zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine

Pročišćeni tekst vrijedi od 31.12.2013. do 01.08.2016.

Narodne novine 11/2011, 25/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine ( 12/16) na snazi od 2.8.2016. u članku 30. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/11 i 25/13)."

PREAMBULA

Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 11/11, 25/13)

Na temelju članka 209. Zakona o vodama (Narodne novine 153/09) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10), Gradska skupština Grada Zagreba, na 27. sjednici, 14. lipnja 2011., donijela je sljedeću

ODLUKU

o priključenju na komunalne vodne građevine

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuje obveza i postupak priključenja na komunalne vodne građevine, rokovi priključenja, način i uvjeti financiranja gradnje komunalnih vodnih građevina od strane budućnih korisnika te prekršajne odredbe.

Članak 2.

Komunalne vodne građevine na koje se, u skladu s ovom odlukom, priključuje su:

- građevine za javnu vodoopskrbu,

- građevine za javnu odvodnju.

Članak 3.

Priključenjem na komunalne vodne građevine, u smislu odredaba ove odluke, smatra se izgradnja priključaka kojima se omogućuje stanje funkcionalne sposobnosti za nesmetano korištenje vodnih usluga.

Priključkom na mrežu opskrbe pitkom vodom smatra se cjevovod pitke vode od spoja na uličnoj mreži do glavnog vodomjera smještenog u građevini ili izvan nje, uključivo i zaporni uređaj neposredno iza glavnog vodomjera.

Glavnim vodomjerom, u smislu ove odluke, smatra se uređaj za mjerenje ukupne potrošnje pitke vode u zgradi, neovisno o posebnim dijelovima zgrade, a koji se nalazi u prostoru za smještaj vodomjera.

Priključkom na mrežu odvodnje smatra se dio odvodnog cjevovoda od spoja na uličnoj mreži do kontrolnog okna koje se nalazi u građevini ili izvan nje.

Kontrolno okno je dio unutarnje kanalizacijske mreže u kojem se skupljaju sve otpadne vode iz posebnih dijelova građevine (stan, poslovni prostor, garaža i sl.).

Vodomjerno okno je dio unutarnje vodoopskrbne mreže u kojem se nalazi vodomjer i zaporni uređaj.

Članak 4.

Vlasnik odnosno korisnik građevine ili druge nekretnine dužan je održavati vodomjerno okno kao i kontrolno okno, dok su ostali dijelovi priključka u nadležnosti javnog isporučitelja vodne usluge te ih je dužan održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

Korisnik vodne usluge dužan je javnom isporučitelju vodne usluge omogućiti slobodan pristup do vodomjernog okna, kontrolnog okna i instalacija priključka radi očitanja vodomjera, uzimanja uzoraka vode, odnosno zamjene i popravka vodomjera i instalacija priključka, u svakom trenutku.

II. OBVEZA PRIKLJUČENJA

Članak 5.

Priključenje na komunalne vodne građevine nije dopušteno suprotno načinu i postupku predviđenom ovom odlukom i propisima o gradnji.

Članak 6.

Vlasnik građevine, odnosno druge nekretnine, obvezan je priključiti svoju nekretninu na komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu odnosno javnu odvodnju, kada su takvi sustavi izgrađeni u području na kojem se nalazi nekretnina, te su osigurani uvjeti za priključenje.

Članak 7.

Na područjima na kojima nisu izgrađene komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu odnosno javnu odvodnju, vlasnik građevine odnosno vlasnik druge nekretnine može, privremeno, riješiti opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda na temelju Zakona o vodama i podzakonskih propisa koji uređuju javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju.

Članak 8.

Vlasnik građevine odnosno druge nekretnine gradi, održava i koristi, o svom trošku, objekte i uređaje kojima privremeno rješava opskrbu pitkom vodom, odnosno odvodnju otpadnih voda.

III. POSTUPAK PRIKLJUČENJA

Članak 9.

Priključenje na komunalne vodne građevine izvodi se tako da se na svaku nekretninu u pravilu uvodi jedan vodoopskrbni priključak i jedan priključak odvodnje.

Iznimno, u vodomjerno okno s jednim vodoopskrbnim priključkom, isporučitelj vodne usluge može dopustiti ugradnju paralelnih vodomjera ako postoje opravdani razlozi te su ispunjeni tehničko-tehnološki uvjeti za takav način priključenja.

Članak 10.

Priključak se izvodi na zahtjev vlasnika ili drugoga zakonitog posjednika građevine odnosno druge nekretnine, u vrijeme ili poslije gradnje komunalnih vodnih građevina.

Zahtjev za priključak podnosi se javnom isporučitelju vodne usluge.

Članak 11.

Vlasnik odnosno drugi zakoniti posjednik uz zahtjev prilaže:

- dokaz o vlasništvu građevine, odnosno druge nekretnine za koju se traži priključak,

- drugi zakoniti posjednik prilaže punomoć ili pisanu suglasnost vlasnika nekretnine za koju se traži priključak,

- akt na temelju kojega je dopuštena gradnja građevine, odnosno uvjerenje da je građevina sagrađena prije 15. veljače 1968.,

- kopiju katastarskog plana odnosne čestice ne stariju od 6 mjeseci.

Članak 12.

Javni isporučitelj vodne usluge utvrđuje postojanje tehničko-tehnoloških uvjeta za priključenje nekretnine na komunalne vodne građevine te odbija zahtjev ako ti uvjeti nisu ispunjeni.

Članak 13.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine dužan je s javnim isporučiteljom vodne usluge sklopiti ugovor o gradnji priključka.

Ugovor obvezno sadrži: naziv ugovornih strana, vrstu priključka, troškove gradnje, rok za uplatu iznosa troškova gradnje, posebne uvjete priključenja, te odredbu o predaji priključka u vlasništvo isporučitelja vodne usluge bez naknade.

Članak 14.

Priključak na komunalne vodne građevine gradi javni isporučitelj vodne usluge na teret naručitelja, vlasnika ili drugoga zakonitog posjednika nekretnine koja se priključuje.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine plaća cijenu stvarnih troškova rada i utrošenog materijala na izvedbi priključka javnom isporučitelju vodne usluge prema računu za obavljeni posao.

Članak 15.

Javni isporučitelj vodne usluge izvodi radove priključenja samostalno ili preko ovlaštene fizičke ili pravne osobe.

Izvođač radova dužan je pridržavati se tehničko-tehnoloških uvjeta koje određuje javni isporučitelj vodne usluge, ako posebnim propisima nije određeno drugačije.

Gradnju priključka stručno nadzire ovlaštena osoba javnog isporučitelja vodne usluge.

IV. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI UVJETI ZA PRIKLJUČENJE

Članak 16.

Tehničko-tehnološke uvjete priključenja na komunalne vodne građevine određuje javni isporučitelj vodne usluge aktom kojim utvrđuje opće i tehničke uvjete isporuke vodnih usluga.

Akt iz stavka 1. ovog članka javni isporučitelj vodne usluge objavljuje na internetu i na drugi prikladan način i dužan ga je učiniti dostupnim javnosti dok god važi.

Članak 17.

Priključivanje na komunalne vodne građevine mora se u tehničko-tehnološkom smislu izvesti prema pravilima struke, vodeći računa da se obavi uz najmanje troškove, da se osigura funkcioniranje priključka te da se priključenjem novog korisnika ne naruši odgovarajući standard vodne usluge ranije priključenih korisnika.

V. PRIVREMENO KORIŠTENJE VODNIH USLUGA

Članak 18.

Vlasniku ili drugom zakonitom posjedniku građevine, odnosno druge nekretnine, koji je podnio zahtjev za priključak na komunalne vodne građevine te priložio dokumentaciju sukladno članku 11. ove odluke, osim akta kojim je dopuštena gradnja građevine, odnosno uvjerenja da je građevina sagrađena prije 15. veljače 1968., može se privremeno omogućiti isporuka vodnih usluga do ishođenja akta o dopuštenju gradnje.

Članak 19.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine dužan je s javnim isporučiteljom vodne usluge sklopiti ugovor kojim se utvrđuju prava i obveze stranaka u vezi s privremenom isporukom vodnih usluga.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine snosi stvarne troškove rada i utrošenog materijala radi omogućavanja privremene isporuke vodne usluge.

Javni isporučitelj vodne usluge će Općim i tehničkim uvjetima detaljno propisati postupak i uvjete za privremeno korištenje vodnih usluga.

Članak 20.

Vlasnik nekretnine dužan je u roku od 15 dana od dana ishođenja akta o dopuštenju gradnje javnom isporučitelju vodne usluge podnijeti zahtjev za priključak.

Ako vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine postupa protivno odredbama točke V. ove odluke odnosno protivno ugovoru, javni isporučitelj vodne usluge će raskinuti ugovor i obustaviti isporuku vodne usluge, bez prava vlasnika odnosno zakonitog posjednika nekretnine na povrat sredstava uplaćenih na ime troškova privremene isporuke.

