zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine

Pročišćeni tekst vrijedi od 02.08.2016.

Narodne novine 12/2016

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 12/16)

Na temelju članka 209. stavka 2. Zakona o vodama (Narodne novine 153/09, 63/11, 130/11, 56/13 i 14/14) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10, 4/13, 24/13 i 2/15), Gradska skupština Grada Zagreba, na 43. sjednici, 21. srpnja 2016., donijela je

ODLUKU

o priključenju na komunalne vodne građevine

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuje postupak priključenja i rokovi za priključenje građevina i drugih nekretnina na komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: komunalne vodne građevine).

Članak 2.

Javni isporučitelj vodne usluge na području Grada Zagreba je trgovačko društvo Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, Folnegovićeva 1 (u daljnjem tekstu: Javni isporučitelj).

Članak 3.

Komunalnim vodnim građevinama, na koje se u skladu s ovom odlukom priključuje, smatraju se:

- građevine za javnu vodoopskrbu,

- građevine za javnu odvodnju.

Članak 4.

Pod građevinom za koju postoji obveza priključenja na komunalne vodne građevine, u smislu ove odluke, smatra se svaka građevina koja se nalazi na području na kojem su izgrađene komunalne vodne građevine za koju je određeno priključenje sukladno propisima o prostornom uređenju i gradnji.

Pod drugim nekretninama, u smislu ove odluke, smatraju se:

- gradilište,

- zemljište za poljoprivrednu obradu,

- zelena površina,

- zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti (otvoreni skladišni prostor, parkiralište i slično),

- jednostavna građevina koja se sukladno propisima može graditi bez akta kojim se odobrava gradnja.

Pod obveznikom priključenja na komunalne vodne građevine smatra se vlasnik građevine iz stavka 1. ovoga članka.

Zahtjev za priključenje na komunalne vodne građevine može podnijeti i zakoniti posjednik građevine ili druge nekretnine u skladu s ovom odlukom.

Vlasnik odnosno zakoniti posjednik druge nekretnine iz stavka 2. ovog članka može podnijeti zahtjev za priključenje u skladu s odredbama ove odluke, ali ga se ne može obvezati na priključenje na komunalne vodne građevine.

Članak 5.

Priključenjem na komunalne vodne građevine, u smislu ove odluke, smatra se izgradnja priključaka kojima se omogućuje stanje funkcionalne sposobnosti za nesmetano korištenje vodnih usluga.

Priključkom na mrežu opskrbe pitkom vodom smatra se cjevovod pitke vode od spoja na uličnoj mreži do glavnog vodomjera smještenog u građevini ili izvan nje, uključivo i zaporni uređaj neposredno iza glavnog vodomjera.

Glavnim vodomjerom smatra se uređaj za mjerenje ukupne potrošnje pitke vode u građevini, neovisno o posebnim dijelovima građevine, a koji se nalazi u prostoru za smještaj vodomjera (vodomjernom oknu).

Vodomjerno okno je dio unutarnje vodoopskrbne mreže u kojem se nalazi vodomjer i zaporni uređaj.

Priključkom na mrežu odvodnje smatra se dio odvodnog cjevovoda od spoja na uličnoj mreži do kontrolnog okna koje se nalazi na granici zemljišne čestice. Iznimno, u slučajevima tzv. skupnih kanalskih priključaka koji su za potrebe više nekretnina ranije izvedeni od strane samih vlasnika ili korisnika nekretnina, odnosno jedinica lokalne samouprave, kao i kod objekata koji imaju instalaciju temeljne interne odvodnje izvedene u javnoj površini, kontrolno okno se može nalaziti i u javnoj površini.

Kontrolno okno je dio unutarnje kanalizacijske mreže u kojem se skupljaju i kroz koje prolaze sve otpadne vode iz posebnih dijelova građevine (stan, poslovni prostor, garaža i sl.).

Članak 6.

Priključak na mrežu opskrbe pitkom vodom, kao i priključak na mrežu odvodnje do granice zemljišne čestice prije kontrolnog okna u nadležnosti su Javnog isporučitelja, koji ih je dužan održavati u stanju funkcionalne sposobnosti.

Vlasnik odnosno korisnik građevine ili druge nekretnine dužan je održavati vodomjerno i kontrolno okno, a ako se kontrolno okno ne nalazi na granici zemljišne čestice, vlasnik odnosno korisnik je dužan održavati dio priključka odvodnje od kontrolnog okna do granice zemljišne čestice.

