zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

29.11.2013.

Donesen

28.11.2013.

Stupa na snagu

07.12.2013.

Prestaje važiti

24.02.2015.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom i ambulantnog liječenja fizikalnom terapijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata

Pročišćeni tekst vrijedi od 07.12.2013. do 23.02.2015.

Službeni glasnik Grada Zagreba 24/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata (2/15 ) na snazi od 24.2.2015. u članku 12. propisuje:

"Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom i ambulantnog liječenja fizikalnom terapijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (Službeni glasnik Grada Zagreba 24/13)."

PREAMBULA

Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom i ambulantnog liječenja fizikalnom terapijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 24/13)

ODLUKU

o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom i ambulantnog liječenja fizikalnom terapijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata

Članak l.

Članak 2.

HRVI iz Domovinskog rata od I. do VII. skupine oštećenja organizma ostvaruje bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom u ugovornoj specijalnoj bolnici ili lječilištu u trajanju od dva tjedna, pod uvjetima propisanim ovom odlukom.

Medicinska rehabilitacija koja se provodi u ugovornoj specijalnoj bolnici ili lječilištu odnosi se samo na održavajuću bolničku medicinsku rehabilitaciju.

HRVI iz Domovinskog rata I. skupine oštećenja organizma, koji se koristi bolničkim liječenjem medicinskom rehabilitacijom, ima pravo na pratitelja kojemu se osiguravaju troškovi punog pansiona.

Članak 3.

HRVI iz Domovinskog rata od VIII. do X. skupine oštećenja organizma ostvaruje ambulantno liječenje fizikalnom terapijom u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi za fizikalnu terapiju, pod uvjetima propisanim ovom odlukom.

Članak 4.

Specijalna bolnica ili lječilište za medicinsku rehabilitaciju i zdravstvena ustanova za fizikalnu terapiju odabiru se sukladno propisima o javnoj nabavi.

II. UVJETI I NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA MEDICINSKU REHABILITACIJU

Članak 5.

Bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom, odnosno ambulantno liječenje fizikalnom terapijom ostvaruje HRVI iz Domovinskog rata kojemu je pravomoćnim drugostupanjskim rješenjem nadležnog ministarstva utvrđen status HRVI iz Domovinskog rata, koji ima prebivalište na području Grada Zagreba i kojemu je potrebna medicinska rehabilitacija, odnosno fizikalna terapija, prema medicinskoj dokumentaciji i ocjeni Povjerenstva za davanje mišljenja o potrebi medicinske rehabilitacije i fizikalne terapije hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Članak 6.

Zahtjev za odobravanje medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije, predaje se Gradskom uredu za branitelje (u daljnjem tekstu: Ured) sa sljedećom dokumentacijom:

- dokaz o prebivalištu;

- drugostupanjsko rješenje o statusu HRVI iz Domovinskog rata;

- nalaz i mišljenje drugostupanjskoga liječničkog povjerenstva;

- medicinska dokumentacija;

- potvrda o statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata;

- potvrda iz članka 7. stavka 2. ove odluke.

Ured, prema potrebi, može zahtijevati i druge dokumente.

Članak 7.

Medicinska rehabilitacija, odnosno fizikalna terapija, ne može se odobriti ako postoje sljedeće medicinske kontraindikacije:

1. febrilna stanja, akutne zarazne bolesti, teški psihički poremećaji u akutnoj fazi, patološka trudnoća;

2. imobilizacija zbog koje nije moguće provoditi rehabilitacijsko liječenje;

3. kompliciran tijek koronarne bolesti, kardijalna dekompenzacija, nepodnošenje ergometrijskog opterećenja od 50 W, tj. 300 Kpm, odnosno 2.0 METT-a, teški poremećaj srčanog ritma, ehografski utvrđeno povećanje kavuma lijeve klijetke više od šest cm, te kardiovaskularne aneurizme;

4. teška oštećenja jetre i bubrega;

5. zloćudne bolesti u stanjima egzacerbacije i dekompenzacije.

HRVI iz Domovinskog rata treba donijeti potvrdu izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite da se ne radi o kontraindikacijama iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 8.

Povjerenstvo daje liječničko mišljenje o potrebi medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije HRVI iz Domovinskog rata.

Povjerenstvo ima tri člana koje imenuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Na temelju medicinske dokumentacije, Povjerenstvo razmatra potrebu medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije za HRVI iz Domovinskog rata, a sastavljeno je od liječnika specijalista:

- psihijatra - predsjednik;

- fizijatra - član;

- kirurga - član.

Povjerenstvo odlučuje u punom sastavu i daje mišljenje o potrebi odobravanja medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije HRVI iz Domovinskog rata.

Na temelju medicinske dokumentacije Povjerenstvo određuje u koju se ugovornu specijalnu bolnicu ili lječilište, odnosno ugovornu zdravstvenu ustanovu, HRVI iz Domovinskog rata upućuje na medicinsku rehabilitaciju, odnosno fizikalnu terapiju.

Ako HRVI iz Domovinskog rata odbije određenu specijalnu bolnicu ili lječilište, odnosno zdravstvenu ustanovu, ili bez opravdanih razloga odbije određeni termin za odlazak na medicinsku rehabilitaciju, odnosno fizikalnu terapiju, smatrat će se da je odustao od zahtjeva za odobravanje medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije.

Povjerenstvo se sastaje, u pravilu, jednom mjesečno, a prema potrebi i češće.

Ured obavlja stručne, administrativne i tehničke poslove za Povjerenstvo.

Članak 9.

Zaključak o odobravanju medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije, donosi gradonačelnik Grada Zagreba na prijedlog Ureda i prema mišljenju Povjerenstva.

Zaključak iz stavka 1. ovoga članka je konačan, kao akt raspolaganja prihodima Grada Zagreba.

Članak 10.

HRVI iz Domovinskog rata iz članka 2. ove odluke ostvaruje bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom, u pravilu, jednom u dvije godine.

HRVI iz Domovinskog rata iz članka 3. ove odluke ostvaruje ambulantno liječenje fizikalnom terapijom, u pravilu, jednom u godini.

U medicinski opravdanim slučajevima HRVI iz Domovinskog rata može koristiti medicinsku rehabilitaciju, odnosno fizikalnu terapiju i više puta od navedenoga u stavcima 1. i 2. ovoga članka, uz obrazloženo mišljenje liječnika specijalista ugovorne medicinske ustanove koja je provodila prethodnu medicinsku rehabilitaciju, odnosno fizikalnu terapiju, i mišljenje Povjerenstva.

Prednost u ostvarivanju prava na medicinsku rehabilitaciju, odnosno fizikalnu terapiju, ima HRVI iz Domovinskog rata s dužim vremenom provedenim u Domovinskom ratu i s većim postotkom invalidnosti.

Članak 11.

Ured sastavlja polazni karton s općim podacima o HRVI iz Domovinskog rata, a Povjerenstvo upisuje liječnički dio podataka. Obrazac kartona izradit će Ured u suradnji s Povjerenstvom.

Evidenciju o načinu korištenja medicinske rehabilitacije, odnosno fizikalne terapije HRVI iz Domovinskog rata, vodi Ured.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 12.

Postupci započeti po odredbama Odluke o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/03 i 22/09), dovršit će se po odredbama te odluke, osim u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na organizirani prijevoz u odlasku i povratku.

Članak 13.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o uvjetima i načinu ostvarivanja bolničkog liječenja medicinskom rehabilitacijom hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/03 i 22/09).

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija