zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

22.03.2010.

Donesen

18.03.2010.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o unapređenju sustava prostornog planiranja u Gradu Zagrebu

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.09.2018.

Narodne novine 5/2010, 20/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zaključak o unapređenju planiranja prometnog sustava na području Donjeg grada (20/18) objavljen 17.9.2018. u točki 3. propisuje:

"3. Dijelovi Zaključka o unapređenju sustava prostornog planiranja u Gradu Zagrebu (Službeni glasnik Grada Zagreba 5/10) koji se odnose na zabranu gradnje javnih garaža u središnjem dijelu Donjeg grada stavljaju se izvan snage kako bi se prostornim planovima omogućila izgradnja javnih garaža sukladno prometnoj studiji iz točke 1. ovoga zaključka."

PREAMBULA

Zaključak o unapređenju sustava prostornog planiranja u Gradu Zagrebu (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 5/10, 20/18)

Na temelju članka 38. točke 34. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09 i 25/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 9. sjednici, 18. ožujka 2010., donijela je

ZAKLJUČAK

o unapređenju sustava prostornog planiranja u Gradu Zagrebu

I.

Sadašnja praksa prostornog planiranja pokazuje neuravnoteženu zastupljenost interesa svih sudionika u procesu planiranja - struke, izvršne i predstavničke vlasti, građana i investitora, te ga treba mijenjati da bi se postigao kvalitetan i uravnotežen dugoročno održiv razvoj Grada.

II.

U tijeku postupka izrade Izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba, odnosno u tijeku izrade Nacrta prijedloga plana, predlaže se preispitati i prihvatiti sljedeće prijedloge koje će gradski zastupnici uputiti nositelju izrade plana:

- ukinuti obvezu izrade DPU-a predviđenih člankom 59. Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik grada Zagreba 16/07, 2/08- ispr., 6/06 - ispr., 8/08 - ispr., 10/08 - ispr. 15/08 - ispr., 19/08 - ispr., 8/09 i 11/09 - ispr.);

- uspostaviti zone zabrane gradnje javnih garaža u središnjem dijelu Donjeg grada i Gornjem gradu na način kako je to bilo predviđeno u člancima 39. i 59. Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba iz 2003. godine (Službeni glasnik Grada Zagreb 14/03);

- ukinuti primjenu normativa za parkirališno-garažna mjesta u zoni zabrane izgradnje javnih garaža (članak 39. st. 2. i 3. Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba);

- zabraniti denivelaciju javnoprometnih površina radi ulaska u podzemne garaže u Donjem gradu (ulaz samo kroz veže);

- promijeniti maksimalni koeficijent izgrađenosti nadzemno na 3,0 na prostoru Donjeg grada;

- sada važeću konzervatorsku osnovu revidirati, a osobito u odnosu na blokove tretirane u članku 59. GUP-a, i to tako da se kategorija B2 ukida, a objekte svrstane u kategoriju B2 svrstati u kategoriju B1. Ponovno provjeriti opravdanost svih objekata svrstanih u kategoriju C;

- ukinuti mogućnost izgradnje složenih rezidencijalnih građevina u zaštitnom zelenilu (članak 79. Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba);

- izmijeniti zonu mješovite namjene u zonu zaštitnog zelenila prostora Krašograd, Ravnice;

- izmijeniti zonu namjene "sport s gradnjom" (R1) u namjenu "sport bez gradnje" (R2) u zaštićenoj park-šumi Tuškanac (Krešićeve livade);

- ukinuti mogućnost izgradnje javnih podzemnih garaža na lokacijama gradskog projekta u zoni javnog parka (članak 15. Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba);

- visina građevine veća od 9 etaža ne može biti jedini kriterij za proglašenje nekog područja gradskim projektom;

- brisati lokaciju Trga maršala Tita iz popisa gradskih projekata.

III.

Obvezuju se nadležni uredi da provedu javnu raspravu o svim već izrađenim i budućim sektorskim studijama, osobito onima koje se odnose na prometni sustav te će se po provedenoj javnoj raspravi usvojiti integralna prometna studija. Također će se provesti rasprava o premještanju dijela sveučilišnih kapaciteta na Borongaj i izraditi studija mreže sportskih objekata. O sustavu gospodarenja otpadom potrebno je provesti najširu javnu raspravu prije donošenja Prostornog plana.

IV.

Odbor za prostorno uređenje, sukladno članku 52. st.1. Poslovnika Gradske skupštine, osnivat će stručne radne skupine.

V.

Radi unapređenja stanja u prostoru:

- predlaže se izrada cjelovite studije područja Donjeg grada koja će biti podloga za izradu prostorno-planskih dokumenata;

- kao podloga za određivanje zona visoke gradnje, te zona ostalih specifičnih tipologija i obilježja, potrebno je izraditi posebne morfološke studije/simulacije koje će prije integriranja u GUP/Prostorni plan proći široku javnu raspravu, u koju će se uključiti svi zainteresirani akteri;

- razmotrit će se mogućnost osnivanja radnih tijela u svrhu realizacije tematskih projekata kao npr. obnova Donjeg grada, Gornjeg grada i Kaptola.

VI.

Sredstva spomeničke rente, koja su prema Zakonu namjenska sredstva, potrebno je trošiti prema utvrđenoj strategiji i jasno utvrđenim kriterijima i prioritetima, uz uključivanje zainteresirane javnosti u taj proces.

VII.

Osnovat će se gradski fond sredstva kojeg će se isključivo namjenski koristiti za urbanu komasaciju, za objekte javnog zelenila i društvene i komunalne infrastrukture od šireg društvenog značenja, a prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (čl. 133.) i Zakonom propisanoj proceduri.

Sredstva će se u fond alimentirati iz namjenski usmjerenog dijela postojećih prihoda Grada, ne povećavajući investitorima opterećenje pri gradnji.

Preporučuje se primjena modela urbane komasacije u skladu s postojećim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji te je potrebno razmotriti i prijedlog za izmjenu toga zakona po kojem DPU ne bi bio jedina osnova za komasaciju. Potrebno je pokrenuti proces identifikacije i rješavanja sistemskih i zakonskih problema koji su zapreka realizaciji komasacije (kao npr. neujednačenost procjena i metoda sudskih vještaka, što je ključno u sistemu pravedne naknade).

VIII.

Od strateškog je značenja da se pri izradi planova kojima se mijenja namjena i time povećava vrijednost prostora, kao pretpostavka za donošenje Odluke utvrđuje visina, način i rok naplate u korist proračuna Grada Zagreba, a u visini novostvorene dodane vrijednosti.

IX.

Odbor za prostorno uređenje pokrenut će niz tematskih sjednica o prostornom planiranju radi predlaganja strateških smjernica za izradu dokumenata prostornog uređenja, a osobito u pogledu zaštite prostornih resursa i graditeljske baštine, ravnomjernog razvoja svih gradskih četvrti, međusobne neusklađenosti propisa prostornog uređenja i imovinsko-pravnih pitanja.

X.

Gradska skupština Grada Zagreba osnovat će multidisciplinarni stručni savjet za prostorno uređenje.

XI.

Izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba Gradska skupština se obvezuje u potpuno izdvojenom postupku utvrđivati javni interes, nakon što se provede najšira javna rasprava na svim razinama.

U postupcima izrade prostornih planova svih razina, kao i utvrđivanja javnog interesa u pojedinim slučajevima, Gradska će skupština odlučivati nakon što se provede najšira javna rasprava od početnih faza utvrđivanja razloga, ciljeva i programskih polazišta do donošenja planova.

XII.

Pri izradi novoga Prostornog plana Grada Zagreba potrebno je jasno utvrditi kriterije za realizaciju tog plana i strogo definirati etapnost. Izvješća o provedbi etapnosti Skupština će usvajati jednom godišnje. Etapni plan novelirat će se jednom u 4 godine.

Prilikom izrade Prostornog plana Grada Zagreba prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine 76/07 i 38/09), primjenjivat će se metodologija planiranih gustoća sadržaja (stanovanja, trgovačkih i poslovnih namjena itd.) te planiranja opterećenja kapaciteta prometne infrastrukture i pratećih sadržaja (zelenila, socijalne infrastrukture i dr.). U Prostorni plan potrebno je uključiti strateška opredjeljenja iz Zagreb plana.

XIII.

Preporučuje se gradonačelniku da započne nove pregovore s investitorom projekta "Cvjetni prolaz" da bi se revidirao projekt na osnovi višegodišnje kampanje i javnih rasprava, sve radi odustajanja od daljnjeg povećanja broja podzemnih etaža garaže, te sukladno tome da bi se izbjegla potreba izgradnje rampe u Varšavskoj ulici.

Preporučuje se gradonačelniku da se ne započne s gradnjom rampe u Varšavskoj ulici prije okončanja upravnog spora, a sve radi izbjegavanja moguće štete.

XIV.

U svrhu kvalitetnih izrada prostorno-planskih dokumenata, preporučuje se gradonačelniku Grada Zagreba da adekvatno kadrovski ekipira i ustroji Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/10-01/52

URBROJ: 251-01-04-10-8

Zagreb, 18. ožujka 2010.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija