.

Iskopavanje i prijenos posmrtnih ostataka odnosno urne u drugo grobno mjesto može se odobriti na zahtjev članova uže obitelji pokojnika (supružnik i djeca). Ako su članovi uže obitelji umrli prije osobe čiji se prijenos traži, zahtjev mogu podnijeti drugi srodnici, prema redoslijedu utvrđenom zakonskim propisima o nasljeđivanju, odnosno druga ovlaštena osoba.

Zahtjev za iskopavanje i prijenos pokojnika može podnijeti i osoba koja prema pravomoćnoj sudskoj odluci ima pravo korištenja grobnog mjesta na kojem je pokopan pokojnik čiji se prijenos traži.

Iskopavanje i prijenos posmrtnih ostataka obavljaju Gradska groblja.

Iskopavanje posmrtnih ostataka iz groba može se odobriti nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u grob.

Prijenos posmrtnih ostataka iz grobnice u drugo grobno mjesto može se odobriti pod uvjetom da je pokojnik pokopan u kovinskom lijesu, bez obzira na protek vremena od dana ukopa do dana prijenosa.

Za iskopavanje i prijenos potrebna je suglasnost svih korisnika grobnog mjesta iz kojega se posmrtni ostaci vade i grobnog mjesta na grobljima iz članka 1. ovih općih uvjeta u koje se posmrtni ostaci prenose.

Iznimno od stavka 6. ovoga članka, ako je podnositelj zahtjeva za iskopavanje i jedan od korisnika grobnog mjesta iz kojega se posmrtni ostaci vade, za iskopavanje i prijenos nije potrebna suglasnost ostalih sukorisnika toga grobnog mjesta.

Osobe iz stavaka 2. i 3. ovoga članka zahtjevu za iskopavanje i prijenos dužne su priložiti suglasnost svih sukorisnika grobnog mjesta i sprovodnicu koja se izdaje prema propisima o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

III. MEĐUSOBNA PRAVA I OBVEZE GRADSKIH GROBLJA I KORISNIKA USLUGE

Članak 13.

Gradska groblja se obvezuju izvršiti uslugu ukopa ili kremiranja pokojnika sukladno posebnim propisima, pravilima struke i uz dužni pijetet prema pokojniku.

Gradska groblja će osigurati da se opraštanje od pokojnika obavi prema prethodno iskazanoj želji pokojnika, odnosno prema želji obitelji pokojnika ili prema želji korisnika usluge izraženoj kod ugovaranja usluge te u skladu s posebnim propisima.

Članak 14.

Ukop se obavlja na temelju zahtjeva korisnika usluge, a potpisuju ga korisnik usluge ili opunomoćenik i ovlaštena osoba Gradskih groblja.

Ovlaštena osoba Gradskih groblja prilikom zaprimanja zahtjeva korisnika usluge za ukop ili kremaciju pružit će korisniku usluge sve potrebne informacije vezane za organizaciju ukopa ili kremacije, te ponuditi kompletnu uslugu u svezi s ukopom ili kremacijom.

Korisnik usluge potpisuje zahtjev čime se ugovor o isporuci usluge smatra sklopljenim, a korisnik usluge pristaje na primjenu ovih općih uvjeta te na ispostavu računa za dogovorenu uslugu.

Članak 15.

Korisnik usluge ili opunomoćenik dužan je Gradskim grobljima dostaviti potpunu dokumentaciju za ukop ili kremaciju sukladno posebnim propisima te dati istinite podatke potrebne za isporuku usluge, i to:

- podatke o grobnom mjestu u koje želi da se obavi ukop

- podatke o korisniku grobnog mjesta i/ili nositelju prava ukopa u grobno mjesto

- podatke o umrloj osobi

- podatke o korisniku usluge.

Članak 16.

Ako korisnik usluge ne raspolaže podatkom o položaju grobnog mjesta u kojem pokojnik ima pravo ukopa, ovlaštena osoba Gradskih groblja utvrdit će položaj i podatke o grobnom mjesto u koje korisnik usluge želi ukopati pokojnika.

Korisnik usluge daje pisanu suglasnost za ukop u grobno mjesto iz stavka 1. ovoga članka.

U slučaju da korisnik usluge nije u mogućnosti osobno poduzeti radnje iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, može drugoj osobi dati ovjerenu punomoć za poduzimanje navedenih radnji.

Za ukop u grobno mjesto pokojne osobe koja nema pravo ukopa u to grobno mjesto potrebna je prethodna pisana suglasnost korisnika grobnog mjesta, a u slučaju sukorisništva grobnog mjesta suglasnost svih korisnika grobnog mjesta.

Suglasnost iz stavka 3. ovoga članka daje se ovjerenom izjavom ili osobno u službenim prostorijama Gradskih groblja.

Nakon smrti korisnika, do upisa novog korisnika u grobni očevidnik, u grobno mjesto mogu se ukapati osobe koje su u trenutku smrti korisnika bile članovi njegove obitelji i osobe koje bi se smatrale članovima obitelji korisnika da je on živ, osim onih koje je korisnik za života isključio.

Članovi obitelji iz stavka 1. ovoga članka mogu u nastanku smrtnog slučaja dati pravo ukopa u grobno mjesto i drugim osobama.

Za stjecanje prava ukopa iz stavka 2. ovoga članka potrebna je suglasnost svih članova obitelji umrloga korisnika.

Članak 17.

Ukop u popunjeno grobno mjesto ne može se obaviti prije isteka roka od 15 godina od zadnjeg ukopa u grob.

U grobna mjesta za urne, urna se može položiti ako ima slobodnih ukopnih mjesta.

Članak 18.

Nakon smrti korisnika grobnog mjesta, korištenje grobnog mjesta stječu njegovi nasljednici.

Korisnik može korištenje grobnog mjesta ugovorom ustupiti članu obitelji ili osobi koja je već upisana kao sukorisnik istog grobnog mjesta ili osobi koja nema i nije imala pravo korištenja grobnog mjesta na istom groblju, ili ga ima, ali je grobno mjesto popunjeno.

Ako pravo korištenja grobnog mjesta ima više sukorisnika, za ustupanje prava korištenja potrebna je suglasnost svih sukorisnika.

Iznimno, kazeta za urne i kolumbarijska niša ne smatraju se grobnim mjestom u smislu stavka 2. ovoga članka.

Ugovor o ustupanju korištenja grobnog mjesta mora se dostaviti Gradskim grobljima radi upisa novog korisnika u grobni očevidnik.

Članak 19.

Gradska groblja dodjeljuju korisniku grobno mjesto na korištenje na neodređeno vrijeme te o tome donosi rješenje.

Protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka zainteresirana osoba može izjaviti žalbu gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove.

Za dodjelu grobnog mjesta na korištenje plaća se naknada Gradskim grobljima.

Za korištenje grobnog mjesta korisnik plaća godišnju grobnu naknadu Gradskim grobljima.

Naknada za dodjelu grobnog mjesta na korištenje plaća se prilikom dodjele grobnog mjesta na korištenje.

Godišnja grobna naknada plaća se u pravilu jedanput godišnje za održavanje groblja.

Gradska groblja dostavljat će uplatnice za plaćanje godišnje grobne naknade osobi koja je u grobni očevidnik upisana kao korisnik ili drugoj osobi koju je odredio korisnik, a ako ima više korisnika, uplatnice se dostavljaju sukorisniku određenom njihovim sporazumom ili osobi koja je pristala na plaćanje.

Visina naknade za dodjelu grobnog mjesta na korištenje i visina godišnje grobne naknade utvrđena je cjenikom Gradskih groblja.

Visinu naknade za dodjelu grobnog mjesta na korištenje i visinu godišnje grobne naknade Gradska groblja utvrđuju prema vrsti grobnog mjesta, opremljenosti komunalnom infrastrukturom, lokaciji grobnog mjesta na groblju, veličini grobnog mjesta i lokaciji groblja.

Članak 20.

Gradska groblja preuzimaju posmrtne ostatke pokojnika (lijes ili urna) koji doprema ovlaštena osoba.

Prilikom preuzimanja lijesa s pokojnikom obavlja se kontrola pratećih dokumenata: dozvola za ukop umrle osobe (obvezno ovjerena žigom bolnice ili mrtvozorničke službe), osobni dokument pokojnika za krematorij, prateći list, a za pokojnika koji ima strano državljanstvo potrebna je međunarodna posmrtna putovnica Leichenpass/Cartemortuaire / potvrda o kremaciji.

Ovlaštena osoba koja prevozi lijes obvezno mora na lijes zalijepiti naljepnicu na kojoj se nalaze osnovni podaci o pokojniku.

