zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Stupa na snagu

13.11.1985.

Donesen

26.09.1985.

Objavljen

05.11.1985.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o seizmološkim poslovima

Pročišćeni tekst vrijedi od 05.11.1985.

44/1985

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o seizmološkim poslovima (44/85

)

460

ZAKON

o seizmološkim poslovima

Član 1.

Seizmološki poslovi su poslovi praćenja, registriranja i analiziranja seizmičkih pojava, prikupljanje i obrađivanje podataka o manifestiranju seizmičkih pojava na zemljištu, građevinama i drugim objektima, te poslovi na izradi seizmoloških karata.

Ovim zakonom utvrđuju se seizmološki poslovi od posebnog društvenog interesa, te uvjeti i način njihova obavljanja.

Član 2.

Seizmološki poslovi od posebnog društvenog interesa su:

1. endifregistracija potresa i drugih seizmičkih pojava prirodnog ili umjetnog izvora;

2. endifuspostavljanje, održavanje i razvoj osnovne mreže seizmoloških postaja;

3. endifprikupljanje i analiza podataka o potresima, i drugim seizmičkim pojavama, njihovim uzrocima i posljedicama;

4. endifobjedinjavanje poslova na izradi seizmoloških karata;

5. endifistraživanja seizmičnosti i priprema odgovarajuće dokumentacije u izradi prostornog plana Republike;

6. endifdostavljanje podataka o seizmičkim pojavama republičkim i općinskim organima te sredstvima javnog informiranja;

7. endifrazmjena podataka o seizmičkim pojavama s odgovarajućim organima i međunarodnim seizmološkim centrima;

8. endifpraćenje seizmičkih pojava u vezi sa zadacima općenarodne i civilne zaštite;

9. endifvođenje seizmološkog arhiva sa seizmološkom dokumentacijom;

10. endifdrugi poslovi seizmološke službe u vezi sa osiguranjem stanovništva i materijalnih dobara koji su posebnim zakonima utvrđeni kao poslovi od interesa za Republiku.

Član 3.

Seizmološke poslove od posebnog društvenog interesa obavlja Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu (u daljem tekstu: Fakultet).

Član 4.

Fakultet je dužan osigurati kontinuirano i trajno obavljanje seizmoloških poslova utvrđenih ovim zakonom.

Na odredbe statuta Fakulteta kojima se uređuje obavljanje seizmoloških poslova od posebnog društvenog interesa suglasnost daje Sabor Socijalističke Republike Hrvatske.

Član 5.

Fakultet prati i prikuplja podatke od seizmičkim pojavama preko osnovne mreže seizmoloških i akcelerografskih postaja u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, i u okviru jedinstvenog sistema povezan je s drugim seizmoloških postajama u zemlji i inozemstvu.

Osnovnu mrežu seizmoloških i akcelerografskih postaja na teritoriju Socijalističke Republike Hrvatske utvrđuje republički organ uprave nadležan za poslove znanosti na osnovi prijedloga Fakulteta, uz prethodno pribavljeno mišljenje republičkih organa uprava nadležnih za poslove građevinarstva, civilne zaštite te energetike i rudarstva.

Inicijativu za proširenje osnovne mreže seizmoloških i akcelerografskih postaja mogu pokretati društveno-političke zajednice.

Član 6.

Seizmološkim i akcelerografskim postajama osnovne mreže mogu rukovati samo ovlašteni i osposobljeni radnici Fakulteta, određeni statutom Fakulteta.

Član 7.

Podatke o seizmičkim pojavama mogu prikupljati za svoje potrebe, prema jedinstvenoj metodologiji koju utvrđuje Fakultet, organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije, zajednice i organi ukoliko posjeduju odgovarajuću seizmološku opremu i stručni kadar.

Organizacije i zajednice iz stava 1. ovoga člana surađuju s Fakultetom i dostavljaju mu podatke o seizmičkim pojavama za seizmološki arhiv.

Jedinstvenu metodologiju za prikupljanje podataka o seizmičkim pojavama za vlastite potrebe, Fakultet će utvrditi u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Član 8.

Obradu i interpretaciju podataka o potresima i njihovom manifestiranju na zemljištu, građevinama i drugim objektima obavlja Fakultet i tako obrađeni podaci imaju karakter javne isprave.

Član 9.

Podatke o manifestiranju seizmičkih pojava na zemljište, građevine i druge objekte dostavljaju Fakultetu po vlastitoj inicijativi ili na njegov zahtjev organi, organizacije i zajenice kojima su ti podaci dostupni ili ih prikupljaju u okviru svojih poslova i nadležnosti.

Član 10.

Podaci o seizmičkim pojavama javni su, ako zakonom ili drugim propisom donesenim na osnovi njega nije drugačije određeno.

Podatke iz stava 1. ovoga člana može saopćavati samo Fakultet i odgovarajući republički organ uprave u okviru svoje nadležnosti.

Fakultet i odgovarajući republički organ uprave dužni su pri saopćavanju podataka iz stava 1. ovoga člana koji nisu javni obavezati korisnike tih podataka na čuvanje tajnosti.

Član 11.

Sredstva za obavljanje seizmoloških poslova od posebnog društvenog interesa (član 2) kao i sredstva za izgradnju i održavanje osnovne mreže seizmoloških i akcelerografskih postaja osiguravaju se u budžetu Socijalističke Republike Hrvatske.

Suglasnost na program rada Fakulteta, u dijelu koji se odnosi na obavljanje seizmoloških poslova od posebnog društvenog interesa, daje Izvršno vijeće Sabora.

Član 12.

Nadzor nad primjenom ovoga zakona i propisa donesenih na osnovi njega obavlja republički organ uprave nadležan za poslove znanosti.

Član 13.

Fakultet je dužan u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona uskladiti organizaciju obavljanja seizmoloških poslova s odredbama ovoga zakona.

Član 14.

Ovaj zakon stupa na snagu osmoga dana nakon objave u »Narodnim novinama«.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija