zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.12.2022.

Donesen

08.12.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Program financiranja udruga iz područja zaštite zdravlja u 2023.

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.12.2022.

Narodne novine 39/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Program financiranja udruga iz područja zaštite zdravlja u 2023. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 39/22)

Na temelju članka 7. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/15 i 37/21) i članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 8. prosinca 2022., donijela je

PROGRAM

financiranja udruga iz područja zaštite zdravlja u 2023.

I. UVOD

Financiranje udruga uređeno je Zakonom o udrugama (Narodne novine 74/14, 70/17 i 98/19) i Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (u daljnjem tekstu: Uredba).

Uredbom su utvrđeni osnovni standardi planiranja i provedbe financiranja, praćenja i vrednovanja financiranja i izvještavanja te kriteriji, mjerila i postupci financiranja udruga iz javnih izvora koje moraju primjenjivati davatelji sredstava iz državnog proračuna i drugih javnih izvora, a na odgovarajući način i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sukladno Uredbi, temeljni dokumenti planiranja financiranja su programi financiranja udruga za proračunsku godinu kojima se utvrđuju prioriteti financiranja unutar područja od interesa za Grad Zagreb, a na temelju procjene potreba u određenom području i mjera za ostvarivanje ciljeva iz strateških dokumenata Grada Zagreba i Republike Hrvatske za provedbu kojih je odgovoran Grad Zagreb.

Područja od interesa za Grad Zagreb navedena su u Pravilniku o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/19, 18/21 i 6/22, u daljnjem tekstu: Pravilnik), a to su: zaštita potrošača, promicanje ljudskih prava, mladi, zaštita životinja, poljoprivreda, šumarstvo i lovstvo, sustav civilne zaštite, održiva energetska politika te suzbijanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama, zaštita okoliša i održivog razvoja, međugradska i međunarodna suradnja, branitelji iz Domovinskog rata i njihove obitelji, borci II. svjetskog rata i civilni invalidi rata, područje od socijalnog i humanitarnog značenja, pružanje socijalnih usluga, prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, područje od socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, zaštita zdravlja, zatim obrazovanje, predškolski odgoj, kultura i tehnička kultura, sport, promicanje poduzetništva i obrta, promocija inovatorstva na hrvatskom i međunarodnom tržištu, razvoj turizma i izviđači.

Ovim se programom utvrđuju prioriteti financiranja na godišnjoj razini i kriteriji za procjenu projekata i programa koji se prijavljuju na javni natječaj za financiranje udruga iz područja zaštite zdravlja.

II. CILJEVI I PRIORITETI FINANCIRANJA

Referentni okvir za ciljeve i prioritete financiranja u području zaštite zdravlja su, prije svega, propisi te nacionalni i gradski strateški dokumenti. Stoga je u cilju zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti potrebno intenzivirati aktivnosti definirane važećim dokumentima, a u okviru zadanih mjera. Zdravstveno-statistički pokazatelji također pokazuju zdravstveno stanje stanovništva kao osnovu za usmjeravanje potrebnih javnozdravstvenih mjera i intervencija usmjerenih zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja. U okviru ciljeva koji su zadani strateškim dokumentima velik dio aktivnosti usmjeren je na osjetljive dobne skupine - djecu, žene i osobe starije životne dobi, osobe s posebnim potrebama, osobe u terminalnoj fazi bolesti te na zaštitu zdravlja radno aktivnog i radno sposobnog stanovništva. S ciljem zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja od osobite je važnosti promoviranje zdravih stilova života: zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, odgovornog spolnog ponašanja, nepušenja i nepijenja, života bez droge te prevencija ostalih oblika ovisničkih ponašanja (internet, kocka); zdrav okoliš, zaštita mentalnog zdravlja, promocija dojenja, zdravo odrastanje, zaštita prava pacijenata i dr. Specifični ciljevi uključuju zaštitu javnozdravstvenog interesa i programima ranog prepoznavanja rizika bolesti te sprečavanje pojave bolesti programima psihosocijalne pomoći i podrške, rehabilitacije i resocijalizacije. Poticanjem razvijanja zdravih stilova života i jačanjem vlastite odgovornosti građana za zdravlje utjecat će se na kvalitetu i dužinu trajanja života, smanjenje pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti i nekih malignih oboljenja. Javnozdravstveni interes ostvaruje se provedbom mjera i postupaka koji su usmjereni na zaštitu zdravlja stanovništva na području grada Zagreba u suradnji s udrugama, uključujući i stručna društva te udruge pacijenata.

Prioriteti financiranja udruga u području zaštite zdravlja utvrđuju se za 2023. na temelju procjene potreba u ovom području i mjera za ostvarivanje ciljeva za provedbu kojih je odgovoran Grad Zagreb temeljem sljedećih strateških dokumenata:

Zakonske i druge podloge za provedbu programa:

- Zakon o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine 100/18, 125/19, 147/20 i 119/22)

- Plan zdravstvene zaštite Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/20)

- Plan promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti u Gradu Zagrebu za razdoblje 2019. - 2021. (Službeni glasnik Grada Zagreba 28/18 i 29/21)

- Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2022. - 2024. (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/22)

- Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/18)

- Prioriteti strateškog projekta "Zagreb - zdravi grad" sukladno Zaključku o pristupanju VII. fazi projekta "Zdravi grad" Europske mreže zdravih gradova (Službeni glasnik Grada Zagreba 29/21)

- Razvojna strategija Grada Zagreba za razdoblje do 2020. (Službeni glasnik Grada Zagreba 18/17 i 15/20)

- Zagrebačka strategija za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi za razdoblje od 2020. do 2024. (Službeni glasnik Grada Zagreba 15/20)

- Zagrebačka strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2025. (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/21)

- Zagrebačka strategija za zaštitu od nasilja u obitelji za razdoblje od 2018. do 2022. (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/18)

- te drugih relevantnih važećih dokumenata na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini koji reguliraju predmetno područje.

Ciljevi financiranja udruga iz područja ZAŠTITE ZDRAVLJA su:

- zaštita, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva u gradu Zagrebu;

- poticanje razvijanja zdravih stilova života (zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, higijena i oralna higijena, zdravstveno prihvatljivo ponašanje prilikom izlaganja štetnom djelovanju čimbenika iz okoliša);

- jačanje vlastite odgovornosti za zdravlje;

- smanjenje pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti provedbom preventivnih i promotivnih aktivnosti;

- prevencija ovisničkog modela ponašanja;

- zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja;

- promocija i unapređenje dojenja;

- zdravo odrastanje;

- promicanje prava pacijenata i važnosti darivanja i presađivanja organa;

- promocija i unapređenje oralnog zdravlja;

- zaštita zdravlja djelovanjem na čimbenike okoliša (voda, zrak, otpad, buka, smanjenje rizika izlaganja zračenju, utjecaj klimatskih promjena na zdravlje uključujući i štetno djelovanje ultraljubičastog Sunčeva zračenja na zdravlje, promet, socijalni okoliš, stanovanje, radni uvjeti, obrazovanje);

- rano otkrivanje i prepoznavanje čimbenika rizika bolesti te sprečavanje pojave bolesti;

- rana intervencija;

- organizirano provođenje psihosocijalne pomoći i podrške oboljelima od kroničnih nezaraznih bolesti, HIV pozitivnim osobama, osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, žrtvama nasilja, ovisnicima te osobama s drugim mentalnim poremećajima;

- socijalne usluge i podrška osobama starije dobi i bolesnicima kojima je potrebna palijativna skrb.

U skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja su:

1. Promicanje i unapređenje zdravlja

a) promicanje i unapređenje zdravlja u okruženju (obitelj, zajednica, vrtić, škola, radna mjesta, mediji);

b) promicanje i unapređenje zdravlja za ciljanu populaciju (djecu i mlade, žene i trudnice, vulnerabilne skupine uključujući i migrante);

c) promicanje i unapređenje zdravlja djelovanjem na životne navike i rizične čimbenike zdravlja (dojenje, prehrana, tjelesna aktivnost, higijena i oralna higijena, stres, uporaba sredstava ovisnosti, kolesterol i povišeni krvni tlak, povišeni šećer u krvi, spolno prenosive bolesti, ozljede);

d) promicanje i unapređenje zdravlja djelovanjem na čimbenike okoliša (voda, zrak, UV zračenje, otpad, buka, promet, socijalni okoliš - stanovanje, radni uvjeti, obrazovanje).

2. Prevencija i rano otkrivanje bolesti

a) prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti (bolesti srca i krvnih žila, zloćudne novotvorine, osteoporoza, astma, dijabetes, rijetke bolesti, demencije i dr.);

b) prevencija i rano otkrivanje zaraznih bolesti (virusni hepatitisi, spolno prenosive bolesti i dr.);

c) prevencija i unapređenje zdravlja zubi;

d) selektivna i indicirana prevencija usmjerena na rizične skupine djece i mladih te djecu i mlade kod kojih je nastupio problem u ponašanju i/ili eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti.

3. Rehabilitacija, resocijalizacija i socijalne usluge

a) usluga rane intervencije;

b) psihosocijalna pomoć i podrška oboljelima od kroničnih nezaraznih bolesti (bolesti srca i krvnih žila, zloćudne novotvorine, osteoporoza, astma, dijabetes, rijetke bolesti, demencije i dr.);

c) psihosocijalna pomoć i podrška HIV pozitivnim osobama;

d) psihosocijalna pomoć i podrška osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, žrtvama nasilja, ovisnicima te osobama s drugim mentalnim poremećajima;

e) socijalne usluge i podrška osobama starije dobi i bolesnicima kojima je potrebna palijativna skrb.

4. Promicanje prava pacijenata

5. Promicanje važnosti darivanja i presađivanja organa

III. POSTUPAK FINANCIRANJA

Postupak financiranja udruga iz proračuna Grada Zagreba, sukladno Uredbi, uređen je Pravilnikom.

Financiranje u 2023. provodi se na temelju javnog natječaja i izravnom dodjelom.

U roku od 30 dana od dana donošenja Proračuna Grada Zagreba za 2023. gradonačelnik Grada Zagreba utvrđuje i objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja na temelju kojih se provodi financiranje udruga. Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava, podatke o prioritetima financiranja iz ovoga programa, nazivu i planiranom vremenu objave, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenom za financiranje pojedinog programa, projekta i jednokratne aktivnosti, očekivanom broju programa, projekata i aktivnosti koji će se ugovoriti za financiranje te o načinu raspodjele raspoloživih sredstava.

Postupak financiranja na odgovarajući se način primjenjuje i u odnosu na druge organizacije civilnog društva kada su one, u skladu s uvjetima javnog natječaja, prihvatljivi prijavitelji, odnosno partneri.

Javni natječaj za dodjelu financijskih potpora udrugama iz područja zaštite zdravlja raspisuje se za sufinanciranje aktivnosti prema prioritetima financiranja iz točke II. ovoga programa.

Bez objavljivanja javnog natječaja financijska sredstva dodjeljuju se izravno samo iznimno i u slučajevima određenima člankom 6. Pravilnika.

Sa svim udrugama kojima su odobrena financijska sredstva Grad Zagreb sklapa ugovor o financiranju, sadržaj kojega je propisan Pravilnikom.

IV. KRITERIJI ZA PROCJENU PROJEKTA I PROGRAMA PRIJAVLJENIH NA JAVNI NATJEČAJ

Program i projekt prijavljen na javni natječaj procjenjuje i boduje Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata prema kriterijima.

Opći kriteriji i bodovi za procjenu projekta i programa su:

- usklađenost ciljeva programa i projekta s ciljevima i prioritetnim područjima strateških dokumenata iz područja javnog natječaja za koje je projekt prijavljen (0 - 10 bodova);

- kvaliteta i sadržajna inovativnost prijavljenog programa i projekta (0 - 5 bodova);

- kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa i projekta udruge (0 - 5 bodova);

- neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva (0 - 50 bodova)

- financijska, organizacijska i stručna sposobnost za provedbu programa i projekta (0 - 10 bodova);

- realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa i projekta (0 - 5 bodova)

- procjena proračuna programa i projekta (0 -5 bodova);

- održivost programa i projekta (0 -5 bodova);

- referencije u provođenju programa i projekata Europske unije (0 - 5 bodova).

Posebni kriteriji:

- umrežavanje i povezivanje s relevantnim institucijama (zdravstvene ustanove, lokalna/regionalna samouprava, druge udruge, privatni sektor i slično) (0 - 5 bodova);

- uključenje i rad volontera u programu te jasno definiran plan rada volontera tijekom provedbe programa (0 - 5 bodova);

- održavanje postojeće zaposlenosti, odnosno omogućavanje novog zapošljavanja (0 - 5 bodova).

Programi/projekti udruga koji prilikom postupka procjenjivanja ne ostvare minimalno 70 bodova neće se razmatrati za financiranje.

V. SREDSTVA ZA FINANCIRANJE UDRUGA

Za financiranje udruga iz područja zaštite zdravlja sredstva su planirana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. u Razdjelu 021. Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Program 1210 Opći javnozdravstveni programi u okviru aktivnosti A121008 Zaštita zdravlja.

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Zagreba za 2023. za područje zaštite zdravlja rasporedit će se aktom o načinu raspodjele raspoloživih proračunskih sredstava koji donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog gradskoga upravnog tijela u djelokrugu kojega je zaštita zdravlja.

KLASA: 400-06/22-01/115

URBROJ: 251-16-04-22-84

Zagreb, 8. prosinca 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija