zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

25.07.2018.

Donesen

09.07.2018.

Stupa na snagu

09.07.2018.

Počinje primjena

01.07.2018.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odredbe za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 09.07.2018.

Narodne novine 18/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odredbe za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 18/18)

Na temelju članka 21. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11, 144/12, 94/13, 153/13, 147/14 i 36/15) i članka 12. Izjave o osnivanju Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o., od 29. prosinca 2017., Uprava Društva dana 9. 7. 2018. donosi

ODREDBE

za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

1. Ulaskom u vozila redovnih linija Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. (u daljnjem tekstu: Prijevoznik), radi prijevoza tramvajem, autobusom i uspinjačom, putnik je dužan pridržavati se Odredaba za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Odredbe).

2. Na početku putovanja putnik je dužan imati valjanu voznu kartu na osnovi koje ostvaruje pravo na prijevoz, a putnik bez karte, bez posebnog poziva kupiti voznu kartu s kojom ostvaruje pravo prijevoza na administrativnom području Grada Zagreba, odnosno unutar 1. tarifne zone ZET-a.

Vozne karte ZET-a kupuju se:

a) u vozilima Prijevoznika:

- kod vozača autobusa i tramvaja, papirnate pojedinačne karte kupljene u vozilu za dnevnu vožnju, pojedinačne karte za noćnu vožnju i papirnate dnevne karte,

- preko uređaja za registraciju karata, plaćanjem prijevoza beskontaktnom vrijednosnom kartom ili pretplatnom kartom ako se karta koristi kao vrijednosna karta, e-pojedinačne i dnevne karte,

- na uspinjači kod vozača na gornjoj stanici odnosno kod rukovaoca otpreme kabine na donjoj stanici, vozne karte za uspinjaču za jedno putovanje i karte za hitnu vožnju.

b) u sjedištu i na prodajnim mjestima Prijevoznika:

- pojedinačne karte za dnevnu vožnju i noćnu vožnju, osim pojedinačnih karata kupljenih u vozilu kod vozača,

- dnevne karte papirnate i dnevne karte za 1, 3, 7, 15 i 30 dana kupljene vrijednosnom kartom ili pretplatnom kartom ako se koristi kao vrijednosna karta,

- vrijednosne karte, nadopuna vrijednosnih karata odabranim novčanim iznosom te nadopuna svih pretplatnih karta s mjesečnim ili godišnjim kuponom,

- prodaja i izdavanje godišnjih pretplatnih karta za pravne osobe.

c) na prodajnim mjestima ugovorenih partnera:

- pojedinačne karte za dnevnu i noćnu vožnju, dnevne karte, prodaja i nadopuna vrijednosnih i pretplatnih karata, na svim prodajnim mjestima iNovina, Tiska i ostalih ugovornih partnera.

Na prodajnim mjestima ugovornih partnera za kupnju nije dostupna pojedinačna karta koja se kupuje u vozilu kod vozača tramvaja i autobusa.

3. Prilikom svakog ulaska u vozilo putnici su dužni:

a) beskontaktne pretplatne ili vrijednosne karte ZET-a registrirati na uređajima za registraciju karata prislanjanjem karte na uređaj za registraciju koji je postavljen na svim ulazima u vozila ZET-a.

Korisnici vrijednosne karte, preko uređaja za registraciju ujedno plaćaju prijevoz za odabranu opciju prijevoza ponuđenu na zaslonu uređaja.

Vrijednosna karta koja nije valjano registrirana smatra se neispravnom voznom kartom.

b) pojedinačne i dnevne papirnate vozne karte poništiti u vozilima na uređajima za registraciju i poništavanje karata samo kod prednjih, a u novim tramvajima i zglobnim autobusima i kod zadnjih vrata.

Neponištene vozne karte, dva ili više puta poništene karte te karte poništene na naličju karte ne vrijede za putovanje.

4. Radi utvrđivanja valjanosti beskontaktnih pretplatnih i vrijednosnih voznih karata ovlaštena osoba Prijevoznika koristi ručni kontrolni uređaj za provjeru podatka zapisanih u čipu beskontaktnih karata.

Pod valjanom voznom kartom podrazumijeva se dopunjena pretplatna karta s odgovarajućim pretplatnim mjesečnim ili godišnjim kuponom za prometno područje na kojem putnik koristi uslugu prijevoza, plaćen prijevoz vrijednosnom kartom, poništena pojedinačna ili dnevna vozna karta te važeća dnevna karta za 3, 7, 15 i 30 dana sukladno Cjeniku i ovim odredbama.

5. Putnik je dužan za vrijeme vožnje imati valjanu voznu kartu koju je dužan na zahtjev ovlaštene osobe Prijevoznika - kontrolora karata predočiti radi kontrole.

Ako putnik prilikom kontrole ne predoči valjanu voznu kartu, dužan je ovlaštenoj osobi Prijevoznika - kontroloru karata, dati na uvid vjerodostojne podatke o svom identitetu, u protivnome ovlaštena osoba Prijevoznika može zatražiti pomoć nadležne policijske uprave.

U slučaju iz stavka 2. ove točke ovlaštena osoba Prijevoznika - kontrolor karata sukladno odredbama Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/13, 25/13 i 2/17) protiv putnika podnosi Izvješće o počinjenom prekršaju te putniku na mjestu događaja za počinjeni prekršaj uručuje "Obavijest putniku".

Izvješće o počinjenom prekršaju podnosi se na nadležno postupanje gradskom upravnom tijelu za komunalno redarstvo Grada Zagreba.

Putnik koji smatra da ima osnovan razlog za podnošenje reklamacije na izdanu "Obavijest putniku", može u roku 8 dana, elektroničkim putem ili na adresu Prijevoznika, podnijeti pisani Zahtjev za reklamacijom.

U slučaju prihvaćanja reklamacije putnika, Izvješće o počinjenom prekršaju bit će izuzeto i neće se podnositi na daljnje postupanje.

6. Kontrolori karata dužni su u svom radu pridržavati se Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika, Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba, ovih odredaba, uputa o radu kontrolora karata i drugih općih akata Prijevoznika.

Ulaskom u vozilo ZET-a ovlaštena osoba Prijevoznika - kontrolor karata, predstavlja se posebnom beskontaktnom iskaznicom kontrolora karata ZET-a.

Za vrijeme obavljanja kontrole voznih karata u vozilima, kontrolori mogu biti odjeveni u službenu odjeću ZET-a ili u građansku odjeću.

II. POJEDINAČNA KARTA ZA JEDNU ZONU

7. Pojedinačna karta za jednu zonu od trenutka poništenja u 1. tarifnoj zoni ZET-a vrijedi za jedno izravno putovanje tramvajem i autobusom ili za putovanje s prijelazom i traje ovisno o vrsti karte 90, 60 ili 30 minuta.

Nakon isteka vremena korištenja vozna karta više ne vrijedi za putovanje, za nastavak putovanja putnik je dužan poništiti novu pojedinačnu kartu.

Putnik s voznom kartom iz prethodnog stavka može prelaziti unutar 1. tarifne zone ZET-a jednom ili više puta, u jednom smjeru, koristeći se tramvajskim ili autobusnim prijevozom. Prelaziti se može na svakom usputnom stajalištu u smjeru odredišta putovanja uz uvjet da se ne prekorači vrijeme korištenja vozne karte.

Putnik koji se služi pravom prijelaza ne može s istom poništenom kartom putovati u smjeru kojim bi se počeo približavati liniji na kojoj je započeo putovanje na dijelu trase kojim se započinje zatvarati krug na prometnoj mreži. Putnik se do svog cilja mora koristiti kraćim putom.

Pojedinačna karta za noćnu vožnju vrijedi za vožnju tramvajem i autobusom u noćnom prometu od 00 do 4 sata.

8. Da bi se utvrdila valjanost poništenih pojedinačnih karata, potrebno je provjeriti sljedeće podatke: oznaku smjera vožnje (A ili B), oznaku zone, broj linije, datum i vrijeme poništenja karte, ovisno o vrsti pojedinačne karte koju putnik koristi.

Sukladno točki 11. ovih odredaba u slučaju promjene cijena pojedinih vrsta pojedinačnih karata, provjerava se i cijena navedena na karti.

9. Smjer putovanja na tramvajskim i autobusnim linijama označava se pri poništenju vozne karte brojem redovne linije i oznakama "A" ili "B", i to:

a) za tramvaj

- oznakom "A" sve linije s polaskom sa Zapadnog kolodvora, Črnomerca, Ljubljanice, iz Prečkog, sa Savskog mosta, Mihaljevca i Žitnjaka,

- oznakom "B" sve linije s polaskom iz Borongaja, Savišća, Dupca, s Kvaternikova trga, iz Sopota, Dubrave, Zapruđa i Dolja.

Iznimno, noćna linija broj 31 s polaskom sa Savskog mosta označava se oznakom "B" i noćna linija 33 s polaskom iz Dolja označava se oznakom "A",

b) za autobus

- oznakom "A" sve linije s polaskom iz središta grada Zagreba prema rubnim gradskim dijelovima,

- oznaku smjera "A" imaju i autobusne linije broj 107 Jankomir - Žitnjak, 222 Remetinec - Žitnjak i 214 Koledinečka - Resnički gaj, s polaskom sa polaznih stajališta Jankomir, Remetinec i Koledinečka, odnosno oznaku smjera "B" s polaskom sa stajališta Žitnjak i Resnički gaj,

- oznakom "B" sve linije s polaskom iz rubnih dijelova grada Zagreba prema gradskom središtu.

III. DNEVNA KARTA

10. Dnevna papirnata karta za jedan dan vrijedi za neograničen broj putovanja tramvajem, autobusom i uspinjačom unutar 1. tarifne zone ZET-a.

Dnevna karta vrijedi za putovanje u dnevnom i noćnom prometu od trenutka poništenja ili kupnje vrijednosnom kartom u dnevnom prometu, za cijeli tekući dan i do kraja noćnog prometa do 4.00 sata ujutro.

Dnevne karte kupljene vrijednosnom kartom ili pretplatnom kartom, ako se karta koristi kao vrijednosna karta za 3, 7, 15 i 30 dana, vrijede za neograničen broj putovanja tramvajem, autobusom i uspinjačom unutar 1. tarifne zone ZET-a, u dnevnom i noćnom prometu za odabrano razdoblje navedeno u zapisu beskontaktne vrijednosne ili pretplatne karte.

Kupnja dnevne karte vrijednosnom kartom moguća je na način opisan u točki 12. ovih odredaba, a njena valjanost provjerava se ručnim kontrolnim uređajem kontrolora karata ili na uređajima za registraciju karata u vozilima ZET-a.

Za utvrđivanje valjanosti papirnate dnevne karte provjerava se datum i vrijeme poništavanja te cijena dnevne karte sukladno točki 11. ovih odredaba.

11. Sve pojedinačne karte, papirnate dnevne karte i karte za uspinjaču kupljene prije svake promjene cijena vrijede u prometu 30 dana, nakon početka primjene Cjenika kojim se utvrđuju nove cijene spomenutih karata.

IV. VRIJEDNOSNA KARTA

12. Vrijednosna karta je beskontaktna vozna karta kojom je omogućeno plaćanje prijevoza u I. tarifnoj zoni, za linije Prijevoznika koje putnik odabere, sukladno odredbama važećeg Cjenika. Vrijednosnom kartom može se platiti prijevoz za više osoba i dnevna karta u prvoj tarifnoj zoni za jedan dan te višednevne karte za 3, 7, 15 i 30 dana.

Kupnja i nadopuna vrijednosnih karata novčanim iznosom koji korisnik sam odabere, moguća je na svim prodajnim mjestima Prijevoznika, iNovina i Tiska.

Vrijednosna karta izdaje se bez roka valjanosti i vrijedi neograničeno te je prenosiva na druge korisnike. Ako se pretplatna karta koristi kao vrijednosna karta, plaćanje prijevoza moguće je isključivo za vrijeme valjanosti pretplatne karte. Oštećena vrijednosna karta nije važeća za plaćanje prijevoza.

Način korištenja Vrijednosne karte na području Grada Zagreba:

a) ulaskom u tramvaj i autobus korisnik je obvezan vrijednosnu kartu prisloniti na uređaj za registraciju karata, u tom slučaju sredstva na karti automatski se umanjuju za cijenu vožnje u jednoj zoni.

Ako putnik kupuje kartu za 30 ili 60 minuta, na zaslonu uređaja odabire ponuđenu opciju te prislanjanjem kartice na uređaj kupuje odabranu voznu kartu;

b) ako putnik želi kupiti dnevnu kartu, platiti prijevoz za više osoba ili nastavlja putovanje kroz više tarifnih zona, prije nego prisloni kartu na uređaj za registraciju treba odabrati željene opcije na zaslonu uređaja;

c) ako putnik kupi dnevnu kartu za 3, 7, 15 i 30 dana vrijeme valjanosti karte zapisuje se u čip vrijednosne ili pretplatne karte prilikom kupnje karte. Istekom valjanosti kupljenih karta putnik vrijednosnu kartu može dopuniti odgovarajućim novčanim iznosom ili kupiti novu dnevnu kartu za odabrano razdoblje;

d) datum i vrijeme kupnje karte te odabrana opcija za koju se plaća prijevoz upisuje se u čip vrijednosne karte i određuje njenu valjanost za vožnju unutar vremenskog ograničenja zone ili zona za koju je plaćen prijevoz. Vrijeme putovanja u prvoj zoni ograničeno je na 90, 60 i 30 minuta ovisno o vrsti kupljene karte;

e) vrijednosna karta je neispravna za vožnju ako: je rok valjanosti karte istekao, na karti nema dovoljno sredstava za plaćanje prijevoza, nije valjana za vožnju u zoni korištenja, ili je isteklo vrijeme valjanosti u zoni, nalazi se na listi "nevažećih kartica" ili je oštećena;

f) ako je prilikom registracije putnika na uređaju za registraciju, vrijednosna karta neispravna ili nevažeća za vožnju, putnik će biti upozoren crvenim svijetlom i porukom na zaslonu uređaja, dok se valjanost kartice potvrđuje kratkim zvučnim signalom i zelenim svijetlom;

g) ispravnost karte putnik može provjeriti na uređaju za registraciju, odabirom opcije "INFO" na zaslonu uređaja.

Ispravnost vrijednosne karte za vrijeme putovanja provjerava kontrolor voznih karata uređajem za kontrolu beskontaktnih karata te u slučaju ako utvrdi da putnik koristi neispravnu vrijednosnu kartu, provest će propisani postupak utvrđivanja i evidencije prekršaja.

V. PRETPLATNE KARTE

13. Pretplatna karta je personalizirana plastična beskontaktna vozna karta s ugrađenim čipom i sljedećim podacima na karti: naziv Prijevoznika, grb Grada Zagreba, ime i prezime i fotografija korisnika te serijski broj karte. U čip pretplatne karte se elektroničkim putem pohranjuju podaci sukladno točki 19. Cjenika ZET-a.

Valjanost karte potvrđuje se kratkim zvučnim signalom te zelenim svjetlom i porukom na zaslonu uređaja.

Ako je karta neispravna, oglasit će se zvučni alarm te upaliti crveno svjetlo i poruka na zaslonu uređaja.

14. Pretplatne karte izdaju se na temelju podnesenog zahtjeva za izdavanje pojedinih vrsta pretplatnih karata, utvrđenih Cjenikom i ovim odredbama (propisani obrazac Prijevoznika) te priloženih dokumenata koji služe kao dokaz o ispunjavanju uvjeta za izdavanje pretplatne karte te stjecanje profila korisnika (učenik, student, umirovljenik i drugi).

Profil korisnika elektronički se upisuje u čip pretplatne karte. Korisnik pretplatne karte može je koristiti s osnove najviše dva profila korisnika, na koje ostvaruje pravo na temelju uvjeta utvrđenih Cjenikom, ovim odredbama, drugim važećim aktima Prijevoznika ili važećim odlukama nadležnih tijela lokalne samouprave.

Na temelju profila korisnika putnik ostvaruje pravo na kupnju ili izdavanje odgovarajućega mjesečnog ili godišnjeg kupona za prometno područje na kojem koristi uslugu prijevoza koji se elektronički upisuje u čip pretplatne karte.

Korisnicima pretplatne karte koji je koriste kao zajedničku kartu za ZET i HŽ prijevoz na području Grada Zagreba, osim elektroničkoga mjesečnog ili godišnjeg kupona ZET-HŽ, upisanog u čip karte, uz pretplatnu kartu izdaje se i odgovarajuća mjesečna ili godišnja ZET-HŽ markica.

Pretplatna karta vrijedi za osobu na koju glasi i nije prenosiva na druge osobe.

VI. VRSTE PRETPLATNIH KARATA - UVJETI ZA KORIŠTENJE I IZDAVANJE KARATA

15. Na prometnom području Grada Zagreba - oznaka ZG, putnici koriste beskontaktne pretplatne karte Prijevoznika s pripadajućim mjesečnim ili godišnjim kuponom, za neograničen broj putovanja u dnevnom i noćnom prometu unutar cjelokupnoga administrativnog područja Grada Zagreba te zajedničke pretplatne karte ZET-HŽ ako prijevoz koriste i na vlakovima HŽ-a na području Grada Zagreba.

Na području Grada Zagreba vrijede i pretplatne karte oznake: VG-ZG; ZB-ZG; ST-ZG, za putnike koji prijevoz koriste na području Grada Zagreba i u drugim gradovima i općinama gdje Prijevoznik pruža uslugu prijevoza.

Pretplatne karte, ovisno o statusu i profilu korisnika te razdoblju važenja, mogu biti mjesečne ili godišnje, i to:

- opća pretplatna karta,

- učenička osnovnoškolska i srednjoškolska,

- studentska pretplatna karta,

- umirovljenička pretplatna karta,

- socijalna pretplatna karta,

- povlaštena pretplatna karta,

- ugovorna pretplatna karta.

16. Opća pretplatna karta

Pravo na opću pretplatnu kartu imaju svi zainteresirani korisnici javnoga gradskog prijevoza.

Opća pretplatna karta izdaje se na temelju podnesenog zahtjeva za izdavanje opće pretplatne karte uz predočenje osobne iskaznice i jedne fotografije korisnika. Zahtjev sadrži podatke o imenu i prezimenu, datumu rođenja, OIB-u, broju osobne iskaznice te adresi podnositelja zahtjeva, na temelju kojih se utvrđuje profil korisnika - opći te služi kao osnova za kupnju općega mjesečnog ili godišnjeg kupona.

17. Opća mjesečna pretplatna karta vrijedi s mjesečnim općim kuponom koji se elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju od prvog dana u tekućem mjesecu s početkom dnevnog prometa do kraja noćnog prometa posljednjeg dana u mjesecu, za prometno područje naznačeno u pripadajućem kuponu.

18. Opća godišnja pretplatna karta vrijedi s godišnjim općim kuponom koji se elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za 12 vezanih kalendarskih mjeseci, računajući od početka valjanosti godišnjeg kupona. Karta vrijedi za prijevoz na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

19. Učenička i studentska pretplatna karta

Pravo na učeničku osnovnoškolsku i srednjoškolsku te studentsku pretplatnu kartu imaju:

a) redoviti polaznici osnovnih, srednjih i stručnih škola,

b) redoviti studenti fakulteta, akademija, visokih i viših škola te drugih visokoškolskih obrazovnih ustanova s pravom javnosti, ako su upisali semestar tekuće školske godina,

c) apsolventi navedenih škola i fakulteta za vrijeme dok im traju studentska prava,

d) strani studenti koji polaze pripremne tečajeve hrvatskog jezika, a pripremaju se za obrazovanje pod uvjetima navedenim u podtočkama a) ili b).

Na učeničke i studentske pretplatne karte navedene u ovoj točki nemaju pravo:

- polaznici srednjih i stručnih škola nakon navršene 21. godine života,

- izvanredni studenti i studenti koji ponavljanjem školske godine izgube studentska prava,

- studenti poslijediplomskog studija,

- polaznici tečajeva i večernjih škola te

- osobe u radnom odnosu.

Pretplatne karte za učenike osnovnih i srednjih škola te studente izdaju se na zahtjev korisnika (učenika i studenta), prema podnesenom Zahtjevu za izdavanje pretplatne karte (propisani obrazac ZET-a), ovjerenom u nadležnoj obrazovnoj ustanovi (školi ili fakultetu) i priložene fotografije. Fotografija treba biti ovjerena u nadležnoj obrazovnoj ustanovi tako da jedna polovica pečata bude na fotografiji, a druga na zahtjevu. Učenici i studenti koji imaju važeću pretplatnu kartu ZET-a za produljenje statusa korisnika u tekućoj školskoj godini uz zahtjev umjesto fotografije daju na uvid važeću pretplatnu kartu.

Prilikom predaje zahtjeva studenti su obvezni dati na uvid indeks s upisanim semestrom tekuće školske godine te osobnu iskaznicu.

Na temelju podnesenog zahtjeva za izdavanje učeničke ili studentske pretplatne karte, za tekuću školsku godinu, utvrđuje se profil korisnika učenik osnovne ili srednje škole i student te služi kao osnova za kupnju ili izdavanje odgovarajućega mjesečnog ili godišnjeg kupona za pretplatnu kartu.

Učenici osnovnih i srednjih škola te studenti koji se nalaze u evidenciji e-matice i evidenciji ISAK-a, u tekućoj školskoj odnosno akademskoj godini, ostvaruju pravo na profil učenika osnovne ili srednje škole te profil studenta bez podnošenja zahtjeva.

Učenici i studenti iz prethodnog stavka, koji ne posjeduju pretplatnu kartu, obvezni su podnijeti zahtjev za izdavanje pretplatne karte sukladno profilu korisnika za koji ostvaruju uvjete.

Profil korisnika se elektronički upisuje u čip pretplatne karte i vrijedi za sve učenike od 1. rujna tekuće školske godine do 30. rujna iduće godine, a za studente od 1. rujna tekuće školske godine do 31. listopada iduće godine.

20. Studentska pretplatna karta za nezaposlene izvanredne studente

Pravo na studentsku pretplatnu kartu imaju nezaposleni izvanredni studenti visokih učilišta u Gradu Zagrebu te gradovima Velika Gorica i Zaprešić.

Nezaposleni izvanredni studenti pravo na studentsku pretplatnu kartu u tekućoj akademskoj godini ostvaruju na temelju:

- zahtjeva za izdavanje studentske pretplatne karte, koji ovjerava nadležno visoko učilište na kojem studiraju, s obveznom klauzulom "Izvanredni student",

- izvanredni studenti koji se nalaze u evidenciji informacijskog sustava akademskih kartica - ISAK, u tekućoj akademskoj godini, pravo na studentsku pretplatnu kartu ostvaruju na temelju sustava utvrđenog uvidom u navedeni sustav te nisu u obvezi podnositi prethodno navedeni zahtjev,

- potvrde Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema mjestu prebivališta, kojom se potvrđuje da prema evidenciji osiguranika Zavoda, ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba,

- uvida u osobnu iskaznicu podnositelja zahtjeva.

Pravo na pretplatnu studentsku kartu nezaposleni izvanredni studenti ne ostvaruju ako kao nezaposlene osobe ostvaruju pravo na:

- mjesečnu socijalnu pretplatnu kartu prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,

- besplatnu pretplatnu kartu, na temelju važeće Odluke o socijalnoj skrbi.

Profil korisnika izvanrednog studenta upisuje se u čip pretplatne karte i vrijedi od 1. rujna tekuće akademske godine do 31. listopada iduće godine.

21. Učenička mjesečna pretplatna karta vrijedi s mjesečnim osnovnoškolskim ili srednjoškolskim učeničkim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju od prvog dana u tekućem mjesecu s početkom dnevnog prometa do kraja noćnog prometa posljednjeg dana u mjesecu, na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

22. Učenička godišnja pretplatna karta vrijedi s godišnjim osnovnoškolskim ili srednjoškolskim učeničkim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju u razdoblju i na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

Učenički godišnji kupon vrijedi za 12 uzastopnih mjeseci za odabrano razdoblje, i to:

- od 1. rujna tekuće školske godine do 31. kolovoza iduće godine ili

- od 1. listopada tekuće školske godine do 30. rujna iduće godine.

23. Studentska mjesečna pretplatna karta vrijedi s mjesečnim studentskim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju od prvog dana u tekućem mjesecu s početkom dnevnog prometa do kraja noćnog prometa posljednjeg dana u mjesecu, na prometnom području naznačeno u pripadajućem kuponu.

24. Studentska godišnja pretplatna karta vrijedi s godišnjim studentskim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju u razdoblju i na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

Studentski godišnji kupon vrijedi za 12 uzastopnih mjeseci za odabrano razdoblje, i to:

- od 1. listopada tekuće školske godine do 30. rujna iduće godine, ili

- od 1. studenoga tekuće školske godine do 31. listopada iduće godine.

25. Umirovljenička pretplatna karta

Pravo na umirovljeničku pretplatnu kartu imaju.

a) korisnici starosne mirovine,

b) korisnici obiteljske mirovine, supružnici i djeca trajno nesposobna za rad,

c) korisnici invalidske mirovine utvrđene zbog opće nesposobnosti za rad ili profesionalne nesposobnosti za rad, ako su nezaposleni,

d) osobe starije od 60 godina, ako su nezaposlene,

e) osobe starije od 65 godina, bez obzira na status korisnika.

Umirovljenička pretplatna karta izdaje se na zahtjev korisnika prema podnesenom Zahtjevu za izdavanje umirovljeničke pretplatne karte (obrazac ZET-a) i jedne fotografije korisnika tako da:

a) Zahtjev za izdavanje umirovljeničke pretplatne karte za korisnike navedene u podtočkama a), b) i c) ove točke prethodno ovjerava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Tvrtkova 5. Prilikom predaje zahtjeva na uvid je potrebno dostaviti rješenje o umirovljenju i osobnu iskaznicu.

Iznimno, korisnici prava na besplatnu umirovljeničku pretplatnu kartu sukladno Odluci o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/14, 19/15, 6/16, 16/16 i 23/16), ako se nalaze na Popisu korisnika prava dostavljenog od nadležnoga gradskog ureda Grada Zagreba, zahtjev za izdavanje pretplatne karte nisu dužni prethodno ovjeriti u HZMO-a.

b) Osobe starije od 60 godina podnesenom zahtjevu prilažu jednu fotografiju, potvrdu o statusu osigurane osobe koju izdaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i presliku osobne iskaznice koju prilikom podnošenja zahtjeva daju na uvid.

c) Osobe starije od 65 godina života, bez obzira na status podnesenom zahtjevu prilažu jednu fotografiju i presliku osobne iskaznice koju prilikom podnošenja zahtjeva daju na uvid.

26. Umirovljenička mjesečna pretplatna karta vrijedi s mjesečnim umirovljeničkim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju od 20. tekućeg do 19. idućeg mjeseca, na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

27. Umirovljenička godišnja pretplatna karta vrijedi s godišnjim umirovljeničkim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za 12 vezanih kalendarskih mjeseci, na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

28. Socijalna pretplatna karta

Pravo na socijalnu pretplatnu kartu imaju sve nezaposlene osobe s područja Grada Zagreba prijavljene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Pravo na besplatnu socijalnu pretplatnu kartu imaju nezaposlene osobe koje ispunjavaju uvjete utvrđene važećom Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, prema Popisu korisnika prava dostavljenog od nadležnoga gradskoga upravnog tijela Grada Zagreba.

Nezaposlene osobe koje ne ostvaruju pravo na besplatan prijevoz sukladno navedenoj odluci obvezne su za korištenje socijalne pretplatne karte kupiti odgovarajući mjesečni kupon prema važećem Cjeniku. Pravo na kupnju mjesečnoga socijalnog kupona ostvaruju korisnici prema dostavljenom popisu nezaposlenih osoba HZZ-a, Područnog ureda Grada Zagreba.

Socijalna pretplatna karta izdaje se na zahtjev korisnika prema podnesenom Zahtjevu za izdavanje socijalne pretplatne karte (obrazac ZET-a) i jedne fotografije, sve ovjereno od nadležnog Zavoda za zapošljavanje.

Fotografiju je potrebno ovjeriti tako da jedna polovina pečata bude na fotografiji, a druga na zahtjevu.

Podnositelj zahtjeva dužan je prilikom izdavanja pretplatne karte dati na uvid i osobnu iskaznicu.

29. Socijalna mjesečna pretplatna karta vrijedi s mjesečnim socijalnim kuponom koji se prilikom kupnje ili izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte te vrijedi za vožnju od 10. tekućeg do 9. sljedećeg mjeseca, na prometnom području naznačenom u pripadajućem kuponu.

30. Pretplatne karte koje se koriste kao zajedničke karte za ZET-HŽ prijevoz na području Grada Zagreba osim važećeg kupona upisanog u čip pretplatne karte sadrže i odgovarajuću mjesečnu ili godišnju papirnatu ZET-HŽ markicu.

31. Povlaštena pretplatna karta

Povlaštena pretplatna karta izdaje se na zahtjev osoba za koje su pravo i uvjeti za izdavanje utvrđeni točkom 32. Cjenika.

Pretplatna karta vrijedi za vožnju s pripadajućim mjesečnim ili godišnjim kuponom sukladno profilu na koji korisnik ostvaruje pravo a koji se prilikom izdavanja elektronički upisuje u čip pretplatne karte.

Osim profila korisnika prava na povlaštenu pretplatnu kartu korisnik ima mogućnost koristiti kartu i s osnove drugog profila korisnika na koji ostvaruje pravo sukladno odredbama Cjenika i ovih odredaba.

32. Ugovorna pretplatna karta

Ugovorna pretplatna karta izdaje se sukladno odredbama Ugovora o prijevozu te Ugovora o prodaji i izdavanju pretplatnih karata, kojima se utvrđuje status korisnika, uvjeti i način izdavanja te cijena i vrsta ugovorne pretplatne karte.

Ugovorna pretplatna karta vrijedi za vožnju s pripadajućim mjesečnim ili godišnjim kuponom sukladno profilu korisnika za kojeg se ugovara prijevozna usluga Prijevoznika.

Osim profila korisnika prava, na ugovornu pretplatnu kartu korisnik ima mogućnost koristiti kartu i s osnove drugog profila korisnika na koji ostvaruje pravo sukladno odredbama Cjenika i ovih odredaba.

VII. NAPLATA PRIJEVOZA

33. Prijevoznik će uslugu javnog prijevoza putnika i prtljage na području Grada Zagreba naplaćivati na jedan od sljedećih načina:

a) gotovinom, jednokratno za prodaju svih vrsta voznih karata fizičkim osobama,

b) karticama poslovnih banaka za jednokratno plaćanje svih vrsta voznih karata ili plaćanje na rate za godišnje pretplatne karte, sukladno ugovorenim uvjetima poslovne banke korisnika kartice. Plaćanje karticama moguće je u sjedištu i na svim prodajnim mjestima Prijevoznika za fizičke osobe,

c) virmanskom uplatom za prodaju svih vrsta voznih karata pravnim osobama,

d) Ugovorom o kupoprodaji godišnjih pretplatnih karata pravnim osobama, Ugovorom o subvencioniranju prijevoza kojima je regulirano plaćanje i izdavanje pretplatnih karata za pojedine kategorije korisnika i drugim ugovorima o kupoprodaji voznih karata s ugovornim partnerima.

U vozilima ZET-a kod vozača autobusa i tramvaja plaćanje prijevoza kupnjom pojedinačnih karata kupljenih u vozilu i dnevnih papirnatih karata moguće je samo gotovinom.

34. U slučaju zastoja, prekida ili poremećaja javnoga gradskog prometa uzrokovanog višom silom ne daje se jamstvo za prijevoz niti se daje odšteta za kupljenu kartu.

35. Putnik koji smatra da mu je nepravilno naplaćen prijevoz može ZET-u podnijeti pisanu prijavu uz prilog sporne vozne karte. Nakon provedenog postupka, ako se dokaže da je putnik u pravu, vraća mu se nepravilno naplaćen iznos.

36. Za izgubljene, ukradene, neiskorištene, oštećene vozne karte ili karte za koje postoji osnovana sumnja da su krivotvorene ne daje se nadoknada.

37. U slučaju izgubljene ili ukradene beskontaktne pretplatne karte putniku se na njegov zahtjev izdaje nova pretplatna karta na koju je prethodno ostvarivao pravo, uz plaćanje cijene izrade nove karte.

Nova karta izdaje se sukladno temeljnim uvjetima za izdavanje pretplatnih karata utvrđenim Cjenikom i ovim odredbama.

Prethodna karta istovremeno se stavlja izvan upotrebe, deaktivacijom i stavljanjem karte u status "nevažeća pretplatna karta" te se onemogućava njeno daljnje korištenje u vozilima i na svim prodajnim mjestima Prijevoznika.

O neispravnosti pretplatne i vrijednosne karte zbog oštećenja putnik je dužan očitovati se pisanim putem u Službi prodaje karata Prijevoznika.

Ako se prema serijskom broju oštećene:

- vrijednosne karte utvrdi promet karte, odnosno preostali novčani iznos, neiskorištena vrijednost sa stare karte prenosi se na novoizdanu vrijednosnu kartu,

- pretplatne karte utvrdi njena prethodna valjanost, ona se zamjenjuje za novu kartu na koju je putnik prethodno ostvarivao pravo.

Zamjena za oštećene pretplatne i vrijednosne karte se naplaćuje. Zamjena pretplatne i vrijednosne karte, ako se radi o oštećenju elektroničkog zapisa na kartici zbog greške proizvođača, ne naplaćuje se.

U slučaju osnovane sumnje da je pretplatna karta krivotvorena, ona dobiva status kartice "nevažeća pretplatna kartica" te se onemogućava njezino daljnje korištenje u vozilima i na svim prodajnim mjestima Prijevoznika.

Za izgubljene ili ukradene vrijednosne karte ne daje se novčana nadoknada.

VIII. ODUZIMANJE VOZNIH KARATA

38. Ovlaštena osoba prijevoznika - kontrolor karata ima pravo oduzeti pojedinačnu kartu, dnevnu kartu, pretplatnu kartu i vrijednosnu kartu putniku koji ih koristi suprotno pravilima utvrđenim Cjenikom i ovim odredbama, i to:

- pojedinačnu ili dnevnu kartu kojoj je isteklo vrijeme važenja, zona korištenja, na kojoj ne odgovara smjer putovanja ili je poništena suprotno pravilima ovih odredaba,

- pretplatnu ili vrijednosnu kartu kojoj je istekao rok važenja ili se nalaze u statusu kartica "nevažeća pretplatna kartica",

- krivotvorenu mjesečnu ili godišnju pretplatnu kartu, ili neku drugu vrstu vozne karte ili dokumenta koji vrijedi kao vozna karta,

- tuđu pretplatnu kartu ili kartu na koju putnik ne ostvaruje pravo prema profilu korisnika navedenom u čipu karte,

- pretplatnu kartu koja sadrži mjesečni ili godišnji kupon koji ne odgovara važećem profilu korisnika na koji putnik ostvaruje pravo sukladno odredbama Cjenika i ovim odredbama,

- neku od pretplatnih karata, vrijednosnu kartu ili drugu voznu kartu tako oštećenu da nije jasno vidljiv propisani sadržaj, oznake na karti ili podaci navedeni u čipu pretplatne ili vrijednosne karte.

Sve oduzete vozne karte prilažu se uz podnesena izvješća o učinjenom prekršaju u kojima se navodi vrsta, serijski broj i razlog oduzimanja vozne karte, dok će se putniku u uručenoj "Obavijesti putniku" obvezno naznačiti broj i vrsta oduzete vozne karte. Oduzete karte koriste se isključivo u svrhu dokaza.

Ako putnik Prijevozniku u roku od 8 dana od počinjena prekršaja podnese opravdani Zahtjev za reklamacijom, vraća mu se oduzeta vozna karta, pod uvjetom da se njome nije neovlašteno koristio ili da je nije krivotvorio.

IX. UDALJAVANJE IZ VOZILA

39. Putnik bez karte ili s neispravnom voznom kartom, odnosno koji na zahtjev ovlaštene osobe Prijevoznika ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole, udaljava se iz vozila na prvom sljedećem stajalištu nakon što je dao podatke o svom identitetu. Ostali slučajevi udaljavanja putnika iz vozila predviđeni su Odlukom o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika.

X. OSTALE ODREDBE

40. Uprava Društva ovlaštena je utvrđivati uvjete za izdavanje pojedinih vrsta karata te cijene za:

- povremene (izvanredne) izletničke linije,

- vožnje po narudžbi odnosno ugovoru,

- prodaju i izdavanje karata na temelju Ugovora o kupoprodaji karata i drugih ugovora te odobravati prijevoz prema zahtjevu organizatora kongresa, savjetovanja i slično.

XI. ZAVRŠNE ODREDBE

41. Ove odredbe stupaju na snagu danom donošenja a primjenjuju se od 1. 7. 2018. godine i bit će objavljene u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Danom primjene ovih odredaba stavljaju se izvan snage Odredbe za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba od 10. 3. 2016. godine.

Direktorica Društva

Ljuba Romčević-Žgela, dipl. oec., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija