28.02.2024.

Suci izborili 300 eura veće plaće

Nakon dvotjednog "bijelog štrajka" sudaca i državnih odvjetnika, koji je trajao od 22. siječnja do 2. veljače, suci i Vlada ipak su postigli dogovor.

Glavni zahtjev sudaca za indeksacijom plaća (njezino vezivanje za prosječnu plaću isplaćenu u Hrvatskoj) i stupnjevanje plaća zasad nije prihvaćen, ali zato se već ovoga tjedna u javnom savjetovanju trebaju naći izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, prema kojem bi prosječno po sucu plaće rasle za malo manje od 300 eura, a dobili bi i materijalna prava.

U paleti materijalnih prava koje bi suci (iako nisu službenici, nego dužnosnici) trebali imati su božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu, sistematski pregled i putni trošak. Vlada će se potruditi provesti skraćenu proceduru zakonskih izmjena, a cilj je, neslužbeno doznajemo, da se zakonske novine usvoje što prije kako bi suci već u svibnju dobili uvećane plaće.

- Prema dogovoru, Ministarstvo pravosuđa i uprave ovaj bi tjedan trebalo dati u e-savjetovanje izmjene Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika - rekla je na upit što su konkretno suci prošloga tjedna dogovorili s Vladom sutkinja Ivana Bilušić, glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca.

Naime, da je nakon dva tjedna "bijelog štrajka" i teških riječi koje su bile razmijenjene s vrha izvršne vlasti na račun sudbene i obratno ipak postignut dogovor, saznalo se tek u petak navečer, i to iz kratke objave premijera Andreja Plenkovića na X-u (bivši Twitter).

- Na sastanku je dogovoreno povećanje osnovice za 11,5 posto, s time da početak primjene ovisi o tome kada će zakon biti usvojen u Saboru. Nadalje, dogovoreno je povećanje koeficijenata za suce županijskih sudova s 4,55 na 5,00, kao i usklađivanje koeficijenata predsjednika prvostupanjskih i drugostupanjskih sudaca u skladu s porastom koeficijenata na prvom i drugom stupnju.

Vlada je ponudila i materijalna prava, s time da će se ista u prijedlogu izmjena zakona detaljno urediti - rekla je sutkinja Bilušić i dodala da je "za konačno uređenje, nakon izbora, ostavljeno pitanje indeksacije plaća, stupnjevanje, te ostala pitanja koja sada nisu dogovorena".

(HINA, 27. 2. 2024.)

Fotografija: Pixabay