29.05.2023.

Wall Street prošloga tjedna porastao

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks prošloga tjedna blago porastao, ponajviše zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su na europskim burzama indeksi pali.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1 posto, na 33.093 boda, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, na 4.205 bodova, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 12.975 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica tehnoloških kompanija koje predvode u razvoju umjetne inteligencije (AI).

Pritom je najveća dobitnica bila dionica Nvidie, sa skokom cijene za više od 25 posto, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo, zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju.

Zahvaljujući tome, znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-a, kao što su Microsoft, Alphabet, Micro Devices, Micron Technology...

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će uskoro predstavnici predsjednika SAD-a Joea Bidena i republikanaca postići dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara.

I doista, u subotu je objavljeno da je u načelu dogovor postignut, što znači da ne bi trebalo doći do poremećaja u financiranju državnih obveza.

No, trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi bilo je nesigurno zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američka središnje banke.

Niz podataka pokazuje da se rast gospodarstva i inflacije usporava, no nedovoljno brzo, pa čelnici Feda poručuju da će kamate vjerojatno i dalje rasti.

Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 60 posto izgleda da će Fed u lipnju povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, dok su prije tjedan dana ti izgledi iznosili oko 20 posto.

„I dalje imamo inflaciju i povišene kamatne stope, što će pritiskati tržište još neko vrijeme dok se Fed ne povuče”, kaže David Sadkin, predsjednik u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 7.627 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,8 posto, na 15.983 boda, a pariški CAC 2,3 posto, na 7.319 bodova.

(HINA, 28. 5. 2023.)

Fotografija: Unsplash