23.07.2019.

APN pozvao banke na dostavu ponuda ugovora o subvencioniranim kreditima

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u utorak poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, kojim poziva banke da dostave ponudu za sklapanje tih ugovora s državom.

PREDMET POZIVA 
APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom, kojom ponudom se obvezuju odobravati subvencionirane kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom. Kreditne institucije u svojim ponudama nude obvezujuću ponudu kamatne stope čiji ponuđeni iznos ne može biti viši u subvencioniranim stambenim kreditima. Dostavljena, ponuđena kamata neovisno o roku otplate, korisniku kredita, nekretnini, valutnoj klauzuli ili bilo kojem drugom dijelu ugovornog odnosa kreditora i korisnika kredita, ne smije biti iskazana u iznosu većem od onog koji je dostavljen APN-u u obvezujućoj ponudi kreditora. Obvezujuća ponuda kamatne stope sastavni je dio plana otplate kredita koji kreditna institucija dostavlja APN-u a neovisno o pravnom poslu kojim se realizira subvencioniranje stambenih kredita ista može biti samo ista ili niža od ponuđene. 

SADRŽAJ PONUDE 
• naziv ponuditelja, adresa, OIB/MB 
• podaci o kontakt osobi (tel.,fax, e- mail)
• dokaz da ponuditelj može na području Republike Hrvatske obavljati poslove davanja kredita na tržištu • iznos kamate na stambeni kredit (kamatne stope), koja kamata za vrijeme prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 efektivne kamatne stope (EKS) godišnje, odnosno u slučaju osoba iz članka 12. i članka 13. Zakona za vrijeme određeno istim, na kredite odobrene u kn i € 
• plan otplate kredita za iznos od 100.000,00 eura na rok otplate od 15 i 30 godina, iskazan u mjesečnim obrocima i anuitetima, sukladno članku 11. stavak 1. Zakona uzimajući kao kriterij grad ili općinu prema indeksu razvijenosti I. skupine (51% mjesečnog obroka i anuiteta). 
• izjavu da iznos kamate na kredit po proteku prvih pet godina otplate kredita (ili dulje u slučajevima iz članka 12. i članka 13. Zakona), a najmanje sljedeće dvije godine, neće biti viši od 10 % od efektivne kamatne stope određene za prvih pet godina otplate kredita. 

ROK ZA DOSTAVU PONUDA 
 - 8 dana od dana objave poziva u javnim glasilima. 

NAČIN DOSTAVLJANJA PONUDA 
Ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici, poštom ili osobno na urudžbeni zapisnik, najkasnije do 31. srpnja 2019. godine, do 13:00 sati s naznakom: 
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, 10000 Zagreb, Savska 41/VI 

NE OTVARATI - ponuda za sklapanje ugovora o odobravanju subvencioniranih kredita 
Javno otvaranje ponuda obavit će se dana 31. srpnja 2019. godine, u 13:00 sati u prostorijama APN-a, Savska cesta 41, 9. kat - soba za sastanke, Zagreb 10000. 

POSTUPANJE S PONUDAMA 
• ponude zaprima i obrađuje APN 
• APN u ime Republike Hrvatske sklapa ugovor o odobravanju subvencioniranih kredita sa svim ponuditeljima čije su ponude prihvaćene, odnosno čije ponude odgovaraju uvjetima i mjerilima određenim Zakonom
• Ugovor o odobravanju subvencioniranog kredita sklapa se u roku 8 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda 
• APN zadržava pravo ne odabrati niti jednu pristiglu ponudu te one ne obvezuju APN na sklapanje bilo kakvih pravnih poslova,
• na ovo prikupljanje ponuda ne primjenjuju se odredbe Zakona o javnoj nabavi („Narodne novine“ br. 120/16) 
• na sve što nije regulirano ovim Pozivom primjenjuju se odredbe Zakona.

POZIV za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita.


(Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, 23. 7. 2019.)