Vlasnik nekretnine odnosno korisnik vodne usluge obvezan je voditi brigu o sigurnosti vodomjernog okna na nekretnini u smislu onemogućavanja pristupa instalacijama priključka neovlaštenim osobama, a s ciljem sprječavanja krađe vode, oštećenja ovjernog žiga (plombe) vodomjera i sl.

Korisnik vodne usluge dužan je Javnom isporučitelju omogućiti slobodan pristup do vodomjernog okna, kontrolnog okna i instalacija priključka radi očitanja vodomjera, uzimanja uzoraka vode, odnosno zamjene i popravka vodomjera i instalacija priključka, u svakom trenutku.

II. OBVEZA PRIKLJUČENJA

Članak 7.

Priključenje građevina i drugih nekretnina na komunalne vodne građevine provodi se sukladno ovoj odluci i općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga koje donosi Javni isporučitelj te propisima o gradnji.

Članak 8.

Vlasnik građevine odnosno druge nekretnine obvezan je priključiti nekretninu na komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu odnosno javnu odvodnju kada su takvi sustavi izgrađeni u području na kojem se nekretnina nalazi te su osigurani uvjeti za priključenje, osim u slučaju kad je na odgovarajući način pojedinačno riješio opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda u skladu s odredbama Zakona o vodama.

Obveza priključenja građevine na komunalne vodne građevine nastaje danom primitka obavijesti iz članka 20. stavaka 1. i 2. ove odluke, odnosno danom izdavanja akta kojim se odobrava gradnja građevine sukladno članku 20. stavku 3. ove odluke.

Članak 9.

Na područjima na kojima nisu izgrađene komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu odnosno javnu odvodnju, do njihove izgradnje, vlasnik građevine odnosno druge nekretnine može riješiti opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih voda u skladu s odredbama Zakona o vodama i o svom trošku, te je u tom razdoblju izuzet od primjene ove odluke.

Članak 10.

Vlasnik građevine odnosno druge nekretnine gradi, održava i koristi, o svom trošku, objekte i uređaje kojima privremeno rješava opskrbu pitkom vodom, odnosno odvodnju otpadnih voda sukladno članku 9. ove odluke.

III. POSTUPAK PRIKLJUČENJA

Članak 11.

Priključenje na komunalne vodne građevine izvodi se tako da se na svaku nekretninu, u pravilu, uvodi jedan vodoopskrbni priključak i jedan priključak odvodnje.

Javni isporučitelj može dopustiti ugradnju paralelnih vodomjera u vodomjerno okno, ako su ispunjeni tehničko-tehnološki uvjeti za takav način priključenja.

Članak 12.

Priključak se izvodi na zahtjev vlasnika ili drugoga zakonitog posjednika građevine odnosno druge nekretnine, u vrijeme ili poslije gradnje komunalnih vodnih građevina.

Zahtjev za priključenje podnosi se Javnom isporučitelju na propisanom obrascu koji je dostupan na internetskoj stranici Javnog isporučitelja (www.vio.hr), odnosno u poslovnim prostorijama Javnog isporučitelja u Zagrebu, Ul. Eleonore Patačić 1b.

Članak 13.

Vlasnik odnosno drugi zakoniti posjednik uz zahtjev prilaže:

- dokaz o pravu vlasništva građevine odnosno druge nekretnine za koju traži priključenje,

- građevinsku dozvolu odnosno uvjerenje da je građevina izgrađena prije 15.2.1968., odnosno za nezakonito izgrađene građevine rješenje o izvedenom stanju,

- kopiju katastarskog plana odnosne čestice ne stariju od 6 mjeseci,

- posebne uvjete priključenja za građevine za koje su izdani, odnosno potvrdu o sukladnosti s posebnim uvjetima priključenja za građevine za koje je izdana potvrda glavnog projekta.

Ako zahtjev za priključenje podnosi zakoniti posjednik građevine odnosno druge nekretnine, osim dokumentacije iz stavka 1. ovog članka, dužan je priložiti punomoć ili pisanu suglasnost vlasnika nekretnine za koju se traži priključenje.

Osim dokumentacije iz stavaka 1. i 2. ovog članka, vlasnik odnosno drugi zakoniti posjednik dužan je na zahtjev Javnog isporučitelja dostaviti i drugu dokumentaciju koja je nužna za utvrđivanje ispunjenja uvjeta za priključenje.

Članak 14.

Javni isporučitelj utvrđuje postoje li uvjeti za priključenje građevine odnosno druge nekretnine na komunalne vodne građevine sukladno odredbama ove odluke i općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga te je li zahtjev za priključenje potpun i podnesen od strane ovlaštene osobe.

Zahtjev za priključenje je potpun ako je uz njega priložena dokumentacija iz članka 13. ove odluke.

Kad Javni isporučitelj utvrdi da zahtjev za priključenje nije potpun ili da je podnesen od strane neovlaštene osobe, pisanim će putem, preporučenom poštanskom pošiljkom ili na drugi dokaziv način, pozvati podnositelja zahtjeva da zahtjev dopuni u roku od 15 dana od dana zaprimanja poziva, uz upozorenje o odbacivanju zahtjeva za priključenje ako se u navedenom roku nedostaci ne otklone.

Kad Javni isporučitelj utvrdi da ne postoje uvjeti za priključenje građevine odnosno druge nekretnine na komunalne vodne građevine sukladno odredbama ove odluke i općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga, odbit će zahtjev za priključenje i o tome podnositelja zahtjeva izvijestiti pisanim putem.

Javni isporučitelj dužan je obraditi zahtjev za priključenje najkasnije u roku od 30 dana od osiguranja svih imovinsko-pravnih i tehničkih uvjeta nužnih za priključenje. Ako podnositelj zahtjeva ne osigura potrebne imovinsko-pravne i tehničke uvjete za priključenje u roku od najviše godinu dana od dana podnošenja zahtjeva, Javni isporučitelj će odbiti zahtjev za priključenje i o tome podnositelja zahtjeva izvijestiti pisanim putem.

Kada utvrdi da su ispunjeni uvjeti iz stavaka 1. i 2. ovog članka, Javni isporučitelj će u pisanom obliku pozvati podnositelja zahtjeva na sklapanje ugovora.

Podnositelj zahtjeva je dužan s Javnim isporučiteljom zaključiti ugovor o priključenju na komunalne vodne građevine, u roku od 15 dana od dana primitka poziva.

Ako podnositelj zahtjeva za priključenje ne postupi sukladno stavku 3., odnosno ne zaključi ugovor u roku iz stavka 7. ovog članka, Javni isporučitelj će odbaciti zahtjev za priključenje i o tome pisano izvijestiti podnositelja zahtjeva.

Članak 15.

Ugovor o priključenju na komunalne vodne građevine iz članka 14. stavka 7. ove odluke sadrži odredbe propisane važećim općim i tehničkim uvjetima opskrbe vodnih usluga Javnog isporučitelja, a najmanje:

- naznaku ugovornih stranaka,

- vrstu, namjenu i broj priključaka koji se izvode,

- cijenu i rok izvedbe priključka,

- odredbe o plaćanju,

- odredbe o korištenju priključka,

- odredbe o prijenosu priključka u vlasništvo Javnog isporučitelja.

Sastavni dio ugovora o priključenju je troškovnik za izvedbu priključka.

Članak 16.

Trošak izgradnje priključka na komunalne vodne građevine snosi vlasnik odnosno drugi zakoniti posjednik nekretnine koja se priključuje, te su oni u obvezi javnom isporučitelju podmiriti cijenu stvarnih troškova i rada, te utrošenog materijala, sukladno ispostavljenom računu.

U slučaju kada je riječ o priključenju nekretnina u vlasništvu fizičkih osoba, za kategoriju kućanstva, troškove izgradnje priključka u vidu financijske potpore građanima nadoknađuje Grad Zagreb, na način određen stavkom 4. ovog članka i u skladu sa sporazumom između Grada Zagreba i Javnog isporučitelja koji je sastavni dio ove odluke.

Pod troškovima priključenja iz stavaka 1. i 2. ovog članka, podrazumijeva se bruto iznos troškova utvrđenih troškovnikom koji je sastavni dio ugovora o izvedbi priključka na komunalne vodne građevine, a koji se sklapa između vlasnika odnosno zakonitog posjednika nekretnine i javnog isporučitelja vodnih usluga, sukladno izdanoj suglasnosti za priključenje konkretnog objekta.

Javni isporučitelj vodnih usluga račune za naplatu troškova priključenja u slučajevima iz stavka 2. ovog članka ispostavlja na ime konkretnog vlasnika odnosno zakonitog posjednika nekretnine koja se priključuje, te ih dostavlja nadležnom gradskom uredu za gospodarstvo koji vrši isplatu troškova priključenja na račun Javnog isporučitelja vodnih usluga.

Odredbe ovog članka se na odgovarajući način primjenjuju i na nadoknadu troškova koji nastaju povodom sklapanja ugovora o reguliranju statusa protupravno izvedenih priključaka, a prema podnesenom zahtjevu i provedenom postupku opisanom u odredbi iz članka 25. ove odluke, pod uvjetom da je odnosni zahtjev podnesen najkasnije do 31. prosinca 2016.

