17.02.2023.

Wall Street pao, inflacija u SAD-u i dalje visoka

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno pale jer je sve jasnije da će Fed nastaviti povećavati kamate, s obzirom da je američko tržište rada i dalje snažno, a snažni su i inflacijski pritisci.

Dow Jones oslabio je 1,26 posto, na 33.696 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,38 posto, na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 1,78 posto, na 11.855 bodova.

Indeksi su se našli pod pritiskom nakon što je objavljeno da su u siječnju proizvođačke cijene u SAD-u porasle 0,7 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći rast u posljednjih sedam mjeseci i znatno iznad očekivanja analitičara od 0,4 posto.

Jučer je također objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Oba podatka ukazuju na to da bi inflacijski pritisci mogli ostati povišeni dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se procjenjuju da će američka središnja banka još barem u dva navrata povećati kamatne stope, u raspon od 5 do 5,25 posto.

„Nakon ovih podataka jasno je da će Fed nastaviti povećavati kamate, a počelo se špekulirati da bi na idućoj sjednici kamate mogle biti povećane i za 0,50 postotnih bodova”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Od početka godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali da bi Fed mogao završiti ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod razine od 5 posto i da bi krajem ove godine, kada popusti inflacija, mogao započeti ciklus smanjenja kamata.

No, svi posljednji podaci ukazuju na to da će Fed najvjerojatnije povećati kamate iznad 5 posto i zadržati ih na tim razinama do iduće godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 8.012 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 15.553 boda, a pariški CAC 0,89 posto, na 7.366 bodova.

(HINA, 17. 2. 2023.)

Fotografija: Pexels