VI. ROKOVI ZA PRIKLJUČENJE

Članak 21.

Nakon izgradnje komunalnih vodnih građevina, vlasnik građevine odnosno druge nekretnine dužan je javnom isporučitelju vodne usluge podnijeti zahtjev za priključak u roku od 6 mjeseci od dana obavijesti javnog isporučitelja vodne usluge o mogućnosti priključenja.

Vlasnik građevine odnosno druge nekretnine u područjima u kojima su već izgrađene komunalne vodne građevine dužan je javnom isporučitelju vodne usluge podnijeti zahtjev za priključak u roku od 30 dana od dana obavijesti isporučitelja o mogućnosti priključenja, odnosno priključiti se na komunalne vodne građevine u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu ove odluke.

Članak 22.

Ako vlasnik nekretnine ne postupi po odredbama prethodnog članka, na prijedlog javnog isporučitelja vodne usluge, gradsko upravno tijelo nadležno za vodno gospodarstvo donijet će rješenje o obvezi priključenja na teret vlasnika nekretnine.

Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka dopuštena je žalba ministarstvu nadležnom za vodno gospodarstvo.

Ako vlasnik nekretnine ne postupi po rješenju iz stavka 1. ovog članka, gradsko upravno tijelo nadležno za vodno gospodarstvo protiv njega će pokrenuti ovršni postupak.

Članak 23.

Rješenjem iz stavka 1. članka 22. ove odluke osim obveze priključenja utvrđuju se i podaci o vlasniku građevine te građevini koja se priključuje na komunalne vodne građevine, rok za priključenje, nalog javnom isporučitelju vodne usluge da izvede priključak na teret vlasnika građevine, rok plaćanja stvarnih troškova priključenja javnom isporučitelju vodne usluge te mogućnost prisilne naplate ako vlasnik, odnosno drugi zakoniti posjednik građevine u određenom roku ne uplati troškove izgradnje priključka.

Članak 24.

Briše se.

Članak 25.

Briše se.

Članak 26.

Briše se.

Članak 27.

Briše se.

Članak 28.

Briše se.

VIII. FINANCIRANJE GRADNJE KOMUNALNIH VODNIH GRAĐEVINA OD STRANE BUDUĆIH KORISNIKA

Članak 29.

Ako gradnja određene komunalne vodne građevine nije predviđena planom gradnje komunalnih vodnih građevina, budući korisnici vodnih usluga koji bi se priključili na te građevine mogu sudjelovati u financiranju njihove gradnje, uz povrat uloženih sredstava u određenom roku, pod uvjetima utvrđenim ugovorom sklopljenim s Gradom Zagrebom.

Sredstva iz stavka 1. ovog članka uplaćuju se na račun Grada Zagreba, a rok povrata sredstava ne može biti dulji od 5 godina od dana sklapanja ugovora.

IX. NADZOR

Članak 30.

Ovlaštena osoba gradskoga upravnog tijela nadležnog za vodno gospodarstvo (u daljnjem tekstu: ovlaštena osoba) u provođenju ove odluke može poduzeti sljedeće mjere:

- izdati obvezni prekršajni nalog i izreći novčanu kaznu,

- pokrenuti prekršajni postupak.

X. NOVČANE KAZNE

Članak 31.

Novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 10.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. postupi suprotno odredbi članka 4. stavka 2. Odluke,

2. priključenje na sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje ne obavi prema postupku i načinu propisanom ovom odlukom (članak 5. Odluke),

3. postupi suprotno odredbi članka 6. Odluke,

4. postupi suprotno odredbi članka 7. Odluke,

5. ne priključi svoju građevinu na sustav javne vodoopskrbe, odnosno javne odvodnje, u rokovima određenim člankom 21. Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kn do 2.000,00 kn kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kn do 5.000,00 kn kaznit će se fizička osoba obrtnik i fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja počini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kn do 2.000,00 kn kaznit će se fizička osoba koja počini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

XI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 32.

Isporučitelj vodne usluge dužan je uskladiti postojeće priključke na mrežu odvodnje s odredbom članka 3. stavka 4. ove odluke u roku od 5 godina od dana stupanja na snagu ove odluke.

Članak 33.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o priključivanju na komunalnu infrastrukturu (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01, 8/02, 23/03, 16/04, 1/08).

Članak 34.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/11-01/204

URBROJ: 251-01-06-11-8

Zagreb, 14. lipnja 2011.

Potpredsjednica

Gradske skupštine

Mr. sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija