zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

17.05.2007.

Donesen

17.05.2017.

Stupa na snagu

25.05.2007.

Prestaje važiti

24.11.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Odluka o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada, naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine i o određivanju granica područja za umanjenu vrijednost nekretnine

Pročišćeni tekst vrijedi od 13.07.2013. do 23.11.2022.

Narodne novine 7/2007, 15/2013

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada, naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine i o određivanju granica područja za umanjenu vrijednost nekretnine (33/22) na snazi od 24.11.2022. u članku 1. propisuje:

"Stavlja se izvan snage Odluka o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada, naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine i o određivanju granica područja za umanjenu vrijednost nekretnine (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/07 i 15/13)."

PREAMBULA

Odluka o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada, naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine i o određivanju granica područja za umanjenu vrijednost nekretnine (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 7/07, 15/13)

Na temelju članka 2. stavka 2. i članka 9. stavka 1. Pravilnika o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave (Narodne novine 59/06) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06 i 18/06), Gradska skupština Grada Zagreba, na 24. sjednici, 17. svibnja 2007., donijela je

Odluka o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada, naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine i o određivanju granica područja za umanjenu vrijednost nekretnine

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju mjerila, postupak i način utvrđivanja iznosa naknade koju vlasnik građevine za zbrinjavanje otpada ili nositelj drugih stvarnih prava na toj građevini (u daljnjem tekstu: obveznik plaćanja naknade) plaća Gradu Zagrebu i granice područja utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec - Jakuševec.

Ovom se odlukom utvrđuje koeficijent umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine vlasniku nekretnine koja se nalazi unutar granice područja utjecaja građevine za zbrinjavanje otpada Prudinec - Jakuševec i način isplate razlike između tržišne vrijednosti nekretnine i umanjene vrijednosti nekretnine iz sredstava naknade iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 2.

Obveznik plaćanja naknade uplaćuje svakog mjeseca u proračun Grada Zagreba naknadu u iznosu od 65 kuna po toni otpada, prema količini zbrinutog otpada u prethodnom mjesecu.

Članak 3.

Naknadu po toni zbrinutog otpada određuje rješenjem upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za poslove zaštite okoliša.

Članak 4.

Obveznik plaćanja naknade dužan je voditi podatke o otpadu koji se zbrinjava u građevini za zbrinjavanje otpada.

Obveznik plaćanja naknade dužan je, do desetog dana u mjesecu, upravnom tijelu Grada Zagreba nadležnom za poslove zaštite okoliša dostaviti podatke o količini otpada zbrinutog u prethodnom mjesecu.

Članak 5.

Dio naknade, iz članka 2. ove odluke, Grad Zagreb koristi za namirenje umanjene tržišne vrijednosti vlasnicima nekretnina koje se nalaze u zoni utjecaja građevine za zbrinjavanje otpada.

Koeficijent umanjenja tržišne vrijednosti iznosi 0,30.

Vlasnik nekretnine koji je ostvario pravo na isplatu naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine na temelju ugovora sklopljenog s Gradom Zagrebom, ima pravo i na isplatu razlike naknade za umanjenu tržišnu vrijednosti nekretnine zbog povećanja koeficijenta iz stavka 2. ovoga članka.

Razlika naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine izračunava se tako da se tržišna vrijednost nekretnine pomnoži s koeficijentom umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine iz stavka 2. ovoga članka te tako dobiveni iznos umanji za isplaćeni iznos naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine na temelju sklopljenog ugovora iz stavka 3. ovoga članka.

Razlika naknade iz stavka 4. ovoga članka isplatit će se tijekom 5 godina u tromjesečnim obrocima, s tim da se svakom obroku dodaje kamata po eskontnoj stopi Hrvatske narodne banke, računajući od dana dospijeća prvog obroka.

Zahtjev za isplatu razlike naknade iz stavka 4. ovoga članka vlasnik nekretnine može podnijeti najkasnije do 3.10.2013.

Međusobne odnose s vlasnikom nekretnine Grad Zagreb uređuje ugovorom.

Prvi obrok dospijeva na naplatu dva mjeseca nakon sklapanja ugovora.

Pod nekretninom u smislu ove odluke podrazumijeva se stambena ili stambeno-poslovna građevina.

Članak 6.

Gradu Zagrebu pripada dio naknade iz članka 2. ove odluke u visini od 1/4 sredstava koja uplaćuje obveznik plaćanja naknade.

Iz dijela sredstava naknade koji ostaje u Gradu Zagrebu, Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba će na prijedlog vijeća gradske četvrti iz zone utjecaja, financirati aktivnosti za poboljšanje komunalnog i društvenog standarda u toj gradskoj četvrti.

Članak 7.

Granice područja utjecaja građevine za zbrinjavanje otpada Prudinec - Jakuševec, unutar kojih se stiče pravo na naknadu zbog umanjene tržišne vrijednosti nekretnine, određene su na grafičkom prikazu u mjerilu 1:15000, a definirane su linijom koja je udaljena 500 m od rubnih dijelova parcele na kojoj se nalazi građevina namijenjena zbrinjavanju otpada Prudinec - Jakuševec.

Grafički prikaz iz stavka 1. ovog članka čini sastavni dio ove odluke.

Članak 8.

Stupanjem ove odluke na snagu prestaje vrijediti Odluka o naknadi vlasnicima nekretnina u neposrednoj blizini odlagališta otpada Prudinec - Jakuševec (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/01).

Članak 9.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 351-02/07-08/2

URBROJ: 251-01-04-07-5

Zagreb, 17. svibnja 2007.

Predsjednica Gradske skupštine

Mr.sc. Tatjana Holjevac, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija