28.06.2023.

Wall Street porastao nakon višednevnog pada

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, nakon višednevnog pada, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima, ali i uljepšavanju portfelja pred kraj tromjesečja.

Dow Jones ojačao je 0,63 posto, na 33.926 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,15 posto, na 4.378 bodova, a Nasdaq indeks 1,65 posto, na 13.555 bodova.

Nakon višednevnog pada, jučer su ti indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o prodaji kuća, rastu industrijskih narudžbi i povjerenju potrošača u SAD-u.

To je, naime, ublažilo strahovanja od recesije.

„Ti su podaci dali ulagačima razloga za ponovnu kupnju dionica koje su prethodnih dana bile pod značajnim pritiskom”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

No, rast tržišta zahvaljuje se i uljepšavanju portfelja jer pred kraj tromjesečja portfelj menadžeri uobičajeno kupuju dionice koje su u proteklom kvartalu imale najbolju izvedbu.

Tako su jučer najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, primjerice, Applea, Amazon.coma, Microsofta, Meta Platformsa, Tesle, Nvidie...

„Prošli je tjedan bio vrlo loš na tržištu, a cijene su dionica pale i u ponedjeljak. Ovo je samo djelomičan oporavak. Vjerojatno se radi o uljepšavanju portfelja jer smo na kraju tromjesečja”, kaže Rhys Williams, strateg u tvrtki Spouting Rock Asset Management.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 14 posto, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata, a krajem godine čak početi i smanjivati kamate.

No, postavlja se pitanje je li taj rast opravdan, s obzirom da se rast američkog gospodarstva usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata idućih mjeseci jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad ciljanih razina središnje banke.

Nakon višednevnog pada, i na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 15.846 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 7.215 bodova.

(HINA, 28. 6. 2023.)

Fotografija: Unsplash