13.11.2017.

Vijeće za vanjske poslove o pripremama za konferenciju WTO-a i pregovorima s Mercosurom

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a u o pripremama za ministarsku konferenciju WTO-a i trgovinskim pregovorima sa zemljama Mercosura, priopćilo je ministarstvo.

Jedanaesta ministarska konferencija WTO-a održat će se u Buenos Airesu od 10. do 13. studenog, a ministri su razmatrali prioritete EU i ostvarive ciljeve u sklopu multilateralnog trgovinskog sustava WTO-a.
Rasprava se vodila i o trenutačnom stanju trgovinskih pregovora sa zemljama Mercosura (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj) i Meksikom.
Oba sporazuma su u osjetljivoj fazi i pred završetkom, a Hrvatska je poduprla što skoriji završetak pregovora i istaknula važnost zaštite poljoprivrednih proizvoda u EU-u, stoji u priopćenju.
Ministri zemalja članica raspravljali su i pregovorima vezanim za sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana te o poglavljima sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a koji se odnose na trgovinu i održivi razvoj tj. njihovu provedbu i primjenu, navodi se u priopćenju ministarstva.



(HINA, 10. 11. 2017.)