Članak 17.

Javni isporučitelj izvodi radove priključenja samostalno ili preko ovlaštene fizičke ili pravne osobe.

Izvođač radova dužan je pridržavati se tehničko-tehnoloških uvjeta za priključenje koje određuje Javni isporučitelj, ako posebnim propisima nije određeno drugačije.

Gradnju priključka stručno nadzire ovlaštena osoba Javnog isporučitelja.

IV. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI UVJETI ZA PRIKLJUČENJE

Članak 18.

Tehničko-tehnološke uvjete za priključenje na komunalne vodne građevine određuje Javni isporučitelj općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga.

Akt iz stavka 1. ovog članka Javni isporučitelj objavljuje na svojoj internetskoj stranici ili na drugi prikladan način i mora ga učiniti dostupnim javnosti za cjelokupno vrijeme njegova važenja.

Članak 19.

Priključenje na komunalne vodne građevine mora se u tehničko-tehnološkom smislu izvesti prema pravilima struke, vodeći računa da se obavi uz najmanje troškove, da se osigura funkcioniranje priključka te da se priključenjem novog korisnika ne naruši odgovarajući standard vodne usluge ranije priključenih korisnika.

V. ROKOVI ZA PRIKLJUČENJE

Članak 20.

Nakon izgradnje komunalnih vodnih građevina, vlasnik građevine odnosno druge nekretnine dužan je Javnom isporučitelju podnijeti zahtjev za priključenje u roku od 6 mjeseci od dana obavijesti Javnog isporučitelja o mogućnosti priključenja.

Vlasnik građevine odnosno druge nekretnine u područjima u kojima su već izgrađene komunalne vodne građevine, dužan je Javnom isporučitelju podnijeti zahtjev za priključenje u roku od 30 dana od dana obavijesti Javnog isporučitelja o mogućnosti priključenja, odnosno priključiti se na komunalne vodne građevine u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu ove odluke.

Iznimno od odredbi stavaka 1. i 2. ovog članka, investitor građevine dužan je podnijeti zahtjev za priključenje najkasnije u roku od 30 dana prije podnošenja zahtjeva za izdavanje akta kojim se odobrava korištenje građevine sukladno odredbama zakona kojim se uređuje gradnja.

VI. PRIVREMENO KORIŠTENJE VODNIH USLUGA

Članak 21.

Vlasniku ili drugom zakonitom posjedniku građevine odnosno druge nekretnine koji je podnio zahtjev za priključenje na komunalne vodne građevine te priložio dokumentaciju sukladno članku 13. ove odluke, osim akta kojim je dopuštena gradnja građevine, uvjerenja da je građevina izgrađena prije 15.2.1968., odnosno rješenja o izvedenom stanju, može se privremeno omogućiti isporuka vodnih usluga do ishođenja akta o dopuštenju gradnje, odnosno rješenja o izvedenom stanju.

Članak 22.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine dužan je s Javnim isporučiteljom sklopiti ugovor kojim se utvrđuju prava i obveze stranaka u vezi s privremenom isporukom vodnih usluga.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine snosi stvarne troškove rada i utrošenog materijala radi omogućavanja privremene isporuke vodne usluge.

Javni isporučitelj će zasebnom odlukom koju je dužan objaviti na internetskoj stranici, detaljno propisati postupak i uvjete za privremeno korištenje vodnih usluga.

Članak 23.

Vlasnik nekretnine dužan je u roku od 15 dana od dana ishođenja akta o dopuštenju gradnje, odnosno rješenja o izvedenom stanju, Javnom isporučitelju podnijeti zahtjev za priključenje.

Ako vlasnik ili drugi zakoniti posjednik nekretnine postupa protivno odredbama glave VI. ove odluke, odnosno protivno ugovoru zaključenom s Javnim isporučiteljom, Javni isporučitelj će raskinuti ugovor i obustaviti isporuku vodne usluge, bez prava vlasnika odnosno zakonitog posjednika nekretnine na povrat sredstava uplaćenih na ime troškova privremene isporuke.

VII. POSEBNE ODREDBE

Članak 24.

U provedbi ove odluke Javni isporučitelj:

- obavlja kontrolu priključenja građevina na komunalne vodne građevine,

- dostavlja tijelu iz članka 28. stavka 2. ove odluke podatke o obveznicima priključenja koji nisu priključili građevinu na komunalne vodne građevine sukladno odredbama ove odluke, i to dva puta godišnje sa stanjem 30. lipnja i 31. prosinca tekuće godine,

- vodi evidenciju o poslanim obavijestima o obvezi priključenja na komunalne vodne građevine, podnesenim zahtjevima za priključenje i zaključenim ugovorima o priključenju, priključenim građevinama i obavijestima poslanim tijelu iz članka 28. stavka 2. ove odluke,

- dostavlja Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sektoru za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom, Odjelu za vode i vodno gospodarstvo, izvješća o provedbi obveza iz ovoga članka najmanje jednom u šest mjeseci, a na zahtjev Grada Zagreba, odnosno prema potrebi, i češće.

Članak 25.

Vlasnici odnosno zakoniti posjednici građevina odnosno drugih nekretnina koje su priključene na komunalne vodne građevine protivno ovoj odluci, odnosno ranije važećim propisima kojima je uređena obveza i postupak priključenja na komunalne vodne građevine (protupravno izvedeni priključci), obvezni su Javnom isporučitelju na pisanom obrascu isporučitelja podnijeti zahtjev za reguliranje statusa priključaka na komunalne vodne građevine, najkasnije do 31. prosinca 2016.

Postupak i uvjeti reguliranja statusa protupravno izvedenih priključaka bit će propisani odlukom Javnog isporučitelja, koji ju je obvezan donijeti i objaviti na svojoj internetskoj stranici u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Zahtjeve za reguliranjem statusa protupravno izvedenih priključaka koji su podneseni nakon roka iz stavka 1. ovog članka, Javni isporučitelj će kao nepravovremene odbaciti i o tome izvijestiti podnositelja zahtjeva u roku od 15 dana.

Vlasnicima odnosno zakonitim posjednicima koji ne postupe sukladno obvezi iz stavka 1. ovog članka, Javni isporučitelj ovlašten je na njihov trošak obustaviti isporuku vodne usluge u skladu sa svojim internim aktima.

Članak 26.

Vlasnici odnosno zakoniti posjednici protupravno priključenih građevina, odnosno drugih nekretnina u kojima je omogućena potrošnja vodnih usluga bez ili mimo propisno ugrađene mjerne opreme (vodomjera) od strane Javnog isporučitelja, odnosno kad je mjerna oprema onesposobljena za ispravan rad (potrgan ovjerni žig i sl.), dužni su Javnom isporučitelju prema ispostavljenom računu u roku od 8 dana podmiriti jednokratnu naknadu za utrošene vodne usluge koja se obračunava za razdoblje koje odgovara zakonskom roku zastare za tražbinu isporuke vodnih usluga fizičkim odnosno pravnim osobama.

Za potrebe obračuna naknade iz stavka 1. ovog članka, Javni isporučitelj koristit će podatke o prosječnoj potrošnji vode od strane fizičkih i pravnih osoba na području Grada Zagreba.

Članak 27.

Vlasnik odnosno zakoniti posjednik građevine ili posebnog dijela građevine koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu te vlasnik odnosno zakoniti posjednik druge nekretnine iz članka 4. stavka 2. ove odluke, može Javnom isporučitelju podnijeti zahtjev za razdvajanje potrošnje vode, premještanje i rekonstrukciju priključka na komunalne vodne građevine.

Na postupak razdvajanja potrošnje vode, premještanja i rekonstrukcije priključka na komunalne vodne građevine na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članaka od 13. do 19. ove odluke.

VIII. NADZOR

Članak 28.

Upravni nadzor nad provedbom ove odluke provodi ministarstvo nadležno za vodno gospodarstvo.

Inspekcijski nadzor nad provedbom ove odluke obavljaju inspektori Ministarstva gospodarstva.

Članak 29.

Pravna osoba, odgovorna osoba u pravnoj osobi i fizička osoba kaznit će se za prekršaj prema odredbama Zakona o vodama ako ne priključi građevinu odnosnu drugu nekretninu na komunalne vodne građevine sukladno odredbama ove odluke.

IX. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 30.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/11 i 25/13).

Članak 31.

Postupci koji su započeti prema odredbama Odluke o priključenju na komunalne vodne građevine (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/11 i 25/13), a do stupanja na snagu ove odluke nisu dovršeni sklapanjem ugovora o priključenju, odnosno ugovora o reguliranju statusa priključka, bit će dovršeni prema odredbama ove odluke.

Članak 32.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/16-01/219

URBROJ: 251-01-05-16-6

Zagreb, 21. srpnja 2016.

Predsjednik

Gradske skupštine

dr. sc. Andrija Mikulić, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija