zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

16.03.2009.

Donesen

19.07.2007.

Stupa na snagu

24.03.2009.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.03.2009.

Narodne novine 8/2009

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/09)

Na temelju članka 100. stavka 7. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine 76/07) i članka 38. točke 5. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06 i 7/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 46. sjednici, 16. ožujka 2009., donijela je

ODLUKU

o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje

Članak 1.

U Odluci o donošenju Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/06), u članku 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"Donose se Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje koje je izradila tvrtka Urbane tehnike d.o.o. iz Zagreba, u koordinaciji s nositeljem izrade Plana Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada."

Članak 2.

U članku 4. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"Plan sadržan u Elaboratu 'Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje', sastoji se od:

I. Tekstualnog dijela koji sadrži:

Odredbe za provođenje

II. Grafičkog dijela koji sadrži kartografske prikaze u mjerilu 1:2000, i to:

0. Kopija katastarskog plana

1. Korištenje i namjena površina

2. Prometna, ulična i komunalna infrastrukturna mreža

2.A. Prometna i ulična mreža

2.B. Komunalna infrastrukturna mreža - TK i energetski sustav

2.C. Komunalna infrastrukturna mreža - Vodnogospodarski sustav

3. Uvjeti korištenja, uređenja i zaštite površina

4. Način i uvjeti gradnje

5. Mjere zaštite od elementarnih nepogoda i ratnih opasnosti

III. Obvezni prilozi

1. Obrazloženje koje sadrži:

1. Polazišta

2. Ciljevi prostornog uređenja

3. Plan prostornog uređenja

2. Izvod iz Prostornog plana Grada Zagreba

3. Stručne podloge na kojima se temelje prostorno-planska rješenja

4. Popis propisa koji su poštivani u izradi Plana

5. Zahtjevi i mišljenja iz članka 79. i članka 94. Zakona o prostornom uređenju i gradnji

6. Izvješća o prethodnoj i javnoj raspravi

7. Evidencija postupaka izrade i donošenja Plana

Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.

Iza dosadašnjeg stavka 2. koji postaje stavak 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:

"Elaborat iz stavka 2., točaka I. i II. ovog članka s prilogom iz točke III. ovjeren pečatom Gradske skupštine Grada Zagreba i potpisom predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, sastavni je dio ove odluke."

Članak 3.

U članku 5. točka 1. mijenja se i glasi:

"dijelovi (etaže) građevine:

podzemna etaža - podrum (Po),

nadzemne etaže - prizemlje (P), kat (K);".

Točka 4. mijenja se i glasi:

"podrum (Po) je potpuno ukopani dio građevine čiji se prostor nalazi ispod poda prizemlja;"

Točka 9. mijenja se i glasi :

"građevinska (bruto) površina - GBP zgrade - zbroj površina mjerenih u razini podova svih dijelova zgrade (Po, P, K,) uključivo površine lođa, balkona i terasa, određenih prema vanjskim mjerama obodnih zidova u koje se uračunavaju obloge, obzidi, parapeti i ograde."

Članak 4.

U članku 7. stavku 4. riječ "BRP" zamjenjuje se riječju "GBP".

Članak 5.

U članku 8. stavci 2. i 3.zamjenjuju se stavkom 2. koji glasi:

"Veličina građevne čestice ne može biti manja od '600 m2, širina parcele ne može biti manja, od u pravilu, 20 m, a najveći omjer širine i dužine određen je, u pravilu, 1:5'."

Dosadašnji stavak 4. koji postaje stavak 3. mijenja se i glasi:

"Ukupna tlocrtna izgrađenost građevne čestice u zonama gospodarske poslovne namjene: 01, 02, i 05 iznosi najviše 50%, odnosno najveći koeficijent izgrađenosti, kig = 0,5."

Dosadašnji stavak 5. broj koji postaje stavak 4. mijenja se i glasi:

"Ukupna tlocrtna izgrađenost građevne čestice u zonama gospodarske poslovne namjene: 03 i 04 iznosi najviše 30%, odnosno najveći koeficijent izgrađenosti, kig = 0,3."

Dosadašnji stavak 6. postaje stavak 5.

Članak 6.

U članku 9. stavak 3. mijenja se i glasi:

"Dopuštena etažnost gospodarske građevine je najviše podrum i četiri nadzemne etaže, s tim da visina ne prelazi 20,0 m."

Članak 7.

U članku 11. stavak 2. mijenja se i glasi:

"U zonama gospodarske poslovne namjene: 01, 02 i 05 najmanje 30% površine građevne čestice mora biti uređeno kao parkovno, pejsažno ili zaštitno zelenilo."

Stavak 3. mijenja se i glasi:

"U zonama gospodarske poslovne namjene: 03 i 04 najmanje 50% površine građevne čestice mora biti uređeno kao parkovno, pejsažno ili zaštitno zelenilo."

Članak 8.

U članku 16. dodaju se novi stavci 10., 11., 12. koji glase:

"Unutar zaštitnog koridora autoceste označenog na kartografskom prikazu broj 3. Uvjeti korištenja, uređenja i zaštite površina, a koji iznosi 40 m nije dopušteno planiranje nikakvih objekata visokogradnje (poslovnih, stambenih i drugih građevina, a ako se zbog prostornih ograničenja pokaže potreba za izgradnjom unutar zaštitnog pojasa potrebno je idejno rješenje dostaviti u Hrvatske autoceste da ga razmotre. Daljnja razrada prijekta i provedba upravnog postupka moguća je isključivo uz pisanu suglasnost Hrvatskih autocesta za dostavljeno idejno rješenje.

Unutar zaštitnog koridora autoceste zabranjuje se postavljanje svih vizualnih efekata koji mogu ometati pažnju vozača na autocesti (reklamni panoi, rasvjeta i dr.) sukladno Zakonu o javnim cestama.

Obveza je investitora budućih objekata koji se nalaze u blizini trase autoceste da izgrade zidove za zaštitu od buke ako se pokaže da ih je potrebno izvesti."

Članak 9.

Članak 17. mijenja se i glasi:

"Gradnja i uređivanje parkirališnih i garažnih mjesta moguća je ovisno o vrstama i namjeni građevina za potrebe kojih se grade.

Do građevne čestice za gradnju gospodarskih građevina u novoplaniranim gospodarskim zonama mora se izgraditi javnoprometna površina najmanje širine kolnika 7,00 m

Parkirališta će se, u pravilu, predvidjeti u prednjem dijelu građevne čestice, ispred ili iza ulične ograde.

Na 1.000 m2 građevinske (bruto) površine, ovisno o vrsti i namjeni prostora u građevinama, mora se osigurati broj parkirališno-garažnih mjesta prema sljedećoj tablici:

NAMJENA PROSTORA U GRAĐEVINI

BROJ PARKIRALIŠNO-GARAŽNIH MJESTA

POSLOVNI I DRUGI OBJEKTI ZA RAD

20

TRGOVINE

40

UGOSTITELJSKI OBJEKTI

50

U građevinsku (bruto) površinu za izračun PGM-a ne uračunavaju se garaže i jednonamjenska skloništa.

Kada se potreban broj parkirališno - garažnih mjesta, s obzirom na posebnosti djelatnosti, ne može odrediti prema tablici, potrebno je osigurati po jedno parkirališno - garažno mjesto:

- za hotele, pansione i slično - na 3-6 osoba u skladu s propisima o vrsti i kategoriji građevina;

- za športska igrališta s gledalištima - na 20 sjedala;

- za ambulante, socijalne ustanove i slično - na 1 zaposlenoga u smjeni;

- za ostale prateće sadržaje - na 3 zaposlena u smjeni.

Pri određivanju parkirališnih potreba za građevine ili grupe građevina s različitim sadržajima može se predvidjeti isto parkiralište za različite vrste i namjene građevina ako se koriste u različito vrijeme.

Za proizvodne, trgovačke, poslovne te višesadržajne građevine, čije parcele zauzimaju površinu veću od 0,5 ha, potrebno je u postupku ishođenja lokacijske dozvole utvrditi i eventualne dodatne parkirališne potrebe, vodeći računa o broju i strukturi zaposlenih, očekivanom broju posjetitelja i intenzitetu opskrbnog prometa, blizini i kvaliteti javnog prometa, kao i načinu priključka tih parkirališta na dovoljno propusnu cestovnu prometnicu.

Potreban broj parkirališnih i garažnih mjesta za pojedine gospodarske građevine uređuje se na građevnoj čestici te građevine, u garažama i u prednjem dijelu građevne čestice, ispred ili iza ulične ograde.

Iznimno, parkirališta i garaže mogu se uređivati i graditi i na drugoj građevnoj čestici kao zasebna građevina na vlastitoj građevnoj čestici kao skupni javni ili privatni parkirališno-garažni prostor za više građevina u susjedstvu, isključivo istovremeno s gradnjom a moraju biti izgrađeni prije građevina kojima služe. Susjedstvom se smatra prostor koji nije udaljen manje od 100 m od osnovne građevine i garaže ili parkirališta.

Parkirališta i garaže ne mogu se graditi unutar rezervacije proširenja postojeće ulice.

Za automobile osoba s invaliditetom na parkiralištima treba osigurati najmanje 5% parkirališnih mjesta od ukupnog broja, a najmanje jedno parkirališno mjesto na parkiralištima s manje od 20 mjesta."

Članak 10.

U članku 19. stavku 1. iza teksta "2.B. Komunalna infrastrukturna mreža" dodaje se tekst "- TK i energetski sustav".

Članak 11.

U članku 20. stavak 1. mijenja se i glasi:

"Uvjeti i način gradnje komunalne infrastrukturne mreže prikazani su u kartografskom prikazima 2. Prometna, ulična i komunalna infrastrukturna mreža - 2.B. Komunalna infrastrukturna mreža - TK i energetski sustav i 2.C. Komunalna infrastrukturna mreža - Vodnogospodarski sustav u mjerilu 1:2.000."

Članak 12.

U članku 22. stavak 2. mijenja se i glasi:

"Ako se nove transformatorske stanice grade kao slobodnostojeće građevine, potrebno je formirati nove građevne čestice veličine cca 7,00 x 5,00 m, s osiguranim pristupom na javnoprometnu površinu."

Članak 13.

U članku 28. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"Područje obuhvata Plana nalazi se u trećoj zoni sanitarne zaštite vodocrpilišta Mala Mlaka te se mora pridržavati Odluke o zaštiti izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Ivanja Reka, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka što ju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba na 26. sjednici, 19. srpnja 2007. godine (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/07)."

Dosadašnji stavci 3., 4., 5. i 6. postaju stavci 4., 5., 6. i 7.

Članak 14.

U članku 30. stavak 2. mijenja se i glasi:

"Načelni smještaj skloništa unutar proračunske zone skloništa s radijusima gravitacije prikazani su u kartografskom prikazu 5. Mjere zaštite od elementarnih nepogoda i ratnih opasnosti u mjerilu 1:2.000."

Članak 15.

Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Veliko Polje izrađene su u šest izvornika, koji se čuvaju u dokumentaciji prostora.

Članak 16.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 350-02/09-01/29

URBROJ: 251-01-04-09-4

Zagreb, 16. ožujka 2009.

Predsjednica

Gradske skupštine

Mr.sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija