22.11.2023.

Wall Street blago pao nakon pet dana rasta

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago pali, nakon pet dana rasta, jer nije bilo novih vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica.

Dow Jones oslabio je 0,18 posto, na 35.088 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 4.538 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 14.199 bodova.

U fokusu ulagača jučer je bio zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da čelnici Feda smatraju da treba biti oprezan u vezi daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Povećali bi, kažu, kamate samo ako se ne nastavi trend slabljenja inflacije.

No, to nije potaknulo burzovne indekse jer je teza da je Fed završio ciklus povećanja kamata već ugrađena u tržište.

Nakon što su pali tri mjeseca zaredom, burzovni indeksi snažno su porasli u studenome, pa su dosegnuli najviše razine od kraja srpnja.

To se ponajviše zahvaljuje stabilnom trendu slabljenja inflacije, što podržava tezu da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Sada se ponajviše špekulira o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u ožujku, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

„Nedavno je tržište snažno poraslo, a kako danas nije bilo vijesti koje bi mogle dodatno potaknuti rast, neki ulagači odlučili su povući dio zarade s tržišta”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio trgovački sektor jer je trgovački lanac Lowe's izvijestio o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.481 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo jedan bod, na 15.900 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.229 bodova.

(HINA, 22. 11. 2023.)

Fotografija: Pixabay