02.10.2020.

Produljen rok za prijavu u bazu poljoprivrednih EU projekata

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je zbog velikog interesa rok za prijavu projektnih prijedloga u bazu projekata za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu produljen do 14. listopada.

Do sada je prijavljeno 1.998 projekata ukupno vrijednih više od 3,35 milijardi eura, navode iz Ministarstva. Podsjećaju da je rok za prijavu bio 30. rujna, no "zbog iznimnog interesa potencijalnih korisnika, a u cilju kvalitetne pripreme programskih dokumenata, strategija i planova, s posebnim naglaskom na programiranje prijelaznog i sljedećeg programskog razdoblja", omogućili su produljenje inicijalnog roka za još dva tjedna, odnosno do 14. listopada.

Dvije trećine projekata odnosi se na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno na javnu infrastrukturu.

Više od polovine projekata je već u određenoj fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 229 projekata je spremno za realizaciju, 236 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 312 ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju, navodi se u priopćenju. Također se ističe kako Ministarstvo želi podržati što veći broj kvalitetnih poduzetničkih inicijativa, kao i inicijativa usmjerenih unaprijeđenu infrastrukture u ruralnom području te pozivaju na nastavak unosa projektnih prijedloga koji se obavlja putem Google obrasca.

"Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je kako veseli što su pored projekata malih poljoprivrednika, tu i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također je uočen snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje, kako je kazala, nema razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje.

(HINA, 1. 10. 2020.)

Arhiva