zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

23.12.2013.

Donesen

14.11.2013.

Stupa na snagu

31.12.2013.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izmjenama i dopunama Pravila Gradske četvrti Novi Zagreb - istok

Pročišćeni tekst vrijedi od 31.12.2013.

Narodne novine 25/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izmjenama i dopunama Pravila Gradske četvrti Novi Zagreb - istok (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 25/13)

Na temelju članka 82. stavka 1. točke 1. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10 i 4/13) i članka 14. stavka 1, točke 1. Pravila Gradske četvrti Novi Zagreb - istok (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/03, 13/06 i 6/10), Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb - istok, na 5. sjednici, 14. studenoga 2013., donijelo je

ODLUKU

o izmjenama i dopunama Pravila Gradske četvrti Novi Zagreb - istok

Članak 1.

U Pravilima Gradske četvrti Novi Zagreb - istok (Službeni glasnik Grada Zagreba (2/03, 13/06 i 6/10) članak 12.a mijenja se i glasi:

"(1) Član Vijeća ne može istodobno obnašati dužnost člana vijeća mjesnog odbora.

(2) Član Vijeća ne može istodobno biti predsjednik, potpredsjednik, tajnik i zamjenik tajnika Gradske skupštine, službenik i namještenik Stručne službe Gradske skupštine, gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, pročelnik, zamjenik pročelnika te službenik i namještenik u upravnim tijelima Grada Zagreba, član upravnih tijela trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba ili u kojima Grad Zagreb ima većinski paket dionica ili udio, ravnatelj ustanove ili druge neprofitne pravne osobe kojoj je Grad Zagreb osnivač, niti obnašatelj neke od dužnosti navedenih u zakonu kojim je uređen postupak za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave."

Članak 2.

Članak 12.b mijenja se i glasi:

"(1) Osoba koja obnaša neku od nespojivih dužnosti, osim osoba kojima je odredbama zakona zabranjeno kandidiranje, može se kandidirati za člana Vijeća, a ako bude izabrana za člana Vijeća, do dana konstituiranja dužna je o obnašanju nespojive dužnosti, odnosno prihvaćanju dužnosti člana Vijeća, obavijestiti gradsko upravno tijelo nadležno za mjesnu samoupravu.

(2) Član Vijeća koji za trajanja mandata prihvati obnašanje nespojive dužnosti dužan je u roku od 8 dana od prihvaćanja dužnosti o tome obavijestiti predsjednika Vijeća i gradsko upravno tijelo nadležno za mjesnu samoupravu, a mandat mu počinje mirovati protekom toga roka.

(3) Članu Vijeća koji ne dostavi obavijest iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, mandat miruje.

(4) Osobi koja se kandidirala i izabrana je istodobno na dužnost člana Vijeća i na dužnost člana vijeća mjesnog odbora, a nije postupila sukladno stavcima 1. i 2. ovoga članka, mandat miruje na objema izabranim dužnostima.

(5) Osoba iz stavka 4. ovoga članka nastavlja s obnašanjem dužnosti člana onoga vijeća za koje predsjedniku vijeća podnese pisani zahtjev za prestanak mirovanja mandata, a mirovanje mandata prestat će osmog dana od podnošenja pisanog zahtjeva.

(6) Po prestanku obnašanja nespojive dužnosti, član Vijeća iz članka 12.a stavka 2. ovih pravila nastavlja obnašati dužnost u Vijeću na temelju prestanka mirovanja mandata, ako podnese pisani zahtjev predsjedniku vijeća u roku od 8 dana od prestanka obnašanja nespojive dužnosti, a mirovanje mandata prestaje mu osmog dana od podnošenja pisanog zahtjeva.

(7) Ako član Vijeća iz članka 12.a stavka 2. ovih pravila po prestanku obnašanja nespojive dužnosti ne podnese pisani zahtjev iz stavka 6. ovoga članka, smatrat će se da mu mandat miruje iz osobnih razloga."

Članak 3.

Iza članka 12.b dodaje se novi članak 12.c koji glasi:

"Članak 12.c

(1) Član Vijeća ima pravo tijekom trajanja mandata staviti svoj mandat u mirovanje iz osobnih razloga podnošenjem pisanog zahtjeva predsjedniku Vijeća i gradskome upravnom tijelu nadležnom za mjesnu samoupravu.

(2) Mirovanje mandata na temelju pisanog zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka počinje teći od dana dostave pisanog zahtjeva predsjedniku Vijeća, sukladno pravilima o dostavi propisanim Zakonom o općem upravnom postupku, a ne može trajati kraće od šest mjeseci. Član Vijeća nastavlja s obnašanjem dužnosti na temelju prestanka mirovanja mandata, osmog dana od dostave obavijesti predsjedniku Vijeća.

(3) Nastavljanje obnašanja dužnosti člana Vijeća na temelju prestanka mirovanja mandata može se tražiti jedanput u tijeku mandata."

Članak 4.

Članak 13. mijenja se i glasi:

"(1) Članu Vijeća mandat prestaje u sljedećim slučajevima:

- ako podnese ostavku, danom dostave pisane ostavke u skladu s pravilima o dostavi propisanim Zakonom o općem upravnom postupku,

- ako je pravomoćnom sudskom odlukom potpuno lišen poslovne sposobnosti, danom pravomoćnosti sudske odluke,

- ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci, danom pravomoćnosti sudske presude,

- ako mu prestane prebivalište na području gradske četvrti, odnosno mjesnog odbora, danom prestanka prebivališta,

- ako mu prestane hrvatsko državljanstvo, danom prestanka državljanstva, sukladno odredbama zakona kojim se uređuje hrvatsko državljanstvo,

- smrću.

(2) Pisana ostavka člana Vijeća podnesena na način propisan stavkom 1. alinejom 1. ovoga članka treba biti zaprimljena najkasnije 3 dana prije zakazanog održavanja sjednice Vijeća. Pisana ostavka člana Vijeća treba biti ovjerena kod javnog bilježnika najranije 8 dana prije njezina podnošenja.

(3) Ostavka podnesena suprotno stavku 1. alineji 1. i stavku 2. ovoga članka ne proizvodi pravni učinak.

(4) Članu Vijeća kojem prestane hrvatsko državljanstvo, a za kojeg se utvrdi da je državljanin države članice Europske unije, mandat ne prestaje na temelju stavka 1. alineje 5. ovoga članka."

Članak 5.

Iza članka 13. dodaje se novi članak 13.a koji glasi:

"Članak 13.a

(1) Članovi Vijeća imaju zamjenike koji obnašaju tu dužnost ako članu Vijeća mandat miruje ili prestane prije isteka vremena na koje je izabran.

(2) Člana Vijeća izabranog na kandidacijskoj listi političke stranke zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuje ga politička stranka koja je bila predlagatelj liste.

(3) Člana Vijeća izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojemu je mandat prestao ili mu miruje, a određuju ga političke stranke sukladno sporazumu, odnosno ako sporazum nije zaključen, određuju ga dogovorno, a ako ne postignu dogovor, zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste. O sklopljenom sporazumu kao i o postignutom dogovoru političke stranke dužne su obavijestiti gradsko upravno tijelo nadležno za mjesnu samoupravu.

(4) Člana Vijeća izabranog na kandidacijskoj listi grupe birača zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste.

(5) Člana Vijeća izabranog na kandidacijskoj listi političke stranke koja je nakon provedenih izbora brisana iz registra političkih stranaka zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste."

Članak 6.

U članku 18. stavak 1. mijenja se i glasi:

"(1) Vijeće iz reda svojih članova, većinom glasova svih članova, bira predsjednika Vijeća i jednog potpredsjednika Vijeća, na vrijeme od četiri godine."

Članak 7.

U članku 21. stavku 1. točka na kraju rečenice zamjenjuje se zarezom te se dodaju riječi: "a u srpnju i kolovozu samo iznimno.".

Članak 8.

U članku 22. stavku 5. iza točke 3. dodaje se nova točka 4. koja glasi:

"4. zakazanu sjednicu Vijeća, unatoč nazočnosti na njoj, ne želi voditi."

Iza stavka 7. dodaju se novi stavci 8. i 9. koji glase:

"(8) Predsjednik i potpredsjednik Vijeća razriješeni su i kad im se izglasa nepovjerenje.

(9) Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku, odnosno potpredsjedniku, može podnijeti najmanje jedna trećina članova Vijeća. Predsjednik Vijeća dužan je sazvati sjednicu Vijeća u roku od osam dana od podnošenja prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja. Odluka o izglasavanju nepovjerenja donosi se većinom glasova svih članova Vijeća."

Članak 9.

Članak 33. mijenja se i glasi:

"(1) Mjesne zborove građana sazivaju vijeća mjesnih odbora, u skladu sa Statutom i ovim pravilima, radi raspravljanja o potrebama i interesima građana toga područja i davanja prijedloga za njihovo rješavanje.

(2) U slučaju raspuštanja vijeća mjesnog odbora, za područje tog mjesnog odbora mjesne zborove građana saziva Vijeće.

(3) Mjesne zborove građana može sazvati i Gradska skupština radi raspravljanja i izjašnjavanja građana o pitanjima od značenja za Grad Zagreb, odnosno o prijedlogu općeg akta. Mišljenje dobiveno od mjesnih zborova građana ne obvezuje Gradsku skupštinu.

(4) Mišljenje građana na mjesnim zborovima građana može zatražiti i gradonačelnik."

Članak 10.

U članku 34. stavak 1. mijenja se i glasi:

"(1) Mjesni zbor građana saziva se za cijelo područje mjesnog odbora ili njegov dio koji čini zasebnu cjelinu (dio naselja, stambeni blok i sl.)."

Članak 11.

Članak 35. mijenja se i glasi:

"(1) Vijeće koje je sazvalo mjesni zbor građana dužno je organizirati i osigurati održavanje zbora.

(2) Mjesni zbor građana vodi predsjednik vijeća koje je sazvalo zbor, odnosno član vijeća kojega ono odredi."

Članak 12.

U članku 36. stavku 1. riječi: "Vijeće Gradske četvrti" zamjenjuju se riječima: "vijeće koje je sazvalo zbor".

Članak 13.

U članku 38. stavku 2. riječ: "tisuću" zamjenjuje se riječju: "dvjesto".

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 026-03/13-001/27

URBROJ: 251-06-02/9-13-4

Zagreb, 14. studenoga 2013.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti

Novi Zagreb - istok

Dinko Suton, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija