09.07.2021.

Zastupnici traže bolje mehanizme za sudjelovanje građana u donošenju odluka u EU-u

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu zatražili da Komisija više uloži u uključivanje građana u politiku Unije i razvoj sveobuhvatne europske strategije građanskog obrazovanja.

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici održano je kratko predstavljanje izvješća o dijalozima građana i sudjelovanju građana u donošenju odluka EU-a koje je usvojeno je s 537 glasova za, 125 protiv i 33 suzdržana.

„Od presudne je važnosti uključiti građane u rasprave i donošenje odluka jer samo na taj način možemo ojačati osjećaj odgovornosti građana za EU i demokratski legitimitet EU-a“ izjavio je Herman Scholz, član Odbora za ustavna pitanja i izvjestitelj za ovu temu.

Potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica pohvalila je postojeće mehanizme i prakse uključivanja građana u javni prostor EU-a.

„Činimo sve što je  u našoj moći kako bismo građane uključili u različita područja politike“ rekla je Šuica.

Europarlamentarci, pak, smatraju „da bi se glas građana trebao snažnije čuti u donošenju odluka u EU-u kako bi bila demokratskija i učinkovitija“.

U Scholzovom izvješću ističe se potreba za uklanjanjem nedostataka u već postojećim mehanizmima sudjelovanja te izrada novih koji trebaju biti „uključivi, otvoreni, planirani, transnacionalni, transparentni, nestranački, odgovorni, učinkoviti i vidljivi“. 

Nužno je pritom koristiti inovativne alate i nove digitalne tehnologije kako bi se politika EU-a više približila mladima, starijima, osobama s invaliditetom i onima u izoliranim i manje naseljenim područjima.

„U izradi izvješća puno nam je pomogao veliki interes nevladinih organizacija“ rekao je Scholz i istaknuo značaj organizacija civilnog društva „koje bi trebale imati važnu ulogu u participativnim instrumentima jer su u mogućnosti doprijeti do raznih skupina građana, uključujući marginalizirane skupine“.

Pohvalivši uspješne građanske inicijative kao što su „Okončajmo doba kaveza“, „Pravo na vodu“ i „Zabrana glifosata“, Šuica je kazala da se Komisija nada „da će takvih inicijativa biti još".

„Komisija je primila na znanje ovo izvješće te će proučiti kako još bolje uključiti građane u rane faze izrade politika EU-a“ zaključno je izjavila Šuica.

(HINA, 8. 7. 2021.)

Arhiva