zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

27.03.2003.

Donesen

27.03.2003.

Stupa na snagu

27.03.2003.
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 27.03.2003.

Narodne novine 7/2003

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o agrotehničkim mjerama, mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu ( 6/10) na snazi od 8.4.2010. u članku 17. propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu (Službeni glasnik Grada Zagreba 13/03) i Odluka o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/03)."

PREAMBULA

Odluka o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 7/03)

Na temelju članka 38. stavka 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 19. sjednici, 27. ožujka 2003., donijela je

ODLUKU

o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Zagreba

I. Temeljne odredbe

Članak 1.

Sa ciljem da se osigura zdravlje stanovništva, da se uklone uzročnici i izvori štetnih utjecaja na zdravlje ljudi i da se smanje površine na kojima raste alergijsko bilje, ovom se odlukom propisuje uklanjanje i uništavanje ambrozije na području Grada Zagreba, obaveza pravnih i fizičkih osoba, vlasnika, posjednika, korisnika ili ovlaštenika za uklanjanje i uništavanje ambrozije na površinama na kojima je uočena ambrozija, te mjere za provođenje ove odluke.

Članak 2.

Ambrozija se uklanja i uništava u dvorištima, vrtovima, na poljoprivrednom obrađenom i neobrađenom zemljištu, na neizgrađenom građevinskom zemljištu i na drugim površinama na kojima se pojavi (u nastavku teksta: poljoprivredno i drugo zemljište), te u šumama i lovištima, na javnim zelenim površinama, nasipima i obalama uz vodotokove, kanale i na površinama uz javne prometnice.

II. Provedbene mjere

Članak 3.

Mjere uklanjanja i uništavanja ambrozije dužni su provoditi:

- vlasnici, posjednici ili korisnici poljoprivrednog i drugog zemljišta;

- ovlaštenici upravljanja i održavanja javnih prometnica na površinama uz javne prometnice;

- ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, ovlaštenici upravljanja otvorenim vodotokovima i kanalima za površine uz vodotokove i kanale;

- vlasnici, posjednici šuma i ovlaštenici upravljanja šumama;

- zakupoprimatelji lovišta.

Obveznici uklanjanja i uništavanja ambrozije iz stavka 1. ovog članka dužni su provesti mjere najkasnije u roku od osam dana prije osjemenjivanja ambrozije.

Članak 4.

Nadležna upravna tijela, u cilju uklanjanja i uništavanja ambrozije, provodit će sljedeće:

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo prikupljat će podatke o ambroziji, educirati i obavještavati vlasnike, posjednike, korisnike i ovlaštenike zemljišta iz članka 2. ove odluke o važnosti i načinima uklanjanja i uništavanja ambrozije, a prema potrebi, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, javno će objaviti početak i način uklanjanja i uništavanja ambrozije.

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb educirat će stanovništvo o štetnosti ambrozije na zdravlje ljudi, pratiti (monitoring) koncentraciju polena u zraku, te o tome obavještavati građanstvo preko ustrojene Biometeorološke prognoze.

III. Nadzor nad provedbom

Članak 5.

Za nadzor nad provedbom ove odluke nadležan je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

Ovlaštena službena osoba Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo (u nastavku teksta: ovlaštena osoba) može poduzeti sljedeće mjere:

- usmeno ili pismeno opomenuti vlasnika, posjednika, korisnika ili ovlaštenika površina iz članka 2. ove odluke na obavezu uklanjanja i uništavanja ambrozije;

- naplatiti globu;

- izdati prekršajni nalog i izreći globu.

Članak 6.

Ako fizička ili pravna osoba ne postupi prema usmenoj ili pismenoj opomeni, ovlaštena će osoba izdati prekršajni nalog i izreći globu.

IV. Kaznene odredbe

Članak 7.

Globom od 200,00 kn kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako ne postupi prema odredbi članka 3. ove odluke.

Globom od 1000,00 kn kaznit će se pravna osoba ako ne postupi prema odredbi članka 3. ove odluke.

Odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznit će se globom od 200,00 kuna.

Ovlaštena osoba može od počinitelja prekršaja naplatiti globu odmah na mjestu počinjenja prekršaja, bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde.

Ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti globu na mjestu prekršaja, izdat će mu se prekršajni nalog, s uputom da globu može platiti u roku od osam dana od dana kad je počinio prekršaj.

Članak 8.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 320-01/03-01/2

URBROJ: 251-11-04-03-2

Zagreb, 27. ožujka 2003.

Predsjednica

Gradske skupštine

Morana Paliković Gruden, dipl.polit., v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija