08.11.2021.

Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, unatoč novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu, jer su ulagači oprezni uoči izvješća o inflaciji u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi blago porasli jer su ulagače ohrabrili novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Podršku tržištima pružio je i najnoviji podatak o većem nego što se očekivalo rastu kineskog izvoza u listopadu, za 27 posto na godišnjoj razini.

No, ulagače je zabrinuo podatak o sporijem nego što se očekivalo uvozu Kine, što ukazuje na usporavanje domaće potražnje.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što će u srijedu biti objavljen podatak o inflaciji u SAD-u, koji bi mogao utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energenata i hrane, u listopadu dosegnula 3,6 posto na godišnjoj razini.

„Još jedno ubrzanje inflacije moglo bi podržati tezu da Fed zaostaje. A što duže čeka sa zaoštravanjem monetarne politike, to će je morati kasnije brže stezati kako bi doveo inflaciju ponovno pod kontrolu”, kaže Kim Mundy, ekonomistica u CBA.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,27 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,23 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 113,40 na 113,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1560 dolara, dok je u petak iznosila 1,1565 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna pale više od 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 1,5 posto, na 84,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,45 posto, na 82,45 dolara.

(HINA, 8. 11. 2021.)