zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

06.06.2019.

Donesen

29.05.2019.

Stupa na snagu

14.06.2019.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Naredba o uvjetima prometovanja vozila u središnjem dijelu Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 14.09.2023.

Narodne novine 12/2019, 2/2020, 15/2022, 30/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Naredba o uvjetima prometovanja vozila u središnjem dijelu Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 12/19, 2/20, 15/22, 30/23)

Na temelju članka 160. stavka 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18) i članka 20. stavka 5. Odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14, 9/15 i 20/18), uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, gradonačelnik Grada Zagreba, 29. svibnja 2019., donosi

NAREDBU o uvjetima prometovanja vozila u središnjem dijelu Grada Zagreba

Članak 1.

Ovom se naredbom određuje područje središnjeg dijela Grada Zagreba, pješačke zone, uvjeti prometovanja vozila te uvjeti za izdavanje i rok važenja dozvole za prometovanje vozila.

Članak 2.

Područje središnjeg dijela Grada Zagreba omeđeno je Ulicom Republike Austrije od Ilice do Ulice Vatroslava Jagića, Ulicom Vatroslava Jagića do Ulice Božidara Adžije, Ulicom Božidara Adžije do Nove ceste, Novom cestom do Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića, Ulicom Silvija Strahimira Kranjčevića do Ulice Florijana Andrašeca, Ulicom Florijana Andrašeca do Ulice grada Vukovara, Ulicom grada Vukovara do Avenije Marina Držića, Avenijom Marina Držića do Ulice kneza Branimira, Ulicom kneza Branimira do Ulice Vjekoslava Heinzela, Ulicom Vjekoslava Heinzela do Trga Eugena Kvaternika, Trgom Eugena Kvaternika do Ulice Dragutina Domjanića, Ulicom Dragutina Domjanića do Voćarske ceste, Voćarskom cestom do Bijeničke ceste, Bijeničkom cestom do Aleje Hermanna Bollea, Alejom Hermanna Bollea do Mirogojske ceste, Mirogojskom cestom do Gupčeve zvijezde, Gupčevom zvijezdom do Ulice Antuna Vrančića, Ulicom Antuna Vrančića do Mlinarske ceste, Mlinarskom cestom do Jurjevske ulice, Jurjevskom ulicom do Ilirskog trga, Ilirskim trgom do Opatičke ulice, Opatičkom ulicom do Demetrove ulice, Demetrovom ulicom do Mesničke ulice, Mesničkom ulicom do Ilice, Ilicom do Britanskog trga, Britanskim trgom, Ilicom od Britanskog trga do Ulice Republike Austrije, ne uključujući ulice i trgove kojima je to područje omeđeno (u daljnjem tekstu: središnji dio Grada Zagreba).

Članak 3.

Pješačka zona određuje se na Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici od Trga bana Josipa Jelačića do Ulice Ivana Gundulića, u Ulici Josipa Eugena Tomića, u Ulici Ivana Dežmana, u Ulici Sv. Preobraženja, u Margaretskoj ulici, u Ulici Frane Petrića, u Ulici Ljudevita Gaja od Trga bana Josipa Jelačića do Ulice Nikole Tesle, u Praškoj ulici od Trga bana Josipa Jelačića do kbr. 5, na Trgu Petra Preradovića, u Ulici Mirka Bogovića, u Ulici Petra Preradovića od Trga Petra Preradovića do Berislavićeve ulice, u Masarykovoj od Gundulićeve ulice do Preradovićeve ulice, u Ulici Nikole Tesle od Ulice Petra Preradovića do Ulice Ljudevita Gaja, u Varšavskoj ulici od Trga Petra Preradovića do Ulice Ivana Gundulića, u Prolazu sestara Baković, u Ulici Nikole Jurišića od Trga bana Josipa Jelačića do Trga hrvatskih velikana, na Trgu hrvatskih velikana, u Ulici Janka Draškovića od Trga hrvatskih velikana do Vlaške ulice, u ulici Dverce, na Strossmayerovu šetalištu, u Ulici Pavla Radića od Trga bana Josipa Jelačića do Trga Braće Hrvatskoga zmaja, na Splavnici, u Ulici Ivana Tkalčića od Splavnice do Ulice Tome Mikloušića, u Kožarskoj ulici, na Mlinskim stubama, na Krvavom mostu, na Opatovini, u Skalinskoj ulici, u Bakačevoj ulici od ulice Pod zidom do Ulice Augusta Cesarca, u Ulici Augusta Cesarca, u Ulici Frana Kurelca, u Vlaškoj ulici od Bakačeve ulice do Palmotićeve ulice, od Palmotićeve ulice do Draškovićeve ulice i Petrinjskom ulicom od Trga bana Josipa Jelačića do Ulice Milana Amruša te u Ulici Vladimira Varićaka od k.br. 1 do 15, te k.br. 2 do 24, Ulici Karela Zahradnika od k.br. 1 do 25 i do k.br. 2 do 34, na Trgu Ivana Kukuljevića od k.br. 1 do 7 i 8 do 14, na Trgu Dragutina Domjanića od k.br. 5 do 8, u ulici Stenjevec na dijelu od Samoborske ceste do Stenjevečke ulice (u daljnjem tekstu: pješačka zona).

Članak 4.

U središnjem dijelu Grada Zagreba zabranjeno je prometovanje vozilima opskrbe - dostava robe, vozilima za potrebe selidbe, građevinskih i drugih radova, radiotelevizijskim vozilima, vozilima za potrebe manifestacija i slično kojima najveća dopuštena masa prelazi 12 tona.

Iznimno, vozila opskrbe iz stavka 1. ovoga članka mogu prometovati u središnjem dijelu Grada Zagreba na temelju dozvole za prometovanje vozila koju na zahtjev izdaje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Članak 5.

U pješačkoj zoni zabranjen je promet motornim vozilima.

Iznimno, od stavka 1. ovoga članka dopušteno je ograničeno prometovanje motornih vozila:

- fizičkih osoba koje imaju prijavljeno prebivalište u pješačkoj zoni i osigurano parkirališno mjesto za vlastite potrebe u dvorištu ili garaži, radi ulaska i izlaska u dvorište odnosno garažu,

- fizičkih osoba koje imaju prijavljeno prebivalište u pješačkoj zoni u koju je ulazak zaštićen podiznim stupićima, a nemaju osigurano parkirališno mjesto za vlastite potrebe u dvorištu ili garaži, radi kratkotrajnog pristupa stambenom objektu do najviše 30 minuta,

- fizičkih osoba koje nemaju prijavljeno prebivalište u pješačkoj zoni, a imaju u pješačkoj zoni u vlasništvu parkirališno mjesto u dvorištu ili garaži ili nekretninu u vlasništvu i parkirališno mjesto na korištenju u dvorištu ili garaži, radi ulaska i izlaska u dvorište odnosno garažu,

- fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba koje u pješačkoj zoni imaju u vlasništvu, odnosno na korištenju parkirališno mjesto za vlastite potrebe u dvorištu ili garaži, radi ulaska i izlaska u dvorište odnosno garažu,

- zaposlenika i posjetitelja fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba koje u pješačkoj zoni imaju u vlasništvu odnosno na korištenju parkirališna mjesta u garaži, radi ulaska i izlaska u garažu,

- korisnika znaka pristupačnosti koji su zaposlenici fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba koji u pješačkoj zoni imaju u vlasništvu odnosno na korištenju parkirališna mjesta u dvorištu, radi ulaska i izlaska u dvorište,

- fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba koji obavljaju opskrbu.

Za prometovanje motornih vozila iz stavka 2. ovoga članka gradsko upravno tijelo nadležno za promet na temelju zahtjeva, izdaje dozvolu za prometovanje vozila u kojoj je određena trasa kretanja vozila u pješačkoj zoni.

Zaposlenici i posjetitelji fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba iz stavka 2. alineja 5. i 6. ovoga članka dužni su prometovati određenom trasom kretanja na temelju preslike dozvole za prometovanje vozila koju ovjerava fizička osoba obrtnik ili pravna osoba kojoj je izdana dozvola.

Za vrijeme prometovanja motornih vozila u pješačkoj zoni, dozvola odnosno preslika dozvole za prometovanje vozila mora se nalaziti u vozilu.

Članak 6.

U pješačkoj zoni dopušten je promet autotaksi vozila u Ilici od Gundulićeve ulice do Ulice Sv. Preobraženja, u Vlaškoj ulici od Ulice Junija Palmotića do Ulice Frana Kurelca, u Ulici Frana Kurelca od Vlaške ulice do Ulice Nikole Jurišića, u Ulici Nikole Jurišića od Ulice Frana Kurelca do Trga hrvatskih velikana, na Trgu hrvatskih velikana, u Ulici Janka Draškovića od Trga hrvatskih velikana do Vlaške ulice.

Članak 7.

Fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 1. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokaz o vlasništvu odnosno korištenju parkirališnog mjesta ili izjavu predstavnika suvlasnika da je u dvorištu odnosno garaži, osigurano parkirališno mjesto za podnositelja zahtjeva,

- uvjerenje o prebivalištu ili presliku osobne iskaznice,

- preslike prometnih dozvola za svako vozilo te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila (ugovor o leasingu ili ugovor o najmu).

Fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 2. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- uvjerenje o prebivalištu ili presliku osobne iskaznice,

- preslike prometnih dozvola za svako vozilo te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila (ugovor o leasingu ili ugovor o najmu).

Fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 3. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokaz o vlasništvu parkirališnog mjesta ili dokaz o vlasništvu nekretnine i dokaz o korištenju parkirališnog mjesta,

- preslike prometnih dozvola za svako vozilo te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila (ugovor o leasingu ili ugovor o najmu).

Fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 4. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokaz o vlasništvu, odnosno korištenju parkirališnog mjesta ili izjavu predstavnika suvlasnika da je u dvorištu odnosno garaži osigurano parkirališno mjesto,

- preslike prometnih dozvola za svako vozilo te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila (ugovor o leasingu ili ugovor o najmu).

Fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 5. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokaz o vlasništvu odnosno korištenju parkirališnog mjesta u garaži.

Fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 6. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokaz o vlasništvu odnosno korištenju parkirališnog mjesta u dvorištu,

- presliku znaka pristupačnosti zaposlenika i presliku prometne dozvole zaposlenika.

Fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 7. ove naredbe koje obavljaju opskrbu dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- preslike prometnih dozvola za svako vozilo kojim će obavljati opskrbu te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila (ugovor o leasingu ili ugovor o najmu).

Članak 8.

Dozvola za prometovanje vozila za osobe iz članka 5. stavka 2. alineja od 1. do 6. ove naredbe izdaje se na rok od 2 godine.

Dozvola za prometovanje vozila fizičkih osoba obrtnika i pravnih osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 7. ove naredbe koja obavljaju opskrbu, izdaje se na rok od 1 godine (godišnja dozvola) ili na kraći rok (privremena dozvola).

Članak 9.

Visina naknade za prometovanje motornih vozila u pješačkoj zoni za fizičke osobe, fizičke osobe obrtnike, odnosno pravne osobe iznosi 1,33 eura za dvije godine.

Iznimno, fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. alineja 1. i 2. ove naredbe ne plaćaju naknadu za prometovanje vozila u pješačkoj zoni.

Fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. alineje 2. ove naredbe stambenom objektu mogu pristupiti radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 0:00 do 24:00 te subotom i nedjeljom od 7:00 do 9:00 i 18:00 do 20:00 sati.

Članak 10.

Visina naknade i vrijeme prometovanja vozila opskrbe u pješačkoj zoni za fizičke osobe obrtnike i pravne osobe, ovisno o dopuštenoj masi vozila, iskazuje se kako slijedi:

Vrijeme opskrbe

Najveća dopuštena masa

Visina naknade / vozilo opskrbe

Mjesečna naknada

Godišnja naknada

05:00-09:00

20:00-23:00

≤ 3,5 tona

13,27 eura

159,27 eura

>3,5 tona

132,72 eura

1.592,67 eura

Članak 11.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet uz plaćanje naknade koja dnevno iznosi 0,80 eura/tona najveće dopuštene mase vozila može odobriti prometovanje u pješačkoj zoni i:

- motornim vozilima fizičkih osoba, fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba koje imaju prijavljeno prebivalište, boravište ili sjedište, odnosno koje koriste poslovni prostor u pješačkoj zoni, radi selidbe,

- motornim vozilima fizičkih osoba, fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba radi snimanja reklamnih spotova i filmova, održavanja manifestacija u pješačkoj zoni te za potrebe građevinskih i drugih radova.

Iznimno, gradsko upravno tijelo nadležno za promet može odobriti prometovanje motornih vozila fizičkih osoba obrtnika i pravnih osoba u pješačkoj zoni radi održavanja manifestacija od posebnog značenja za Grad Zagreb (organizator ili suorganizator Grad Zagreb, pokroviteljstvo Grada Zagreba i slično) uz plaćanje naknade koja iznosi 1,33 eura po vozilu za vrijeme trajanja manifestacije te za radio i radiotelevizijska vozila uz plaćanje naknade koja iznosi 1,33 eura po vozilu.

Dozvola za prometovanje radio i radiotelevizijskih vozila izdaje se na rok do 30 dana.

Članak 11.a

Fizičke osobe, fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 11. stavka 1. alineje 1. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokaz o prebivalištu ili boravištu za fizičke osobe odnosno dokaz o vlasništvu ili korištenju poslovnog prostora u pješačkoj zoni ili dokaz o selidbi za fizičke osobe, fizičke osobe obrtnike i pravne osobe,

- presliku prometne dozvole te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila.

Fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 11. stavka 1. alineje 2. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokumentaciju kojom se dokazuje svrha prometovanja u pješačkoj zoni (rješenje nadležnog gradskoga upravnog tijela o zauzimanju dijela površine javne namjene, ugovor o radovima u pješačkoj zoni, narudžbenica i slično),

- presliku prometne dozvole te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila.

Fizičke osobe obrtnici i pravne osobe iz članka 11. stavka 2. ove naredbe dužne su uz zahtjev za izdavanje dozvole za prometovanje vozila priložiti:

- dokumentaciju kojom se dokazuje organizacija, suorganizacija ili pokroviteljstvo Grada Zagreba, odnosno presliku izvatka iz sudskog registra pravne osobe radija i radiotelevizije,

- presliku prometne dozvole te dokaz o pravnom temelju za korištenje vozila.

Članak 12.

Za vrijeme obavljanja opskrbe u pješačkoj zoni u vozilu se mora nalaziti:

- prijevoznički dokument (dostavnica, otpremnica, teretni list ili slično) s istaknutom adresom na koju se obavlja dostava,

- dozvola za prometovanje vozila u pješačkoj zoni koja mora biti istaknuta na prednjem staklu s unutarnje desne strane vozila.

Članak 13.

U pješačkoj zoni zabranjuje se prometovanje vozilima kojima najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tone.

Iznimno, vozila iz stavka 1. ovoga članka mogu prometovati u pješačkoj zoni na temelju dozvole za prometovanje motornih vozila koju na zahtjev izdaje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Članak 14.

Prometovanje vozilima u pješačkoj zoni obavlja se na način da za slobodan prolaz pješaka i drugih vozila mora ostati najmanje 4 m i vozila ne smiju biti zaustavljena ili parkirana suprotno odredbama zakona kojima se uređuje sigurnost cestovnog prometa.

Vozila opskrbe mogu se zadržavati na javnoprometnim površinama samo za vrijeme obavljanja opskrbe.

Članak 15.

Ulazak u pješačku zonu i prometovanje motornih vozila u pješačkoj zoni mora se obavljati prema opisu kretanja određenom u dozvoli za prometovanje vozila.

Članak 16.

Zabrana prometovanja vozila u pješačkoj zoni ne odnosi se na vozila kojima se obavlja komunalna djelatnost, vozila pod pratnjom i vozila s pravom prednosti prolaska.

Članak 17.

Radi provođenja ove naredbe postavljaju se odgovarajući prometni znakovi.

Članak 18.

Postupci započeti do stupanja na snagu ove naredbe nastavit će se i dovršiti prema odredbama Naredbe o uvjetima prometovanja vozila u središnjem dijelu Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/15, 7/16, 22/17, 2/18 i 12/18).

Članak 19.

Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje važiti Naredba o uvjetima prometovanja vozila u središnjem dijelu Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/15, 7/16, 22/17, 2/18 i 12/18).

Članak 20.

Ova naredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 340-01/19-01/1294

URBROJ: 251-03-02-19-2

Zagreb, 29. 5. 2019.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija