21.12.2017.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava od 32 milijuna kuna

Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 32 milijuna kuna održana je u srijedu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a riječ je o 11 ugovora iz područja e-usluga, kulturne baštine, intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja te socijalnih usluga.

 Po visini iznosa ističu se projekti izrade e-katastra infrastrukture Državne geodetske uprave u iznosu od 12,3 milijuna kuna, projekt obnove i turističke valorizacije kulturno-povijesnog nasljeđa biskupa Strossmayera Đakovačko-osječke nadbiskupije u iznosu od 5,8 milijuna kuna, te projekt revitalizacije obrambenih utvrda grada Korčule od 5,7 milijuna kuna.
Ugovore s korisnicima potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.
Ministrica Žalac čestitala je dobitnicima sredstava te istaknula kako je postignut veliki napredak u korištenju EU fondova. Mada često ističemo kako je Hrvatska na začelju korištenja EU fondova, moram reći da smo ja i Vlada vrlo zadovoljni, kazala je.

Žalac: Stopa ugovorenosti sredstava na razini fondova EU 244 posto veća u odnosu na zadnje tri godine

Dodala je kako je njezinog prethodnika, danas ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zatekla apsorpcija ugovorenih sredstava od 3 posto. Ukupna alokacija sredstava je 10,7 milijardi eura ili preko 80 milijardi kuna, što je značajni iznos i svi moramo učiniti mnogo da povučemo sredstva, poručila je Žalac.Naglasila je kako je ovu Vladu zateklo 9 posto apsorpcije sredstava, a sada je nakon nešto više od godinu dana 36 posto ugovorenosti sredstava i povećanje stope ugovorenosti na razini svih fondova na 244 posto u odnosu na protekle tri godine, kazala je ministrica Žalac.
Dodala je kako je za operativni program u kojem je njezino ministarstvo upravljačko tijelo, zabilježen rast ugovorenosti od 421 posto, "što pokazuje koliko smo zajednički postigli".
Plaćanja korisnicima u operativnom programu njezina Ministarstva porasla su, kaže, za 387 posto, a na razini svih operativnih programa 186 posto. Nadam se da ćemo se po svim pokazateljima popeti negdje na sredinu ljestvice, kazala je. Izrazila je zadovoljstvo suradnjom sa županijama i jedinicama lokalne samouprave, ali i naglasila kako nacionalna poduzeća moraju povećati učinkovitost u povlačenju sredstava.

Obuljen Koržinek: Raznolik sustav korisnika za razvoj kulture u funkciji turizma 

Ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek kazala je da raznolik sastav korisnika pokazuje kako su natječaji otvoreni svima koji vide perspektivu da razviju svoju djelatnost kroz razvoj kulture u funkciji turizma i tako doprinesu razvoju zajednice.
Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek zahvalio je u ime svih nagrađenih. Projekti su prošli dobro zbog tihe molitve i blagoslova našeg nadbiskupa Đure Hranića, ocijenio je Šantek upućujući na predstavnika Đakovačko-osječke nadbiskupije koji je potpisao jedan od ugovora.


(HINA, 20. 12. 2017.)