zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o donošenju Detaljnog plana uređenja proširenja groblja Markovo polje

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.03.2009. do 05.04.2017.

Narodne novine 8/2009

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja proširenja groblja Markovo polje (17/17) na snazi od 6.4.2017. u članku 1. propisuje:

"Stavlja se izvan snage Detaljni plan uređenja proširenja groblja Markovo polje (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/09)."

PREAMBULA

Odluka o donošenju Detaljnog plana uređenja proširenja groblja Markovo polje (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/09)

Na temelju članka 100. stavka 7. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine 76/07) i članka 38. točke 5. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06 i 7/09), Gradska skupština Grada Zagreba, na 46. sjednici, 16. ožujka 2009., donijela je

ODLUKU

o donošenju Detaljnog plana uređenja proširenja groblja Markovo polje

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Donosi se Detaljni plan uređenja proširenja groblja Markovo polje (u nastavku teksta: Plan), što ga je izradio Zavod za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u koordinaciji s nositeljem izrade Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Detaljni plan obuhvaća područje proširenja groblja južno i sjeveroistočno od lokalne ceste Markovo polje - Popovec (L 10153) te područje postojećeg groblja, ukupne površine 102,5908 ha. Detaljne granice obuhvata Plana označene su na svim kartografskim prikazima.

Izradi Plana prethodila je izrada Studije o utjecaju na okoliš proširenja gradskog groblja Markovo polje koju je izradio Tehno-ing d.o.o. iz Zagreba i na koju je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata. Prostorna koncepcija ovog plana nastala je temeljem razrade te studije.

Detaljni plan uređenja proširenja groblja Markovo polje (u nastavku Plan) izrađen je za prostor uređenja cjelokupnog područja za groblje utvrđenog prema Prostornom planu Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/01, 16/02, 11/03, 2/06, 1/09.)

Plan sadržan u Elaboratu "Detaljni plan uređenja proširenja groblja Markovo polje", sastoji se od triju knjiga:

I. Tekstualnog dijela koji sadrži:

Sadržaj tekstualnog dijela Plana (Knjiga I.):

Polazišta

Plan uređenja prostora

Odredbe za provođenje

II. Grafičkog dijela koji sadrži kartografske prikaze:

Sadržaj kartografskog dijela Plana (Knjiga II.):

0............ POSTOJEĆA DOKUMENTACIJA

0.A..... Posebna geodetska podloga.................................................................................. 1:1000

0.B..... Obuhvat plana na posebnoj geodetskoj podlozi................................................ 1:1000

1............ DETALJNA NAMJENA POVRŠINA................................................................................ 1:1000

2............ PROMETNA, TELEKOMUNIKACIJSKA I KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

2.A..... Promet........................................................................................................................ 1:1000

2.B..... Telekomunikacije i energetski sustavi ................................................................. 1:1000

2.C..... Vodnogospodarski sustavi.................................................................................... 1:1000

3............ UREĐENJE I ORGANIZACIJA

3.A..... Uređenje i organizacija............................................................................................ 1:1000

3.B..... pejzažno uređenje..................................................................................................... 1:1000

4............ UVJETI GRADNJE

4.A..... Uvjeti gradnje........................................................................................................... 1:1000

4.B..... Parcelacija.................................................................................................................. 1:1000

4.C..... Etapnost provedbe.................................................................................................. 1:2000

Sadržaj kartografskog dijela Plana (Knjiga III.):

3.C..... Pejzažno uređenje i organizacija grobnih polja ..................................................... 1:500

4.A.2.. Uvjeti gradnje grobnih polja..................................................................................... 1:500

III. Obveznih priloga

Izvod iz Prostornog plana Grada Zagreba

Stručne podloge na kojima se temelje prostorno planska rješenja

Popis propisa koji su poštovani u izradi Plana

Zahtjevi i mišljenja iz članka 79. i članka 94. Zakona o prostornom uređenju i gradnji

Izvješće o prethodnoj raspravi

Evidencija postupaka izrade i donošenja Plana

Sažetak za javnost

Elaborat iz stavka 5., točaka I. i II. ovoga članka s prilogom iz točke III. ovjeren pečatom Gradske skupštine Grada Zagreba i potpisom predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, sastavni je dio ove odluke.

II. ODREDBE ZA PROVOĐENJE

Članak 2.

POJMOVNIK

U ovom Planu koriste se sljedeći pojmovi koji imaju značenja kako slijedi:

1. Grobne građevine

1.1. Mrtvačnica je zgrada u kojoj se nalaze prostorije za smještaj lijesa (odarnice) prilikom posljednjeg ispraćaja pokojnika. Smještena je u vanjskom dijelu groblja.

1.2. Zgrada grobne uprave u kojoj će se nalaziti prostorije nužne za smještaj zaposlenika gradskog tijela koje upravlja grobljem. U vanjskom je dijelu groblja.

1.3. Grobna crkva je vjerska građevina koja se, u principu, nalazi u vanjskom dijelu prostora groblja, u neposrednoj blizini mrtvačnice.

1.4. Grobna kapela je manja vjerska građevina koja se nalazi u unutrašnjem dijelu prostora groblja. Može služiti za manje i kraće vjerske obrede i molitve.

1.5. Zgrada javnog mauzoleja, obično je monumentalnog obilježja. Nalazi se u unutrašnjem dijelu groblja i služi za zajednički smještaj posmrtnih ostataka velikog broja ljudi, i to u zatvorenom prostoru.

1.6. Zgrada kolumbarija, obično je monumentalnog obilježja. Nalazi se u unutrašnjem dijelu groblja i služi za zajednički smještaj posmrtnih ostataka umrlih nakon kremiranja, i to u zatvorenom prostoru.

1.7. Simbol groblja obično je križ ili neki drugi skulptorski simbol. Okolni prostor većinom se koristi za paljenje svijeća u spomen umrlima koji su sahranjeni na nekom drugom groblju.

1.9. Grobni zvonik se postavlja pored glavnog ulaza u groblje i ceremonijalnog trga. Svojom zvonjavom označava trenutak kada lijes pokojnika s ceremonijalnog trga prolazi kroz glavni ulaz u groblje i povorka ulazi u unutrašnji prostor groblja.

2. Grobna mjesta

2.1. Zemljani grob je grobno mjesto s najviše tri ukopna mjesta izvedena u dubinu grobnog mjesta. Lijes se polaže direktno u zemlju.

2.2. Pseudogrobnica je grobno mjesto s najviše tri ukopna mjesta u dubinu. Lijes se polaže direktno u zemlju.

2.3. Grobnica je grobno mjesto izvedeno kao ukopana betonska prostorija za polaganje lijesa. Ovisno o širini grobnog mjesta može sadržavati ukupno 6 (4) ili 12 (8) grobnih mjesta u tri (dvije) dubine.

2.4. Obiteljski mauzolej je grobno mjesto vrlo reprezentativnog položaja i izgleda. Sastoji se od podzemnog i/ili nadzemnog dijela građevine (slobodnostojeće ili u nizu) za polaganje većeg broja ljesova. Lijes se polaže ili u podzemni skupni dio ili u nadzemne zasebne "ćelije". Nadzemni dio građevine obično je umjetnički oblikovan.

2.5. Mauzolejski zid je nadzemno grobno mjesto s jednim ili više ukopnih mjesta. Lijes se može položiti u nadzemnu kasetu čeono ili uzdužno. Najčešće se koristi kao arhitektonski oblikovana ograda groblja ili podzid za zaštitu unutrašnjih grobnih površina.

2.6. Mauzolejska grobnica je grobno mjesto unutar zgrade mauzoleja s najviše tri ukopna mjesta. Lijes se može položiti u nadzemnu kasetu čeono ili uzdužno. U načelu se izvodi kao pregradni zid između dviju prostorija unutar zgrade mauzoleja.

2.7. Ukopna kaseta za urne je ukopano grobno mjesto s 4, 6 ili 9 ukopnih mjesta za polaganje urni s pepelom.

2.8. Nadzemna kaseta za urne - tip A (kolumbarijska niša) nadzemno je grobno mjesto unutar kolumbarijskog zida za 2, 3, 4, 6, ili 9 ukopnih mjesta za polaganje urni s pepelom (ovisno o "dubini" niše).

2.9. Nadzemna kaseta za urne - tip B (kolumbarijska niša) grobno je mjesto za jedno do 8 (ili više) ukopnih mjesta za polaganje urni s pepelom unutar zgrade kolumbarija.

2.10. Grobni red je niz grobnih mjesta. Može biti jednostruk ili dvostruk, u odnosu na pristupačnost jednostrano ili obostrano uređenim grobnim mjestima. Prema Pravilniku o grobljima (Narodne novine 99/02) ne smije biti duži od 60,00 metara.

2.11. Grobno polje je dio unutrašnje grobne površine, koje se sastoji od jednog ili više grobnih redova. Grobno je polje u načelu obrubljeno glavnim grobnim stazama/alejama. Prema Pravilniku o grobljima ne smije imati više od 200 grobnih mjesta.

2.12. Grobni uređaj je vidljivi dio grobnog mjesta. Sastoji se od vodoravne i/ili okomite nadgrobne ploče. Vodoravna nadgrobna ploča može biti postavljena na betonski temelj pseudogrobnice ili na gornju ploču grobnice. Dodatni dijelovi nadgrobnog uređaja su vaze za cvijeće, postolja za svijeće i sl.

3. Pješačke (i kolne) površine

3.1. Ceremonijalni trg je otvoreni prostor koji je produžetak odarnica. S njega se obavlja posljednji ispraćaj i oproštaj od pokojnika. S ceremonijalnog trga pogrebna povorka, kroz glavni ulaz i pored grobnog zvona, prelazi s vanjskih grobnih površina u unutarnje grobne površine.

3.2. Središnji grobni trg je prostor na mjestu križanja glavne grobne avenije i grobne aleje. Obično služi i za postavu simbola groblja.

3.3. Grobna staza je pješačka površina koja povezuje grobna mjesta duž jednoga grobnog reda. U načelu je prolazna, a vrlo rijetko slijepa. Širina staze treba biti najmanje 1,50 metar kod klasičnih grobnih mjesta, a kod grobnih mjesta za postavu kaseta za urne ona može biti i manja, ali ne manja od 0,80 metara

3.4. Glavna grobna staza je pješačka površina koja dijelom obrubljuje grobno polje i širine je najmanje 3,00 metra. S nje je moguć pristup do prvoga grobnog reda s počasnim grobnim mjestima. Duž ove staze treba planirati sadnju manjih stabala.

3.5. Grobna aleja je pješačka površina koja obrubljuje grobna polja. Širina grobne aleje je 5,00 metara da bi se omogućilo kretanje grobnim gospodarskim vozilima ili manjim vozilima za prijevoz osoba s poteškoćama u kretanju. S grobne aleje u načelu se ne radi pristup do pojedinoga grobnog reda. Duž ove staze treba planirati sadnju stabala u drvoredu.

3.6. Glavna grobna aleja je pješačka staza unutar groblja koja povezuje ceremonijalni trg sa središnjim grobnim trgom, a preko glavnog ulaza. Širina glavne grobne aleje je 5,00 metara i nije predviđena za kretanje bilo kojih vozila.

3.7. Grobna avenija je dvostruka pješačka staza koja povezuje sjeverni i južni dio groblja preko pješačkog mosta (iznad lokalne ceste L10153). S obje strane avenije nalazi se dvostruki drvored. S grobne avenije moguć je direktan pristup samo do obiteljskih mauzoleja.

3.8. Glavni ulaz u groblje je mjesto na kojem se prelazi iz vanjskih prostora groblja u unutrašnje i neposredno je povezan s parkirališnim površinama. Na glavne ulaze neposredno se nastavljaju glavne grobne aleje, odnosno grobna avenija.

3.9. Pomoćni ulaz u groblje je mjesto ulaska na unutrašnje grobne površine na koji se neposredno nastavljaju grobne aleje.

3.10. Ograda se postavlja na samom rubu groblja sa zadatkom da očuva jedinstvenost grobnog prostora i onemogući ulaz i/ili prolaz životinjama preko grobnih površina. Može biti izvedena na različite načine: kao prozirna (žičana ili metalna) sa zasađenom živicom s unutarnje strane ili kao neprozirna (zidana).

3.11. Grobna oprema je nezaobilazni dio groblja, kao što su klupe, koševi, manji i veći kontejneri za grobni otpad s mogućnošću razdvajanja organskog (prirodno cvijeće) od anorganskog otpada (umjetno cvijeće, svijeće), grobne slavine, oznake grobnih polja, table s planom groblja.

4. Ostale površine groblja

4.1. Gospodarstvo je dio vanjskih grobnih površina na kojima se nalaze pomoćne građevine (spremišta) za grobne strojeve, alate kao i potrebni građevni materijal za uređivanje i održavanje grobnih sadržaja i površina.

4.2. Klesarstvo je dio vanjskih grobnih površina na kojima se obavlja izrada novih, odnosno obnova ili rekonstrukcija/popravak postojećih grobnih uređaja.

4.3. Rasadnik je vanjski dio groblja na kojem se uzgajaju biljne vrste za sadnju i obnovu biljnog fonda na području groblja.

4.4. Zgrade i kiosci za prodaju sitne grobne opreme (zgrade za trgovinu) su prostori izvan granica groblja koji služe za prodaju cvijeća, grobnih vijenaca i svijeća, a planirani su izvan ograde groblja.

1. UVJETI UREĐENJA PROSTORA PROŠIRENJA GROBLJA

Članak 3.

Granica obuhvata proširenja groblja utvrđena je PPGZ-om (k.o. Đurđekovec), vidljiva je na svim kartografskim prikazima ovog plana i ona glasi:

sjeverna granica

Iz krajnjeg sjevernog ugla k.č. 793/7 prema jugozapadu sjeverozapadnim rubom k.č. 793/7 sve do geodetske točke br. 70 na sjeveroistočnom rubu puta na k.č. 4375. Iz geodetske točke br. 70 nastavlja prema jugozapadu presijecajući taj put te k.č. 3770, 3771, sjeverozapadnim rubom k.č. 3773, presijecajući k.č. 3774, 3775, 3776, 3777, 3778, 3779, 3780, 3781, 3782, 3783, 3784, 3785, nastavlja sjeverozapadnim rubom k.č. 3786, 3788, 3789, 3790, 3792, 3793, 3794, 3795, 3796, 3797, 3798, 3799, 3800, 3801, 3802, 3803, 3804, 3805, dijelom istočnog ruba k.č. 3822 prema sjeveru, sjevernim rubom k.č. 3822, 3821, 3820, dijelom zapadnog ruba k.č. 3820 prema jugu sve do poravnanja s geodetskom točkom br. 84, nastavlja prema zapadu dijelom sjevernog ruba k.č. 3814, sjevernim i zapadnim rubom k.č. 3815, te nastavlja sjeverozapadnim rubom k.č. 3814 prema zapadu sve do presijecanja puta na k.č. 4376 (lokalna cesta L10153 Sesvete - Popovec) i nastavlja do točke na jugozapadnom rubu k.č. 4012 dobivene kao produžetak južnog ruba puta na k.č. 4378.

zapadna granica

Iz prethodne točke nastavlja prema jugu jugozapadnim rubom k.č. 4012, 4013, 4014, 4015, južnim rubom k.č. 4015 do sjeverozapadnog ugla k.č. 4017. Zapadnim rubom k.č. 4017 do jugozapadnog ugla k.č. 4017. Iz jugozapadnog ugla k.č. 4017 prema jugu u pravcu do jugozapadnog ruba k.č. 4147 prolazeći pri tome točku na južnom rubu k.č. 4149 udaljene 80,00 metara od zapadnog ruba puta na k.č. 4380. Pravac presijeca sljedeće k.č.: 4019, 4020, 4021, 4022, 4023, 4024, 4025/1, 4025/2, 4218, 4215, 4211, 4210, 4207, 4206/1, 4206/2, 4206/3, 4205, 4204, 4202, 4199, 4198, 4197, 4196, 4194, 4193, 4192, 4191, 4190, 4188, 4187, 4186, 4185, 4184, 4183, 4182, 4180, 4179, 4178, 4177, 4175, 4174, 4172, 4170, 4168, 4167, 4166, 4165, 4164, 4163, 4162, 4161, 4160, 4159, 4158, 4157, 4156, 4155, 4154, 4153, 4152, 4151, 4150, 4149 i 4147.

južna granica

Iz prethodne točke na južnom rubu k.č. 4147 nastavlja prema istoku južnim rubom k.č. 4147, 4380, 4146, 4145, jugozapadnim rubom k.č. 4139, 4140, 4141, 4142, 4143, 4144, te jugozapadnim rubom k.č. 1493/50 i 1493/52 sve do krajnjega južnog ugla k.č. 1493/52.

istočna granica

Iz prethodne točke u pravcu prema južnom uglu k.č. 1493/113 presijecajući sljedeće čestice 1493/119, 1493/118, 1493/117, 1493/116, 1493/115 i 1493/114. Nastavlja prema sjeveru istočnim rubom puta na k.č. 1493/157, presijecajući put na k.č. 1497 sve do krajnjega južnog ugla k.č. 1484/1. Nastavlja prema istoku južnim rubom k.č. 1488/3, 1484/4, 1484/5 te jugoistočnim rubom puta na k.č. 1477/1 sve do jugozapadnog ruba puta na k.č. 1477/2. Iz te točke nastavlja prema sjeverozapadu južnim rubom puta na k.č. 1477/2 sve do sjevernog ugla k.č. 793/7.

2. DETALJNI UVJETI KORIŠTENJA I UREĐENJA PROSTORA PROŠIRENJA GROBLJA

Članak 4.

Detaljni prikaz utvrđenih namjena površina na području Plana vidljiv je na listu broj 1. Detaljna namjena površina, u mjerilu 1:1000. Područje obuhvata Plana dijeli se na Vanjske površine groblja, Unutrašnje površine groblja te ostale javne zelene i prometne površine. Planirane su sljedeće osnovne grupe namjena površina:

Ovim su planom posebno obrađeni prostori za uređenje grobnih polja (s grobnim mjestima za klasičan ukop, za grobnice i polaganje urni), pješačkih i zelenih površina unutar groblja, kao i razmještaj grobnih trgova te grobnih staza, aleja i avenija.

Osnovna jedinica na groblju je grobno mjesto. Više grobnih mjesta u jednom potezu formira grobni red, a više grobnih redova grobno polje.

Ovim se planom planira urediti 12 (dvanaest) vrsta grobnih polja različitih veličina, kako površinski tako i po vrsti grobnih mjesta. Vrste grobnih polja su sljedeća:

1. Grobno polje za uređenje zemljanih grobova

2. Grobno polje za uređenje pseudogrobnica

3. Grobno polje za izgradnju podzemnih grobnica

4. Grobna polja za izgradnju obiteljskih mauzoleja

5. Mješovita grobna polja za uređenje pseudogrobnica i podzemnih grobnica

6. Mješovita grobna polja za uređenje pseudogrobnica i obiteljskih mauzoleja

7. Mješovita grobna polja za izgradnju podzemnih grobnica i obiteljskih mauzoleja

8. Mješovita grobna polja za izgradnju pseudogrobnica, podzemnih grobnica i obiteljskih mauzoleja

9. Grobna polja za uređenje ukopanih kaseta za urne

10. Grobna polja za uređenje ukopanih kaseta za urne u šumi

11. Grobna polja za izgradnju kolumbarijskog zida

12. Grobna polja za izgradnju mauzolejskog zida.

Različita grobna mjesta unutar grobnih polja razvrstana su po grobnim redovima. Unutar jednoga grobnog reda nije moguće miješanje grobnih mjesta po vrsti, osim po broju ukopnih mjesta.

Svako grobno mjesto i grobno polje označeno je rednim brojem koji se ne bi smio mijenjati. Dopušta se izmjena broja grobnog polja i to samo za nova grobna polja u sjevernom dijelu groblja, (izuzev Gaja urni) da bi se mogao uskladiti nastavak brojeva već utvrđenih za postojeća grobna polja.

2.1. Veličina i oblik građevnih čestica za izgradnju grobnih građevina

Članak 5.

Oblik, veličinu i izgled vanjskih grobnih građevina (mrtvačnica, upravna zgrada, grobna crkva) i unutrašnjih grobnih građevina (zgrada kolumbarija, zgrada javnog mauzoleja i grobne kapele) utvrdit će se provedbom javnoga arhitektonsko-urbanističkog natječaja kojim bi se obuhvatilo i uređenje cjelokupnoga ulaznog i ceremonijalnog trga, glavnog ulaza te ograde groblja uz vanjske grobne građevine.

Oblik i veličina građevnih čestica za vanjske građevine iz stavka (1) ovog članka utvrđena je kao jedna zajednička čestica za zgradu mrtvačnice, upravne zgrade, grobne crkve te ulaznog i ceremonijalnog trga. Pri provedbi natječaja površina za izgradnju vanjskih i unutarnjih grobnih građevina, koja je utvrđena ovim planom mora se obvezno zadržati s iskorištenjem izgrađenosti od najmanje 80% od površine za izgradnju utvrđene ovim planom (listovi 3.A, 4.A.1. i 4.B.).

Oblik i veličina građevnih čestica unutrašnjih grobnih građevina iz stavka (1) ovoga članka (zgrade kolumbarija i javnog mauzoleja) nije posebno utvrđena, ali se smatra da se ona nalazi između rubova obodnih glavnih grobnih staza zida groblja te ruba parcela velikih grobnica (list 4.A.2. Uvjeti gradnje). Pri provedbi natječaja površina za izgradnju unutrašnjih grobnih građevina koja je utvrđena ovim planom mora se obvezno zadržati s iskorištenjem izgrađenosti od najmanje 50% od površine za izgradnju utvrđene ovim planom. Oblik i veličina grobnih kapela može se utvrditi nakon provedenoga zasebnog natječaja, a nakon potvrde prijedloga programa sadržaja. Najveća dopuštena površina izgrađenosti za parcelu grobne kapele iznosi 40%, a parcela je utvrđena rubom glavnih grobnih staza što obrubljuju prostor predviđen za izgradnju grobne kapele.

U program za izradu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za izgradnju grobnih građevina treba svakako uvrstiti i zadatak za prijedlog oblikovanja simbola groblja i grobnog zvonika.

Na prostoru unutar "zapadnoga kružnog toka" planira se izgradnja niza građevina za te potrebe kao i duž lokalne prometnice L10153. Planom se predlaže da se oblik i izgled ovih zgrada također utvrdi natječajem, zajedno s glavnim grobnim građevinama. Pored istočnih i zapadnih ulaza u groblje planirana je postava kioska (privremenih građevina) za prodaju.

2.2. Veličina i oblik površina za ukapanje i ostalih grobnih površina

Članak 6.

Oblik, veličina i izgled površina za ukapanje vidljiva je na listovima 4.A.1. i 4.A.2. ovog plana. Ovim se planom razlikuju tri osnovne jedinice grobnih površina; i to: grobno mjesto, grobni red i grobno polje.

Utvrđena dimenzija grobnog mjesta za zemljani grob je 1,60x2,50, s najviše tri ukopna mjesta po dubini. To znači da dno jame, u slučaju tri ukopna mjesta, mora biti na 260 cm ispod razine konačno uređenog terena grobnog polja.

Utvrđena dimenzija grobnog mjesta za pseudogrobnicu je 1,60x2,50, s najviše tri ukopna mjesta po dubini. To znači da dno jame, u slučaju tri ukopna mjesta, mora biti na 260 cm ispod razine konačno uređenog terena grobnog polja.

Utvrđena dimenzija grobnog mjesta za malu grobnicu (4-6 ukopnih mjesta) je 1,75x2,90 m, a za veliku grobnicu (8-12 ukopnih mjesta) 3,20x2,90. Grobnice se trebaju izvesti istovremeno za cijeli grobni red. U slučaju tri ukopne dubine, dno grobnice mora biti na najmanje 200 cm ispod razine konačno uređenog terena grobnog polja.

Dimenzija grobnog mjesta za obiteljski mauzolej (koji može imati i podzemni i nadzemni dio građevine) nije posebno utvrđena ovim planom. U načelu, cijelo grobno polje za obiteljske mauzoleje se dijeli po principu jednakosti (rub čestica je jednako udaljen od zabatnih pročelja mauzoleja, a prednji rub čestice se poklapa s rubom grobne aleje ili staze). Ovim se planom razlikuju čestice za izgradnju manjih (do 24 ukopna mjesta) i većih obiteljskih mauzoleja (do najviše 36 ukopnih mjesta). Utvrđena optimalna tlocrtna veličina manjih mauzoleja je 3,00x3,00 metra, a većih 5,00x5,00 metara.

Utvrđena dimenzija grobnog mjesta u mauzolejskom zidu je najviše 1,00x3,00x1,00 metra za pojedinačno i čeono polaganje lijesa (jedno ukopno mjesto), do 3,00x3,00x1,00 metar za uzdužno polaganje lijesa (za tri ukopna mjesta). U širinu mauzolejskog zida od 3,00 metra uračunata je i širina potrebne nosive konstrukcije. Zbog pristupačnosti do samog ukopnog mjesta postavljaju se u najviše tri (3) visine (reda). Potrebno je izraditi glavni projekt za izvedbu mauzolejskog zida. Tek tada će se moći utvrditi konačan broj ukopnih mjesta u pojedinom grobnom polju (dijelu mauzolejskog zida). Mauzolejski zid može biti izveden i kao niz obiteljskih mauzoleja.

Dimenzija mauzolejske grobnice, kao jedinstvenoga grobnog mjesta unutar zgrade mauzoleja, može biti kao i za grobno mjesto u stavku 6. ovoga članka, a sve ovisi o prijedlogu načina gradnje i uređenja zgrade mauzoleja koji će se dobiti natječajem.

Dimenzija grobnog mjesta za ukopanu kasetu za urne određena je najmanjom širinom uz grobnu stazu (120 cm), odnosno najvećom širinom uz živicu (170 cm), a koja opet ovisi o polumjeru zakrivljenosti pojedine grobne staze u grobnom polju. Utvrđena dubina, odnosno širina pojedinog grobnog reda za postavu ukopanih kaseta za urne je 1,50 metara. Unutar ovako utvrđenih čestica za postavu kaseta za urne mogu se postavljati kasete za 4, 6 ili 9 urni. Dimenzija kasete za 4 urne iznosi 60x60x50 cm, za 6 urni 90x60x50 cm te za 9 urni 90x90x50 cm. Kao poklopac služi kamena ili metalna ploča na koju se ispisuju podaci osoba čiji je posmrtni pepeo položen u urne u toj kaseti. Ne dopušta se izvedba okomitih nadgrobnih uređaja (okomite ploče s imenima).

Dubina grobnog mjesta (niše) za postavu urni unutar kolumbarijskog zida određena je debljinom kolumbarijskog zida koja ne bi smjela biti veća od 1,00 metar. Ovisno o "dubini" niše za 2, 3, 4, 6, ili 9 ukopnih mjesta za polaganje urni s pepelom bruto prporučena dimenzija kasete iznosi od 50x50x60 cm (4 urne) do 75x50x50 cm (6 urni), podnosno 50x50x75 cm (6 urni) do 75x50x75 cm (9 urni). Potrebno je izraditi glavni projekt za izvedbu kolumbarijskog zida. Tek tada će se moći utvrditi konačan broj ukopnih mjesta u pojedinom grobnom polju (dijelu kolumbarijskog zida).

2.3. Veličina i broj grobnih polja i grobnih mjesta

Članak 7.

Oblik, veličina i izgled površina pojedinih grobnih polja vidljiva je na listovima 3.A., te 4.A.1. i 4.A.2. ovog plana.

U južnom dijelu obuhvata ovog plana predviđeno je uređenje 231 grobnog polja za klasičan ukop, 7 grobnih polja mauzolejskog zida te 16 grobnih polja kolumbarijskog zida. Također su planirane posebne grobne građevine - javni mauzolej i javni kolumbarij.

U sjevernom dijelu obuhvata Plana predviđeno je preuređenje 6 grobnih polja za mauzoleje, uređenje 4 nova grobna polja mauzolejskog zida te 6 grobnih polja kolumbarijskog zida. U krajnjem sjeveroistočnom dijelu groblja predviđeno je uređenje 56 grobnih polja za ukapanje kaseta za urne, od kojih je 12 planirano unutar postojećih šumskih površina. Broj grobnih mjesta za kasete unutar šumskih polja utvrdit će se tek nakon detaljnog snimka postojećih stabala.

Unutar ovako planiranih grobnih polja predviđa se ukupno 25.670 grobnih mjesta za zemljane grobove, pseudogrobnice, male i velike grobnice te male i velike obiteljske mauzoleje. Osim toga planirano je još 6598 grobnih mjesta za ukopane kasete za urne. Unutar mauzolejskog zida planirano je oko 3600 grobnih mjesta, a unutar kolumbarijskog zida još dodatnih 7300 grobnih kaseta za urne. Točan broj grobnih mjesta za ova dva posljednja oblika ukapanja dobit će se tek po izradi glavnog projekta za oba zida.

U nastavku je detaljan ispis broja grobnih mjesta po vrstama i grobnim poljima. Zvjezdica u zagradi pored broja grobnih mjesta označava grobna polja u kojima će se broj grobnih mjesta utvrditi tek nakon izrađenoga glavnog projekta, odnosno detaljnog snimka terena i stabala u šumskim poljima.


Groblje Markovo polje - JUG

I. etapa

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

1.

12

2.

12

3.

12

4.

4

1

5.

4

1

6.

10

7.

10

8.

6

9.

52

22

10.

144

11.

162

12.

68

32

13.

76

34

14.

190

15.

152

16.

102

17.

102

18.

152

19.

190

20.

34

21.

76

34

22.

190

23.

190

24.

76

34

25.

76

34

26.

190

27.

152

28.

102

29.

102

30.

152

31.

190

32.

34

33.

76

34

34.

190

35.

190

36.

76

34

37.

76

34

38.

190

39.

152

40.

26

41.

26

42.

152

43.

190

44.

34

45.

76

22

3

46.

190

47.

190

48.

76

34

49.

76

34

50.

174

51.

152

52.

102

53.

96

54.

4

1

55.

3

1

56.

166

3

57.

34

232.

132 (*)

233.

135 (*)

234.

513 (*)

235.

474 (*)

236.

441 (*)

237.

231 (*)

238.

231 (*)

UKUPNO

I. etapa

174

4696

1176

62

21

4

0

0

2157 (*)

Groblje Markovo polje - JUG

II. etapa

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

58.

76

34

59.

190

60.

190

61.

76

22

3

62.

4

1

63.

4

1

64.

186

65.

190

66.

76

34

67.

76

34

68.

174

69.

152

70.

102

71.

102

72.

128

3

73.

4

1

74.

4

1

75.

34

76.

76

34

77.

190

78.

190

79.

76

34

80.

72

34

81.

4

1

82.

4

1

83.

166

3

84.

76

34

85.

76

34

86.

190

87.

152

88.

102

89.

102

90.

152

91.

186

92.

68

93.

170

94.

170

95.

68

30

96.

68

30

97.

148

3

98.

4

1

99.

4

1

100.

68

30

101.

68

30

102.

170

103.

136

104.

68

3

105.

68

3

106.

136

107.

107

108.

68

109.

170

110.

170

111.

68

30

112.

68

30

113.

170

114.

168

115.

4

1

116.

4

1

117.

68

20

3

118.

170

119.

136

120.

68

3

121.

68

3

122.

136

123.

170

239.

306 (*)

240.

306 (*)

UKUPNO

II. etapa

174

6017

1072

0

67

10

0

0

612 (*)

Groblje Markovo polje - JUG

III. etapa

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

124.

76

36

125.

190

126.

190

127.

76

36

128.

76

36

129.

190

130.

190

131.

76

24

132.

4

1

133.

4

1

134.

186

135.

152

136.

102

137.

102

138.

152

139.

186

140.

76

34

141.

190

142.

190

143.

76

34

144.

76

34

145.

190

146.

190

147.

76

34

148.

72

34

149.

4

1

150.

4

1

151.

128

3

152.

102

153.

84

154.

118

3

155.

4

1

156.

4

1

157.

34

158.

76

34

159.

190

160.

190

161.

76

34

162.

76

34

163.

190

164.

190

165.

76

34

166.

76

34

167.

166

3

168.

4

1

169.

3

1

170.

96

171.

96

172.

4

1

173.

3

1

174.

146

3

175.

28

176.

76

34

177.

190

178.

190

179.

76

34

180.

76

34

181.

190

182.

174

183.

76

34

184.

76

34

185.

190

186.

152

187.

25

241.

306 (*)

242.

306 (*)

243.

231 (*)

244.

231 (*)

UKUPNO

III. etapa

174

5866

1311

0

50

10

0

0

1074 (*)

Groblje Markovo polje - JUG

IV. etapa

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

188.

76

34

189.

190

190.

190

191.

76

34

192.

76

34

193.

190

194.

174

195.

76

34

196.

76

34

197.

190

198.

7

199.

5

200.

4

201.

6

202.

32

26

203.

76

34

204.

190

205.

190

206.

76

34

207.

76

34

208.

190

209.

190

210.

34

211.

104

212.

190

213.

76

34

214.

24

30

215.

2

216.

4

217.

52

218.

160

219.

160

220.

52

221.

52

222.

160

223.

160

224.

52

225.

70

42

226.

80

36

227.

80

36

228.

70

42

229.

80

230.

80

36

231.

70

42

245.

129 (*)

246.

246 (*)

247.

273 (*)

248.

273 (*)

249.

249 (*)

250.

279 (*)

251.

300 (*)

252.

558 (*)

253.

159 (*)

254.

231 (*)

UKUPNO

IV. etapa

174

3932

630

0

0

28

0

2178 (*)

519 (*)


Groblje Markovo polje - ISTOK

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

1.

192

2.

192

3.

192

4.

192

5.

108

6.

108

7.

144

8.

144

9.

108

10.

108

11.

šumska polja

12.

šumska polja

13.

108

14.

108

15.

144

16.

144

17.

108

18.

108

19.

144

20.

144

21.

168

22.

168

23.

šumska polja

24.

šumska polja

25.

šumska polja

26.

šumska polja

27.

šumska polja

28.

šumska polja

29.

168

30.

168

31.

168

32.

168

33.

168

34.

168

35.

168

36.

168

37.

šumska polja

38.

šumska polja

39.

šumska polja

40.

šumska polja

41.

120

42.

120

43.

138

44.

138

45.

120

46.

120

47.

138

48.

138

49.

168

50.

168

51.

186

52.

186

53.

168

54.

168

55.

186

56.

160

57.

255 (*)

58.

255 (*)

59.

339 (*)

60.

339 (*)

61.

174 (*)

62.

174 (*)

63.

186 (*)

64.

369 (*)

65.

417 (*)

66.

435 (*)

UKUPNO

0

0

0

0

0

0

6598

0

2943 (*)


Groblje Markovo polje - SJEVER

Novouređena grobna polja unutar postojećeg groblja

(sjeverni dio)

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

1.

5

2.

3

3.

3

4.

5

5.

2

6.

4

7.

456

8.

342

9.

342

10.

285

11.

162 (*)

12.

522 (*)

13.

474 (*)

14.

474 (*)

15.

144 (*)

UKUPNO

SJEVER

0

0

0

0

0

22

0

1425

1776 (*)0

Ukupan broj grobnih mjesta po pojedinim etapama izvedbe proširenja groblja na jugu je sljedeći:

Grobno polje

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

UKUPNO

I. etapa

174

4696

1176

62

21

4

0

0

2157 (*)

UKUPNO

II. etapa

174

6017

1072

0

67

10

0

0

612 (*)

UKUPNO

III. etapa

174

5866

1311

0

50

10

0

0

1074 (*)

UKUPNO

IV. etapa

174

3932

630

0

0

28

0

2178 (*)

519 (*)

UKUPNO

JUG

696

20511

4189

62

138

52

0

2178 (*)

4362 (*)

Ukupan broj grobnih mjesta po pojedinim etapama izvedbe proširenja groblja na sjeveru je vidljiv iz sljedeće tablice:

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

UKUPNO

SJEVER

0

0

0

0

0

22

0

1425 (*)

1776 (*)

UKUPNO

ISTOK

0

0

0

0

0

0

6598

0

2943 (*)

UKUPNO

0

0

0

0

22

6598

1452 (*)

4719 (*)

Ukupan broj grobnih mjesta po vrstama na cijelom planiranom dijelu proširenja groblja je vidljiv iz sljedeće tablice:

Zemljani grob

Pseudogrobnica

Mala grobnica

Velika grobnica

Mali mauzolej

Veliki mauzolej

Urne

Mauzolejski zid

Kolumbarijski zid

UKUPNO

696

20511

4189

62

138

74

6598

3603 (*)

9081 (*)

Zvjezdica (*) uz broj označava maksimalni mogući broj kaseta (niša) odnosno mauzoleja u grobnom zidu. Točan broj će se utvrditi glavnim projektom. To se odnosi i na broj grobnih mjesta (ukopanih kaseta za urne) u šumskim poljima Gaja urni, gdje će se broj kaseta utvrditi nakon izrađenog projekta na temelju snimka stabala s promjerom debla većim od 20 cm.

2.4. Uređenje grobnih mjesta

Članak 8.

Za zemljane grobove dopušta se postava samo vertikalne nadgrobne ploče, i to na ukopani trakasti temelj za cijeli red. Ne dopušta se postava nikakvih horizontalnih nadgrobnih ploča ili drugih vrsta spomenika.

Za pseudogrobnice i grobnice dopušta se postava svih tipova nadgrobnih ploča, uz poštivanje tradicionalnih načina ukapanja. Ne dopušta se gradnja grobnih uređaja visine spomenika viših od 1,80 m. Za pseudogrobnice dopušta se da najviše do 1/3 površine grobnog mjesta ostane nepokriveno nadgrobnom pločom (pejzažno oblikovano).

Dopušta se izvedba jedinstvenoga grobnog uređaja preko najviše dva grobna mjesta.

Za ukopane kasete za urne ne dopušta se postava nikakvih vertikalnih nadgrobnih ploča, već isključivo horizontalne ploče koje ujedno pokrivaju otvor kasete.

3. Način opremanja zemljišta prometnom i ostalom infrastrukturnom mrežom

Članak 9.

Za područje obuhvata Plana utvrđeni su načini i režimi uređenja i opremanja prometnom i komunalnom infrastrukturomd, i to na listovima 2.A, 2.B, i 2.C.

Postojeće parkiralište sjeverno od lokalne ceste L10153 se zadržava. Planom su predviđene tri grupe novih poarkirališnih površina, i to na zapadnom rubu, jugoistočnom i sjeveroistočnom dijelu (između postojećeg groblja i planiranog Gaja urni). Ukupno je planirano 879 parkirališnih mjesta, od kojih je 79 predviđeno za invalidne osobe.

Pješački pristup na groblje predviđen je duž svih rubova groblja, odnosno s lokalne prometnice L10153. Glavni ulaz u južni dio groblja predviđen je s ceremonijalnog trga (sjeverozapadni dio južnog dijela groblja). Planirana su još dva glavna ulaza te 19 pomoćnih.

Kolni promet unutar groblja nije dopušten. Ovim planom proširenja groblja planirano je nekoliko vrsta grobnih pješačkih površina. Iznimno se dopušta kretanje posebnom grobnom vozilu koje služi ili za razvoženje osoba s teškoćama u kretanju do određenih grobnih polja, odnosno za kretanje komunalnog vozila groblja. Kretanje spomenutih vozila treba dopustiti isključivo duž grobnih aleja i glavnih grobnih staza, a nikako po glavnoj grobnoj aveniji ili po glavnim grobnim alejama.

Širina glavnih grobnih staza, aleja i avenija, kao i ostalih grobnih staza, utvrđena je tako da se omogući neometano kretanje sprovoda rubom grobnih polja s kolicima na kojima je lijes pokojnika.

Grobne staze služe za pristup do pojedinih grobnih redova, a utvrđena im je širina 1,60 metara.

Trgovi - odmorišta služe kao površine za odmor posjetitelja, razmišljanje i sjećanje. Na tim površinama mogu se postavljati i klupe.

Postava grobne slavine predviđena je na posebnim popločenim površinama koje su u načelu planirane na sjecištu glavnih grobnih staza. Osim grobne slavine planirana je i postava više manjih kontejnera za razdvajanje grobnog otpada: biološki (razgradivi) otpad i ostali grobni otpad (plastika od lampaša i umjetnog cvijeća).

Planom je predviđena površinska odvodnja oborinskih voda s planiranih grobnih staza izvedbom otvorenih rigola dubine do 5 cm.

Niti na jednom unutrašnjem dijelu groblja nije predviđena izvedba javne rasvjete. Pri izradi glavnog projekta za Trg sjećanja može se predvidjeti izvedba podnih (ili zidnih) rasvjetnih mjesta. Iznimno je moguće izvesti podzemni vod i priključak za struju radi osvjetljavanja pojedinih skulptura ili simbola groblja.

Na samom groblju nema građevina koje bi se trebale spojiti na telekomunikacijsku mrežu niti na plinoopskrbnu mrežu. Međutim, na plinoopskrbnu i telekomunikacijsku mrežu treba planirati spajanje zgrada dviju mrtvačnica, upravne zgrade i grobne crkve koje se nalaze u vanjskim prostorima groblja, kao i mogućnost spoja zgrada za prodaju sitne grobne opreme koje se nalaze uz lokalnu cestu L10153.

4. UVJETI UREĐENJA I OPREME JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Članak 10.

Za područje obuhvata Plana zelene i ostale otvorene površine uredit će se u skladu s Planom pejzažnog uređenja koji je dan na listu 3.B., ali se ipak preporučuje da se izradi detaljni plan sadnje za svako pojedinu faznost uređenja groblja.

5. MJERE ZAŠTITE PRIRODNIH - POVIJESNIH GRAĐEVINA I OSTALIH AMBIJENTALNIH VRIJEDNOSTI

Članak 11.

Na području Plana nema građevina i prostora od posebnih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti.

6. MJERE PROVEDBE PLANA I SPRJEČAVANJA NEPOVOLJNA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Članak 12.

Za utvrđivanje oblika, veličine i izgleda vanjskih i unutrašnjih grobnih građevina potrebno je provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj, a na temelju potvrđenoga projektnog zadatka. Rješenje za vanjske i unutrašnje grobne građevine može se naći provedbom dvaju natječaja: jedan za vanjske građevine te ceremonijalni i ulazni trg s glavnim ulazom na groblje i zidom groblja uz rte građevine a drugi se natječaj može provesti za unutrašnje građevine, koji opet može biti razdvojen na natječaj za zgrade kolumbarija i javnog mauzoleja i natječaj za grobne kapele.

Za utvrđivanje oblika, veličine i izgleda kolumbarijskog i mauzolejskog zida, pomoćnih ulaza u groblje, te grobne opreme nije potrebno provoditi natječaj.

Višak iskopane zemlje nastao prilikom iskopa ne smije se odlagati na samom groblju kao niti na susjednom prostoru predviđenom za širenje groblja ili okolnim poljoprivrednim površinama već se mora odvoziti na za to predviđenu deponiju. Tijelo nadležno za upravljanje grobljem može odrediti mjesto za privremeni deponij viška iskopane zemlje koja će se postupno dodavati na grobove koji su bez završenog grobnog uređaja.

Prilikom iskopa groba u neposrednoj blizini kojeg se nalazi već zasađeno stablo ili druga grmolika biljka ne smije se koristiti mehanizacija već se iskop mora obaviti ručno.

Da bi se kvalitetno realizirali svi planirani sadržaji na području Plana, potrebno je pridržavati se svih uputa i uvjeta danim u Odredbama Plana kao i zakonom propisane daljnje izrade dokumentacije.

Tijekom izvođenja radova, prije svega zemljanih, privremeno će se opteretiti pristupne prometnice i samo groblje potrebnom mehanizacijom i transportnim sredstvima (kamion). Povećat će se i razina buke te onečišćenje zraka (ispušni plinovi). Ti su utjecaji privremeni i povremeni pa zbog toa nemaju veće značenje. Tijekom izvođenja radova potrebno je:

- koristiti ispravnu mehanizaciju i to strogo u funkciji samih radova pazeći da se ne oštete postojeće grobne površine i postojeća stabla;

- redovito održavati postojeće prometnice, tj. omogućiti normalno funkcioniranje postojećeg groblja i prometa na državnoj prometnici D2;

- sav višak iskopane zemlje potrebno je odmah odvesti izvan površine groblja na za to predviđeno mjesto;

- sve radove izvoditi tijekom dana.

Tijekom korištenja groblja potrebno je:

- kod iskopa novih grobnih mjesta paziti da se ne oštećuju postojeća grobna mjesta i grobne staze i grobni uređaji,

- redovito odvoziti prikupljeni grobni otpad,

- održavati grobne staze i aleje,

- redovito održavati sve zelene površine i po potrebi obnavljati ih novim materijalom,

- izvesti sustav za prikupljanje i kontrolirano odvođenje površinskih voda, te drenažu procjednih voda (za grobnice) radi snižavanja njihove razine do kote koja će biti najmanje 0,5 m niža od kote dna grobova,

- redovito kontrolirati sustav odvodnje površinskih voda i po potrebi sanirati neispravne dijelove sustava.

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

Plan je izrađen u šest (6) izvornika koji se čuvaju u dokumentaciji prostora.

Članak 14.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 350-02/09-01/31

URBROJ: 251-01-04-09-2

Zagreb, 16. ožujka 2009.

Predsjednica

Gradske skupštine

Mr.sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija