28.07.2023.

Vlada donijela odluku o isplati dodatka na plaću u pravosuđu

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima u visini od 12 posto te je izvan snage stavila odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću za vrijeme njihova sudjelovanja u štrajku.

"Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) prihvatio je ponudu Vlade o uvećanju plaća u pravosudnim tijelima za 12 posto pa se ovom odlukom određuje isplata dodatka državnim službenicima i namještenicima u tijelima sudbene vlasti i državnim odvjetništvima", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Također, Vlada je ovoj sjednici izvan snage stavila odluku o umanjenju plaća i dodatka plaći koju je Vlada donijela prije koji tjedan, a kojom je smanjila plaću i dodatak na plaću počevši od 17. srpnja za sve državne službenike i namještenike koji sudjeluju u štrajku.

Premijer Andrej Plenković je nakon usvajanja odluka zahvalio predstavnicima Sindikata na uspješno okončanim razgovorima koji su se vodili proteklih tjedana.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja. 

Trajao je 52 dana, što ga čini drugim najdužim štrajkom u Hrvatskoj, nakon onoga Hrvatskog liječničkog sindikata 2013. koji je trajao 58 dana.

(HINA, 27. 7. 2023.)

Fotografija: Pixabay