30.11.2022.

Izdano 1,32 milijarde kuna trezorskih zapisa

Ministarstvo financija u utorak je prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,32 milijarde kuna, uz iste kamatne stope kao i prethodnih nekoliko mjeseci, završivi tako uspješno posljednju aukciju trezoraca u kunama, s obzirom na ulazak Hrvatske u eurozonu od iduće godine.

Ususret dospijeću gotovo dvije milijarde kuna trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo njih 1,4 milijarde kuna, različitih dospijeća. 

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne gotovo 2,5 milijarde kuna, pri čemu ih je Ministarstvo prihvatilo u visini od 1,32 milijarde kuna. 

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od tri mjeseca, vrijedni 55 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,08 posto.

Prodano je i 6-mjesečnih trezoraca u vrijednosti od 140 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,1 posto, te zapisa s dospijećem od godinu dana u iznosu od 1,12 milijarde kuna, po kamatnoj stopi od 0,2 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana 18. listopada. 

Uvjeti zaduženja države putem kunskih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu, rujnu i listopadu, što je ponajviše rezultat velikog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, od otprilike 88 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 1,96 milijardi kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 644 milijuna kuna, na 12,41 milijardu kuna.

Sljedeću aukciju Ministarstvo financija najavilo je za 17. siječnja. 

(HINA, 29. 11. 2022.)

Fotografija: Pixabay