zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o uređenju prometa na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 30.12.2003.

Narodne novine 10/1998, 23/2003

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o uređenju prometa (21/14) na snazi od 23.10.2014. u članku 29. propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o uređenju prometa na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/98 i 23/03) i Zaključak o visini naknade za poslove blokiranja i deblokiranja vozila (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/98)."

PREAMBULA

Odluka o uređenju prometa na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 10/98, 23/03)

Na temelju članka 1. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine 59/96 - pročišćeni tekst) i članka 21. podstavka 2. Privremenog statuta Grada Zagreba, Gradska skupština Grada Zagreba na 14. sjednici, 29. lipnja 1998., donijela je

ODLUKU
o uređenju prometa na području Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuje promet na javnoprometnim površinama na području Grada Zagreba.

Članak 2.

Javnim prometnim površinama u smislu ove odredbe smatraju se: ceste, ulice, trgovi, javni prolazi, nogostupi, biciklističke staze, javna stubišta, mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci, pothodnici, nathodnici, tuneli, parkirališta, odlagališta za bicikle i mopede, javne garaže, stajališta i terminali javnoga gradskog prometa i slične površine.

Članak 3.

Promet na javnim prometnim površinama dopušten je svakome pod jednakim uvjetima u granicama propisanim zakonom i ovom odlukom.

Na javnim prometnim površinama ne smiju se poduzimati bilo kakve radnje ili djelatnosti koje bi mogle oštetiti javnoprometnu površinu.

II. KRETANJE PO JAVNIM PROMETNIM POVRŠINAMA

Članak 4.

Sudionici u prometu moraju prema invalidnim, slijepim i nemoćnim osobama, djeci i osobama koje prate ili prevoze invalide i djecu postupati s najvećom pažnjom.

Članak 5.

Osobe koje u dječjim kolicima prevoze djecu i osobe koje voze invalidne osobe moraju se kretati nogostupima ili po drugim površinama namijenjenim kretanju pješaka.

Nogostupima i drugim površinama što su namijenjene kretanju pješaka mogu se kretati i osobe u invalidskim kolicima.

Članak 6.

Na nogostupima ispred ustanova za predškolsku djecu, škola, kinodvorana, kazališta, športskih objekata, igrališta i drugih objekata ispred kojih se redovito skuplja veći broj ljudi trebaju se postaviti zaštitne ograde.

U svrhu zaštite pješaka u prometu na javnim se prometnim površinama mogu postavljati stupići, ograde i posude s ukrasnim biljem.

Postavljanje zaštitnih ograda, stupića i posuda s ukrasnim biljem odobrava gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Zaštitne ograde, stupiće i posude s ukrasnim biljem postavlja i održava pravna osoba koja održava gradske ceste i ulice.

Članak 7.

Radi sigurnosti pješaka nogostupi moraju biti široki najmanje 1,60 m i višom razinom ili na drugi način odvojeni od kolnika.

Iznimno, na mjestima na kojima je intenzitet pješačkog prometa manji, te u urbanistički izgrađenim prostorima, nogostup može biti uži, ali ne manje od 1,00 metra.

Članak 8.

Radi sigurnosti biciklista biciklističke staze moraju biti višom razinom ili na drugi način odvojene od kolnika i obilježene horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Uz biciklističke staze (širine 1,80 metara) mogu se na pločnicima ucrtati i biciklističke trake širine 0,90 metara ako to dopušta širina pločnika.

Biciklističke trake također moraju biti označene horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Članak 9.

Rubnjaci pješačkih prijelaza i biciklističkih staza na križanjima moraju biti spušteni na dužini od 1,00 m kako bi se omogućilo lakše kretanje osoba u invalidskim kolicima i vožnja dječjih kolica.

Članak 10.

Zabranjeno je kretanje zaprežnim vozilima, jahanje, vođenje i gonjenje stoke na državnim i županijskim cestama na području Grada Zagreba i na lokalnim cestama i ulicama na kojima se odvija javni gradski promet.

Iznimno, gradsko upravno tijelo nadležno za promet može, uz prethodnu suglasnost nadležne policijske uprave, za turističke, kulturne i slične namjene i prigode odobriti kretanje kočija, zaprežnih vozila i jahanje na prometnicama iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 11.

Autobusi međumjesnog putničkog prometa ne smiju stajati na stajalištima javnoga gradskog prometa.

Iznimno, gradsko upravno tijelo nadležno za promet može odobriti da autobusi međumjesnog putničkog prometa mogu stajati na stajalištima javnoga gradskog prometa uz plaćanje naknade Gradu Zagrebu.

III. PARKIRANJE VOZILA, PREMJEŠTANJE I BLOKIRANJE NEPROPISNO PARKIRANIH I NAPUŠTENIH VOZILA

Članak 12.

Javno parkiralište je javna prometna površina namijenjena parkiranju vozila što je određuje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Javno parkiralište mora biti označeno prometnom signalizacijom.

Iznimno, dio javnih parkirališta može se privremeno koristiti za druge namjene (za potrebe autoškole, zabavnih i športskih manifestacija, radi izgradnje objekata i slično) na temelju odobrenja gradskog upravnog tijela nadležnog za promet i uz plaćanje naknade. Visinu naknade utvrđuje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba.

Organizacija i način naplate parkiranja te način davanja na uporabu javnih prometnih površina za rezervirana parkirališta uređuje se posebnom odlukom.

Članak 13.

Gradsko upravno tijelo nadležno za poslove prometa odobrava prostor za parkiranje vozila koja imaju poseban znak za označavanje vozila invalida.

Znak za označavanje vozila invalida izdaje gradsko upravno tijelo nadležno za promet sukladno propisima o posebnom znaku za označavanje vozila invalida.

Članak 14.

Teretna vozila nosivosti veće od 1,5 tona, autobusi, priključna vozila i radni strojevi smiju biti parkirana samo na posebnim parkiralištima i prometnim terminalima što su za tu namjenu određeni i označeni prometnim znakom.

Parkirališta namijenjena parkiranju vozila iz stavka 1. ovoga članka određuje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Vozila iz stavka 1. ovoga članka parkirana na mjestu koje nije određeno za tu namjenu, a ne podliježe odredbama članaka 57., 58. i 59. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, bit će blokirana napravom za blokiranje kotača po nalogu gradskoga komunalnog redara.

Poslove blokiranja i deblokiranja vozila obavlja trgovačko društvo "Zagrebparking".

Vozač vozila iz stavka 1. ovoga članka dužan je, prije deblokiranja vozila, za obavljene poslove blokiranja i deblokiranja vozila platiti naknadu trgovačkom društvu "Zagrebparking". Visinu naknade određuje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na prijedlog trgovačkog društva "Zagrebparking".

Vozilo će biti deblokirano nakon dostavljenog dokaza o uplati naknade za deblokiranje vozila.

Vozač deblokiranog vozila dužan je odmah ukloniti vozilo s mjesta na kojem parkiranje nije dopušteno.

Članak 15.

Na javnim prometnim površinama ne smiju se ostavljati vozila koja se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti (oštećena u sudaru, neregistrirana i sl.).

Komunalni redar naredit će vlasniku vozila uklanjanje vozila iz stavka 1. ovoga članka. Ako vlasnik u određenom roku ne ukloni vozilo, ono će biti uklonjeno na vlasnikov trošak.

Ako vlasnik nije poznat, vozilo će se ukloniti na trošak Grada.

Uklanjanje vozila iz stavka 1. ovoga članka obavlja trgovačko društvo "Zagrebparking".

Članak 16.

Zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila radi opskrbe i dostave dopušteno je na mjestima predviđenim za tu namjenu, a koja su označena prometnim znakom.

Mjesta za zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila radi opskrbe i dostave određuje gradsko upravno tijelo nadležno za promet.

Vozila kojima se ne obavlja opskrba i dostava mogu se parkirati na mjestima iz stavka 1. ovoga članka samo u vrijeme dopušteno prometnim znakom.

Iznimno, na cestama i ulicama na kojima se vozilom ne smije kretati brzinom većom od 50 km na sat i na kojima postoje dvije ili više prometnih traka za kretanje vozila u jednom smjeru, a na kojima ne postoje površine namijenjene za vozila opskrbe i dostave, dopušteno je kratkotrajno korištenje (do pet minuta) prometne trake u svrhu dostave i opskrbe na način da se ne ugrožava sigurnost odvijanja drugog prometa.

Zaustavljanje i parkiranje radi opskrbe i dostave na mjestima iz stavka 4. ovoga članka dopušteno je u vremenu od 18 sati navečer do 7 sati i 30 minuta ujutro.

IV. TEHNIČKA REGULACIJA PROMETA

Članak 17.

Tehničkom regulacijom prometa u smislu ove odluke smatra se:

- određivanje cesta s prednošću prolaza;

- određivanje organizacije prometnih tokova (dvosmjerni, jednosmjerni promet);

- ograničenje brzine kretanja;

- određivanje zona smirenog prometa i postavljanje izbočina i traka za smirivanje prometa.

Tehničku regulaciju prometa na cestama i ulicama odobrava gradsko upravno tijelo nadležno za promet, uz prethodnu suglasnost nadležne policijske uprave.

Kad se tehnička regulacija prometa određuje za dio državne ceste potrebna je i suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

Članak 18.

Radi izgradnje, rekonstrukcije i popravaka građevinskih objekata i instalacija može se odrediti privremena regulacija prometa ili privremena zabrana prometa, ako se radovi ne mogu izvesti bez obustave prometa.

Privremenu regulaciju prometa ili privremenu zabranu prometa određuje gradsko upravno tijelo nadležno za izgradnju Grada, uz prethodnu suglasnost nadležne policijske uprave.

Članak 19.

Pravna osoba koja održava ceste i ulice dužna je voditi evidenciju o prometnoj signalizaciji na području Grada Zagreba.

Članak 20.

Gradsko upravno tijelo nadležno za promet provodi mjere koje utječu na poboljšanje funkcioniranja gradskoga prometnog sustava u cjelini.

Članak 21.

Prigodom zauzimanja javnoprometnih površina moraju biti zadovoljeni sljedeći prometno-tehnički uvjeti:

- širina slobodnog prolaza za pješake na nogostupu mora iznositi 1,6 m;

- ne smiju se ugrožavati kut preglednosti na križanju, protočnost i sigurnost motornog ili pješačkog prometa.

V. PJEŠAČKE ZONE I ZONE S OGRANIČENIM PROMETOM MOTORNIH VOZILA

Članak 22.

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba naredbom određuje pješačke zone i zone s ograničenim prometom motornih vozila, zabrane i ograničenja, te posebne uvjete odvijanja prometa u tim zonama.

Članak 23.

U pješačkim zonama i zonama s ograničenim prometom motornih vozila mogu se kretati samo vozila određena naredbom iz članka 22. ove odluke na temelju odobrenja gradskoga upravnog tijela nadležnog za promet.

Odobrenje iz stavka 1. ovoga članka izdaje se na dvije godine.

Iznimno, gradsko upravno tijelo nadležno za promet može, u opravdanim slučajevima, odobriti kretanje i drugih vozila u pješačkim zonama i stajanje vozila na zabranjenim mjestima, ako je to neophodno za funkcioniranje života u gradu, invalidima koji imaju "znak za pristupačnost", radi dovoza materijala, uz uvjet da je investitor radova sklopio ugovore o prekomjernom korištenju prometnica te prigodom selidbe kada se stvari utovaruju i istovaruju na prometnici na kojoj je promet ili zaustavljanje i parkiranje vozila ograničeno ili zabranjeno.

Vozači vozila iz stavka 1. ovoga članka moraju, prigodom vožnje, dati prednost pješacima i, prema potrebi, zaustaviti vozilo.

Najveća dopuštena brzina kretanja vozila u pješačkoj zoni, osim za tramvajska vozila, je 20 km/ sat, ako prometnim znakom nije određeno drugačije.

Članak 24.

U slučajevima zloupotrebe odobrenja iz članka 23. ove odluke gradsko upravno tijelo nadležno za promet može uskratiti ponovno izdavanje odobrenja.

VI. JAVNA RASVJETA I ZELENILO

Članak 25.

Svjetiljke javne rasvjete ne smiju biti postavljene tako da bliješte.

Rasvjeta, svjetleće reklame i natpisi što se nalaze uz cestu ili ulicu, bez obzira na njihovu udaljenost, ne smiju bliještiti.

Žarulje i rasvjetna tijela javne rasvjete moraju se održavati tako da je osigurana kvalitetna osvijetljenost, a najmanje 80% osvijetljenosti od projektom predviđene javne rasvjete.

Članak 26.

Pješački prijelaz mora biti postavljen tako da je pješak osvijetljen s one strane s koje nailaze vozila.

Križanja, prilazi križanjima, obilježeni pješački prijelazi i stajališta javnoga gradskog prometa moraju biti osvijetljeni s najmanje 50% jačim osvjetljenjem od osvjetljenja ulice.

Prometni terminali i značajni trgovi s javnim gradskim prometom moraju imati osvijetljenost najmanje 30 lx.

Članak 27.

Komunalni redar naredit će pravnoj osobi koja održava javnu rasvjetu uklanjanje nedostataka na javnoj rasvjeti, sukladno odredbama članaka 25. i 26. ove odluke.

Članak 28.

Krošnje stabala i drugo zelenilo ne smije zaklanjati rasvjetna tijela javne rasvjete, prometne znakove i svjetlosne signale, ulaziti u slobodne profile kolnika, nogostupa i tramvajske pruge, smanjivati preglednost na križanjima i smetati mreži i uređajima tramvajskoga gornjeg voda.

Komunalni redar naredit će vlasniku, odnosno pravnoj ili fizičkoj osobi koja održava zelenilo uklanjanje nedostataka na zelenilu, sukladno stavku 1. ovoga članka.

VI.a NADZOR

Članak 28.a

Nadzor nad provedbom odredaba članka 12. stavka 3., članka 14. stavka 1., članka 15. i članaka 25., 26. i 28. stavka 1. ove odluke provodi komunalno redarstvo.

Komunalni redar može poduzeti sljedeće mjere:

- naplatiti globu;

- izdati prekršajni nalog i izreći globu.

VII. GLOBE

Članak 29.

Globom u iznosu od 500,00 do 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. javno parkiralište koristi za druge namjene bez odobrenja (članak 12. stavak 3. odluke);

2. je njezino teretno vozilo parkirano na parkiralištu koje nije određeno za tu namjenu (članak 14. stavak 1. odluke);

3. ne vodi evidenciju iz članka 19. ove odluke;

4. ne održava javnu rasvjetu na način propisan odredbama članaka 25. i 26. odluke;

5. ne održava zelenilo na način propisan odredbom članka 28. odluke.

Globom u iznosu od 100,00 do 200,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja učini prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Globom u iznosu od 100,00 do 200,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. točaka 1. 3. i 4. i vozač koji učini prekršaj iz točke 2. ovoga članka.

Članak 30.

Globom u iznosu od 100,00 do 200,00 kunakaznit će se za prekršaj:

1. fizička osoba koja postupa suprotno odredbi članka 5. stavka 1. odluke;

2. fizička osoba koja postupa suprotno odredbi članka 10. stavka 1. odluke;

3. vozač koji zaustavi autobus međumjesnog putničkog prometa na stajalištu javnoga gradskog prometa (članak 11. stavak 1. odluke);

4. fizička osoba koja postupi suprotno odredbi članka 15. stavka 1. odluke;

5. vozač koji zaustavi ili parkira teretno vozilo radi opskrbe i dostave suprotno odredbi članka 16. stavka 1. ove odluke;

6. vozač koji parkira vozilo na mjestu predviđenom za zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila radi opskrbe i dostave u vrijeme kada to nije dopušteno prometnim znakom (članak 16. stavak 3. odluke);

7. vozač koji koristi prometnu traku suprotno odredbama članka 16. stavaka 4. i 5. ove odluke;

8. vozač koji postupa suprotno članku 23. stavku 1. odluke.

Članak 30.a

Komunalni redar može od počinitelja prekršaja iz članka 29. stavka 1. točke 1., 2., i 5., te članka 30. stavka 1. točke 4. ovoga članka naplatiti globu u iznosu od 100,00 kuna, odmah na mjestu počinjenja prekršaja, bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde.

Ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti globu na mjestu počinjenja prekršaja, izdat će mu se prekršajni nalog, s uputom da globu mora platiti u roku od osam dana od dana kad je počinio prekršaj.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Do donošenja naredbe iz članka 22. ove odluke ostaje na snazi Naredba o mjerama za reguliranje prometa u središnjem dijelu Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/95).

Članak 32.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o sigurnosti i organizaciji prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/91).

Članak 33.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 340-08/98-01/6

URBROJ: 251-11-04-98-6

Zagreb, 29. lipnja 1998.

Predsjednik

Gradske skupštine

Zlatko Canjuga, prof., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija