06.01.2022.

Vlada očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao ju u srijedu na početku Vladine sjednice kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast, što je optimističnije od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto.

Zadnja Vladina službena projekcija rasta BDP-a u 2021. je devet posto, no zadnji raspoloživi pokazatelji ukazuju na to da možemo biti optimističniji, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima ti pokazatelji ukazuju na to da je rast u prošloj godini zapravo bio dvoznamenkast.

Naveo je pritom da je vrijednost fiskaliziranih računa lani bila za 4,7 posto veća nego u 2019. godine, pri čemu je kod djelatnosti koje najviše sudjeluju u fiskalizaciji - trgovini na malo - veća za 8,7 posto, a u turizmu je na 90,6 posto rekordne 2019. godine.

S obzirom na bolje ostvarenje prihoda proračuna i činjenicu da rashodovna strana proračuna nije "probijena", premijer očekuje da će i deficit će biti manji od planiranog - ispod četiri posto BDP‑a.

Očekuje i da će javni dug biti smanjen za oko četiri postotna boda na 83 posto BDP‑a.

Povoljni pokazatelji po Plenkovićevim riječima rezultat su Vladine politike očuvanja radnih mjesta, dobre pripreme turističke sezone te agilnosti gospodarstva i građana.

(HINA, 5. 1. 2022.)