10.03.2022.

Visoke cijene nafte mogle bi ugroziti velika tranzicijska gospodarstva

Dugotrajno razdoblje visokih cijena nafte, potaknutih ruskom invazijom na Ukrajinu, moglo bi srezati stope rasta velikih uvoznika među tranzicijskim gospodarstvima, upozorio je dužnosnik Svjetske banke.

Rat u Ukrajini dodatno će zakočiti gospodarstava u nastajanju koja se ionako slabije oporavljaju od pandemije covida-19, a muče ih i problemi u rasponu od duga do inflacije, napisao je na blogu u utorak potpredsjednik SB-a za ravnopravan rast, financije i institucije (EFI) Indermit Gill.

„Rat je dodatno zaoštrio te izvore neizvjesnosti na načine koji će odjeknuti diljem svijeta i naškoditii najranjivijim skupinama ljudi na najosjetljivijim mjestima", naglasio je Gill.

Još se ne može procijeniti u kojoj će mjeri sukob promijeniti izglede svjetskog gospodarstva, ali procjene iz nove publikacije SB-pokazuju da bi 10-postotno povećanje cijene nafte koje bi potrajalo nekoliko godina moglo smanjiti stopu rasta uvoznika među gospodarstvima u nastajanju za desetinu postotnog boda, navodi Gill. 

Cijene nafte više su nego udvostručene u proteklih šest mjeseci, podsjeća Reuters.

„Ako ovo potraje, nafta bi mogla smanjiti stopu rasta uvoznika nafte poput Kine, Indonezije, Južnoafričke Republike i Turske za puni postotni bod”, rekao je dužnosnik Svjetske banke.

„Prije no što je izbio rat, očekivalo se da će Republika Južna Afrika rasti oko dva posto godišnje u 2022. i 2023., Turska dva do tri posto, a Kina i Indonezija pet posto”, podsjeća Gill.

(HINA, 9. 3. 2022.)