zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

02.11.2018.

Donesen

30.10.2018.

Stupa na snagu

10.11.2018.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o načinu ustupanja građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje članova obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja te hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata

Pročišćeni tekst vrijedi od 10.11.2018.

Narodne novine 23/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o načinu ustupanja građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje članova obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja te hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 23/18)

Na temelju članka 86. stavka 3. i članka 87. stavka 1. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine 121/17) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16 i 2/18), Gradska skupština Grada Zagreba, na 17. sjednici, 30. listopada 2018., donijela je

ODLUKU

o načinu ustupanja građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje članova obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja te hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuje postupak za ustupanje građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba radi stambenog zbrinjavanja osoba iz članka 83. stavka 4. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (u daljnjem tekstu: Zakon) koje su imale prebivalište na području Grada Zagreba u vrijeme stradavanja, odnosno imaju prebivalište u Gradu Zagrebu neprekidno pet godina, i to od 1991., ili su u Gradu Zagrebu boravili kao prognanici neprekidno pet i više godina i koje su pisanom izjavom, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, iskazale želju za trajnim nastanjenjem u Zagrebu.

Članak 2.

Građevinsko zemljište u vlasništvu Grada Zagreba bez naknade se ustupa:

- osobama iz članka 1. ove odluke, a koje su korisnici stambenog kredita ili financijske potpore za gradnju kuće u vlastitoj organizaciji, na temelju rješenja Ministarstva hrvatskih branitelja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo);

- Ministarstvu u svrhu organizirane stambene izgradnje za stambeno zbrinjavanje osoba određenih Zakonom.

Za ustupljeno građevinsko zemljište troškove komunalnog opremanja i doprinosa podmiruje Grad Zagreb.

Članak 3.

Za gradnju kuće u vlastitoj organizaciji može se ustupiti građevinsko zemljište od druge do četvrte zone iz odluke kojom se uređuje komunalni doprinos, pod uvjetom da je gradnja takve kuće u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom i da je odgovarajuće stambene površine utvrđene Zakonom.

Grad Zagreb može osobi iz članka 1. ove odluke, a na njezin zahtjev, ustupiti i građevinsko zemljište veće od građevinskog zemljišta na koje ima pravo prema stavku 1. ovoga članka, s tim da razliku u m2 plati prema tržišnoj vrijednosti, osim u slučaju kada Grad Zagreb ustupa veće građevinsko zemljište jer nema odgovarajuću parcelu.

Članak 4.

Zahtjev za ustupanje građevinskog zemljišta se podnosi Povjerenstvu za ustupanje građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje članova obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) preko gradskoga upravnog tijela nadležnog za poslove povezane s braniteljima.

Zahtjev može podnijeti:

- osoba iz članka 1. ove odluke za gradnju kuće u vlastitoj organizaciji;

- Ministarstvo u svrhu organizirane stambene izgradnje.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo je dužno priložiti plan i program gradnje prema listi prvenstva za tekuću kalendarsku godinu, a osoba iz članka 1. ove odluke za gradnju kuće u vlastitoj organizaciji dužna je priložiti rješenje o odobrenju stambenog kredita Ministarstva, dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu i pisanu javnobilježnički ovjerenu ispravu o namjeri trajnog nastanjenja.

Članak 5.

Akt o ustupanju građevinskog zemljišta bez naknade donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog Povjerenstva.

Akt iz stavka 1. ovoga članka sadrži podatke o podnositelju zahtjeva, podatke o građevinskom zemljištu, komunalnoj opremljenosti, obvezi podnošenja zahtjeva za izdavanje građevne dozvole u roku iz članka 6. stavka 1. ove odluke i obvezi da se s gradnjom započne u roku iz članka 6. stavka 2. ove odluke te odredbu o sklapanju ugovora kojim se uređuju prava i obveze Grada Zagreba i korisnika ustupljenoga građevinskog zemljišta.

Na temelju akta iz stavka 1. ovoga članka sklapa se ugovor kojim se uređuju prava i obveze Grada Zagreba i korisnika ustupljenog zemljišta.

Članak 6.

Korisnik ustupljenoga građevinskog zemljišta dužan je u roku od godinu dana od dana sklapanja ugovora iz članka 5. stavka 3. ove odluke podnijeti zahtjev za građevnu dozvolu.

Ne podnese li korisnik ustupljenoga građevinskog zemljišta u roku od godinu dana zahtjev za građevnu dozvolu, odnosno ne započne li gradnju u roku u kojem važi građevna dozvola, gubi pravo na ustupljeno građevinsko zemljište.

Članak 7.

Ugovor kojim se uređuju prava i obveze Grad Zagreb može jednostrano raskinuti ako:

1. korisnik ustupljenoga građevinskog zemljišta ne podnese zahtjev za građevnu dozvolu u roku od godinu dana;

2. korisnik ustupljenoga građevinskog zemljišta ne započne gradnju u roku u kojem važi građevna dozvola;

3. Ministarstvo raskine ugovor o stambenom kreditu.

Članak 8.

Povjerenstvo ima predsjednika i osam članova koje imenuje gradonačelnik Grada Zagreba.

U Povjerenstvo se imenuju:

- iz gradskoga upravnog tijela nadležnog za poslove branitelja - 2 člana;

- iz gradskoga upravnog tijela nadležnog za imovinsko-pravne poslove - 2 člana;

- iz gradskoga upravnog tijela nadležnog za katastar i geodetske poslove - 1 član;

- iz gradskoga upravnog tijela nadležnog za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet - 1 član;

- HRVI iz Domovinskog rata - 2 člana;

- iz obitelji smrtno stradaloga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata - 1 član.

Povjerenstvo razmatra zahtjeve za ustupanje građevinskog zemljišta i pribavlja potrebnu dokumentaciju vezanu za građevinsko zemljište od nadležnih gradskih upravnih tijela, utvrđuje relevantne činjenice i gradonačelniku predlaže donošenje akta o ustupanju građevinskog zemljišta bez naknade.

Stručne, tehničke i administrativne poslove za potrebe Povjerenstva obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za poslove povezane s braniteljima.

Članak 9.

Postupci koji su započeli prema Odluci o načinu ustupanja građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/05, 22/09 i 3/14), a do stupanja na snagu ove odluke nisu dovršeni, bit će dovršeni prema odredbama ove odluke.

Članak 10.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o načinu ustupanja građevinskog zemljišta za stambeno zbrinjavanje članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/05, 22/09 i 3/14).

Članak 11.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/18-01/350

URBROJ: 251-01-05-18-7

Zagreb, 30. listopada 2018.

Predsjednik

Gradske skupštine

dr. sc. Andrija Mikulić, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija