12.01.2018.

Južnih sedam za izravnije sudjelovanje građana EU protiv populizma

Čelnici sedam južnih članica Europske unije, koji su se sastali u srijedu navečer u Rimu traže da građani izravnije sudjeluju u borbi protiv populizma i u tu svrhu najavljuju prve "građanske konzultacije" diljem EU-a, piše u četvrtak EuObserver.

Čelnici Francuske, Grčke, Italije, Portugala, Španjolske, Malte i Cipra rekli su da su potrebne takozvane "građanske konzultacije" kako bi se "ojačala demokracija i sudjelovanje građana".
Konzultacije će biti organizirane idućeg proljeća "širom Europe" kako bi se upitalo građane što bi trebali biti "temeljni prioriteti" EU-a.
Taj je prijedlog prvi iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron u svojoj izbornoj kampanji i nakon toga u novogodišnjem obraćanju.
Malteški premijer kazao je u srijedu na sastanku u Rimu da je važno čuti mišljenje ljudi iz "zona u kojima nema gospodarskog rasta" i gdje je najveći rizik od rastućeg poulizma.
Talijanski čelnik Paolo Gentiloni dodao je da je "ovo pravo vrijeme za poduzimanje napora za veću europsku koheziju" s obzirom da europska gospodarstva sada prolaze kroz pozitivno razdoblje.
Na sastanku je također prihvaćena još jedna Macronova ideja - sastavljanje transnacionalnog popisa članova Europskog parlamenta za izbore 2019. kao alat, kako se navodi u Rimskoj deklaraciji, za "jačanje demokratske dimenzije Unije".


(HINA, 11. 01. 2018.)