Gradska groblja preuzimaju pokojnika samo uz propisanu prateću dokumentaciju.

Članak 21.

Pokojnik se izlaže u lijesu.

Posmrtni ostaci kremiranog pokojnika izloženi su u urni.

Podružnica Gradska groblja ugovara obavljanje posmrtnog obreda samo nad zatvorenim lijesom s pokojnikom.

U lijesu se ne može ukopati više od jednog pokojnika.

Članak 22.

Gradska groblja vode grobni očevidnik i registar umrlih osoba sukladno posebnim propisima o vođenju grobnog očevidnika i registru umrlih osoba.

Članak 23.

Pogrebi i ispraćaji se obavljaju u pravilu od mjeseca listopada do ožujka u vremenu od 10:00 do 16:00 sati, a u ostalim mjesecima u vremenu od 9:00 do 18:00 sati.

Gradska groblja mogu ugovoriti i druge termine za ukop i ispraćaj.

Subotom, nedjeljom i blagdanom u pravilu nema pogreba i ispraćaja.

Gradska groblja dužna su organizirati dežurnu mrtvačnicu za područje Grada Zagreba od 0:00 do 24:00 sata.

Gradska groblja ukope i ispraćaje ne ugovaraju na dane blagdana i neradnih dana određenih zakonom kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj.

Gradska groblja ukope i ispraćaje u pravilu ne ugovaraju na dan 2. studenoga.

Članak 24.

Mrtvačnica na groblju otvorena je za izlaganje i ispraćaj pokojnika u redovnom radnom vremenu Gradskih groblja.

Članak 25.

Gradska groblja obavljaju uslugu kremiranja na zahtjev korisnika usluge ili opunomoćenika.

Pokojnik može biti kremiran nakon pregleda mrtvozornika koji obavlja kontrolni pregled pokojnika i dokumentacije prema posebnim propisima uz nazočnost službenog predstavnika Gradskih groblja. Nakon kontrolnog pregleda obavlja se pečaćenje lijesa, sastavlja zapisnik o pregledu umrle osobe i izdaje dozvola za kremiranje.

Članak 26.

Gradska groblja prate gradnju na grobnim mjestima prema položajnom planu grobnih mjesta u skladu s tehničkim i sanitarnim uvjetima, zaštiti okoliša, krajobraznim i estetskim vrijednostima i u skladu s tim donosi položajni plan grobnih mjesta i definira oblike uređenja grobova, grobnica, kazeta ili kolumbarijskih niša.

Za izvođenje svih radova na grobnom mjestu od strane trećih osoba (postava klupe, gravura, postava grobne galanterije, postava nadgrobnih elemenata, građevinski i klesarski radovi) potrebna je suglasnost Gradskih groblja.

Za preuređenje groba u grobnicu potrebno je ishoditi uvjete za gradnju, a za gradnju mauzoleja, kapelice i sličnoga potrebno je ishoditi odobrenje sukladno propisu o gradnji.

Započeti radovi izgradnje grobnice i nadgrobnog uređenja na grobnom mjestu moraju se završiti u roku od 1 godine.

Članak 27.

Za izdavanje suglasnosti za izvođenje svih radova na grobnom mjestu izvođač radova dužan je priložiti:

- zahtjev korisnika grobnog mjesta vlastoručno potpisan, s naznačenim OIB-om korisnika

- ako ima više korisnika grobnog mjesta, za izvođenje radova potrebna je suglasnost svih korisnika, a iznimno ako sukorisnici ne daju suglasnost, korisnik može izvoditi radove i bez njihove suglasnosti uz obvezno prilaganje javnobilježnički ovjerene izjave kojom prihvaća odgovornost prema ostalim sukorisnicima

- dva nacrta gradnje i opremanja grobnog mjesta koji odgovaraju propisanim dimenzijama i po načinu izvođenja u skladu su s okolinom.

Gradska groblja izdaju suglasnost u roku od 30 dana od uredno predanog zahtjeva.

Ako Gradska groblja ne izdaju suglasnost u roku iz stavka 2. ovoga članka, smatra se da je suglasnost dana.

Za radove na grobljima koja su zaštićeno kulturno dobro potrebno je i prethodno odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

U slučaju uređenja grobnog mjesta bez suglasnosti sukorisnika iz stavka 1. alineje 2. ovoga članka Gradska groblja ne ulaze u rješavanje međusobnih odnosa sukorisnika.

Članak 28.

Radi osiguravanja nesmetanog obavljanja ukopa i održavanja reda na groblju osobe koje izvode radove na groblju dužne su:

- početak i završetak radova prijaviti Gradskim grobljima

- radove izvoditi tako da se do najveće mjere očuvaju mir i dostojanstvo na groblju, a mogu se obavljati samo u radne dane koje odrede Gradska groblja

- građevni materijal (opeka, kamen, šljunak, pijesak, cement, vapno i slično) držati na groblju samo za vrijeme izvođenja radova

- u slučaju prekida radova, odnosno nakon završetka radova, grobno mjesto i okoliš dovesti u prijašnje stanje odnosno ostaviti ih urednima i čistima

- prevoziti materijal u vrijeme te putovima i stazama koje odrede Gradska groblja

- vodu na groblju isključivo koristiti u svrhu radova i održavanja grobnih mjesta te izljevna mjesta ostavljati urednima.

Gradska groblja mogu, u određene dane ili u određeno doba dana, zabraniti izvođenje radova na groblju ili na pojedinim dijelovima groblja.

Gradska groblja zabranit će izvođenje radova započetih bez prethodne prijave.

Članak 29.

Ako se radovi na grobnom mjestu izvode protivno suglasnosti iz članka 26. stavka 3. ovih općih uvjeta, Gradska groblja zatražit će od naručitelja radova i izvođača da radove izvedu u skladu s izdanom suglasnosti.

Ako naručitelj radova i izvođač ne postupe sukladno stavku 1. ovoga članka, Gradska groblja će zabraniti daljnje radove i obustaviti ukope u grobno mjesto.

Izvođaču koji radove obavlja bez suglasnosti ili postupi suprotno stavku 1. ovoga članka, Gradska groblja zabranit će izvođenje radova na grobljima na području Grada Zagreba.

Zabrana izvođenja radova izriče se na vrijeme od najmanje 3 mjeseca, a ako se zabrana izvođenja radova izrekne više od tri puta, Gradska groblja mogu izvođaču radova trajno zabraniti izvođenje radova na grobljima na području Grada Zagreba.

Gradska groblja pozvat će korisnika grobnog mjesta uređenog bez suglasnosti da ishodi suglasnost i prema njoj uredi grobno mjesto, a do uređenja zabraniti ukope.

Članak 30.

Gradska groblja ne odgovaraju za štetu nastalu na grobnom mjestu koju počine treće ili nepoznate osobe.

Članak 31.

Gradska groblja održavaju zajedničke dijelove groblja, a grobno mjesto i prostor oko njega (bruto površina grobnog mjesta) uređuje korisnik.

Gradska groblja mogu pozvati korisnika da neuredno grobno mjesto održava urednim.

Ako u roku iz poziva korisnik ne uredi grobno mjesto, Gradska groblja uredit će grobno mjesto na trošak korisnika.

Članak 32.

Grobna mjesta koja je dužan održavati Grad Zagreb (grobna mjesta u koja su ukopane značajne povijesne osobe, spomenici kulture, vojna groblja i druga grobna mjesta po posebnim propisima) održavaju Gradska groblja sukladno odlukama Grada Zagreba.

IV. NAČIN OBRAČUNA I PLAĆANJA USLUGE

Članak 33.

Cijene usluge Gradskih groblja utvrđene su cjenikom koji donosi Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o. uz prethodnu suglasnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Cjenik iz stavka 1. ovoga članka objavljuje se na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Gradskih groblja (www.gradskagroblja.hr).

Članak 34.

Sukladno cjeniku iz članka 32. ovih općih uvjeta, Gradska groblja za ugovorenu uslugu korisniku usluge obračunavaju cijenu usluge te ispostavljaju račun koji sadrži osnovnu cijenu, porez na dodanu vrijednost, datum izdavanja, rok dospijeća i način plaćanja usluge.

Cijena usluge iskazuje se kao jedinična cijena u cjeniku te se na tako utvrđenu cijenu obračunava porez na dodanu vrijednost (PDV) prema važećoj stopi.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 35.

Ovi opći uvjeti objavit će se u Službenom glasniku Grada Zagreba i na mrežnoj stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) te na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Gradskih groblja (www.gradskagroblja.hr).

Članak 36.

Ovi opći uvjeti stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

U Zagrebu prosinac 2019.

Voditelj Podružnice

Patrik Šegota, mag. oec., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija