20.10.2017.

Započela realizacija projekta studentskog doma Palacin

Početak realizacije projekta studentskog doma Palacin u Šibeniku na mjestu napuštene vojarne za koji je osigurano gotovo 80 milijuna kuna europskog novca, obilježen je njegovim predstavljanjem u petak na tvrđavi Barone.

Ukupna vrijednost projekta je 84.094.707 kuna. Iznosom od 79.680.00 kuna sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (operativni  program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.), a ostatak Grad Šibenik. Projekt su predstavili u ime njegovih nositelja gradonačelnik Željko Burić, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica i ravnateljica Studentskog centra u Šibeniku Nella Slavica. 
Prema idejnom projektu arhitekta Zorana Popovića na postojećoj lokaciji napuštene vojarne u tri dilatacije izgradit će se studentski dom kapaciteta 332 kreveta. Imat će 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba. Ukupna  površina objekta je 7863,38 četvorna metra. U postojećim krajnjim dilatacijama nadogradit će se kat i zeleni krov, a središnja će biti srušena i na njenom mjestu će biti izgrađen novi objekt. Predviđeno je i uređenje restorana sa sto sjedećih mjesta, kantina, prostori za učenje i druženje, sobe za invalide.

„Geotehnički radovi već su obavljeni, a do nove godine bit će raspisani natječaji za voditelja izgradnje te izradu glavnog i izvedbenog projekta. Već sljedeće godine planiramo izabrati izvođača radova i krenuti s izgradnjom. Završetak projekta planiran je 1. siječnja 2020. godine, a to je i rok u kojem bi Studentski dom Palacin trebao biti useljiv“, istaknuo je dekan Ivan Malenica. 

Projekt promišlja i o ekološkom aspektu, pa će imati suvremena ekološka rješenja kao što su zelena fasada i zeleni krov, na kojem će se nalaziti i prostor za učenje i druge studentske aktivnosti. Ispred objekta će se ukinuti promet i formirat će se mediteranski park, kazao je Malenica.

„Gradonačelnik je imao viziju izgradnje studentskog doma i zahvaljujem mu na tome. Krajnji cilj je Sveučilište u Šibeniku i nadam se da ćemo kroz par godina ispuniti infrastrukturne uvjete za to“, rekao je uvodno dekan Malenica. 

Izgradnja toga doma je značajna prekretnicu u razvoju Šibenika, kazao je gradonačelnik Željko Burić. Promijenit će mu vizuru i sadržaj, rekao je i istaknuo da je razvoj visokog obrazovanja temelj razvoja grada.

 „Prošli smo kroz period industrijalizacije, a Šibenik je primjer kako je to bilo loše napravljeno.  Na ulazu i izlazu iz grada smo imali dva ogromna industrijska kompleksa koji su onemogućili razvoj, a na sjeveru i jugu smo imali žice vojarni. Ponosili smo se velikom zaposlenošću i BDP-om i onda je nastao krah“,  rekao je  gradonačelnik te dodao kako su u tom trenutku dobili priliku sami definirati svoju budućnost. 

Trenutno u Šibeniku studira 1150 redovnih studenata, a njih čak 837 ima prebivalište izvan mjesta studiranja, a trenutni kapacitetu studentskog doma pokrivaju tek 8,84 posto potražnje.


(HINA, 20. 10. 2017.)