zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

16.02.2015.

Donesen

12.02.2015.

Stupa na snagu

24.02.2015.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.02.2015.

Narodne novine 2/2015

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 2/15)

Na temelju članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10, 4/13 i 24/13), Gradska skupština Grada Zagreba, na 23. sjednici, 12. veljače 2015., donijela je

ODLUKU

o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju uvjeti i način na osnovi kojih hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI iz Domovinskog rata) i članovi obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, mogu ostvariti bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom (u daljnjem tekstu: medicinska rehabilitacija), bez naknade, na teret proračuna Grada Zagreba.

Članak 2.

HRVI iz Domovinskog rata i članovi obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju medicinsku rehabilitaciju u ugovornoj specijalnoj bolnici ili lječilištu u trajanju od dva tjedna, pod uvjetima propisanim ovom odlukom.

Medicinska rehabilitacija koja se provodi u ugovornoj specijalnoj bolnici ili lječilištu odnosi se samo na održavajuću medicinsku rehabilitaciju.

HRVI iz Domovinskog rata I. skupine oštećenja organizma, koji se koristi medicinskom rehabilitacijom, ima pravo na pratitelja kojemu se osiguravaju troškovi punog pansiona.

Članak 3.

Specijalna bolnica ili lječilište za medicinsku rehabilitaciju odabiru se sukladno propisima o javnoj nabavi.

II. UVJETI I NAČIN OSTVARIVANJA MEDICINSKE REHABILITACIJE

Članak 4.

Medicinsku rehabilitaciju ostvaruju HRVI iz Domovinskog rata i članovi obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata kojima je pravomoćnim drugostupanjskim rješenjem nadležnog tijela utvrđen odgovarajući status, koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba i kojima je potrebna medicinska rehabilitacija prema ocjeni Povjerenstva za davanje mišljenja o potrebi medicinske rehabilitacije (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo), a na temelju:

- medicinske dokumentacije za HRVI iz Domovinskog rata;

- medicinske dokumentacije i mišljenja i nalaza doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti o potrebi medicinske rehabilitacije za članove obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Članak 5.

Zahtjev za odobravanje medicinske rehabilitacije HRVI iz Domovinskog rata predaje se Gradskom uredu za branitelje (u daljnjem tekstu: Ured) sa sljedećom dokumentacijom:

- identifikacijskom ispravom;

- drugostupanjskim rješenjem o statusu HRVI iz Domovinskog rata;

- nalazom i mišljenjem drugostupanjskog liječničkog povjerenstva;

- medicinskom dokumentacijom;

- potvrdom iz članka 7. stavka 2. ove odluke.

Navedena dokumentacija može se dostaviti u preslici, s tim da se originali daju na uvid.

Ured, prema potrebi, može zahtijevati i druge dokumente.

Članak 6.

Zahtjev za odobravanje medicinske rehabilitacije članu obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, predaje se Uredu sa sljedećom dokumentacijom:

- identifikacijskom ispravom;

- drugostupanjskim rješenjem o pravu na obiteljsku invalidninu člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odnosno mjesečnu naknadu u iznosu obiteljske invalidnine člana obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata;

- mišljenjem i nalazom doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti o potrebi medicinske rehabilitacije;

- medicinskom dokumentacijom;

- potvrdom iz članka 7. stavka 2. ove odluke.

Navedena dokumentacija može se dostaviti u preslici, s tim da se originali daju na uvid.

Ured, prema potrebi, može zahtijevati i druge dokumente.

Članak 7.

Medicinska rehabilitacija ne može se odobriti ako postoje sljedeće medicinske kontraindikacije:

1. febrilna stanja, akutne zarazne bolesti, teški psihički poremećaji u akutnoj fazi, patološka trudnoća;

2. imobilizacija zbog koje nije moguće provoditi rehabilitacijsko liječenje;

3. kompliciran tijek koronarne bolesti, kardijalna dekompenzacija, nepodnošenje ergometrijskog opterećenja od 50 W, tj. 300 Kpm, odnosno 2.0 METT-a, teški poremećaj srčanog ritma, ehografski utvrđeno povećanje kavuma lijeve klijetke više od šest cm te kardiovaskularne aneurizme;

4. teška oštećenja jetara i bubrega;

5. zloćudne bolesti u stanjima egzacerbacije i dekompenzacije.

HRVI iz Domovinskog rata, odnosno član obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, treba donijeti potvrdu izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite da se ne radi o kontraindikacijama iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 8.

Povjerenstvo daje liječničko mišljenje o potrebi medicinske rehabilitacije HRVI iz Domovinskog rata, odnosno člana obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Povjerenstvo ima predsjednika i dva člana koje imenuje gradonačelnik Grada Zagreba, a sastavljeno je od liječnika specijalista:

- fizijatra,

- kirurga i

- psihijatra.

Povjerenstvo odlučuje u punom sastavu i daje mišljenje o potrebi odobravanja medicinske rehabilitacije HRVI iz Domovinskog rata i člana obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata na temelju medicinske dokumentacije za HRVI iz Domovinskog rata, odnosno na temelju medicinske dokumentacije i mišljenja i nalaza doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti za člana obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Na temelju medicinske dokumentacije Povjerenstvo određuje u koju ugovornu specijalnu bolnicu ili lječilište se HRVI iz Domovinskog rata, odnosno član obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, upućuje na medicinsku rehabilitaciju.

Ako HRVI iz Domovinskog rata, odnosno član obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odbije određenu specijalnu bolnicu ili lječilište, ili bez opravdanih razloga odbije određeni termin za odlazak na medicinsku rehabilitaciju, smatrat će se da je odustao od zahtjeva za odobravanje medicinske rehabilitacije u tekućoj godini.

Povjerenstvo se sastaje, u pravilu, jednom mjesečno, a prema potrebi i češće.

Ured obavlja stručne, administrativne i tehničke poslove za Povjerenstvo.

Članak 9.

Zaključak o odobravanju ili uskrati medicinske rehabilitacije donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog Ureda prema mišljenju Povjerenstva.

Zaključak iz stavka 1. ovoga članka je konačan, kao akt raspolaganja prihodima Grada Zagreba.

Članak 10.

HRVI iz Domovinskog rata i član obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, ostvaruju medicinsku rehabilitaciju, u pravilu, jednom u tri godine.

Iznimno, u medicinski opravdanim slučajevima HRVI iz Domovinskog rata, odnosno član obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, može koristiti medicinsku rehabilitaciju i više puta od navedenoga u stavku 1. ovoga članka, uz obrazloženo mišljenje liječnika specijalista ugovorne medicinske ustanove koja je provodila prethodnu medicinsku rehabilitaciju i mišljenje Povjerenstva.

Prednost u ostvarivanju prava na medicinsku rehabilitaciju ima HRVI iz Domovinskog rata s većim postotkom oštećenja organizma.

Članak 11.

Ured sastavlja polazni karton s općim podacima o HRVI iz Domovinskog rata i članu obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, a Povjerenstvo upisuje liječnički dio podataka. Obrazac kartona izradit će Ured u suradnji s Povjerenstvom.

Evidenciju o načinu korištenja medicinske rehabilitacije HRVI iz Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata vodi Ured.

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 12.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom i ambulantnog liječenja fizikalnom terapijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (Službeni glasnik Grada Zagreba 24/13).

Članak 13.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/15-01/15

URBROJ: 251-01-05-15-5

Zagreb, 12. veljače 2015.

Predsjednik

Gradske skupštine

Darinko Kosor, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija