27.11.2017.

Benkovac: Potpisano pet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte u gradu

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u petak u Benkovcu pet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna sufinancirano EU sredstvima u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Program provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava s ciljem fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije ratom pogođenih područja, za što na raspolaganju stoji ukupno 120 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova, priopćeno je iz tog Ministarstva.

Grad Benkovac jedan je od pet odabranih pilot-područja te je za provedbu njegova Intervencijskog plana osigurano 22,5 milijuna eura.
Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava odnose se na pet projekata, i to za pripremu projektne dokumentacije i jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana Grada Benkovca ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, pripremu projektne dokumentacije za projekt "Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac", u vrijednosti od 454.750 kuna te "Benkovački sajam-unapređenje infrastrukture i valorizacija",  ukupne vrijednosti 1,6 milijuna kuna.
Tu je i projekt  rekonstrukcija i uređenja stare gradske jezgre, u vrijednosti od 233.500 kuna i "Izrada studije izvedivosti za vodovodne mreže u službi razvoja, A dio“, ukupne vrijednost 196.500 kuna.

"S obzirom da maksimalno sufinanciranje ovih projekata EU sredstvima iznosi 85 posto, preostalih 15 posto za koje Grad Benkovac i ostali korisnici moraju osigurati vlastita sredstva, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancirat će u iznosu od 80 posto putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata jer znamo koliko je to Vama potrebno", rekla je Žalac.
Najavila je skoro pokretanje poziva na dostavu projektnih prijedloga vezanih uz razvoj poduzetništva u Gradu Benkovcu, koji će biti namijenjen za provedbu projekata mikro, malih i srednjih poduzetnika na području Grada s alokacijom od 11,9 milijuna kuna.
U ime korisnika, ugovore su potpisali gradonačelnik Tomislav Bulić, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac Hrvoje Bura te ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.


(HINA, 24. 11. 2017.)