zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o pravilima, uvjetima i postupcima jednostavne nabave

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.08.2023.

Narodne novine 9/2017, 24/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o pravilima, uvjetima i postupcima jednostavne nabave (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 9/17, 24/23)

Na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine 120/16) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16), Gradska skupština Grada Zagreba, na 52. sjednici, 19. travnja 2017., donijela je

ODLUKU

o pravilima, uvjetima i postupcima jednostavne nabave

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom propisuju pravila, uvjeti i postupak pripreme, provedbe i ugovaranja nabave roba i usluga te provedbe projektnih natječaja procijenjene vrijednosti manje od 26.540,00 eura, odnosno radova procijenjene vrijednosti manje od 66.360,00 eura (u daljnjem tekstu: jednostavna nabava).

Odredbe ove odluke primjenjuju se na postupke jednostavne nabave koje Grad Zagreb kao središnje tijelo za nabavu (u daljnjem tekstu: Naručitelj) provodi za gradska uprava tijela i pravne osobe koje su ovlastile Grad Zagreb za provedbu postupaka jednostavne nabave (u daljnjem tekstu: korisnici).

Poslove pripreme, provedbe i ugovaranja jednostavne nabave za korisnike obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za poslove javne nabave.

Iznimno od stavka 3. ovoga članka poslove pripreme, provedbe i ugovaranja jednostavne nabave za svoje potrebe obavlja Stručna služba Gradske skupštine, a postupke jednostavne nabave procijenjene vrijednosti do 2.650,00 eura za ostale nespomenute rashode poslovanja gradskog upravnog tijela nadležnog za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, obavlja gradsko upravno tijelo nadležno za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, uz odgovarajuću primjenu ove odluke.

II. PRAVILA POSTUPANJA

Članak 2.

Prilikom provedbe postupaka iz ove odluke, Naručitelj je dužan, u odnosu na sve gospodarske subjekte poštovati načelo slobode kretanja robe, načelo slobode poslovnog nastana i načelo slobode pružanja usluga te načela koja iz toga proizlaze kao što su načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, načelo uzajamnog priznavanja, načelo razmjernosti i načelo transparentnosti.

Prilikom određivanja predmeta nabave, korisnici i njihove odgovorne osobe obvezni su postupati u duhu dobrog gospodarstvenika.

Vrijednost nabave ne smije se dijeliti s namjerom izbjegavanja primjene Zakona o javnoj nabavi (u daljnjem tekstu: Zakon) ili postupaka propisanih ovom odlukom.

Postupanje protivno stavku 3. ovoga članka smatra se prekršajem u smislu Zakona.

Članak 3.

U provedbi jednostavne nabave primjenjuju se i drugi zakoni, podzakonski propisi te drugi akti ovisno o pojedinom predmetu nabave.

Za provedbu jednostavne nabave koristi se za to predviđena aplikacija, koja između ostaloga sadrži standardizirane obrasce odobrene od gradskog upravnog tijela nadležnog za poslove javne nabave, a koji se primjenjuju sukladno Uputi za rad u aplikaciji.

Članak 4.

Komunikacija i svaka druga razmjena informacija obavlja se poštom, telefaksom, elektroničkom poštom, aplikacijom i/ili osobnom dostavom.

Članak 5.

O sukobu interesa na odgovarajući se način primjenjuje Zakon.

III. UVJETI I POSTUPAK JEDNOSTAVNE NABAVE

Članak 6.

Postupak jednostavne nabave pokreće Korisnik podnošenjem zahtjeva gradsko upravno tijelo nadležno za poslove javne nabave.

Zahtjev se mora dostaviti sa svom pripadajućom dokumentacijom potrebnom za provedbu postupka.

Članak 7.

Za jednostavnu nabavu procijenjene vrijednosti do 2.650,00 eura Korisnik će prikupiti i priložiti zahtjevu za pokretanjem postupka jednostavne nabave najmanje jednu ponudu gospodarskog subjekta.

Za jednostavnu nabavu procijenjene vrijednosti od 2.650,01 eura do 9.290,00 eura Korisnik će prikupiti i priložiti zahtjevu za pokretanjem postupka jednostavne nabave najmanje tri ponude gospodarskih subjekata.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, u opravdanim okolnostima (kada primjerice zbog tehničkih ili umjetničkih razloga ili razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava ili izvođenje radova, isporuku robe ili pružanje usluga može izvršiti samo određeni gospodarski subjekt ili kada je to prijeko potrebno zbog žurnosti izazvane događajima koji se nisu mogli predvidjeti i drugo), mogu se prikupiti i manje od tri ponude.

Ako Korisnik uz zahtjev za pokretanje postupka jednostavne nabave procijenjene vrijednosti do 9.290,00 eura ne priloži ponude gospodarskih subjekata, objavit će se poziv na dostavu ponuda na službenoj web-stranici Grada Zagreba: ejednostavnanabava.zagreb.hr (u daljnjem tekstu: web-stranica Grada Zagreba).

Za jednostavnu nabavu procijenjene vrijednosti veće od 9.290,00 eura gradsko upravno tijelo nadležno za poslove javne nabave objavljuje poziv na dostavu ponuda na web-stranici Grada Zagreba.

Iznimno od stavka 5. ovoga članka, u opravdanim okolnostima (kada primjerice zbog tehničkih ili umjetničkih razloga ili razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, izvođenje radova ili poslova, isporuku robe ili pružanje usluga može izvršiti samo određeni gospodarski subjekt ili kada je to prijeko potrebno zbog žurnosti izazvane događajima koji se nisu mogli predvidjeti i drugo), nabava se može provesti bez objave poziva na dostavu ponuda na web-stranici Grada Zagreba.

U slučajevima iz stavaka 3. i 6. ovoga članka zahtjev za pokretanje postupka jednostavne nabave mora sadržavati obrazloženje opravdanih okolnosti.

Za pokretanje postupka nabave iz stavka 6. ovoga članka potrebna je prethodna pisana suglasnost gradonačelnika.

Članak 8.

Odabranom ponuditelju izdaje se narudžbenica, ugovor-narudžbenica ili se sklapa ugovor o nabavi.

Narudžbenicu, ugovor-narudžbenicu, odnosno ugovor o nabavi potpisuje gradonačelnik ili od njega ovlaštena osoba.

Članak 9.

Poslovi pripreme, provedbe i ugovaranja jednostavne nabave obavit će se, u pravilu, u roku do 30 dana od dana zaprimanja urednog zahtjeva za početak postupka nabave.

Članak 10.

Rok za dostavu ponuda iznosi najmanje 5 dana od dana objave poziva na dostavu ponude na službenoj stranici Grada Zagreba.

U opravdanim i iznimnim okolnostima (npr. iznimna žurnost i dr.) Korisnik u zahtjevu može odrediti i kraći rok za dostavu ponuda od roka iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 11.

U slučaju objave poziva na dostavu ponuda na web-stranici Grada Zagreba, ponuda se dostavlja elektroničkim sredstvima komunikacije putem web-stranice Grada Zagreba i upisuje u Upisnik o zaprimanju ponuda koji obavezno sadrži datum i vrijeme zaprimanja ponude te naziv ponuditelja.

Dijelovi ponude koji se ne mogu dostaviti elektroničkim sredstvima komunikacije dostavljaju se gradskom upravnom tijelu nadležnom za poslove javne nabave poštom ili osobnom dostavom.

Ponuda i njezini dijelovi, koji se ne dostavljaju elektronički, moraju biti dostavljeni do isteka roka za dostavu ponuda.

Ponuda i/ili njezin dio zaprimljen izvan roka za dostavu ponuda neće se razmatrati.

Pri izradi ponude ponuditelj se mora pridržavati uvjeta iz poziva na dostavu ponuda te ne smije mijenjati ni nadopunjavati tekst poziva na dostavu ponuda.

Članak 12.

Ponude zaprimljene u roku za dostavu ponuda, otvaraju se i obrađuju (pregledavaju, analiziraju i ocjenjuju) na temelju uvjeta i zahtjeva navedenih u pozivu na dostavu ponude.

Otvaranje ponuda nije javno.

Ovisno o predmetu nabave, ponude se mogu dostaviti Korisniku na računsku kontrolu i/ili davanje stručnog mišljenja.

Ponuda zaprimljena nakon roka za dostavu ponuda, vraća se neotvorena ponuditelju.

Članak 13.

O pregledu i ocjeni ponuda sastavlja se zapisnik. Zapisnik potpisuje službenik koji je pregledao i ocijenio ponude te njemu neposredno nadređeni službenik.

Članak 14.

Podaci o odabranom ponuditelju objavljuju se na službenoj stranici Grada Zagreba ako je poziv na dostavu ponude objavljen na službenoj stranici Grada Zagreba.

Naručitelj zadržava pravo obustaviti ili poništiti jednostavnu nabavu, prije ili nakon isteka roka za dostavu ponuda i/ili neodabrati ponuditelja, bez posebnog pisanog obrazloženja.

Članak 15.

Registar izdanih narudžbenica, ugovora-narudžbenica, odnosno sklopljenih ugovora o javnoj nabavi te evidenciju o izdanim suglasnostima iz članka 7. stavka 9. ove odluke, sukladno članku 28. stavku 5. Zakona, vodi gradsko upravno tijelo nadležno za poslove javne nabave.

Stručna služba Gradske skupštine Grada Zagreba dužna je gradskom upravnom tijelu nadležnom za poslove javne nabave dostavljati podatke o izdanim narudžbenicama, ugovorima-narudžbenicama, odnosno sklopljenim ugovorima o javnoj nabavi vrijednosti veće od 20.000,00 kuna radi unosa u registar iz stavka 1. ovoga članka.

IV. PROJEKTI SUFINANCIRANI OD STRANE EUROPSKE UNIJE

Članak 16.

Jednostavna nabava koja se obavlja podugovaranjem u projektima sufinanciranim od strane Europske unije, provodi se sukladno obvezama ugovora o bespovratnim sredstvima za pojedini projekt.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Svi postupci započeti po odredbama Pravilnika za nabavu roba i usluga procijenjene vrijednosti do 200.000,00 kuna i radova do 500.000,00 kuna (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/14, 4/14, 6/15 i 1/16) prije stupanja na snagu ove odluke, završit će se po odredbama tog pravilnika.

Članak 18.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Ova će odluka biti objavljena na internetskoj stanici Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/17-01/146

URBROJ: 251-01-05-17-4

Zagreb, 19. travnja 2017.

Predsjednik

Gradske skupštine

dr. sc. Andrija Mikulić, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija