20.05.2024.

Wall Street dosegnuo rekordne razine

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 40.003 boda, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 5.303 boda, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 16.685 bodova.

Indeksi su porasli četvrti tjedan zaredom i dosegnuli rekordne razine. To se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će inflacija u SAD-u ubuduće slabiti, što bi otvorilo prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamatnih stopa.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da su potrošačke cijene u travnju porasle nešto manje nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, ponovno su oživjele špekulacije da će američka središnja banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u rujnu i prosincu, za po 0,25 postotnih bodova.

No, inflacija se i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, a novi podaci pokazali su i da su proizvođačke cijene u travnju porasle više nego što se očekivalo. A to bi idućih mjeseci moglo potaknuti rast potrošačkih cijena.

Uz to, Fedovi čelnici ponavljaju da nisu uvjereni da je inflacija suzbijena i da ne kane žuriti sa smanjenjem kamata.

Stoga se postavlja pitanje koliko su procjene na tržištu o rezu kamata doista realne. Tim više što se početkom godine špekuliralo da će Fed u ovoj godini kamate smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 postotnih bodova.

„Čini se da su svi fokusirani na to što bi Fed mogao učiniti ili ne učiniti, s obzirom da smo godinu započeli s očekivanjima da će kamate biti smanjene možda čak u šest navrata, a sada su ta očekivanja spala na jedno do dva smanjenja”, kaže Silas Myers, direktor u fondu Mar Vista Investment Partners.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, pa su indeksi skliznuli s rekordnih razina, koje su dosegnuli prije tjedan dana.

Londonski FTSE oslabio je prošloga tjedna 0,2 posto, na 8.420 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,4 posto, na 18.704 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 8.167 bodova.

(HINA, 19. 5. 2024.)

Fotografija: Unsplash

Arhiva