15.05.2018.

Zemlje istočne Europe podržale proširenje EU-a pred summit u Sofiji

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Višegradske skupine i četiriju balkanskih zemalja članica EU-a (B4) izrazili su u petak potporu proširenju EU-a, šest dana prije neformalnog summita EU-a i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji posvećenog tom pitanju.atena

"Ovdje smo svi prijatelji proširenja", rekla je hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić na sastanku održanom u Sounionu, nedaleko od Atene.
Riječ je o drugom sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) i četiriju balkanskih zemalja članica EU-a - Grčke, Rumunjske, Bugarske i Hrvatske (B4).
Pozvani su bili i ministri balkanskih zemalja koje žele ući u EU - Albanije, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i BiH.
Sudionici su se suglasili u vezi proširenja, ali ne i oko tajminga.
Bugarska ministrica Ekaterina Zaharieva ocijenila je "realnom" godinu 2025. koju je u studenom spomenuo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kao mogući datum ulaska Srbije i Crne Gore koje su najdalje odmakle na tom putu.
No njezin mađarski kolega Peter Szijjarto zauzeo se da "proširenje bude brže". 
Inače "ćemo imati jako ozbiljne sigurnosne probleme", upozorio je, jer "svi veliki igrači imaju strategiju (za tu regiju), osim EU-a!".
Poljski ministar Jacek Czaputowicz također je istaknuo "stratešku dimenziju" proširenja.
Europska komisija predložila je u travnju da se otvore pregovori o pristupanju s Albanijom i Makedonijom, unatoč suzdržanosti zemalja kao što su Francuska i Austrija.
Grčki ministar Nikos Kocias kritizirao je "one koji žele Europu više brzina koja pogoduje moćnima". "Ne mogu postojati male zemlje podčinjene većima", rekao je. 


(HINA, 11. 05. 2018.)

Arhiva