18.11.2023.

Zastupnici podržali izmjene Zakona o carinskoj službi

Vladajući i oporba u petak su u Hrvatskom saboru podržali prijedlog izmjena Zakona o carinskoj službi kojima se detaljnije uređuje izjava o imovinskom stanju carinskih službenika te uvodi redovito srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje carinik.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić je, predstavljajući prijedlog izmjena zakona, rekao je da se njima uvodi redovito srednjoškolsko obrazovanja za zanimanje carinik (treći i četvrti razred) čime se želi ojačati profesionalizam i opća osposobljenost carinskih službenika. Naveo je da je u Carinskoj službi zaposleno 2.586 službenika od čega ih je 52,5 posto sa srednjom stručnom spremom.   

Također, izmjenama zakona se detaljnije uređuje obveza davanja izjave o imovinskom stanju carinskih službenika i njihove uže obitelji te se taj institut usklađuje s propisima o zaštiti osobnih podataka.

Zrinušić je istaknuo da je obaveza davanja izjave o imovinskom stanju carinskih službenika i njihove uže obitelji važan alat za sprječavanje i prevenciju korupcije. Podsjetio je i da je obaveza davanja takve izjave u Zakon o carinskoj službi uvedena od 2001. 

Lalovac: Carinska služba doživjela je najveće transformacije

"Sada se jasnije uređuje svrha i postupak davanja izjave, njen sadržaj i uređuju pravne posljedice neispunjavanja te obaveze", poručio je Zrinušić.

Istaknuvši važnost carinske službe, posebice nakon ulaska u EU i šengenski prostor, SDP-ov Boris Lalovac rekao je da je ta služba doživjela najveće transformacije jer su prije "držali granicu" prema susjednim zemljama, a ulaskom u šengen trebaju ojačavati i granice prema BiH. Zauzeo se za što skorije uključivanje BiH u europske institucije jer je to i interes naše zemlje. Napomenuo je da niti jedna zemlja u Europi nema tako dugačku granicu sa drugom zemljom. Pri tome, kazao je, na tom području ljudi žive na jednim prostorima, a obitelj imaju na drugima.

"Ne znam da li i jedna europska zemlja ima takvu koheziju građana. Sada zbog određenih političkih odluka Hrvatska ima ogromne troškove nadziranja granice te ljudske i infrastrukturne troškove. S druge strane granice ispada kao da Europa dijeli hrvatske građane", rekao je.

Istaknuvši izuzetnu važnost funkcioniranja carinske službe, Davor Dretar (Domovinski pokret) rekao je da bi vlada trebala povećati sadašnje niske plaće carinskih službenika. Pozdravio je "osobni očevidnik" carinskog službenika u kojem će biti pohranjena pisana izjava o njegovom imovinskom stanju, imovinskom stanju uže obitelji, kao i suglasnost za provjeru vjerodostojnosti podataka iz te izjave. Upozorio je da to do sada carinski službenici ili nisu radili ili nisu unosili ispravne podatke.

Zastupnici su raspravili i zakon kojim se ovlašćuje Vlada da u razdoblju u kojem Hrvatski sabor redovito ne zasjeda te iznimno i u razdoblju kada je Hrvatski sabor raspušten ili mu je istekao mandat, uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora. Ovlast se odnosi na razdoblje od godinu dana počevši od 15. prosinca 2023.

(HINA, 17. 11. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva