13.12.2019.

WWF pozdravlja odluku Europske komisije da potvrdi Okvirnu direktivu o vodama

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u četvrtak je pozdravila odluku Europske komisije koja je potvrdila Okvirnu direktivu EU o vodama, poručivši kako je time Europska unija ponovno na putu da poboljša status svojih rijeka i drugih vodenih površina.

"Europska komisija danas je na konferenciji o vodama u Zaragozi zaključila kako Okvirna direktiva Europske unije o vodama uvelike odgovara svojoj svrsi te joj nisu potrebne nikakve izmjene. Time je Komisija potvrdila kako su ciljevi Direktive 'još uvijek jednako relevantni kao što su bili i u vrijeme kada je ona donesena' te da se 'povećao stupanj zaštite vodnih tijela i upravljanja rizikom od poplava'", priopćio je WWF. Istaknuo je kako je današnjom odlukom zaključena dvogodišnja evaluacija te direktive o vodama čime je otklonjena mogućnost njezine revizije. "Poruka koju je Europska komisija poslala jasna je - Direktiva je ključan dio europske legislative o zaštiti okoliša i neće se mijenjati. Nalazi revizije potvrdili su kako su kašnjenja u ostvarenju ciljeva postavljenih u Direktivi 'u velikoj mjeri uzrokovana zbog nedovoljnog financiranja, spore implementacije i nepotpune integracije ciljeva zaštite okoliša i prirode u sektorske politike'", istaknuo je WWF.
"Pozdravljamo tu odluku te čestitamo novoj predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen na zaključenju ovog pitanja prije kraja godine. Ovime je Europska komisija stala uz stotine tisuća europskih građana, znanstvenika i organizacija civilnog društva koje su zagovarale očuvanje Okvirne direktive o vodama", izjavila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

 

(HINA, 12. 12. 2019.)