zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Stupa na snagu

08.05.1987.

Donesen

28.05.1987.

Objavljen

29.05.1987.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o uvjetima korištenja odobrenih i sklopljenih ugovora o zajmu s međunarodnim financijskim organizacijama

Pročišćeni tekst vrijedi od 08.10.1991.

37/1987, Narodne novine 53/1991

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o uvjetima korištenja odobrenih i sklopljenih ugovora o zajmu s međunarodnim financijskim organizacijama ("Narodne novine", br. 37/87, 53/91)

Na temelju člana 315. točke 3) Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izdaje

ZAKON

O UVJETIMA KORIŠTENJA ODOBRENIH I SKLOPLJENIH UGOVORA O ZAJMU S MEĐUNARODNIM FINANCIJSKIM ORGANIZACIJAMA

Član 1.

Organizacija udruženog rada i druga društvena pravna osoba mogu, uz uvjete propisane ovim zakonom, do 31. prosinca 1988. uzimati kredite od međunarodnih financijskih organizacija (Međunarodna banka za obnovu i razvoj i njezine afilijacije, Evropska investiciona banka, Eurofima i dr.) za financiranje objekata utvrđenih društvenim planom Jugoslavije. koji su odobreni i zaključeni do stupanja na snagu ovog zakona.

Pod odobrenim kreditima iz stava 1. ovog člana razumijevaju se krediti za koje je nadležni organ međunarodne financijske organizacije donio odluku o odobrenju, a pod zaključenim kreditima razumijevaju se krediti za koje je ugovor o zajmu s inozemnim kreditorom potpisan.

Član 2.

Krediti iz člana 1. ovog zakona mogu se uzimati uz garanciju jedne banke ili više banaka koje udovoljavaju uvjetima iz Zakona o osnovama bankarskoga i kreditnog sistema.

Član 3.

Organizacija udruženog rada i druga društvena pravna osoba mogu kredite iz člana 1. ovog zakona uzimati njima se koristiti ako udovoljavaju ovim uvjetima:

if !supportLists1) endifda kreditni posao služi za obavljanje djelatnosti za koje su registrirani;

if !supportLists2) endifda uredno namiruju dospjele obveze u zemlji;

if !supportLists3) endifda uredno izvršavaju dospjele obveze po inozemnim kreditima;

if !supportLists4) endifda je organ upravljanja donio odluku o zasnivanju kreditnog posla.

Član 4.

Banka ovlaštena za poslove s inozemstvom može zaključiti okvirni kredit ili kreditnu liniju i koristiti se okvirnim kreditom ili kreditnom linijom odobrenom od međunarodnih financijskih organizacija uz uvjet da korištenjem okvirnog kredita ili kreditne linije svi korisnici okvirnog kredita ili kreditne linije ostvare devizni priljev po izvozu najmanje u iznosu ukupnih obveza po toj kreditnoj liniji ili okvirnom kreditu.

Član 5.

Narodna banka Jugoslavije dužna je kupiti devize iz neiskorištenog dijela kredita iz člana 1. ovog zakona koje joj ponudi korisnik kredita preko banke ovlaštene za poslove s inozemstvom.

Korisnik kredita i banka ovlaštena za poslove s inozemstvom koji Narodnoj banci Jugoslavije prodaju devize iz kredita iz stava 1. ovog člana u rokovima dospijeća obveze po tim kreditima, kupuju devize za otplatu tih kredita od Narodne banke Jugoslavije.

Član 6.

Krediti iz čl. 1. i 4. ovog zakona ne terete kreditno-garancijski potencijal banke ovlaštene za poslove s inozemstvom.

Član 7.

Novčanom kaznom od 200.000 do 10,000.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup organizacija udruženog rada i druga društvena pravna osoba ako uzimaju kredite od međunarodnih financijskih organizacija i koriste se kreditima, a ne udovoljavaju propisanim uvjetima (član 3).

Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za privredni prijestup i odgovorna osoba u organizaciji udruženog rada i drugoj društvenoj pravnoj osobi novčanom kaznom od 25.000 do 500.000 dinara.

Član 8.

Novčanom kaznom od 200.000 do 10,000.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup banka ovlaštena za poslove s inozemstvom ako suprotno propisanim uvjetima sklopi okvirni kredit ili kreditnu liniju ili se koristi okvirnim kreditom ili kreditnom linijom odobrenom od međunarodnih financijskih organizacija (član 4).

Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za privredni prijestup i odgovorna osoba u ovlaštenoj banci za poslove s inozemstvom novčanom kaznom od 25.000 do 500.000 dinara.

Član 9.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od objave u „Službenom listu SFRJ“.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija