zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

09.05.2018.

Donesen

07.05.2018.

Stupa na snagu

17.05.2018.

Prestaje važiti

04.11.2021.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.05.2018. do 03.11.2021.

Narodne novine 11/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost (26/21) na snazi od 4.11.2021 u članku 25 propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/18, 18/19 i 21/21) i Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/08 i 22/09)."

PREAMBULA

Odluka o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 11/18)

Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16 i 2/18), Gradska skupština Grada Zagreba, na 11. sjednici, 7. svibnja 2018., donijela je

ODLUKA

o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom uređuju opći uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za učenike srednjih škola, studente sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija (u daljnjem tekstu: studenti) te studente doktorskih studija (u daljnjem tekstu: doktorandi) te prava i obveze korisnika Stipendije.

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.

Članak 2.

Naziv Stipendije jest: Stipendija Grada Zagreba za izvrsnost (u nastavku teksta: Stipendija).

Članak 3.

Sredstva za Stipendiju osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Neto iznos Stipendije utvrđuje se u visini 40% za učenike, 55% za studente te 65% za doktorande prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I. - VIII. mjesec godine u kojoj se natječaj za Stipendiju raspisuje.

Za doktorande koji studiraju u polovici radnog vremena, neto iznos Stipendije utvrđuje se u polovici iznosa utvrđenog u stavku 2. ovoga članka.

Članak 4.

Broj stipendija za dodjelu utvrđuje svake godine gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) u omjeru zastupljenosti znanstveno-istraživačkih i umjetničkih studija na Sveučilištu u Zagrebu, prema sredstvima osiguranim u proračunu Grada Zagreba.

Omjer zastupljenosti znanstveno-istraživačkih i umjetničkih studija određuje se prema upisnoj kvoti redovitih studenata u prvu godinu preddiplomskih i integriranih studija s time da se broj studenata umjetničkih studija množi brojem dva.

Ako se u jednoj kategoriji ne bi mogao dodijeliti utvrđeni broj stipendija, povećava se broj stipendija u drugoj kategoriji.

II. PRAVO NA DODJELU STIPENDIJE

Članak 5.

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu Stipendije imaju učenici, studenti i doktorandi koji ispunjavaju sljedeće opće uvjete:

A) učenici:

- da nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali razred u srednjoj školi;

- da su redovni učenici trećeg ili višeg razreda srednje škole u Gradu Zagrebu odnosno Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i da su završili prethodne razrede srednje škole u Gradu Zagrebu odnosno Velikoj Gorici s odličnim uspjehom;

- da imaju neprekidno prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje jednu godinu prije objave natječaja;

- da su državljani Republike Hrvatske;

- da nisu navršili 21 godinu života.

B) studenti:

- da su, osim iz opravdanih razloga, prosječno godišnje ostvarili najmanje 54 ECTS boda;

- da su redovni studenti treće ili četvrte godine preddiplomskog studija, prve ili druge godine diplomskog studija, odnosno treće ili više godine integriranog studija u Gradu Zagrebu i da su završili prethodne godine studija u Gradu Zagrebu s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,00 bez zaostajanja u studiju (osim iz opravdanih razloga što se dokazuje vjerodostojnom medicinskom dokumentacijom liječnika specijalista);

- da nisu studenti razlikovne godine studija ni apsolventi;

- da imaju neprekidno prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje jednu godinu prije objave natječaja;

- da su državljani Republike Hrvatske.

C) doktorandi studija u Gradu Zagrebu:

- da su na preddiplomskom i diplomskom odnosno integriranom studiju ostvarili prosjek ocjena najmanje 4,50 ili da su bili među 10% najuspješnijih studenata diplomskog odnosno integriranog studija, što se dokazuje potvrdom fakulteta;

- da imaju objavljena najmanje tri rada od kojih je najmanje jedan znanstveni rad objavljen u znanstvenom časopisu ili indeksiranom zborniku s konferencije;

- da im studij nije financiran ili je sufinanciran iz drugih izvora manje od 50% visine školarine;

- da imaju prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje jednu godinu prije objave natječaja;

- da su državljani Republike Hrvatske.

Članak 6.

Stipendija se dodjeljuje na temelju provedenog natječaja i kriterija što su propisani ovom odlukom.

Iznimno, redovnom učeniku srednje škole koji ima najmanje vrlo dobar uspjeh, hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Republici Hrvatskoj, Stipendija se dodjeljuje neovisno o natječaju i kriterijima za dodjelu Stipendije, ako je na nekom od službenih svjetskih natjecanja u znanju osvojio pojedinačno ili ekipno prvo, drugo ili treće mjesto odnosno dobio prvu, drugu ili treću nagradu.

Pod službenim svjetskim natjecanjem u znanju podrazumijeva se natjecanje kojem je prethodila selekcija na državnoj razini natjecanja.

Ako se natjecanje održi početkom ili tijekom školske godine, učeniku iz stavka 2. ovoga članka Stipendija se dodjeljuje od idućeg mjeseca, a ako se natjecanje održi krajem školske godine, Stipendija se dodjeljuje od početka sljedeće školske godine.

Učenik, hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, može nastaviti koristiti Stipendiju do kraja srednjeg obrazovanja pod uvjetom da školsku godinu za koju je stipendiran završi najmanje s vrlo dobrim uspjehom.

Učeniku iz stavka 2. ovoga članka, nakon upisa u prvu godinu sveučilišnog studija u Gradu Zagrebu produžava se korištenje Stipendije u prvoj godini studija.

Učeniku završnog razreda srednjeg obrazovanja koji je osvojio nagradu iz stavka 2. ovoga članka na kraju školske godine, Stipendija se dodjeljuje nakon upisa u prvu godinu sveučilišnog studija u Gradu Zagrebu.

Učenici iz stavaka 6. i 7. ovoga članka mogu nastaviti koristiti Stipendiju i u drugoj godini sveučilišnog studija pod uvjetom da su prvu godinu studija završili s prosjekom ocjena najmanje 4,00.

III. TIJELO KOJE PROVODI NATJEČAJ

Članak 7.

O dodjeli Stipendije odlučuje Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo iz stavka 1. ovog članka imenuje Gradska skupština Grada Zagreba.

Povjerenstvo ima devet članova koji između sebe biraju predsjednika i zamjenika predsjednika.

Osam članova imenuju se iz redova gradskih zastupnika, znanstvenih, stručnih i drugih javnih djelatnika, od kojih četiri člana predlaže gradonačelnik, dok je pročelnik Ureda za demografiju član Povjerenstva po položaju.

Mandat članova Povjerenstva prati mandat Gradske skupštine Grada Zagreba.

Članak 8.

Povjerenstvo radi na sjednicama.

Sjednice saziva i njima rukovodi predsjednik Povjerenstva, a u slučaju njegove odsutnosti odnosno spriječenosti njegov zamjenik. Ako ni zamjenik nije nazočan sjednici, sjednicu vodi član kojeg odrede nazočni članovi Povjerenstva.

Sjednica Povjerenstva može se održati ako joj je nazočna većina od ukupnog broja članova.

Povjerenstvo odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

O radu Povjerenstva vodi se zapisnik.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija