zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.05.2008.

Donesen

29.05.2008.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.05.2008.

Narodne novine 7/2008

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 7/08)

Na temelju članka 38. točke 25. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06 i 18/06) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04 i 18/06), Gradska skupština Grada Zagreba, na 36. sjednici, 29. svibnja 2008., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Davor Bruketa i Nikola Žinić, kreativni direktori Agencije Bruketa&Žinić

- priznanjem i novčanom nagradom

za iznimno kreativna dizajnerska postignuća. Predvodnici su generacije koja je hrvatsku kreativnu industriju dovela do svjetski prepoznatljive kvalitete i jedni od najnagrađivanijih hrvatskih kreativaca. Njihova marketinška agencija, koja okuplja šezdesetak mladih stručnjaka, osmišljava komunikacijske projekte za brojne hrvatske kompanije i svojim kreativnim rješenjima postala je prepoznatljiva u svijetu. Tijekom godina osvojila je impresivan broj najvažnijih nagrada na području komunikacija i uvrstila se u vrh svjetske industrije tržišnih komunikacija. Neke od najznačajnijih nagrada su Cresta Award (New York 2003. i 2006.), HOW (2006.) i I. D. (2004.), Young Guns, Australija (2002., 2003.), Type Directors Club (New York 2004., 2005., 2006. i 2007.). Njihovi su radovi uvršteni u najpoznatije svjetske publikacije kao što su Graphis, Grafik, World Wide Identity i druge te predstavljeni na prestižnim izložbama diljem svijeta.

2. prof.dr.sc. Neven Budak, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

za cjelokupan doprinos hrvatskoj povijesnoj znanosti, njezinom teorijskom unapređenju i konkretnim istraživačkim rezultatima te za unapređenje hrvatske kulture uopće. U 2007. objavljena je knjiga Croatica - hrvatski udio u svjetskoj baštini, čiji je urednik. Knjiga je svojevrsna enciklopedija koja se sastoji od 180 eseja u kojima 73 autora obrađuju osobe, spomenike kulture, izume, urbane cjeline, proizvode i nacionalne parkove koji svojom važnošću nadmašuju hrvatske granice i zahvaljujući kojima se hrvatska kultura nalazi na stranicama svjetske kulturne povijesti. Prošle je godine objavio i knjigu Hrvatska i Slavonija u ranom novom vijeku te uredio dvije knjige iste edicije Hrvatsko-slavonska vojna krajina i Hrvati pod vlašću osmanskog carstva u ranome novom vijeku te Dalmacija, Dubrovnik i Istra u ranome novom vijeku kojima se popunjava velika praznina u hrvatskoj historiografiji i koje su početak cjelokupne sinteze hrvatske povijesti.

3. Perica Bukić, vaterpolist, sportski djelatnik

- priznanjem i novčanom nagradom

za veliki doprinos športu, posebno vaterpolu. Jedan je od najvećih dobitnika trofeja među hrvatskim športašima svih vremena. U 15 godina aktivnog bavljenja vaterpolom osvojio je 40 različitih trofeja, kao državni reprezentativac dvije zlatne i jednu srebrnu olimpijsku medalju, dvije zlatne na svjetskim prvenstvima, dvije zlatne i jednu srebrnu u svjetskom kupu, tri srebrne na europskim prvenstvima, dvije srebrne na Mediteranskim igrama, dvije srebrne na Univerzijadi i zlatnu medalju na Igrama dobre volje. U klupskoj karijeri 4 je puta bio prvak Europe te je osvojio jedan Kup pobjednika kupova i LEN kup, dva Superkupa i Mediteranska kupa, devet državnih prvenstava te pet nacionalnih kupova. Nakon završene uspješne športske karijere, nastavio je karijeru kao športski djelatnik. Dobitnik je najviših državnih nagrada i priznanja te je primljen u Kuću slavnih po izboru organizacije International Swimming Hall of Fame.

4. Dječji vrtić "Izvor"

- priznanjem

za najbolje ostvarene rezultate u radu i ugled uzorne ustanove ranog odgoja i obrazovanja. Vizualnim identitetom prostora ove ustanove, koji su osmislili djelatnici uz puno zalaganja i mašte, postignuta je fluidnost i višefunkcionalnost koja služi postizanju i lakšem ostvarivanju kvalitetne odgojno-obrazovne prakse. Temeljna ideja i nit vodilja odgojno-obrazovnog rada s djecom u ovom vrtiću je ostvarivanje uvjeta za proces u kojem djeca sudjeluju kao aktivni i ravnopravni partneri. Slobodnim kretanjem kroz prostor, poticani na samostalnost u odabiru odgojnih i obrazovnih sadržaja kao i načina igre, djeca se afirmiraju kao sukreatori procesa i svog ukupnog razvoja. Djelatnici vrtića, vođeni motom Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Sve za dijete pod jednim krovom, nositelji su projekta Vrtić u bolnici. Prepoznavanje i potvrda kvalitete rada svakako je i imenovanje ove ustanove vježbaonicom Filozofskog fakulteta za studente pedagogije u periodu od 1995. do 1999. i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu za studente predškolskog odgoja u razdoblju do 2009.

5. Elka kabeli d.o.o.

- priznanjem

u povodu 80 godina uspješnog poslovanja. Tvrtka je osnovana 1927. u Zagrebu i danas je vodeća u proizvodnji kabela u ovom dijelu Europe. Proizvodni asortiman je vrlo širok (energetski kabeli, nadzemni vodiči i čelična užad, telekomunikacijski optički kabeli, termoplastikom i gumom izolirani vodovi i kabeli, brodski kabeli, rudarski kabeli, kabeli za željeznička i tračnička vozila, instrumentacijski kabeli). Na domaćem tržištu kabela njezin je udio 30%. U središnjoj tvornici u Zagrebu i izdvojenom pogonu u Zadru zapošljava 550 radnika od kojih je gotovo stotinjak visokoobrazovanih stručnjaka različitih područja znanosti. Godišnje proizvodi 21.000 tona gotovih proizvoda. U 2007. tvrtka je ostvarila godišnji prihod od 90 milijuna eura od kojih 50% izvozom u regiju i zapadnoeuropske zemlje. Da bi održala visoku kvalitetu proizvoda 1997. usvojila je sustav za upravljanje kvalitetom u skladu sa ISO 9001, opredijelila se za korištenje ekološki prihvatljivih tehnologija i procesa te odgovorno upravljanje zaštitom okoliša u skladu s normom HRN EN ISO 14001.

6. Slavko Goldstein, nakladnik, publicist

- priznanjem i novčanom nagradom

u povodu 80 godina života i 55 godina svestranog djelovanja u nakladništvu, novinarstvu i filmskoj umjetnosti. Utemeljitelj je naklada Liber i Novi Liber. Autor je publicističkih i historiografskih djela, a memoarsko-historiografska knjiga 1941. - Godina koja se vraća, najbolje je publicističko djelo u Hrvatskoj u 2007. nagrađeno nagradom Kiklop. Uredio je kao nakladnik i objavio brojna kapitalna djela hrvatske i svjetske književnosti, historiografije, leksikografije, opće kulture i politike. Objavio je i više od 600 novinskih, publicističkih i esejističkih radova te predgovora i pogovora knjigama koje je uređivao, pisao je scenarije za igrane i dokumentarne filmove Signali nad gradom, Prometej s otoka Viševice, Akcija "Stadion" i dr., suautor je knjiga Okrug Karlovac 1941. i Holokaust u Zagrebu te autor knjige Prijedlog 85.

7. prof.dr.sc. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče

- priznanjem i novčanom nagradom

za znatan doprinos psihijatriji. Već 14 godina uspješno vodi hrvatsku najstariju psihijatrijsku ustanovu koja je od stigmatizirane ustanove na rubu grada postala bolnica u koju bolesnici dolaze bez predrasuda i u kojoj traže i dobivaju najsuvremeniju psihijatrijsku pomoć. Adaptirao je gotovo polovicu bolničkih kapaciteta. Ulažući u edukaciju stručnjaka te stručnu literaturu i informatizaciju Bolnice, podigao je razinu stručnosti, čime je, uz adekvatan odnos prema bolesnicima, podigao razinu liječenja. Nastojeći artikulirati najvažnija psihijatrijska i društvena zbivanja koja imaju psihijatrijsku konotaciju, organizirao je nekoliko vrlo zapaženih stručnih skupova (simpozij o psihofarmacima, nasilju u obitelji, zakonskoj zaštiti duševnih bolesnika, ulaganju u edukaciju psihijatrijskih djelatnika) koji su značajno odjeknuli u javnosti i koji su pridonijeli poboljšanju pozicije duševnih bolesnika, ali i psihijatrije kao struke. Autor je više od 140 stručnih i znanstvenih radova.

8. Ana Karić, glumica, dramska umjetnica

- priznanjem i novčanom nagradom

za cjelokupno umjetničko djelovanje. Nastupila je u dvadesetak filmova, a glumačku karijeru započela je 1961. ulogom raskošne pučke ljepotice u Carevu novom ruhu. Iste godine tumači glavnu ulogu u Pustolovu pred vratima, osjećajnu, ali i putenu aristokratkinju. Otmjena senzualnost je njezino osnovno obilježje, bez obzira na to glumi li gradske žene, seljanke, ljubavnice ili majke. Kao televizijska glumica nastupila je stotinjak puta. Osobito je zapažena potkraj šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao kazališna glumica odigrala je oko 2000 predstava. Trinaest je godina bila članica putujućeg Teatra u gostima iz Zagreba. U posljednje tri sezone nositeljica je glavnih uloga u većini repertoarnih predstava Teatra &TD. U sezoni 2007./08. glumila je u tri predstave Hanjo, Didona i Eneja/Smrt u Veneciji i Sympathy for the Devil, u kojima je kvalitetu njezinih umjetničkih kreacija prepoznala i publika i kritika.

9. prof.dr.sc. Marija Kaštelan-Macan, redovita profesorica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

za promicanje prirodnih znanosti a posebno za osmišljavanje i koordiniranje programa obilježavanja 100. obljetnice rođenja nobelovca Vladimira Preloga. Svekolikim nastavnim, znanstvenim i stručnim djelovanjem u prirodnim je znanostima ostavila dubok trag pokazujući sklonost popularizaciji znanosti i sposobnost da na primjeren način približi kemiju široj populaciji. Objavila je 125 znanstvenih radova, od čega 55 u časopisima citiranim u CC/SCI bazi podataka, te aktivno kao organizatorica ili predavačica sudjelovala na stotinjak međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Bavi se analitičkim separacijskim tehnikama, posebice kromatografijom, dajući vrijedan doprinos razvoju kromatografske teorije i optimizaciji kromatografskog sustava te među prvima dokazujući da se matematičkim modelima može vjerno oponašati kromatografski proces, što je omogućilo izračunavanje važnih parametara i kromatografskog razlučivanja. Članica je više strukovnih udruga i društava.

10. Klinika za traumatologiju Zagreb

- priznanjem

u povodu 60. obljetnice postojanja za izniman doprinos zdravstvu u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Osnovna djelatnost Klinike je liječenje svih vrsta ozljeda i posttraumatskih stanja te kirurška i interdisciplinarna problematika vezana uz ozljede, a obavlja i nastavni rad, dodiplomsku, poslijediplomsku teoretsku i praktičnu nastavu, specijalizacije medicinskih djelatnosti za visoka učilišta kao i znanstveni rad iz traumatologije i traumatizma te daje stručna mišljenja o invaliditetu traumatiziranih bolesnika. Kao državni centar izvrsnosti traumatološke struke pruža određene oblike skrbi koji su specifični u liječenju teških traumatoloških pacijenata. U okviru Klinike formiran je za sada jedini Referentni centar Ministarstva zdravstva za kirurgiju kralježnice, djeluje i jedini specijalizirani Odjel za liječenje opeklina odraslih u Republici Hrvatskoj, kao i Banka tkiva jedina radna jedinica takve vrste u Republici Hrvatskoj koja je započela s radom u 2007.

11. Anđelko Leko, generalni direktor HUP-a Zagreb d.d.

- priznanjem i novčanom nagradom

u povodu 60. obljetnice tvrtke HUP Zagreb d.d., za izniman doprinos gospodarstvu, posebno turizmu tijekom 45 godina neprekidnog djelovanja. Upornim i strpljivim radom, poštujući struku i stručnost, od jedne male ugostiteljske tvrtke stvorio je danas moderno, rentabilno i respektabilno dioničko društvo koje ima značajnu ulogu ne samo u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe. Zahvaljujući njegovim poslovnim odlukama HUP - Zagreb d.d. je 1990. potpisao prvi menadžerski ugovor s uglednom svjetskom korporacijom Sheraton te stoga danas njegovom zaslugom u sastavu ima tri brandirana hotela, i to: Sheraton Zagreb Hotel, The Westin i Four Points by Sheraton Panorama Zagreb, preuređeni hotel International sa četiri zvjezdice, hotel Jadran, hotel Zagreb te niz drugih ugostiteljskih sadržaja.

12. akademik Ante Stamać, pjesnik, teoretičar književnosti, esejist, prevoditelj

- priznanjem i novčanom nagradom

za cjelokupan doprinos književnosti svojim pjesništvom, djelima iz znanosti o književnosti, esejima i prijevodima, a posebno za Antologiju hrvatskog pjesništva - od davnina do naših dana, objavljenu 2007. u koju su uvrštene pjesme 149 autora te pjesme iz Ranjina zbornika i anonimne pjesme iz srednjega vijeka tako da pokriva hrvatsko pjesništvo od Slavića i Nad grobom pojut do pjesama Delimira Rešickog i Krešimira Bagića, te je znak opstojnosti hrvatske riječi tijekom stoljeća. U 2007. objavio je i knjigu Germanica & anglica usko povezanu s njegovim prevodilačkim radom i sastavljenu od pisanja o djelima koja je prevodio. Osobito su značajni njegovi prijevodi s njemačkoga, engleskoga i francuskog jezika, a u 2006. objavljen je njegov prijevod Goetheova Fausta, koji dopunjuje prijevod Fausta Tita Strozzija novim znanjem, iskustvom i senzibilitetom ovog trenutka.

13. Ivan Šime Šimatović, filmski redatelj

- priznanjem i novčanom nagradom

za sveukupni doprinos razvoju hrvatske kinematografije. Režirao je tri igrana filma: Kameni horizonti, Naši se putovi razilaze i Pustolov pred vratima te desetak dokumentarnih filmova od kojih je film Plitvička jezera na filmskom festivalu u Berlinu 1957. osvojio nagradu Srebrni medvjed, prvu internacionalnu nagradu hrvatskoj kinematografiji. Kao glumac nastupio je u Golikovoj sportskoj komediji Plavi devet (1950.) i filmu Fedora Hanžekovića Bakonja fra Brne (1952.). Prvi je direktor Zagreb filma i jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma te Kluba kulturnih radnika Hrvatske, danas Hrvatski kulturni klub, koji je od osnutka poticao i afirmirao poseban i jedinstven oblik društvenog i kulturnog života našega grada. Dobitnik je nagrade za ukupno filmsko djelovanje u Motovunu 2007.

14. Zvonko Špišić, skladatelj, šansonijer, autor tekstova, aranžer

- priznanjem i novčanom nagradom

u povodu 50 godina umjetničkog djelovanja eminentnog glazbenika, začetnika Zagrebačke škole šansone, slikara i književnika. Objavio je 320 skladbi među kojima posebno mjesto zauzimaju pjesme posvećene Zagrebu poput Zakaj volim Zagreb; Zagreb i ja; Grič u suncu, Grič u seni; Trešnjevačka balada; Trešnjevački plac i mnoge druge. Utemeljitelj je međunarodnog festivala šansone u Zagrebu Chansonfest i njegov je direktor od 1997. Do sada je imao 20 samostalnih izložbi, objavio je i tri knjige tekstova svojih pjesama od kojih neke spadaju u antologiju hrvatske lirike. Za svoj je rad primio više od 60 domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

15. Tim za transplantaciju bubrega KBC Zagreb u sastavu:

- doc.dr.sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb

- prof.dr.sc. Petar Kes, predstojnik Zavoda za dijalizu KBC Zagreb

- prof.dr.sc. Vesna Kerhin-Brkljačić, predstojnica Zavoda za tipizaciju tkiva KBC Zagreb

- dr. Jasna Stoić - Brezak, transplantacijski koordinator KBC Zagreb

- vms. Sonja Pasini, pomoćnica koordinatora

- priznanjem i novčanom nagradom

za izvanredne rezultate u kliničkoj transplantaciji bubrega. Prošle je godine obavljeno najviše (95) transplantacija i eksplantacija do sada, što je znatno unaprijedilo transplantacijski program u Hrvatskoj. Njihovom je zaslugom Hrvatska 2007. postala sedma punopravna članica Eurotransplantanta (najveće europske organizacije za razmjenu organa za transplantaciju). Uvjet za članstvo bio je program Tima koji se temelji na do sada postignutim izvanrednim kliničkim rezultatima transplantacije bubrega i visokostručno vođenoj posttransplantacijskoj skrbi. Drugi bitan uvjet za članstvo bilo je akreditiranje Zavoda za tipizaciju tkiva KBC Zagreb za međunarodnu razmjenu organa za transplantaciju. Stjecanje te međunarodne akreditacije nedvojben je uspjeh koji će utjecati na daljnji razvitak i napredak hrvatske transplantacijske medicine, a posebno na razmjenu organa. Njihovi su rezultati prepoznati i u međunarodnim razmjerima, a ogledaju se u referiranju u međunarodnim transplantacijskim registrima.

KLASA: 061-06/08-02/1

URBROJ: 241-01-04-08-167

Zagreb, 29. svibnja 2008.

Predsjednica

Gradske skupštine

Mr.sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija