29.08.2022.

Za projekte strukovnih udruga 4 milijuna kuna

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) dodijelilo je i ove godine strukovnim udrugama u turizmu i ugostiteljstvu sredstva za sufinanciranje njihovih projekta, odnosno 4 milijuna za 27 projekata udruga, izvijestili su u petak iz tog Ministarstva.

Ta je sredstva MINTS dodijelilo na temelju provedenog javnog poziva, koji je ove godine obuhvatio dva područja - poticanje na razvoj karijere u turizmu, za što je odobreno 2,7 milijuna kuna za 17 projekata te za razvijanje svijesti o pristupačnom turizmu, za što je dodijeljeno 1,3 milijuna kuna za 10 projekata.

"Strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu važan su partner u ostvarivanju naših strateških ciljeva. Orijentiranost prema održivom turizmu ogleda se i u dodatnom financiranju razvoja vještina i usvajanja novih znanja s ciljem osiguravanja kvalificiranih ljudskih resursa kao i u naglasku na razvoj pristupačnog turizma", istaknula je ministrica Nikolina Brnjac.

Objasnila je i da je pri odabiru projekata za sufinanciranje u obzir uzeta spremnost udruga za provedbu projekata s naglaskom na kapacitete, partnerstvo, pridružene partnere, iskustvo te usmjerenost na sve ciljne skupine i održivost.

Među 27 odobrenih projekata su primjerice projekti Klastera Lika Destination, Kamping udruženja Hrvatske i Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske u partnerstvu s Hrvatskom udrugom turizma, kao i Klastera zdravstvenog turizma Kvarner, Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Stories, Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Hrvatskog kuharskog saveza, Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom i druge.

Od 2016. do danas Ministarstvo turizma i sporta za strukovne udruge dodijelilo je 16,5 milijuna kuna za ukupno 197 projekata.

(HINA, 26. 8. 2022.)