09.11.2017.

Otvoren natječaj za Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" 2018.

Natječaj za Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" 2018. , kojim se nagrađuju vrijedan rad i doprinosi mladih hrvatskih znanstvenica, otvoren je u srijedu, 8. studenoga i traje mjesec dana, odnosno do 8. prosinca ove godine, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.

Dvanaestu godinu zaredom natječaj objavljuju L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Rektorskoga zbora Republike Hrvatske.

Natječaj isključivo za žene - doktorandice u završnoj fazi izrade doktorske disertacije

Na natječaj se mogu prijavljivati isključivo žene - polaznice doktorskoga studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Doktorandice trebaju biti u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj, na dan zatvaranja natječaja - 8. prosinca 2017. ne mogu biti starije od 35 godina, trebaju imati hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Republici Hrvatskoj, a uvjet je i da se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti".
Nagrađene će biti četiri mlade hrvatske znanstvenice koje će za svoje izvanredne doprinose dobiti stipendiju u iznosu od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. O dobitnicama stipendija, među prijavljenim kandidatkinjama, odlučit će Izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem, koji je i predsjednik Izbornoga povjerenstva "Za žene u znanosti".
Dugogodišnji članovi Izbornoga povjerenstva ovoga programa stipendiranja su akademkinje Vida Demarin i Sibila Jelaska, akademici Vladimir Paar i Krešimir Nemec, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković.
Kako se navodi, sve prijave moraju biti predane na službenom Obrascu za prijavu uz priloženu odgovarajuću dokumentaciju (sve upute se nalaze u pravilniku natječaja) koji se nalazi na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, te trebaju naslovljene na predsjednika Izbornoga povjerenstva Nacionalnoga programa stipendiranja "Za žene u znanosti".
Prijave u dva primjerka - tiskanom i elektroničkom, moraju biti primljene u uredu Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture (Runjaninova 2, Zagreb), odnosno na e-mail adresu unesco@min-kulture.hr, najkasnije do 8. prosinca 2017. u ponoć.
Temeljem prijedloga Izbornoga povjerenstva Nacionalnoga programa stipendiranja "Za žene u znanosti" jednoj dobitnici nacionalne stipendije za 2018. bit će omogućena prijava za međunarodnu stipendiju programa "International Rising Talents" koju dodjeljuje međunarodna L'Orealova fondacija u suradnji s organizacijom UNESCO. Međunarodno izborno povjerenstvo, sastavljeno od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, među pristiglim prijavama izabrat će 15 stipendistica te ih još jednom nagraditi za njihove izuzetne doprinose znanosti.


(HINA, 08. 11. 2017.)

Arhiva